Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 27. veljače 2012.

Kako očistiti organizam od toksina i teških metala



čišćenje organizma od teških metalaZamislite da se budite ujutro puni energije i imate odličnu koncentraciju na poslu.
Zamislite, da stalno imate dobro raspoloženje i hodate okolo sa smiješkom na licu.
Zamislite, da nemate glavobolju, bolove u leđima i zglobovima.
Sve ove tegobe mogu biti posljedicom nagomilavanja teških metala u organizmu. Jednostavne prirodne metode mogu Vam pomoći da ih se riješite.

Otkuda dolaze toksini?
Toksine ne možemo izbjeći za to što su oni svuda oko nas. Na žalost svi smo toksični!
Čak Eskimi i novorođenčad nisu izuzetak iz ovog pravila. Greenpeace je nedavno proučavao uzorke krvi iz pupčane vrpce beba, rođenih u SAD-u. Istraživanja su pokazala, da preko pupčane vrpce od majki bebama je bilo prenijeto oko 287 vrsta toksina, uključujući živu.
Toksini i teški metali zagađuju vodu, zrak i hranu. Svakodnevno koristimo kozmetiku  i sredstva za osobnu higijenu, koji su puni opasnih kemikalija. A da ne govorimo o  cjepivu i amalgamskih plombama.
Kada uđu u naš organizam, teški metali nagomilavaju se u unutrašnjim organima, tkivima i kostima. Naše tijelo ih ne može eliminirati bez naše pomoči. Samo kelati (agensi, koji vežu teške metale) mogu ih ukloniti iz organizma.

Prirodni načini čišćenja organizma od otrova
Postoje sintetički kelati, uz pomoć kojih se otrovi mogu eliminirati iz organizma. Na žalost, oni nisu bezopasni za zdravlje, zato što imaju brojne nuspojave.
Ali postoji i nekoliko prirodnih načina čišćenja organizma od toksina i teških metala.

1. Korijander (Coriandrum sativum)
Nedavno je pronađeno, da je korijander - jedan od najmoćnijih kelata u prirodi.
1995 godine liječnik Yoshiaki Omura je primijetio velike količine žive u urinu svoga pacijenta. To je bilo nakon što je pacijent konzumirao vijetnamsku juhu sa korijanderom. Činjenica je zaintrigirala dr.Omura, koji je počeo istraživati djelovanje korijandera na teške metale.
Nakon mnogih istraživanja potvrđeno je da korijander uklanja ne samo živu, nego i mnoge druge teške metale iz organizma. Korijander je jedan od najmoćnijih i najjeftinijih načina da se očistite od otrova!

Kako koristiti korijander?
Dodajte korijander u Vašu dijetu: stavite pregršt korijandera u juhu, salatu ili jelo od povrća. Ili napravite pesto od korijandera:
  • 1 češanj češnjaka
  • 1/2 čaše badema ili indijskih oraščića
  • 1 čaša lišća svježeg korijandera
  • 2 žlice soka limuna
  • 6 žlica maslinovog ulja
  • morska sol
Korijander i ulje dobro sameljite u blenderu. Dodajte ostale sastojke i meljite, dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je potrebno, dodajte malo vode. Konzumirajte svakodnevno, namazano na komad integralnog kruha.

2. Klorofil
Klorofil je zeleni pigment, koji sadrže zelene biljke - zeleno povrće, voće i alge. Klorofil ima mnoge dobrobiti za zdravlje, a posebice je poznat kao čistač organizma.
To je zato što je klorofil jedan od najvažnijih kelata u prirodi.

Kelacija je proces vezanja atoma teških metala na kompleksne organske spojeve i izbacivanja ih iz organizma.

Sposobnost klorofila da veže i uklanja teške metale poput žive čini ga moćnim sredstvom za čišćenje organizma. Nakon uklanjanja amalgamskih plombi preporučuje se unos klorofila, da bi se uklonili tragove žive u organizmu.

3. Zelena glina
Uz sunce, zrak i vodu, čije vitalne elemente sadrži, glina je jedno od najmoćnijih i najstarijih sredstava fizičkog obnavljanja.

Mnoge generacije prije nas su vjerovale u moć gline. U drevnom Egiptu, ljekovita moć gline je bila dobro poznata. Zelena glina se koristila za liječenje i mumificiranje faraona.

Drevni Grci su upotrebljavali glinu za liječenje prijeloma: na frakturu su stavili gipsane trake namazane glinenim blatom.

Dioskorid je govorio o tome da glina posjeduje iznimne ljekovite moći. Smatrao je da glina ima “božansku inteligenciju” i sama pronalazi i liječi sve bolesti u organizmu.
Kupka sa zelenom glinom je vrlo jednostavna metoda čišćenja tijela od toksina i teških metala. U kadu, napunjenu toplom vodom, dodajte 2 šalice zelene gline. Provedite u kadi 20-ak minuta, neka voda bude što toplija. Kroz pore glina prodire u organizam i izvlači toksine i teške metale.

4. Izvadite amalgamske plombe
Alternativni liječnici već odavno govore o štetnosti amalgamskih plombi, a najnovija znanstvena istraživanja to i potvrđuju. Amalgamske plombe, ili crne plombe, sadrže spoj žive sa drugim materijalima poput bakra, kositra, cinka. Smatra se da u kombinaciji sa ovim materijalima živa postaje "neaktivna".
Međutim u testovima se pokazalo da osoba sa amalgamskim plombama ima 4-6  puta veću koncentraciju žive u dahu od osobe bez njih. Živa se može nakupljati u plućima, bubrezima, jetri i želucu i utjecati na njihov rad. Najopasnija je ako dospije u mozak, jer je neurotoksična.
Stavljanje amalgamskih plombi u svijetu se više ne preporučuje nikome, posebice trudnicama. Osobama sa takvim plombama preporučuje se postepeno vađenje plombi i zamjena za druge.

Da li je čišćenje opasno?
Čišćenje organizma uz pomoć prirodnih kelata nije opasno.
Kod vađenja živinih plombi zubar bi trebao biti jako pažljiv, jer tokom bušenja i vađenja se mogu osloboditi velike količine žive. Nakon vađenja amalgamskih plombi preporučuje se da očistite organizam od eventualnih tragova žive sa klorofilom ili drugim prirodnim kelatima.

---
Čišćenje organizma od toksina i teških metala je jako važno, jer oni mogu ometati normalan rad organizma, a s vremenom dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Očistite organizam i osjetite život bez toksina i teških metala, koji su godinama štetili Vašem tijelu!

DIJABETES

7 biljaka za liječenje dijabetesa



dijabetesDijabetes uzima maha.
Prvo zabilježen u Drevnoj Grčkoj, dijabetes je sada jedna od najproširenijih bolesti u svijetu.
Broj osoba oboljelih od dijabetesa u zadnjih 10 godina se udvostručio.
Pretpostavlja se da će u idućih 20 godina dijabetes poprimiti razmjere prave epidemije.
 Ali alternativna medicina i najnovija istraživanja daju nadu. Uz pravilan način života i ovih 7 biljaka možete reći "NE" dijabetesu.

1.Borovnica
Jedan od najboljih lijekova protiv dijabetesa je obična borovnica (Vaccinium myrtillus). Pokazalo se da lišće ove biljke smanjuje razinu šećera u krvi.
2-3 pregršti lišća borovnice kuhajte pola sata u 3-4 čaše vode. Uzimajte nekoliko čaša ovog čaja dnevno.

2.Srebrna svilenica (Gymnema sylvestre)
Srebrna svilenica je indijska biljka, koja se koristi u ayurvedi već nekoliko stotina godina. Glavni sastojak ove biljke je gimnemična kiselina, koja sprečava hiperglikemiju - previsoku razinu šećera u krvi.
Na jeziku Hindi ova biljka se zove gurmar - ta, koja uništava šećer.
Pokazalo se da srebrna svilenica obnavlja beta stanice gušterače i djeluje kao izulinotropik (regulira stvaranje inzulina).
Prema istraživanjima, 400 mg srebrne svilenice dnevno pomaže u smanjenju šećera.

3. Artiplex (jestiva loboda)
Izraelska istraživanja su potvrdila da biljka artiplex (salt brush) pomaže kod dijabetesa tip 2.
Preporučena doza je 3 grama jestive lobode dnevno.

4. Ginkgo biloba
Ginkgo se pokazao učinkovitim u liječenju simptoma dijabetesa. Ginkgo povećava dotok krvi u oči i ekstremitete i koristi se za sprečavanje dijabetičke retinopatije.
Aktivni sastojak u ginkgu se zove flavoglikozid, a preporučena doza je 50-80 mg tri puta dnevno.

5. Crni kumin
Crni kumin ili nigella sativa je poznat kao "lijek za sve bolesti osim smrti". Crni kim posjeduje čudesna ljekovita svojstva i koristi se za mnoge bolesti od alergije do raka štitnjače.
Najnovija istraživanja potvrđuju da nigella sativa pomaže i kod dijabetesa.
Preporučena doza je 1 čajna žlica ulja crnog kumina 3 puta dnevno.

6. Lišće smokve
Lišće smokve je već odavno poznato zbog svojih ljekovitih svojstava - liječi bronhitis, bradavice, cirozu jetre, visoki tlak, kožne probleme i čireve.
Ali novost je da je lišće smokve također izuzetno dobro za dijabetes. Obično se koristi sok lišća smokve, koji se uzima odmah nakon ustajanja, uz doručak.
Možete također prokuhati lišće smokve u pročišćenoj vodi i uzimati to kao čaj.

7. Cimet

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Diabetes Care, cimet pomaže u smanjenju razine šećera i kolesterola u krvi.
U istraživanju pacijenti su uzimali 6g cimeta dnevno tokom 40 dana. Svoj uobičajeni režim prehrane nisu mijenjali. Na kraju istraživanja razina šećera im je pala do 30 %.
Možete dodavati cimet u jela, uzimati ga sa medom ili napraviti čaj od cimeta.
Čajnu žlicu mljevenog cimeta prelijte vrelom vodom, te ostavite sa strane 5 minuta. Procijedite čaj i zasladite medom.

Zdrava dijeta i pravilan način života su najbitniji

Medicina konačno počine govoriti o tome, da se dijabetes može izliječiti uz pomoć dijete i zdravog načina života - to, o čemu alternativni liječnici govore već godinama.
U pravilu, od dijabetesa obolijevaju ljudi koji imaju višak kila, nezdravo se hrane i malo vježbaju.
Konvencionalno liječenje dijabetesa uključuje kontrolu razine šećera u krvi i dnevne injekcije inzulina - što nikako ne djeluje na uzrok bolesti.
Prema istraživanjima, koja je objavio CNN, poboljšanjem dijete, gubitkom kila i redovitom vježbom milijuni ljudi mogu se zauvijek riješiti dijabetesa.
"Vidjeli smo kako su se mnogi ljudi na takav način izborili za svoje zdravlje", - govori dr. Michelle Magee, direktor na fakultetu MedStar Diabetes u Washingtonu. "Ali morate biti odlučni da slijedite zdrave navike cijeli Vaš život".

subota, 25. veljače 2012.

Matična mliječ – superhrana iz košnice



matična mliječMatična mliječ  je vrh pčelinjih proizvoda.
Njezina ljekovitost dotiče se svih bolesti,  kažu da je najsavršenija namirnica na svijetu.
Ova namirnica liječi, hrani i revitalizira naše tijelo.
Matična mliječ je poznata od davnina.
Dragocjena i rijetka, čuvala se kao tajna ljepote plemkinja.
Kinezi već odavno istražuju djelovanje matične mliječi, i do sad su otkrili mnogo čudesnih svojstava ovog prirodnog lijeka.
U Kini se matična mliječ uspješno koristi u bolnicama za liječenje infekcija, zatvora, kroničnog hepatitisa, anemije i kao zaštita od štetnog zračenja.


Bogatstvo hranjivih sastojaka


Matična mliječ je bogat izvor minerala, vitamina, proteina i enzima.
Sadrži vitamine A, B, C, D i E, s posebno visokom koncentracijom vitamina B5 (pantotenske kiseline) i vitamina B6.
Ukupna količina vitamina u jednom gramu matične mliječi je 336 do 351 miligrama.
Matična mliječ je jedini prirodni izvor acetilkolina u čistom obliku. To je neurotransmiter, koji omogućuje prenos impulsa između nervnih stanica u organizmu.
Sadrži različite minerale, enzime, 18 vrsta aminokiselina kao i mnoge tvari koje sprječavaju razvoj bakterija i virusa. Matična mliječ sadrži antibiotske sastojke i određenu količinu do sada nepoznatih sastojaka.
Bjelančevine matične mliječi sadrže većinu aminokiselina, u sklopu kojih se nalazi i osam nezamjenjivih aminokiselina - valin, leucin, izoleucin, treonin, metionin, fenilalanin, triptofan i lizin.
Glavni predstavnici šećera u matičnoj mliječi su glukoza i fruktoza. One spadaju u kategoriju redukcionih šećera koje stanica može direktno apsorbirati i koristi kao energetski materijal, bez trošenja inzulina.

Sastav matične mliječi varira ovisno od godišnjeg doba, fiziološkog stanja pčela i uvjeta u kojim se čuva.


Ljekovita svojstva matične mliječi


Matična mliječ odlična je za liječenje poremećaja prehrane kod male djece.
U pedijatriji su zabilježeni  mnogi pozitivni rezultati liječenja matičnom mliječi kod hipotrofije, bolesti pluća i centralnog živčanog sustava te u liječenju novorođenčadi s unutarnjom moždanom traumom.
Matična mliječ kao prirodni anabolik pomaže kod slabosti zbog bolesti ili starosti. Ona daje iznenađujuće i trajne efekte izlječenja različitih bolesti koje su posljedica sklerotičnih i klimakteričnih procesa.
Ustanovljeno je da sportaši koji  uzastopno dva tjedna uzimaju matičnu mliječ povećavaju izdržljivost. Ona je izvrsna u prehrani sportaša zbog proteina koje sadrži.
Potiče organizam na brži oporavak od ozljeda poput lomova i rana.
Pomaže i u liječenju kardiovaskularnih bolesti. Na tom području su napravljena istraživanja u SAD-u i Rusiji te su zabilježeni mnogi pozitivni rezultati.
Matična mliječ pomaže kod stenokardije, ateroskleroze, povišenih triglicerida, visokog kolesterola i problema s tlakom.
Matična mliječ se često koristi u liječenju neplodnosti kod žena i muškarca. Međutim potrebno je i vremena i novaca da bi se terapija kvalitetno napravila. Matična mliječ također ublažava posljedice uzimanja kontracepcijskih pilula.
Matična mliječ  regulira menstruaciju, promjene u menopauzi i klimakteriju. Povoljno utječe na rad spolnih žlijezda i čuva zdravlje maternice.
Neka istraživanja su pokazala da matična mliječ i drugi pčelinji proizvodi zaustavljaju rast tumora.  Djeluje i protiv dobroćudnih cisti i smanjuje tegobe kemoterapije.
Matična mliječ ublažava stres, spolnu nemoć i nesanicu. Ima svojstva prirodnog antibiotika - djeluje protiv bakterija i gljivica.
Svojim diuretskim djelovanjem uspostavlja normalan rad crijeva.
Odlično je sredstvo za jačanje imuniteta. Posebno je dobro uzimati matičnu mliječ u svrhu prevencije u sezoni gripe i prehlade.
Matična mliječ općenito čuva zdravlje kosti i stimulira živčani sustav.
Matična mliječ se danas može pronaći u mnogim kozmetičkim proizvodima. To je opravdano jer je ona bogata kolagenom i Koenzimom Q10, sadrži i kompleks B vitamina koji povoljno utječu na zdravlje kose, noktiju  i kože. Liječi i kožne probleme poput akni i psorijaze.
Studenti u doba ispita često posežu za pripravcima od matične mliječi jer je odlična za pamćenje, izdržljivost, koncentraciju i budnost.
Ona je odličan saveznik kod problema s težinom jer uspostavlja ravnotežu metabolizma.

Matična mliječ se koristi u liječenju:
  • artritisa i reume
  • visokog kolesterola
  • kroničnog umora
  • impotencije i neplodnosti
  • oslabljenog imuniteta
  • stresa, depresije i tjeskobe
  • visokog tlaka
  • kožnih problema
  • dijabetesa
  • kroničnih infekcija
  • pretilosti

Matičnu mliječ možete pronaći u obliku tableta, tekućine ili praha.
Možete ju kupiti i u svježem obliku kod pčelara. Da bi se dobilo pola kilograma matične mliječi, potrebno je 5 - 6 mjeseci. To je razlog njezine cijene.
Svježa matična mliječ ima kratki rok trajanja, zbog toga ju zamrzavaju i pretvaraju u prah. Taj se proces naziva liofilizacija.


Važno je znati


Matična mliječ se ne smije uzimati metalnom žlicom jer metal uništava njezine vrijedne sastojke.
U kojem je god obliku uzimali, svježu ili liofiliziranu, matičnu mliječ stavite pod jezik i pustite da se tako apsorbira i direktno uđe u krvotok.
Osobe koje su imale transplantaciju ne smiju uzimati matičnu mliječ jer zbog njezinog imunostimulirajućeg djelovanja moguće je odbacivanje organa.
Tokom uzimanja matične mliječi možete dobiti nuspojave poput proljeva, osipa i sličnog. To se dešava zbog procesa detoksikacije i izbacivanja štetnih tvari iz organizma, a trajat će samo par dana.

Zasigurno ste impresionirani širokim djelovanjem matične mliječi. Čini se nevjerojatnim da jedna namirnica može biti toliko ljekovita. Ali opisala sam tek mali dio njezinih ljekovitih svojstava.
Zato uvrstite matičnu mliječ u Vašu svakodnevnu prehranu i osjetite vidljive promjene.
 

 Cordyceps

Cordyceps je adaptogen. Jedna riječ koja objedinjuje rijetke proizvode koji su istovemeno netoksični, nemaju nuspojava, otporni su na fizički, kemijski, biološki stres te imaju uravnotežujući utjecaj na organizam. Cordyceps povećava energiju ako je tijelo iscrpljeno ili smanjuje količinu energije ako je tijelo pod prevelikom stimulacijom. Istraživanja o benefitima Cordycepsa su brojna i otkriveno je kako on je učinkovit.

U tretmanu protiv onkoloških bolesti i karcinoma. Istraživači sa Sveučilišta u Nottinghamu tvrde kako je Cordyceps vrlo učinkovit u tretmanu protiv raka jer zaustavlja rast, podjelu i razmnožavanje stanica raka u tijelu.

Cordyceps jača imunitet tijela pospješujući aktivnost leukocita dajući tako tijelu snagu i moć. On uništava stanice karcinoma uspostavljajući alkalnu okolinu kako bi mogli djelovati T-leukociti i uništava otrove koje stanice karcinoma luče na zdravo tkivo. Istraživanja su pokazala da Cordyceps povećava NK stanice koje su prva linija obrane protiv infekcija i bolesti u našem tijelu.

Cordyceps je moćan afrodizijak za muškarce i žene koji djeluje bez nuspojava na srce ili neke druge organe. Klinička ispitivanja provedena na Sveučilištu Hunan u Kini pokazali su da je Cordyceps učinkovit u opuštanju glatkog mišićnog tkiva penisa, povećava protok krvi, što je rezultiralo erekcijom. Može poboljšati libido i kvalitetu života u muškaraca i žena. U studiji koja je uključila dvjesto muškaraca sa smanjenim libidom ili sa seksualnim problemima, 64 posto ispitanika koji su koristili Cordyceps prijavilo je značajno poboljšanje seksualne funkcije.

Cordyceps poboljšava plodnost povećavajući broj i pokretljivost spermija. Prema studiji koja je objavljena u Guo YZ. J Modern Diagnostics Therapeutics 1986 godine dvadeset dva muškaraca s niskim brojem spermija koristila su Cordyceps osam tjedana. Rezultati su pokazali povećanje broja spermija za 33 posto.

Cordyceps ima imunomodelirajuća svojstva pa snižava prekomjerni imunitetet. Koristan je kod autoimunih bolesti poput alergija, dijabetesa, reumatoidni artritisa, psorijaze, lupusa, kolagenoza, limfoma i drugih. Danas je Cordyceps vodeći proizvod protiv autoimunih bolesti. Potpuno je prirodan i bez štetnih djelovanja.

Cordyceps je izvrstan prirodni antibiotik i kao takav izvrsno djeluje na veliku većinu bakterija kao što su streptokok, pneumokok, zlatni stafilokok, eširihija koli i druge. Otpornost nekih drugih bakterija na Cordyceps nije dokazana.

Cordyceps ima protuupalno djelovanje. Poznato je da upale u 90 posto slučajeva uzrokuju bolesti.

Cordyceps je jedini pripravak na svijetu koji obnavlja tkivo bubrega i mjehura. Osobe s bolesnim bubrezima i mjehurom pate od povišenog krvnog tlaka, proteinurije i anemije. Studije su pokazale da tridesetodnevna terapija Cordycepsom može smanjiti krvni tlak za do 15 posto te znatno smanjiti količina proteina.

Kod smanjene aktivnosti pluća, kao pomoć od tuberkuloze, astme te emfizema pluća, korištenje Cordycepsa može postići vrlo dobar učinak.

Cordyceps može umjereno i dugotrajno povećati krvotok koronarnih žila i regulirati odnos kalcija i fosfora u krvi. Cordyceps usporava nastajanje tromba kolagenog podrijetla u arterijama i daje vrlo značajne rezultate. Brojne studije su pokazale povoljno djelovanje Cordycepsa na poremećaje srčanog ritma kao što su srčane aritmije i kronična zatajenja srca.

Hepatitis, ciroza jetre. Cordyceps neposredno poboljšava funkciju jetre te djeluje na prevenciju ciroze jetre.

Cordyceps može poboljšati stanje kod osoba koje boluju od leukemije sprečavajući njezin prijelaz u zloćudnu fazu. Vrlo je učinkovit i kod trombocitopenične purpure. Stručne studije pokazuju da korištenje Cordycepsa značajno poboljšava aktivnost NK stanica kod zdravih pojedinaca, kao i kod oboljelih od leukemije. Cordyceps pojačava aktivnost NK stanica u zdravih osoba za 74 posto, a aktivnost NK kod oboljelih od leukemije za čak 400 posto, otkrila je studija objavljena u Chinese J Integrated Traditional Western.

Cordyceps ima antitoksično djelovanje i može poboljšati dinamiku jetrenih stanica, bubrega, pluća i izmjenu tvari u cijelom organizmu što omogućuje izbacivanje toksičnih tvari iz tijela među kojima su i toksični ostaci od lijekova.

Cordyceps jača izdržljivost i poboljšava sportske rezultate. Smanjuje bol u mišićima, pospješuje oporavak, poboljšava sportsku izvedbu.

Cordyceps pojačava energiju. U kliničkim istraživanjima koja su uključivala starije osobe koje su se žalile na umor, nakon tridesetodnevnog korištenja Cordycepsa, 92 posto ispitanika pokazalo je smanjenje umora, kod njih 89 posto smanjio se osjećaj hladnoće, a kod njih 83 posto smanjile su se vrtoglavice. Cordyceps povećava staničnu bioenergiju za više od 55 posto.

srijeda, 22. veljače 2012.

Maslina – biser mediteranske prehrane



maslinaMasline se uzgajaju najmanje šest tisuća godina.
Na Kreti, u Palestini i Egiptu ljudi su ih već tad koristili kao hranu, lijek i gorivo za svjetiljke.
U staroj Grčkoj maslinovo je ulje bilo toliko važno da se spominje u antičkim mitovima.

Znate li da je mediteranski način prehrane među najzdravijima u svijetu?

On uključuje raznoliko povrće, voće, mahunarke i maslinovo ulje, čime opskrbljuje organizam širokom paletom hranjivih tvari.

Navedene su namirnice zaslužne za to što Mediteranci imaju niže količine kolesterola od stanovnika Srednje Europe, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država.

Prehrana ovih naroda temelji se na životinjskim mastima i bjelančevinama, koje nažalost podižu nivo kolesterola.

Nasuprot tome, u mediteranskoj prehrani nalaze se mnogi sastojci koji štite od srčanih bolesti.

Najvažniji su od njih antioksidansi iz maslinovog ulja, koji sprečavaju proces oksidacije, odgovoran za preranu smrt stanica.

Dokazano je da maslinovo ulje i plod masline svojim antioksidativnim djelovanjem čuvaju stanice i odgađaju starenje. Sastojci masline imaju i protuupalna svojstva, čime smanjuju rizik od raka. 



Neprijatelj lošeg kolesterola


U maslinovom ulju prisutne su oleinska i linolenska kiselina, koje čiste krv i snižavaju krvni tlak. Oleinska ili uljna kiselina podiže nivo dobrog kolesterola, poznatog pod oznakom HDL.

Dobri kolesterol obavlja zaštitnu ulogu, jer prenosi loši kolesterol zvani LDL do jetre, koja ga razgrađuje i uklanja iz tijela.
Lošeg kolesterola valja se riješiti, jer uzrokuje aterosklerozu i druge kardiovaskularne bolesti.


Ne pržiti – jesti svježe!


Maslinovim uljem obogatite salate i druga jela od povrća. Upotrijebite ga kao namaz na kruhu umjesto nezdravog maslaca, margarina ili majoneze.

Ovim uljem začinite i druga jela, primjerice tjesteninu ili rižoto. Upamtite da biste uvijek trebali koristiti svježe maslinovo ulje.

Uvjerenje da je pržena hrana bezopasna ako se prži na maslinovom ulju nije utemeljeno.
Prženje uklanja mnoga blagotvorna svojstva ulja te pretvara dobre masnoće u loše.


Prirodna detoksikacija


Maslinovo ulje koristi se i kao prirodni lijek za čišćenje organizma.

Ova metoda potječe iz tradicionalne Indijske medicine zvane ayurveda, stare preko 5000 godina. Potrebno je svakodnevno ispirati usnu šupljinu maslinovim uljem, čime se odstranjuju otrovne tvari iz tijela i jača imunitet.
Ujutro na prazan želudac uzmite u usta jušnu žlicu nerafiniranog maslinovog ulja te snažno mućkajte petnaestak minuta. U ustima će se stvoriti gusta bijela masa koju nakon mućkanja ispljunite i temeljito isperite usta.

Redovita primjena donosi sjajne rezultate, a posebno učinkovitom pokazala se u liječenju glavobolje, zubobolja, paradentoze, bronhitisa, čireva želuca, bolesti crijeva, ženskih bolesti i mnogih drugih stanja.


Nezaobilazna u narodnoj medicini


Čaj od listova masline u narodnoj se medicini rabi za snižavanje krvnog tlaka i razine šećera u krvi.
Maslinovo ulje pomaže kod probavnih tegoba, žgaravice, gastritisa, čireva, kolitisa i zatvora. Osim toga, odlično djeluje na dišne organe, pomaže kod kašlja, promuklosti, povišene tjelesne temperature.

Povoljni učinci maslinova ulja:
  • sprečava bolesti srca i krvnih žila
  • poboljšava rad želuca i gušterače
  • smanjuje rizik od raka
  • poboljšava izgled kože i kose
  • pomaže kod probavnih tegoba
  • regulira krvni tlak i šećer
  • pomaže kod gripe i prehlade
Maslinovo ulje korisno je za kožu i kosu pa ga industrija primjenjuje u brojnim kozmetičkim tretmanima. Njime možete ojačati nokte i spriječiti njihovo listanje i napraviti pakung za kosu, a sve je popularnija i masaža s maslinovim uljem.

ponedjeljak, 20. veljače 2012.

ULJE CRNOG KIMA


CRNI KIM KAO IMUNOLOŠKI DŽOKER


Uz pomoć crnog kima imunološki sustav koji je ispao iz ravnoteže ponovo se harmonizira i na prirodan način postiže optimum. S uljem crnog kima u organizam dospjevaju korisne višestruko zasićene masne kiseline (linolna i gama linolenska kiselina). Ove dvije kiseline omogućuju sintezu značajnih imuno-regulacijskih tvari (prostaglandini). Linolna kiselina stabilizira stanične membrane a prostaglandin E1 spriječava upale (upale učestvuju kod 95% bolesti). Crni kim prekida bolesne imunološke reakcije koje mogu biti uzrok mnogih kroničnih oboljenja (alergija, psorijaza, reumatoidni artritis i sl.). Upotrebom crnog kima kod bolesti koje su liječene kortikosteroidima postiže se bolji učinak bez posljedica na prirodan način, a kortikosteroidi sa svojim pogubnim posljedicama postaju nepotrebnima.

Psorijaza i crni kim

Psorijaza pripada u autoimune bolesti, upalne bolesti kao i bolesti sa ubrzanom diobom stanica. Crni kim djeluje na harmonizaciji imunološkog sustava (uravnoteženo stanje NK i supresijskih stanica) te spriječava autoimuno djelovanje dok gama linolenska kiselina regulira upalne procese. Crni kim također djeluje antimutacijski štiteći membrane stanica od djelovanja slobodnih radikala.

Preporučamo uzimanje ulja crnog kima i to 3 puta dnevno po 25 kapi neposredno poslije jela.

Izvana predlažemo kremu SorryPsory ili mast  Santela psory.

Neurodermatitis i crni kim

Neurodermatitis je kronično upalno oboljenje kože. Najčešći uzrok je prirođena alergijska sklonost. Za razvitak dermatitisa je tipično:

- počinje najčešće u djetinjsktvu na glavi i licu,
- nakon druge godine dolazi do širenja na pregibima zglobova i na stražnjici,
- kod odraslih neurodermatitis se širi po vratu, zatiljku, ramenima, grudima i licu

Neurodermatitis izaziva jak svrbež, koža je bez sjaja, suha, poremećen je rad žlijezda znojnica i lojnica. Napadnuta mjesta su gruba, nastaju čvorići sa krastama koje svrbe i koje bolesnik grebe do krvi. Mogu nastati i sekundarne upale. 20% pacijenata pati i od bronhijalne astme a 10% od peludne hunjavice.

Ulje od crnog kima je posebno dobro za terapiju protiv neurodermatitisa. Smanjuje svrbež, stabilizira imunološki sustav i pospješuje ozdravljenje upaljenih dijelova kože.

Preporučamo uzimati dnevno 3 puta po 25 kapi ulja crnog kima neposredno poslije jela. Prvi rezultati pojavljuju se nakon tri tjedna.

Dermalna primjena ulja crnog kima

Uz oralnu primjenu ulja crnog kima uspješno se primjenjuje i dermalno (utrljavanjem na kožu). Na taj način dobro djeluje kod psorijaze, neuridermatitisa, strija, ekcema, akni, razacee, uklanjanja bora te kod svih upalnih procesa.

Alergije i crni kim

Alergije predstavljaju neprimjerenu i prekomjernu reakciju našeg sustava obrane na različite inače neškodljive čimbenike iz prirode. Tako organizam krivo prepozna npr. pelud cvijeća, prašinu i sl. kao antigen (opasnu tvar koja izaziva bolest) te počinje jaku i bezrazložnu imunološku reakciju. Tako nastaju alergije.

Ulje crnog kima daje izvrsne rezultate kod alergičara, dovodeći do znatnog smanjenja simtoma. Zbog svog kemijskog sastava (nezasićene masne kiseline) ulje crnog kima daje odlične rezultate i kod astme (omega3) te na atopijski dermatitis (omega6).
Tretman kod alergija treba započeti nekoliko mjeseci prije cvjetanja biljki na koje ste alergični. Treba uzimati 30 do 40 kapi ulja crnog kima poslije jela, tri puta dnevno. Tretman traje do jeseni (vrijeme donošenja sjemena). Nakon nekoliko godina velike su šanse da se rješite alergije.

Također ulje crnog kima dobro je uzimati i kod bronhijalne astme ili hripavca. Simptomi poboljšanja se javljaju već nakon jednog do dva tjedna. Još jednom napominjemo da upotrebom crnog kima možete potpuno izbaciti liječenje sa vrlo opasnim kortikosteroidima.

Crni kim i dijabetes

Ako su vrijednosti šećera (glukoze) u krvi duže vrijeme iznad normalnih vrijednosti (iznad 6,9 mmol/L) govorimo o dijabetesu. Posljedice dijabetesa su zapravo ono o čemu se trebamo zamisliti a neke od njih su oštećenja krvnih žila, bubrega, oštećenje vida , otvorene rane na nogama (teško zarastanje), nervna oboljenja, impotencija, visoki krvni tlak i sl.

Kod dijabetesa 1 (juvenilni) liječenje se provodi inzulinom. Ovdje crni kim može pomoći jer je to bolest tzv. autoimunog karaktera.
Kod dijabetesa 2 gdje se radi o nedostatnom inzulinu ili o smanjenojsposobnosti stanica da reagiraju na inzulin (rezistencija na inzulin). Crni kim i ovdje daje izvrsne rezultate.

Crni kim kod dijabetesa harmonizira imunološki sustav (američka istraživanja). Kod terapije crnim kimom protiv dijabetesa treba kontrolirati šećer u krvi jer razina šećera ponekad opada munjevitom brzinom. (izaziva hipoglikemiju – manjak šećera u krvi). U ulju crnog kima postoje tvari koje imaju vrlo slično djelovanje kao i inzulin.

Terapija: tri puta dnevno po 25 kapi (pola čajne žlice) neposredno poslije jela.

Još nekoliko riječi o crnom kimu

Ulje crnog kima dobro djeluje i kod:
- smanjenja kolesterola,
- smanjenja debljine,
- visokog krvnog tlaka,
- gljivičnih oboljenja,
- svraba,
- karcinoma,
- gripe (prehlade),
- impotencije,
- cirkulacije,
- svih vrsta autoimunih bolesti,
- proširenih vena,
- kroničnog umora,
- multiple skleroze,
- bolova u zglobovima,
- crijevnih gljivica, nadutosti, proljeva,
- nesanice,
- teškoće kod PMS-a,
- neplodnosti...

Na kraju što znači panaceja?

U grčkoj mitologiji Panaceja je bila božica liječenja, kći Asclepiusa, boga liječenja. U farmaciji panceja znači lijek za sve bolesti. U praksi panceja znači crni kim.

* Korištena iskustva vodećeg njemačkog imunologa dr. Peter Schleicher-a

srijeda, 15. veljače 2012.

ZEMLJA JE RAVNA PLOČA

Što je rak zapravo?


LOTHAR: Na to je pitanje, naravno, teško odgovoriti. Evo što su mene naučili o raku. Mene su učili da je rak problem mutacije u jezgri tjelesne stanice. I tijekom tih jedanaest godina koliko sam radio u bolnici, ja sam, naravno, vjerovao da i jest tako, da mora tako biti, jer ne mogu svi ti profesori imati krivo. Ali kad sam počeo više razmišljati, postavio sam sâm sebi neka jednostavna pitanja. Na primjer: „Zašto ne postoji rak srca?“ Postavio sam to pitanje i raznim profesorima, i ni od koga nisam dobio jasan odgovor. Tada sam otkrio nešto zanimljivo. Čitao sam rad dvojice američkih znanstvenika, Illmenseea i Stevensa, koji su u svojim pokusima izolirali jezgru ljudske stanice i ugradili je u tijelo miša i lisice. I znate li što se dogodilo? Ništa! Na sveučilištu vas uče da je problem nezdrava jezgra stanice, ali kad tu istu jezgru stanice ugradite u tijelo životinje, ne događa se ništa. A kad u tijelo životinje ugradite cijelu stanicu, životinja će dobiti tumor. Kad sam to prvi put čitao, pomislio sam: nemoguće, to ne može biti istina. I postavljao sam isto pitanje mnogim profesorima i znanstvenicima: „Zašto srce ne može oboljeti od raka i zašto životinja u koju su ubrizgali bolesnu stanicu nije dobila rak?“ I nitko mi na to pitanje nije znao odgovoriti. Danas sam potpuno uvjeren da je teorija o mutaciji koja se uči na sveučilištima jednostavno pogrešna. Međutim, problem je u tome što nije lako, nakon što ste kao sveučilišni profesor deset, petnaest godina govorili jedno i onda otkrili da to nije bila istina, reći pacijentima i cijelom svijetu: „Znate što, možda smo ovih dvadeset godina ipak bili u zabludi.“
Cijela je priča počela sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Americi, kad je američki predsjednik Richard Nixon objavio rat protiv raka. U to su vrijeme znanstvenici vjerovali da je uzrok raka u jezgri stanice. No, to nije tako.
Dat ću vam jedan primjer da biste lakše razumjeli. Kada tkivo tumora stigne patologu koji treba utvrditi da li je tumor maligan ili nije, on promatra mutacije. Jer mutacije zaista postoje. No, pitanje je u kojem se trenutku tumor našao pred njim. Jer patolog, koji odlučuje o tome je li neki tumor karcinom ili nije, taj tumor promatra u kasnom stadiju razvitka. U tom trenutku tumor već obično ima oko milijardu stanica. Usporedimo to sa sljedećom situacijom: vozite se autom i ugledate požar. Što još obično ugledate u tom trenutku? Vatrogasce. Ali nećete iz toga zaključiti da su vatrogasci skrivili požar. Oni su došli kasnije, kad je požar već gorio. Ista je stvar i s mutacijama. Ja ne tvrdim da mutacija ne postoji, jer znam da postoji, ali znam i to da mutacija dolazi kasnije. Vratimo se vašem pitanju: što je rak? U početku je to više stvari. Normalna napetost stanične opne iznosi 70 do 90 milivolta, no ta napetost sada pada. Zatim su tu mitohondrije. Mitohondrije su dijelovi stanice vrlo malih dimenzija, pomalo nalik bakterijama. U tim stanicama naše tijelo proizvodi energiju. Danas znamo da su i mitohondrije velik problem. No glavno je pitanje tko je cijeli taj proces započeo, a znamo da proces nije počeo mutacijama. Mutacije su došle kasnije.

Napravili ste zaista respektabilnu zbirku svih mogućih liječenja po svijetu u knjizi „Kemoterapija liječi rak.Zemlja je ravna ploča“ Jedna od stvari s kojima smo se već prije sretali jest ta vječna rasprava oko simptoma i uzroka, kod kojeg mnogi tvrde da se liječi simptom a ne uzrok. Da li treba liječiti simptom, da li ga ponekad ne treba liječiti i da li smo ponekad u zabludi kada bolest vidimo kao bolest, a ne tek kao simptom nekog poremećaja?
LOTHAR: Kao prvo, ta bolest za mene nije tumor. Mislim da je danas veliki problem to što je klasična medicina uvelike usredotočena na to da nešto treba uništiti. Klasičan liječnik želi operacijom odstraniti tumor, zatim pacijenta liječiti kemoterapijom ili zračenjem, i tako dalje. Glavna je ideja uništiti tumor. Međutim, tumor nije bolest, nego samo simptom, kao što su groznica, proljev ili problemi s kožom samo simptomi stanja bolesti. Na vaše pitanje bih odgovorio ovako. Ponekad se potpuno slažem da simptome treba tretirati. Na primjer, ako negdje na tijelu imate velik tumor, taj tumor proizvodi mnogo laktata – soli mliječne kiseline, koje stvaraju velike tegobe. Ne bude li takav tumor odstranjen, možda ćete i umrijeti. Ali u većini slučajeva nema potrebe za žurnim odstranjivanjem tumora. Primjerice, ove godine smo u Njemačkoj dijagnosticirali rak dojke kod 150 000 žena. I premda većina tih žena ima samo čvorić na dojci, malen tumor, liječnici svojim pacijenticama govore da ga moraju odmah odstraniti, jer će inače umrijeti. Moje mi iskustvo govori nešto posve drugo, i zato ja svojim pacijentima govorim, ako tumor nije izrazito velik i ako nema velik broj tumora po tijelu – prvo liječenje, a tek onda operacija, kemoterapija, a kasnije možda i zračenje. Jer, u većini slučajeva nije potrebno odmah odstraniti tumor.
Što zaista jest po vama uzrok raka?
LOTHAR: Ja to obično kažem ovako: „Stres i rak idu ruku pod ruku“.
Upravo je zbog toga karcinom bolest koja se teško liječi. Stanice svojeg organizma izlažete stresu na razne načine. Na primjer, ako imate loše prehrambene navike, ako ste pretili, jedete nezdravu hranu i pijete nezdrava pića, stanice vašeg organizma izložene su velikom stresu. I tako se može dobiti rak. No, po mojem iskustvu, rak najčešće uopće ne počinje na tjelesnoj razini. Rak najčešće nastaje na razini uma, psihe. Najviše stresa ne dolazi toliko od nezdrave hrane, od svega što trpamo u sebe nego najčešće ljudima stvara problem to što, na primjer, moraju raditi posao koji ne vole, ili nemaju dovoljno ljubavi u obitelji, i tako dalje. Stres koji takvi ljudi trpe mogli bismo nazvati uobičajenim stresom. Ali stres se s godinama nagomilava, i za to se vrijeme u tijelu počinju zbivati određene promjene. Na primjer, osoba koja živi u braku s alkoholičarom pod velikim je stresom, a takav život obično traje godinama. Što se tada događa? Razina adrenalina u tijelu smanjuje se. A kad se smanji razina adrenalina, stanice dobivaju previše šećera. Tog se suviška šećera stanica na neki način mora riješiti. To je jedan od načina da ta stanica postane zdrava stanica. Sad se vraćamo na onaj dio priče da je tumor samo simptom. U početku, pojava simptoma je zapravo nešto dobro, ako je promatramo iz kuta evolucije i opstanka. Ja inače uopće ne koristim riječ „bolest“ – umjesto toga govorim o sustavu regulacije. Jer što je bolest? Bolest je jedan ili više simptoma. I važno je reći da je početna pojava simptoma jako dobra stvar u smislu preživljavanja. Na primjer, ako se pojave problemi na koži – to je dobro, otrovi izlaze van. Ako ste dobili proljev, vaše tijelo se pokušava očistiti. Ako imate visoku temperaturu, ona je dobra za komunikaciju između stanica i uništit će neke bakterije. Ista je stvar i s karcinomom. Ako ste dobili tumor, tumor čini mnoge dobre stvari: sagorijeva šećer, skuplja otrovne tvari iz organizma poput teških metala, i sprečava širenje gljivica u organizmu. Osim toga, svaka pojava tumora upozorava da nešto treba mijenjati u svojem životu. Dakle, pojava svakog ovog simptoma – visoke temperature, proljeva ili tumora – u početku je pozitivna stvar, jer znači veću vjerojatnost da će bolesnik preživjeti. Naravno, ako simptomi dugo traju, to u nekim situacijama znači da treba liječiti i simptome.
Uzmimo za primjer visoku temperaturu. Mislim da se danas već svi slažu u mišljenju da sama po sebi visoka temperatura nije ništa loše. Ali, visoka temperatura može i ubiti čovjeka ako predugo traje, i u tom slučaju treba uzeti antibiotik i smanjiti temperaturu. Ista je stvar i s tumorom. Pojava tumora dobra je kao znak upozorenja, ali ako tumor dugo ostane u vašem tijelu, ili je prevelik, treba ga ukloniti. Dakako, ja ne mislim da se tumor mora odmah uništiti lošim metodama poput kemoterapije i zračenja. Po mojem mišljenju, postoje mnogo pametniji sustavi liječenja kojima se može ukloniti tumor.

Kakao - hrana bogova



kakaoOd davnina kakao se smatra dragocjenom namirnicom.
Prema astečkom kralju Montezumi, ovaj je napitak bio rezerviran za ratnike i društvenu elitu, a imao je sakralne i svečane karakteristike.
Švedski botaničar Linne, dao je biljci naziv Theobroma cacao L. gdje "theobroma" upravo znači "hrana bogova".
Kakao raste na drveću prosječne visine 4-8 metara i spada u vazdazelene biljke porodice Sterculiaceae.
Porijeklo ova biljka vuče iz tropskih krajeva južne Amerike, a plod se najčešće koristi za izradu kakao praha i čokolade.
Plod stabla kakaa je jajolikog oblika, dugačak do 30 cm i teži do 500 grama. U plodu unutar bijelog mesa se nalazi 20-60 sjemenki. Pulpa se koristi za izradu sokova, a od ploda nastaje kakao prah i kakao maslac, a može se jesti i čitav plod.
Svako sjeme sadrži i do 50% masti od koje se radi kakao maslac. U kakau se nalazi i teobromin, sastojak vrlo sličan kofeinu.
U divljem obliku, kakao je danas moguće pronaći još samo u podnožju Anda na visini 200-400 metara, u području Amazone i u blizini rijeke Orinoco.
Prvo europsko susretanje s kakaom imao je Christopher Columbo koji je kakao nazvao "lješnjacima čudesnog izgleda". Kakao je u Europu prvi put doputovao u obliku napitaka 1519. godine.


Zdravstvene dobrobiti kakaa


Sirovi kakao, u zrnu, komadićima ili u prahu, smatra se, prema svojim nutritivnim svojstvima, jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu. Zbog toga ova namirnica spada u kategoriju superhrana.
Kakao:
  • štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala
  • smanjuje stres i depresiju
  • štiti od bolesti srca i krvnih žila
  • štiti od mnogih vrsta raka
  • odličan je izvor željeza
  • regulira razinu šećera i kolesterola
  • potiče bolje pamćenje i koncentraciju
  • smanjuje opasnost od srčanog udara
  • pomaže u regulaciji krvnog tlaka

Kakao sadrži više od 300 kemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje.
Po svojem sastavu, kakao je iznimno bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma.
Antioksidansi štite Vaš organizam od bolesti i od slobodnih radikala koji su glavni uzrok starenja.
Kakao sadržava najvišu koncentraciju antioksidanta u usporedbi s bilo kojom namirnicom u svijetu. Ti antioksidanti uključuju polifenole, katehine i epikatehine.

Gledajući po težini, kakao ima više antioksidanata nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak i goji bobice ZAJEDNO!

Kakao, zbog svojeg sastava bogatog mineralima (posebno magnezijem) pomaže u borbi protiv stresa.
Magnezij odgovoran za preko 300 procesa u organizmu - od probave, do rada srca i mozga.
U svojem sastavu, kakao sadrži katehine, polifenole za koje se vjeruje da štite od srčanih oboljenja, karcinoma, ali i niza drugih bolesti.
Nadalje, kakao je izvrstan izvor željeza, kroma, mangana, cinka i vitamina C. U 28 grama kakaa dobit ćete čak 314% dnevne preporučene količine željeza.
Prema rezultatima istraživanja provedenog na Australskom međunarodnom institutu za dijabetes, dijabetičari koji redovito konzumiraju kakao imaju znatno bolji krvni tlak i manju opasnost od srčanih oboljenja i infarkta.
Ova čudesna biljka sadrži i PEA (feniletilamin). Radi se o skupu spojeva koje Vaš organizam luči kada ste zaljubljeni, pa stoga ne čudi kako mnogi potrebu za ljubav zamjenjuju čokoladom čiji je glavni sastojak kakao.
U kakao se nalaze i serotonin i dopamin, hormoni sreće. Zrno kakaa obiluje omega-6 masnim kiselinama koje hrane mozak i pomažu cjelokupnom funkcioniranju organizma.
Zbog svega navedenoga, uvrstite kakao u Vašu svakodnevnu prehranu.
Međutim nemojte se zavaravati da jedući običnu čokoladu (koliko god ona crna bila) unosite u organizam zdravi kakao.  Nažalost u procesu proizvodnje čokolade kakao se zagrijava i gubi svoja nutritivna i ljekovita svojstva.
Kupujte čisti, organski kakao i uživajte u njegovim blagodatima.
Neka hrana bogova bude i Vaša hrana!
 

srijeda, 8. veljače 2012.

GOSPINA TRAVA

Kantarionovo ulje - crveni eliksir

Kantarionovo ulje ili ulje gospine trave dobiva se od istoimenog cvijeta gospine trave.
To je sićušna biljka žutih cvjetova koja raste uz rubove šuma, po čistinama, šikarama, livadama i uz živice.
Cvate tijekom cijelog ljeta, od svibnja do rujna, ali najviše tijekom srpnja. Bere se gornji dio u cvatu.
Gospina trava (lat. Hypericum perforatum) je jedna je od najrasprostranjenijih ljekovitih biljaka.

Ljekovitost gospine trave

Gospina trava je jako cijenjena u narodu, jedan je od rijetkih lijekova koji imaju antibakterijsko, antivirusno i antimikotično (protugljivično) djelovanje.
Ljekovitost gospine trave je širokog opsega, zato ne nosi ovo ime uzalud, a njeno ulje posebno je poznato i cijenjeno.
Ulje gospine trave bogato je hipericinom, taninima i flavonoidima koji djeluju protuupalno i pomažu epitelizaciju kože.
Kantarionovo ulje od davnina je poznato kao ulje koje se nanosi na sve rane.
Kantarionovo ulje pomaže kod:
•rana
•opekotina prvog stupnja
•upale jajnika
•vaginalnih infekcija (gljivica i virusnih infekcija, uključujući HPV, herpes, pa čak i HIV)
•hemeroida
•proširenih vena
•čireva
•ožiljaka, strija i akni
•reume i gihta
•upale mišića i živaca
Kantarionovo ulje je odlično za sprječavanje rana kod bolesnika koji stalno leže. Zavoj s uljem potrebno je mijenjati nekoliko puta dnevno.
Ono se koristi i kod rana koje teško zacjeljuju i protiv lakših opeklina.
Kantarionovo ulje odličan je izbor za masažu radi povoljnog djelovanja na cirkulaciju. Jako je učinkovito kod upale mišića i živaca, reume, išijasa, neuralgija, mialgija, lumbaga i gihta.
Kantarionovo ulje mogu koristiti i trudnice protiv strija i za perinealnu masažu. Trudnice ne smiju piti čaj od kantariona.
Važno je napomenuti da je kantarionovo ulje izvanredan lijek kod različitih ženskih problema poput cista, upale jajnika i gljivica.
Umočite tampon u ulje gospine trave i stavite ga u rodnicu neka stoji par sati. Ako osjećate da još uvijek postoji bol, ponovite postupak. Na tržištu postoje i vaginalete s kantarionovim uljem.
U slučaju kirurškog tretmana raka dojke, kao i liječenju rana nakon završene operacije neki liječnici preporučuju upotrebu kantarionovog ulja u procesu zarastanja rane.
Razlog za ovakvu praksu je znanje o antikancerogenom djelovanju flavonoida (hiperin, kvercetin i rutin) - važnih sastojaka kantarionovog ulja.
Kod hemeroida, čireva, proširenih vena, herpesa, akni, ožiljaka, iritacija i opekotina preporučuje se mazanje uljem nekoliko puta dnevno.
Kantarionovim uljem možete liječiti i kućne ljubimce.

Kako napraviti kantarionovo ulje

Kantarionovo ulje je jedno od rijetkih ulja koje se priprema sa svježim cvjetovima. Omjer je 100 grama cvjetova na litru ulja.
Priprema se u hladno prešanom kvalitetnom ulju, uglavnom maslinovom.
Ostavite svježe cvjetove da odstoje preko noći, tako da svi kukci odu pronaći novi dom.

1.Stavite ih u prozirnu staklenu bocu i prelijte uljem
2.Prekrijte bocu  gazom i pričvrstite gumicom
3.Ostavite da stoji 40 dana na suncu, povremeno provjeravajte da li su svi cvjetovi u ulju
4.Četrdesetog dana dobro procijedite ulje i cvijeće kroz gazu, pritisnite cvjetove da puste svo ulje do kraja
5.Ulje čuvajte u čvrsto zatvorenim tamnim bocama
6.Nemojte držati ulje u hladnjaku
Kvalitetno kantarionovo ulje je tamno crvene boje koja čak vuče na ljubičasto.
Ako vam se ne da pripremati ulje kod kuće, možete ga kupiti u bio trgovinama, ljekarnama, drogerijama ili kod ljudi koji ga pripremaju kod kuće.  Prije kupnje informirajte se o kvaliteti ulja.




Važno je znati

Kantarionovo ulje je fototoksično, što znači da se nakon mazanje koža ne smije izlagati suncu jer može izgorjeti. Uvijek je neophodno potražiti savjet i dopuštenje liječnika prije nanošenja ulja na kirurške rane.
Kantarionovo ulje se ne smije stavljati na svježe rane.

Ako imate gore navedene probleme, probajte kantarionovo ulje - ugodno ćete se iznenaditi!

utorak, 7. veljače 2012.

Oprez: GMO komarci!



GMO komaracGenetski modificirani komarci će uskoro opet biti pušteni u okoliš.

Savez za kontrolu komaraca uz pomoć privatne tvrtke Oxitec Insect Technology planira pokrenuti puštanje GMO komaraca na Floridi.

Prvo puštanje GMO komaraca dogodilo se na Kajmanskim otocima 2009. godine, a drugo - u Maleziji 2010. godine.

Sada će stanovnici Floride, poput stanovnika Kajmanskih otoka i Malezije, biti bez njihova pristanka izloženi ovim genetski stvorenim insektima.

Evo što piše Natural Society:
“Genetski modificirani komarci sadrže poseban gen, koji je za komarce smrtonosan ako ne dobiju antibiotik tetraciklin.

Potomstvo GMO komaraca će također naslijediti ovaj smrtonosni gen, zbog kojeg će uginuti prije nego li dostignu zrelost i počnu se razmnožavati.

Ideja se sastoji u tome da će se obični komarci križati s GMO komarcima i da će se rađati sve više komaraca sa smrtonosnim genom, što će dovesti do smanjenja populacije komaraca.

Naravno, rizik koji predstavljaju GMO komarci uopće nije poznat.

Puštanje GMO komaraca u okoliš moglo bi imati poguban utjecaj na lokalne i globalne ekosustave.”
Dok GMO industrija nepokolebljivo tvrdi da su genetski modificirane biljke i životinje bezopasne i donose brojne pogodnosti čovječanstvu, stvarnost nam pokazuje nešto sasvim suprotno.


Genetsko modificiranje biljaka i životinja ide punom parom


Nažalost većina ljudi i ne zna što se događa na području genetskog inženjeringa. Monsanto i druge GMO tvrtke stvaraju ne samo genetski modificirane biljke, nego i životinje.

Na primjer, stvorene su ovce koje su 85% ovce, a 15% ljudi, da bi mogle služiti kao donori organa za ljude.

Stvoreni su i koze koje daju mlijeko s proteinom iz paučine - za proizvodnju kože otporne na metke.

Krave su genetski modificirane da bi proizvodile mlijeko koje po svome sastavu više sliči na ljudsko. I lista se nastavlja…

I dok GMO tvrtke tvrde da svojim eksperimentima pokušavaju pomoći čovječanstvu, u stvarnosti se igramo i pokušavamo na umjetan način promijeniti osjetljiv i precizno izbalansiran ekosustav.

A kada to radimo, neočekivane posljedice su nam zajamčene, jer nemamo dovoljno znanja o tome s čime se igramo.

Što će se dogoditi s lokalnim i globalnim ekosustavom ako se populacija komaraca drastično smanji ili sasvim nestane? Mnogi od nas mrze komarce zato što nas bodu i prenose opasne bolesti, ali oni su također osnovna hrana za mnoge životne oblike.

Sama ideja uništenja komaraca samo zato što nam se ne sviđaju je apsurdna - ako pogledate na njihovu ulogu u cijelom hranidbenom lancu.


Posljedice GMO-a na zdravlje


Već je potvrđeno da GMO hrana utječe na plodnost i uzrokuje bolest poznatu kao endometrioza.

Glifosat koji sadrži genetski modificirana soja, negativno utječe na rad našeg endokrinog sustava i reproduktivnih organa.

To može uzrokovati neplodnost, pobačaj, bol u leđima i karlici, kronični umor, želučane probleme i cijeli niz drugih simptoma.

Monsanto tvrdi da genetski modificirane namirnice nisu različite od prirodnih, ali istraživanja potvrđuju nešto sasvim suprotno. Evo samo nekoliko neugodnih činjenica povezanih s GMO hranom:

  • protein koji sadrži GMO grašak uništava pluća
  • GMO krumpir povećava rizik od raka
  • DNA iz GMO hrane može se vezati na bakterije u našem probavnom traktu
  • životinje koje su jele GMO soju imale su 5 puta veću stopu smrtnosti
  • miševi koji su jeli GMO soju imali su oštećene spermije i nisu se mogli razmnožavati
  • embriji miševa koji su jeli GMO soju imali su poremećenu funkciju DNA
  • GMO kukuruz uzrokuje cijeli niz autoimunih poremećaja, uključujući artritis, osteoporozu i upalne bolesti crijeva
  • američki farmeri su zabrinuti jer se krave i svinje koje su se hranile GMO kukuruzom više ne mogu razmnožavati
  • u Indiji raste zabrinutost, jer su bivoli koji su se hranili GMO hranom sada bolesni, neplodni i umiru prije vremena


Nedavno se u GMO usjevima pojavila i nova vrsta ubojite mikrogljivice koja uzrokuje Sindrom Iznenadne Smrti. Preko hrane gljivica prelazi u organizam životinja i uzrokuje bolesti i prijevremenu smrt.

“Riječ `bezopasan` znači nešto što ne predstavlja rizik ili je razina rizika prihvatljiva. Problem s genetski modificiranim organizmima jest da ne postoji procjena koliko su oni zapravo bezopasni.

Korporacije koje promoviraju bezopasnost GMO hrane tvrde da su napravile vlastita istraživanja koja to potvrđuju. Međutim, nitko nema pristup ovim istraživanjima jer su ona obavljena unutar tvrtki i njihovo su vlasništvo.

Ne postoje neovisna istraživanja o utjecaju GMO na zdravlje i okoliš. Ali ne samo to -  tvrtke poput Monsanta, BASF-a i Pioneera zabranjuju takva istraživanja!

Zbog toga preporučujemo da izbjegavate GMO organizme, jer su posljedice za zdravlje nepoznate.”

- Dr. Philip Bereano

Što će se točno dogoditi ako zamijenimo životinje genetski modificiranom verzijom?

Istina je da ne znamo! Ali na osnovu činjenica koje su se već dogodile, možemo pretpostaviti da će rezultat biti manje nego pogodan za naše preživljavanje.

Glupo je izlagati opasnosti život na našoj planeti zbog profita - ali upravo to  GMO tvrtke trenutno rade.
 

ponedjeljak, 6. veljače 2012.

7 biljaka protiv virusa



virusPrisutnost virusa u našem organizmu zdravstveni je problem čak i onda kada ne izazivaju nikakve simptome bolesti, jer su virusi po svojoj prirodi opasni i kada su tihi.

Naime oni su pokretači brojnih oštećenja i nenormalnih biokemijskih procesa u stanicama.

O njihovoj podmuklosti govori i činjenica da suvremena medicina zapravo nema djelotvorne
lijekove protiv virusa.

Međutim, kao i uvijek, priroda nudi efikasno rješenje.



1. Mačja kandža (Uncaria tomentosa)


Mačja kandža (Uncaria tomentosa) je jedna od najvažnijih biljaka protuvirusnog djelovanja.

Južnoamerički Indijanci koriste ju već 2000 godina.

U srž znanstvenog zanimanja dospjela je zbog svojih sposobnosti - uništava viruse, smanjuje upale, djeluje protutumorski, a prema nekim novijim zapažanjima efikasna je i protiv virusa SARS.

Uncaria djeluje i na imunološki sustav prvenstveno poticanjem stvaranja limfocita te jačanjem njihove aktivnosti, a znamo da su u borbi protiv virusa limfociti najvažnije stanice.



2. Maslina


Za protuvirusni učinak masline odgovorna je elenolna kiselina koja koči stvaranje transkriptaze i proteaze - enzima potrebnih nekim virusima da oštete zdrave stanice.

Usporavanjem virusnog umnažanja tvari iz lista masline daju organizmu dovoljno vremena i
mogućnosti da krene u napad.

Tvari iz lista masline doprinose liječenju herpesa i drugih
virusnih oboljenja, gripe i prehlade, gljivičnih infekcija, kroničnog umora i alergija, a djeluje
čak i na virus HIV-a.

Spojevi lista masline mogu djelovati tako da inaktiviraju djelovanje antibiotika, te stoga proizvode na bazi maslinova lišća ne bi trebalo uzimati u isto vrijeme kad i antibiotike.



3. Cvijet bazge


Cvijet bazge, jedne od najpoznatijih ljekovitih biljaka, često je dio kućne ljekarne. Bazga se proslavila u narodnoj medicini, a slavi ju i poznati njemački liječnik Kneipp, najviše zbog njezine jedinstvene moći u liječenju prehlade, gripe i vrućice.

Suvremena znanost razjasnila je tajnu djelovanja bobica bazge: bazga ima sposobnost onemogućiti prodor virusa u stanice te njegovo umnožavanje unutar stanice.

Bazga posebno djeluje na viruse prehlade i gripe, a dokazano je da djeluje i na virus Herpes simplexa te još neke sojeve. Bobice bazge imaju i snažno antioksidativno djelovanje te smanjuju ukupnu razinu oksidativnog stresa.


4. Astragalus


Astragalus je poznata biljka u kineskoj medicini koja ima protubakterijsko, protuupalno i imuno-podupiruće djelovanje.

Kineska medicina koristi kozlinac kod rinitisa i nadražaja sluznice dišnih organa uslijed sezonske
alergije.

U kombinaciji sa ehinaceom vrlo je djelotvorno sredstvo u zaštiti od infekcija dišnih organa.

Zbog flavonoida, koje sadrži, astragalus djeluje kao prirodni tonik. Pomaže kod iscrpljenosti i kroničnog umora. Ubrzava oporavak nakon bolesti.



5. Ehinacea


Ehinacea je najpoznatija imuno-jačajuća biljka čije tvari doprinose povećanju broja imunoloških stanica
odgovornih za inaktivaciju virusa i bakterija.

Dokazano je da ehinacea efikasno djeluje kod akutnih infekcija dišnih putova, uključujući gripu, prehladu, bronhitis, sinusitis, tonzilitis, upalu uha i peludnu groznicu.

Najbolje je da uzmete ehinaceu kod prvih simptoma bolesti.



6. Pau d’ Arco (taheebo)


Pau d’ Arco - južnoameričko drvo - jedna je od najmoćnijih ljekovitih biljaka za potporu imunitetu.

Taheebo djeluje protiv bakterija, virusa i gljivica te da jača imunosni sustav.

Taheebo u obliku kapsula, tableta, tinkture ili čaja može učinkovito ojačati imunitet u slučajevima gripe i prehlade, sindroma kroničnog umora, bronhitisa ili infekcije HlV-om.

Zbog protuupalnih svojstava koristan je kod akutnog bronhitisa, čiji su simptomi upala dišnih puteva i bol u mišićima. Lokalna primjena tinkture taheeba može ukloniti bradavice.



7. Crni kim


Drevni faraoni smatrali su ulje crnog kima lijekom za sve bolesti. Preko 200 modernih istraživanja potvrdila su nevjerojatno ljekovito djelovanje ove biljke.

Zbog svog bogatog kemijskog sastava - sadrži preko 100 aktivnih sastojaka - crni kumin djeluje na široki spektar bolesti.

Blagotvorno djeluje na dišni, probavni i mokraćni sustav. Jača imunitet, liječi bronhitis, kronični kašalj i emfizem. Daje odlične rezultate u liječenju alergije i astme.

Djeluje kao prirodni antibiotik, koji nema štetnih posljedica, zbog toga ga možete koristiti u sezoni gripe i prehlade. Mogu ga uzimati i djeca.


Kaže se da je napad - najbolja obrana. Naoružajte se i napadnite viruse uz ovih sedam ljekovitih biljaka.