Ukupno prikaza stranice

srijeda, 31. listopada 2012.

KOMBUCHA

Napravite sami čudesni kombucha napitak
Želite očuvati i poboljšati zdravlje?

Trebaju vam jači imunitet, više energije i vitalnosti?

Nastojite se osloboditi probavnih smetnji?

Ako vas muče ovi problemi, odgovor je kombucha.
Riječ je o gljivi od koje se pravi fermentirani napitak, koji možete bezbrižno konzumirati svaki dan.

Kombucha je porijeklom iz Azije, a preko Rusije je došla u Njemačku.

Odatle se proširila svijetom, stekavši milijune obožavatelja.

Ljudi od davnina svjedoče o njenoj ljekovitosti. Knjige iz starih vremena navode da se kombucha čaj koristio protiv brojnih bolesti, od banalnih do teških.

Gljiva se drži u hranjivoj otopini čaja i šećera, u kojoj se neprestano razmnožava klijanjem.

Kombuchu lako možete uzgajati i sami, a uz pravilno postupanje bit će vam vjeran suputnik kroz čitav život.

Iako je smatraju ljekovitom, možete je piti kao osvježavajuće piće i dok ste zdravi. Ne propustite je podijeliti s prijateljima.


Top sedam ljekovitih svojstava kombuche



1. Poboljšava probavu i liječi zatvor

Kombucha je prirodni probiotik koji uravnotežuje crijevnu floru zadržavajući korisne, a izbacujući štetne tvari.

Ona suzbija rast štetnih bakterija i jača imunitet. Nakon konzumiranja kombuche popijte jednaku količinu vode, čime ćete također poboljšati probavu.


2. Potiče mršavljenje

Evo zbog čega su i holivudske zvijezde "poludjele" za ovom gljivom. Budući da pospješuje apsorpciju hrane i poboljšava probavu, olakšava gubitak kilograma.

Mnogi kombuchom zamijene sokove i kave, čime smanjuju unos kalorija. Učinak mršavljenja vrijedi samo za pretile ljude. Zabilježeno je da kod premršavih ljudi kombucha potiče dobivanje na težini.


3. Povećava razinu energije

Smatra se da kombucha daje energiju, jer u sastavu sadrži vrijedne minerale i vitamine, ali i jer obnavlja jetru. Ako je popijete nakon vježbanja ili stresa, revitalizirat će organizam na prirodan način.


4. Čisti jetru

Kombucha sadrži glukonsku kiselinu koja čisti jetru od teških metala i toksina. Ona se u organizmu pretvara  u moćno antigljivično sredstvo – kaprilnu kiselinu, koju nutricionisti preporučuju za liječenje candide.

Kombuchine blagodati za jetru se pojačavaju ako ju kombinirate sa sikavicom.


5. Jača imunitet

Bolja probava, čišća jetra i ublažen stres dovode do jačeg imuniteta.

Povećava se otpornost na virusna i bakterijska oboljenja. Kombucha pomaže čak i kod AIDS, a najnovija istraživanja potvrđuju pozitivan učinak ove gljive u prevenciji raka.


6. Čini kožu mladolikom i liječi ekceme

U njezi kože kombucha se može ne samo piti, nego i primjenjivati lokalno. Kada se nanosi na kožu, djeluje kao astringent i balansira masnu kožu.

Oblozi od kombuchinog čaja pomažu kod ekcema.


7. Čuva zdravlje kose

Postoje mnoga svjedočanstva prema kojima kombucha potiče rast i regeneraciju kose te  sprečava nastajanje sijedih vlasi.

Ispiranje kose čajem od kombuche učinkovitije je od skupih salonskih preparata.

Uz gore navedena svojstva kombucha pomaže kod...
  • ateroskleroze
  • vrtoglavice
  • demencije
  • gihta i reume
  • hemoroida
  • dijabetesa

Postupak pripreme kombuche


Potrebne su vam dvije litre zelenog, crnog ili drugog biljnog čaja. Na litru svježe skuhane vode dodajte dvije čajne žličice čaja.

Dodajte između 70 i 100 g bijelog ili smeđeg šećera na litru vrućeg čaja. Kultura ne može preživjeti bez šećera.

Ohladite čaj na 20 do 25 °C. (Od prevruće temperature gljiva može uginuti).

Kad se čaj ohladi, ulijte ga u bilo kakvu staklenu, keramičku, glinenu ili drvenu posudu. Bitno je da nije od metala, polivinilklorida (PVC) ili polistirena.

Stavite živu kulturu kombuche u tekućinu.

Ako napitak od kombuche pravite prvi put, dodajte čaju tekućinu koju ste dobili s kulturom.

Za sve sljedeće pripravke čuvajte dovoljno kombuchinog napitka, da biste dodali oko deset posto količine u novi pripravak kao "startnu tekućinu".

Pokrijte posudu laganom tkaninom i privežite gumicom da ne bi ušle mušice.

Fermentacija treba trajati između 8 i 12 dana, ovisno o temperaturi. Što je viša sobna temperatura, to je brža fermentacija.

Kultura od kombuche treba biti na toplom i mirnom mjestu i nikad se ne smije micati.

Temperatura čaja ne smije pasti ispod 20° C, niti narasti iznad 30° C, a idealna je između 23° i 27° C.

Kultura uspijeva i u polusjeni ili mraku. Može se oštetiti izlaganjem jakoj sunčanoj svjetlosti.

Na početku fermentacije napitak je sladak i postaje sve kiseliji. Ako želite piti slađe, zaustavite postupak ranije.

Okus gotovog napitka je između gaziranog soka od jabuka i šampanjca, ovisno o vrsti čaja koji se koristi.

Kad čaj postigne željeni ispravni stupanj kiselosti (pH od 2,7 do 3,2), izvadite kulturu čistim rukama iz posude i operite u hladnoj vodi. U posudu ulijte novi čaj i vratite gljivu natrag.

Fermentirani napitak bez cijeđenja ulijte u staklenke. Sačuvajte deset posto za izradu nove kulture. Staklenke dobro zatvorite.

Da biste postigli potpuno zadovoljstvo u čaju, ostavite ga da zrije još barem pet dana nakon flaširanja.

Takav napitak može stajati mjesecima. Pijte ga triput dnevno po jedan decilitar - ujutro natašte, nakon ručka i prije spavanja.

Kad počnete s novim procesom fermentacije ne zaboravite dodati novom čaju najmanjedeset posto tekućine već fermentiranog napitka.


Svakim vrenjem kombucha stvara novi sloj na površini tekućine. Možete ostaviti tag sloj ili ga odvojite.

Time dobivate dodatne kulture, koje možete čuvati u maloj količini slatkog čaja u hladnjaku u slučaju da se nešto dogodi s vašom trenutno aktivnom kulturom.


Moguće nuspojave čaja od kombuche


Na početku konzumiranja čaja od kombuche mogli biste se osjećati lošije zbog procesa detoksikacije.

Razlog za to nije kombucha, nego toksini koje vaše tijelo izbacuje. Zbog toga je potrebno u početku piti čaj u manjim količinama.

U slučaju bilo kakvih nuspojava dodatno smanjite unos čaja, a nakon nestanka simptoma opet povećajte količinu.

Kod jakih nuspojava potrebna je dodatna detoksikacija organizma.
 

utorak, 30. listopada 2012.

ZNANOST NA GRANICAMA DUHOVNOSTI

       Da na naše zdravlje utječe prije svega duhovni aspekt našega života,potvrđuju mnogi znanstvenici današnjice a tu bih prije svega
naveo g. S. N. Lazareva koji na vrlo suptilan i pristupačan način govori o toj tematici.Svakako je za pogledati njegovo predavanje na tu temu ,održano u Varšavi ove godine, što možete poslušati na sljedećem linku:

http://www.youtube.com/watch?v=_XCIv6gBBK4

četvrtak, 25. listopada 2012.

SMRT VREBA U CRIJEVIMA

    Moja topla preporuka svima onima koji imaju ozbiljnijih problema sa zdravljem a mjesecima ili godinama se bezuspješno liječe od bilo kakvih kroničnih poremećaja,počevši od svih vrsta alergija,probavnih smetnji pa sve do najtežih bolesti današnjice
(tumori,kronične infekcije...),svakako je knjiga g. Wolfganga
Spillera "U crijevu vreba smrt". Pisac vrlo detaljno i stručno a opet svakome pristupačno objašnjava ulogu crijeva,crijevne flore,poremećaja u crijevnoj flori i sve daljnje lančane reakcije koje 
dovode do ozbiljnih bolesti ali ujedno i vrlo kvalitetno educira 
čitatelje što je sve potrebno izbjegavati i kako popraviti nastalu štetu te podići svoj imunitet na normalnu razinu koja omogućava 
normalan i zdrav život.
  Osobno smatram da upravo ova knjiga omogućava ispitan i ispravan uvid te da je sve prikazano  po najboljem znanju i savjesti.
Ova knjiga je istinska riznica znanja kako za liječnike tako i za ostale terapeute ali i za laike koji su željni istinskog znanja.
  Nije ovo nikakva reklama knjige nego isključivo putokaz 
svima onima koji traže uzroke svojih zdravstvenih problema.
 Eventualan kontakt za nabavu ove knjige,ako se ništa nije u međuvremenu promijenilo,trebao bi glasiti:
       zirdum@upt.hr  ili br. tel.:031/811-774

srijeda, 24. listopada 2012.

AGAVA

Agava – slast za nepce, melem za kožu, lijek za crijeva
agava sirupAgava je biljka iz porodice ljiljana, iako se zbog njenog izgleda donedavno smatralo da je pripadnica porodice kaktusa.

Posebnost agave jest što biljka ugiba nakon što procvjeta, ali se na njezin cvat može čekati i do 40 godina.

S obzirom na to da se radi o biljci koja izvorno potječe iz pustinje, agava je otporna na velike temperaturne razlike i ekstremne vrućine.

Agavina je domovina Meksiko, iz kojeg je 1561. godine dopremljena u Europu, a rasprostranjena je širom Sredozemlja pa je danas možemo pronaći i kod nas.

Na našem području udomaćila se agava latinskog naziva Agava americana.

Neke vrste agave, kao Agava sisalana, daju vlakno sjajno bijele boje, a iz nekih vrsta poput plave agave (Agave tequilana) se dobiva slatki sok.

On se može piti odmah ili se alkoholnim vrenjem pretvara u napitak pulque - nacionalno piće u Meksiku s oko 5 posto alkohola. Destilacijom se dobiva poznata rakija tequila.


Sirup agave - prirodni zaslađivač


Zanimljivo

Srčika lista agave bogata je saharinom i pečena je vrlo ukusna za jelo.

Sjeme se pak koristi za dobivanje brašna od kojeg se može praviti tjestenina za juhe ili, ako se pomiješa sa žitnim ili zobenim brašnom, ispeći kruh.

Agavin korijen je diuretik, a koristi se i u liječenju zubobolje.
 
Agavin sirup ili nektar pribavlja se iz stabla ove biljke, a koristi se kao prirodni zaslađivač.

Naziva ga se i aguamiel (medena vodica), jer ima blagi okus i svjetlu boju.

Rjeđi je od meda, ali je slađi, pa ga kod kuhanja treba još manje nego meda.

Drevni Asteci koristili su mješavinu agavinog sirupa i soli za zacjeljivanje rana, ali i kao melem kodinfekcija kože.

I suvremena medicina potvrdila je prednosti agavinog sirupa u borbi protiv piogenih (gnojnih) i crijevnihbakterija.

Agavin se nektar dobiva iz agavinih listova. Režu se listovi stari između 7 i 14 godina.
Kad je od njih pribavljen sok, listovi se suše i samelju u prah.

Dobiveni sok se filtrira, a potom zagrijava na niskim temperaturama kako bi se odvojili polisaharidi od običnih šećera.

Glavni polisaharid sadržan u agavinom nektaru je inulin, koji se uglavnom sastoji od fruktoze.

Filtrirani sok varira od svijetlo do tamnožute boje, ovisno o načinu obrade.


Sladak, a ne diže nivo šećera u krvi


Zbog svojeg niskog glikemijskog indeksa, agavin sirup gotovo nimalo ne utječe na razinu šećera u krvi.

Stoga je idealan za dijabetičare i ljude preosjetljive na šećer.

Glikemijski indeks je mjera koja nam pokazuje kojom brzinom i intenzitetom se povisuje razina glukoze u krvi nakon konzumiranja određene hrane.

Usporedbe radi, glikemijski indeks agavinog sirupa je 27, meda 83, a bijelog šećera 137.

No, niži glikemijski indeks ne znači i manju slatkoću: agava je 1,4 do 1,6 puta slađa od običnog šećera, te je i kaloričnija od glukoze.


Osnažuje imunitet i štiti od bakterija


Osim niskog glikemijskog indeksa, agavin sirup ima i niz drugih pozitivnih učinaka na zdravlje.

Agava sadrži saponine i fruktane. Saponini imaju antiupalna svojstva i jačaju imunološki sustav, te pomažu u borbi protiv bakterija.

Fruktani su korisni kod dijabetesa i pretilosti, smanjuju razinu štetnih crijevnih bakterija, pomažu kod zatvora i smanjuju rizik od nastanka raka crijeva.

Fruktani također povećavaju apsorpciju minerala poput kalcija i magnezija – potvrdili su znanstvenici s Nacionalnog politehničkog instituta u Guanajuatu u Meksiku.

Dostatan nivo kalcija, zajedno s magnezijem i vitaminom D, smanjuje opasnost odosteoporoze i drugih bolesti povezanih sa zdravljem kostiju.

Agava sadrži i inulin, vrstu fruktana kojem se pripisuje niz pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje.

Studije pokazuju da je inulin pogodan za gubitak viška kilograma zbog svojeg malog glikemičkog indeksa, te poticanja osjećaja sitosti.

Inulin je povezan sa smanjenjem razine kolesterola i rizika od nekolikih vrsta raka.

Sirup agave sadrži i vlakna koja potpomažu rad probavnoga sustava, te mnoge elemente u tragovima, poput kalcija, željeza i vitamina B i C.

Agavin sirup ne sadrži škrob, pa je ovaj zaslađivač pogodan za osobe na bezglutenskoj prehrani.


Kupovanje i primjena


Agava je ukusna i jednostavna za korištenje.

U usporedbi s medom i drugim organskim sirupima, agavin je nektar blag te se lako otapa u tekućinama.

Agava je idealno sladilo za one koji žele jela zasladiti organskim proizvodom.

Prilikom kupnje agavinog sirupa, pobrinite se da kupujete organski proizvod te da se radi o nektaru iz lista agave, a ne iz korijena.

Obratite pažnju na to da kupujete proizvod koji nije obrađivan na visokim temperaturama. Takav sirup obično ima tamniju boju i intenzivniji miris.

Sirup agave možete koristiti za pripremu kolača, pudinga, peciva, marinada, voćnih i mliječnih napitaka, kompota, pekmeza te voćnih i povrtnih salata.

Posebno dobro se slaže sa sezamom, zbog toga je odličan za pripremu peciva s ovim sjemenkama.

Pošto je agava sirup 1.4 do 1.6 puta slađi od šećera, trebate ga staviti u nešto manjim količinama.
 
Ako smatrate da možete imati koristi od konzumiranja čistog, sirovog, nerafiniranog agava sirupa, možete ga pronaći u našem webshopu ovdje.

utorak, 23. listopada 2012.

LOUISE HAY

Louise Hay - kako iscijeliti duh i tijelo
afirmacijeNažalost, vrijednost zdravlja najčešće shvatimo tek kada ga izgubimo.

Od tog trenutka pa nadalje krećemo u borbu za povratak u prirodno stanje ravnoteže.

No tijekom tog često dugog i mukotrpnog procesa rijetko smo voljni zagledati se dublje ispod površine i potražiti pravi uzrok svojeg problema.

Drugim riječima, pri takvom stanju stvari najčešće se bavimo rješavanjem posljedica, a malo ili nimalo traženjem i rješavanjem uzroka.

Međutim, čovjek nije samo tjelesno, nego i duhovno biće.

Iscjeljenje tijela i tjelesnih tegoba nikada ne može biti u potpunosti uspješno ako se pritom ne pozabavimo i iscjeljenjem  duhovne razine, odnosno, naših misli i emocija.


Malo poznati uzrok većine bolesti


Ono o čemu najčešće ne vodimo računa, je činjenica da će problemi nagomilani na emotivnoj i mentalnoj razini prije ili poslije uzrokovati probleme na fizičkoj razini.

Zašto je tako? Zato što svaka misao posjeduje određenu vibraciju, ili frekvenciju. Ako je ta vibracija negativna, logičnim slijedom izazvat će negativne posljedice.

Dakako, moguć je i suprotan efekt - pozitivnim mislima i načinom razmišljanja, možemo promijeniti naše zdravstveno stanje na bolje.

Louise Hay, osnivačica pokreta samopomoći i začetnica ideje da pozitivnim stavom možemo promijeniti svoju stvarnost, već odavno je uočila važnost načina na koji razmišljamo.

Godine 1976. napisala je svoju prvu knjigu o tome kako iscijeliti svoje tijelo, koja se općenito drži mjerodavnom za mentalne uzroke nastanka bolesti.

1986. objavljuje obnovljeno i prošireno izdanje pod naslovom ''Kako iscijeliti duh i tijelo''. 


Sami kreiramo vlastitu budućnost


Louise Hay smatra da svakom svojom mišlju kreiramo vlastitu budućnost, a misao možemo u bilo kojem trenutku promijeniti.

U skladu s tim, stanje našeg duha odgovorno je za nastanak tjelesnih oboljenja, kao i za sve negativnosti koje nam se događaju u životu.

Po svemu sudeći, Louise Hay potpuno je pravu. Poznata, i često olako shvaćena teorija koja tvrdi da je uzrok svih problema samo u našoj glavi, zapravo je točnija nego što bismo na prvi pogled pomislili.

Tu takozvanu ''newagersku tlapnju'', u današnje vrijeme potvrđuju čak i kvantni fizičari.

S gledišta kvantne fizike, sve što postoji u svemiru samo je energija različitog stupnja gustoće.

U skladu s tim, i svaka naša misao nije ništa drugo nego određeni energetski oblik, a energija je - kao što nas fizika uči - prisutna posvuda, neuništiva i  prelazi iz oblika u oblik.

Prelazi iz oblika u oblik? Da, i upravo stoga izuzetno je važno shvatiti moć koju posjeduju naše misli i način na koji one kreiraju našu realnost.


Želite li biti zdravi, razmišljajte pozitivno!


U praksi, to znači sljedeće: želite li biti zdravi, voljeni ili imućni, razmišljajte o zdravlju, ljubavi i prosperitetu, a  ne o bolesti ili neimaštini.

Jer to  je ono što želite izbjeći ili se toga riješiti, a ne privući ili zadržati.

Iskoristite li energetski potencijal vlastitih misli na konstruktivan, umjesto na destruktivan način, on će ubrzo u vašoj stvarnosti materijalizirati pozitivan ishod.

Prema Louise Hay, naša podsvijest prihvatit će ono u što vjerujemo.

Stoga savjetuje da se na putu iscjeljenja duha i tijela prije svega riješite tereta prošlosti, te oprostite sebi i svakome tko vam je ikada bilo čime naudio.


Naučite se voljeti sebe


Sljedeći korak u tom procesu svodi se na razvijanje ljubavi prema sebi i prihvaćenje sebe u cijelosti.

Louise Hay tvrdi da, ako stvarno volite sebe i ako se prihvaćate, sve vam polazi od ruke i na svakom koraku događaju vam se mala čuda.

Zdravlje vam se poboljšava, zarađujete više novca, imate više sreće u ljubavi, i sve se to događa bez puno truda.

Ljubav prema sebi stvorit će ozračje sigurnosti i uz pomoć svijesti o vlastitoj vrijednosti privući brojna pozitivna rješenja problema koji su nas dotad mučili.

Usto, nužno je pozabaviti se vizualizacijom poželjnih ciljeva, te izgradnjom novih misaonih obrazaca.

U tom segmentu izuzetno je važno naučiti razmišljati u pozitivnom obliku.


Pomaknite se s mrtve točke


Nažalost, navikli smo govoriti i razmišljati o onome što ne želimo, no takvo lamentiranje ne donosi promjenu.

Želimo li se uistinu pomaknuti s mrtve točke, moramo se prestati boriti protiv negativnog i umjesto ''ne želim'' početi misliti i govoriti ''želim''.

No, želja sama po sebi neće biti dovoljna da bi nam se ciljevi i ostvarili.

Želja je nužna kao motivirajući segment, no ako je mentalno ne pomaknemo u energetsko polje ostvarenja, ostat će tamo gdje ste je i poslali – u energetskom polju želja.

Iz tog razloga o svojim željama morate početi misliti i govoriti kao da već jesu dio vaše stvarnosti. Naprimjer: ja jesam (zdrav,  voljen, imućan...) ili, ja imam (novi posao, kuću, automobil...)

Također, kakvu god promjenu željeli ostvariti, ona ne smije biti izrečena u budućem vremenu, poput razmišljanja na način ''ja hoću'' ili ''ja ću imati''.

Naime, naša podsvijest vrlo je poslušna, i ako nešto izjavimo u budućem vremenu,  poslat ćemo želje u budućnost, daleko izvan  našeg dosega.

Kako bi se sve navedeno i ostvarilo, nužna je praksa. Morate naučiti pozitivno razmišljati, a to se neće dogoditi preko noći.

No Louise Hay tvrdi da upornim radom i svakodnevnim višekratnim ponavljanjem pozitivnih afirmacija bez sumnje možete privući željene ishode.

Takvim pristupom ništa ne gubite, a možete mnogo toga dobiti.

Stoga, ne oklijevajte. Moć ostvarenja vaših snova oduvijek je bila samo u vama. Osvijestite je i budite kreatori vlastita života.


Želite saznati više? Pročitajte: Louise Hay - tabela uzroka bolesti i afirmacija
 

utorak, 16. listopada 2012.

ASPARTAM

Aspartam - najopasniji zaslađivač modernoga doba?
aspartamViše od devedeset zemalja odobrilo je korištenje aspartama u tisućama prehrambenih proizvoda.

No, to nije razlog za slavlje, iako je aspartam dvjesto puta slađi od šećera.

Ovo umjetno sladilo omogućuje proizvođačima hrane da svoje slatke namirnice reklamiraju kao namirnice s niskom kalorijskom vrijednosti, dijetne namirnice ili pak namirnice bez šećera.

Tako zavaravaju brojne potrošače koji žele smanjiti količinu šećera u svojoj prehrani.

Smanjenje unosa šećera u vašoj prehrani odlična je ideja, no imajte na umu da aspartam nije dobra zamjena za  šećer.

Iako razne zdravstvene udruge za hranu i lijekove uvjeravaju potrošače da je aspartam siguran za zdravlje, istraživanja tvrde da je on jedna od najopasnijih tvari u prehrambenim proizvodima.


Gorka istina o aspartamu


U svim reklamama o aspartamu ističe se činjenica da je aspartam prirodan proizvod te da se sastoji od dvije aminokiseline, no ovo nije potpuna istina.

Ove dvije aminokiseline, aspartamska kiselina i fenilalanin, čine 90 posto sadržaja aspartama, dok 10 posto čini metil ester, koji se nekoliko sati nakon konzumacije pretvara u metanol.

Metanol je toksin koji uništava mijelinsko tkivo u vašem tijelu. Mijelinsko tkivo u organizmu obavlja važnu funkciju kao izolacijski materijal oko živaca, čime omogućuje da živčani signali putuju neometano.

Ne preporučuje se unositi više od 7,8 mg metanola na dan. No, ako ste danas popili jednu litru nekog pića koje u svom sastavu sadrži aspartam, u svoje tijelo unijeli ste 56 mg metanola, dakle sedam puta više od preporučene doze.

Kada se dijetni sokovi i bezalkoholna pića zaslađeni aspartamom koriste kao nadomjestak za vodu, unos metanola može prelaziti 250 mg na dan.

To je čak 32 puta više od preporučene dnevne količine!

Zbog pretjeranog unosa metanola javljaju se glavobolje, vrtoglavice, mučnine, probavne smetnje, slabost, groznice, problemi s pamćenjem, ubrzani rad srca, ukočenost i nagla bol.

Najpoznatiji problemi koji proizlaze iz pretjeranog korištenja metanola su tegobe s vidom poput mutnog vida, smanjenja vidnog područja, pomračenja vida, oštećenja mrežnice, čak i sljepoće!

No ni aspartamska kiselina nije bolja od metanola. Prema istraživanjima Dr. Russela Blaylocka, profesora neurokirurgije na medicinskom sveučilištu u Misisipiju, aspartamska kiselina prelazi krvno moždanu barijeru, uništava neurone i razara naš mozak.

Dr. Blaylock upozorava da aspartamska kiselina može uzrokovati multiplu sklerozu, Alzheimerovu bolesti, hiperaktivnost, gubitak pamćenja, Parkinsonovu bolesti i oštećenja mozga.

fenilalanin je opasna supstanca. Fenilalanin koji sadrži aspartam kroz duži vremenski period može uzrokovati emocionalne poremećaje i depresiju, glavobolje i gubitak pamćenja.

1994 godine Američki Zavod za Zaštitu Zdravlja objavio je izvještaj o štetnosti aspartama s dugačkom listom nuspojava. Među njima su..
  • glavobolja i migrena
  • vrtoglavica i mučnina
  • depresija
  • umor
  • ubrzani rad srca
  • gubitak pamćenja
  • bolovi u zglobovima
  • napadaji nemira i panike
  • gubitak vida i sluha
  • nesanica
  • ubrzan rad srca
  • gubitak svijesti i smrt


Prema znanstvenicima koji su radili na proučavanju nuspojava aspartama, ovo umjetno sladilo može pogoršati ili potaknuti sljedeće bolesti:
  • tumore na mozgu
  • multipla sklerozu
  • epilepsiju
  • sindrom kroničnog umora
  • Parkinsonovu bolest
  • alzheimerovu bolest
  • mentalnu retardaciju
  • deformacije kod novorođenčadi
  • fibromialgiju
  • dijabetes


Povijest aspartama


Ovo umjetno sladilo je 1965. godine otkrio kemičar James M. Schlatter, koji je slučajno tijekom testiranja lijeka protiv čira na želucu otkrio sladak okus tog kemijskog spoja.

Nakon toga počela je dugotrajna borba da se dopusti korištenje aspartama u ulozi umjetnog sladila, što nije bio jednostavan zadatak.

Poznato je da američka agencija za hranu i lijekove (FDA) još je 1975., nakon žalbe od strane znanstvenika Dr Johna W.Oneya, došla do zaključka da korištenje aspartama ne bi trebalo biti dopušteno na tržištu zbog negativnih zdravstvenih posljedica otkrivenih prilikom testiranja.

Do 1980. godine jednoglasna odluka istraživača i članova FDA bila je da je aspartam opasan te da bi se tvrtka koja pokušava uvesti aspartam na tržište trebala pravno goniti.

No to nije bio kraj aspartama. Zahvaljujući trudu tvrtke koja je promicala uvođenje aspartama na tržište, 1981. novi direktor FDA  je odobrio upotrebu ovog tihog ubojice u hrani, a zatim i u pićima.


Sumnjivi rezultati istraživanja


Nesumnjivo, aspartam je jedan od najčešće ispitivanih kemijskih spojeva s čak 164 provedena istraživanja.

No, 74 istraživanja financirala je upravo ona industrija koja je htjela uvesti ovaj kemijski spoj na tržište.

Pitanje je mogu li se ti rezultati uopće uzeti u obzir.

Teško je povjerovati da ti rezultati mogu biti vjerodostojni, zna li se da nijedno nije pronašlo negativne učinke aspartama.

Neka istraživanja financirana od strane aspartamske industrije čak su dovela do zaključka da on pomaže u smanjenju težine, što je daleko od istine.

Naime, prema neovisnim istraživanjima aspartam i slična umjetna sladila...
  • potiču apetit
  • povećavaju želju za ugljikohidratima
  • potiču pohranjivanje masnoće i debljanje
  • povećavaju rizik od pretilosti



Kockanje sa zdravljem


Mnogi potrošači sigurno misle da aspartam ne može biti toliko loš, jer ako je zaista štetan, nakon toliko godina sigurno bi se učinilo nešto da se spriječi njegova proizvodnja.

No morate imati na umu da je aspartamska industrija vrlo vrijedna, te da će svi uključeni učiniti sve da njihov glavni izvor novca ostane netaknut.

Imajući to na umu, sljedeći put kad u ruke uzmete neki proizvod na kojemu piše "bez šećera", provjerite sastav tog proizvoda i ne igrajte se sa zdravljem.

Izbacite ovog tihog ubojicu iz prehrane i okrenite se prirodnim sladilima poput meda, agava sirupa, stevije, ječmenog slada, javorova sirupa ili šećera od trske, za koje znate da su sigurni.
 

MELISA ILI MATIČNJAK


Melisa za dobro raspoloženje i dobar san

Melisa je biljka s brojnim blagotvornim djelovanjima na organizam. Miris melise pomaže kod cijelog niza psihičkih problema. Osim što je saveznik u borbi protiv depresije, ona poboljšava pamćenje, krijepi duh, suzbija napetost, priziva lijepe misli te se suvereno nosi sa stresnim poremećajem kao i s anksioznošću

melisa, čaj
Matičnjak ili melisa (Melissa officinalis L.) je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata.  Prema europskoj regulativi, ljekoviti su listovi matičnjaka, sok se druge dijelove biljke ne smatra ljekovitima. U aromaterapiji se koristi eterično ulje matičnjaka, a u fitoterapji čaj.
Čaj melise koristi se kod: nervoze, iritabilnosti i lakših psihičkih tegoba te za probleme probavnog sustava, poput grčeva i otežane probave.  U tradicionalnoj fitoterapiji koristi se kod nesanice, premda je manje djelotvorna od valerijane (Valeriana officinalis) i pasiflore (Passiflora incarnata). Ponekad se koristi i kao pomoćna terapija mučnine u ranoj trudnoći, zajedno sa sokom svježeg đumbira (Zingiber officinale). Tradicionalno se koristio s listom koprive za liječenje anemije izazvane manjkom željeza.
Femina.hr preporuka: Bionektar čaj od melise - čaj od melise uistinu je dragocjen napitak. Melisa je biljka s brojnim blagotvornim djelovanjima na organizam. Miris melise pomaže kod cijelog niza psihičkih problema. Osim što je saveznik u borbi protiv depresije, ona poboljšava pamćenje, krijepi duh, suzbija napetost, priziva lijepe misli te se suvereno nosi sa stresnim poremećajem kao i s anksioznošću. Vjeruje se kako ima antivirusna svojstva.

petak, 12. listopada 2012.

ČAGA

Neugledna parazitska gljiva uništava stanice raka, liječi 

artritis i pomlađuje organizam
čagaČaga (lat. Inonotus obliquus) parazitska je gljiva na brezi koja nalikuje izgorjeloj izbrazdanoj kori.

Raste u šumama breze diljem Sjeverne i Istočne Europe, Rusije i Koreje.

Najzastupljenija je u tradicionalnoj ruskoj i istočnoeuropskoj medicini.

Tisućama godinama čaga se koristi diljem Euroazije, gdje je zbog svoje ljekovitosti bila poznata  i pod nazivima "dar od Boga“ i "kraljica bilja“.

Stari Azijci su je primjenjivali za održavanje zdrave prirodne ravnoteže (chi), vjerujući da daje mladolikost, produžuje život i jača imunitet.

Njena ljekovitost dokumentirana je u najstarijem službenom popisu ljekovitih tvari, kineskoj knjizi Shennong Ben Cao Jing, staroj 2300 godina.

U tom je djelu zahvaljujući raznovrsnim i sveobuhvatnim ljekovitim svojstvima prozvana "nadmoćnom biljkom".

Sibirska čaga postala je vrlo popularna kada je spomenuta u knjizi "Odjel za rak“ nobelovca Aleksandra Solženjicina. On je pisao o vlastitom ozdravljenju od  karcinoma pomoću čaja od čage nakon neuspješnog liječenja po klinikama.

Danas se na čagi provode mnoga istraživanja i sve više ljudi otkriva njenu iscjeliteljsku moć.


Ljekovita svojstva čage


Moderna istraživanja pokazala su da je čaga puna dragocjenih bioloških aktivnih tvari, od kojih neke ne sadrži niti jedna druga biljka.

U njenom sastavu nalaze se  fenolni spojevi, melanini, triterpenoidi i mali postotak betulinske kiseline.

Najmoćnijim oružjem ove gljive smatra se čagina kiselina, koja prema tvrdnji ruskih znanstvenika normalizira metabolizam i ljekovito djeluje na sve organe i tkiva ljudskog organizma.

Čaga je najjači poznati antioksidans. Biljke poput aronije i goji bobica  nisu joj ni blizu po antioksidativnim vrijednostima. Ona zauzima prvo mjesto na ljestvici ORAC, koja mjeri razinu antioksidansa u namirnicama.


Uništava zloćudne stanice


Čaga je prirodni borac protiv tumora zahvaljujući betulinskoj kiselini, koja sprečava razvoj raka i uništava kancerogene stanice, pritom ne dirajući zdrave.

Djeluje protiv raka dojke, jajnika, vrata maternice, prostate, pluća, želuca,  slezene, mozga i timusa te leukemije, melanoma i limfoma.
Čaga svojim moćnim protuupalnim djelovanjem i mehanizmom apoptoze uništava deformirane stanice.

Korisna je i kao dodatak konvencionalnim sredstvima za kemoterapiju, jer ublažava njihove nuspojave i jača imunitet.


Prirodni adaptogen


Čaga je moćan adaptogen, što znači da djeluje protiv stresa, koji uzrokuje 90 posto svih bolesti.

Sovjetska vlada je svojedobno svojim sportašima i astronautima naredila da koriste adaptogene za poboljšanje umnih i tjelesnih sposobnosti.

Jedan od njih je bila i čaga, koja se pokazala najdjelotvornijom.


Štiti zglobove i vene


Ruski znanstvenici uspjeli su napraviti kreme od čage za zglobove i vene. Razvili su sistem mikrokapsula, koji omogućava sastojcima čage da lako prodru u kožu i djeluju neposredno u zglobu, u žarištu oboljenja.

Taj lijek ublažava bol, zaustavlja grčenje mišića, potiče uklanjanje soli i toksina iz zglobova, osjetno usporava njihovo starenje i razaranje hrskavičnog tkiva.

Izvještaji iz klinike u Vladivostoku spominju stopostotno izlječenje od psorijaze, što se jako rijetko postiže kod te bolesti.

Aktivne komponente u čagi djeluju...
  • antioksidativno
  • antikancerogeno
  • antitumorski
  • antivirusno
  • imunostimulativno
  • analgetski
  • antiupalno


Pripravci od čage


U pravilu se čaga melje u fini prah i pretvara u napitak sličan kavi ili čaju, a može primjenjivati i u obliku tinkture.

Redovito konzumiranje čaja od čage štiti od stresa, trajno povećava otpornost organizma prema bolestima i daruje dugovječnost.
Sibirski ga narodi redovno piju, što je možda uzrok njihove izvanredne dugovječnosti.

Čagu možete nabaviti preko interneta u obliku praha ili gotove tinkture. Pobrinite se da nabavljate divlju organsku čagu, koja je slobodna od svih pesticida.

Većina ovih informacija samo su vrh sante, jer su istraživanja ove ljekovite gljive tek počela. Sigurni smo da će budućnost razotkriti čudesna ljekovita svojstva čage.

četvrtak, 11. listopada 2012.

LIMUN-TAJNA KOJA SE LJUBOMORNO ČUVA

TAJNA GLASI: 
ISCJEDITI POLA LIMUNA,DODATI POLA LITRE MLAKE VODE I KONZUMIRATI BEZ SLADILA!!!!

Limun je čudotvoran plod prirode koji uništava kancerogene stanice.Djelotvorniji je od kemoterapije,ne uništava zdrave stanice,
alkalizira organizam,koristi se na mnogo načina prilikom čišćenja organizma,regulira visoki krvni tlak i živčane poremećaje,djeluje antidepresivno. Najveću efikasnost postiže kod karcinoma debelog crijeva,prostate,dojke,pluća i gušterače.
Zbog svega navedenog posadite drvo limuna i neka ova ljubomorno 
čuvana tajna dopre do svih onih kojima je prijeko potrebna!!

srijeda, 3. listopada 2012.

SUPERHRANA

Zelena magma - prirodni eliksir od lišća mladog ječma
Pod nazivom zelena magma skriva se patentirani prirodni dodatak prehrani, čiji je osnovni sastojak mlado lišće ječma.

Taj se ječam uzgaja bez ikakve uporabe pesticida ili umjetnih gnojiva, štoviše pod strogim uvjetima ekološke poljoprivrede.

Lišće iz zelene magme raste i bere se u Japanu i američkom dijelu Kalifornije.

Blagodati mladog lišća ječma otkrio je, nakon dugogodišnjeg istraživanja, japanski liječnik dr. Yoshihide Hagiwara.

Primjenom posebnih tehnoloških metoda proizvodnje, on je prije četrdesetak godina omogućio i ostatku svijeta upoznavanje i uživanje posebnih svojstava ove ljekovite biljke.


Najbogatiji izvor klorofila


Danas ovaj proizvod spada u najprodavanije dodatke prehrani, zahvaljujući optimalnom omjeru hranjivih tvari.

Neprocjenjivo vrijedan sastav zelene magme tvore aktivni enzimi, antioksidansi, minerali, vitamini C, E, skoro cijeli B-kompleks, devetnaest aminokiselina i klorofil.

Smatra se da je upravo ovaj najhranjiviji zeleni dodatak prehrani jedan od najvećih prirodnih izvora klorofila koji, osim što daje lijepu zelenu boju, izuzetno povoljno djeluje na probavni sustav.

Klorofil ima protuupalne i antibakterijske učinke, osvježava organizam i čisti ga od otrova.

Ima sposobnost vezati na sebe teške metale, koji se mogu nakupljati u jetri, i ukloniti ih iz tijela.


Osnažuje organizam


Ova se vrsta trave, zbog brojnih povoljnih učinaka na zdravlje svrstava u superhranu te blagotvorno djeluje na snagu i otpornost organizma.

Živi enzimi, sadržani u mladom lišću ječma, obično nedostaju u svakodnevnoj prehrani, a važni su za probavni proces.

Osim što pozitivno djeluje na imunitet, zelena magma aktivno pomaže u borbi s blažim i težimalergijama, različitim problemima krvne slike, reumatskim poremećajima te upalnim procesima u tijelu.

Zelena magma ima lužnato svojstvo, čime neutralizira kiselost u organizmu koja nastaje kao posljedica neuravnotežene prehrane ili stresa. Među njenim povoljnim učincima su bolja kvaliteta kose i noktiju te vidljivo ljepša koža.

Osobe koje puše ili žive u zagađenoj okolini trebale bi je konzumirati radi detoksifikacije.

Sportašima pomaže u ostvarivanju boljih rezultata te bržem oporavku od napornih treninga.


Poboljšava koncentraciju


Zelena magma svojim energetskim djelovanjem može uspješno zamijeniti kofein i tein.

Budući da razbuđuje, ublažava umor te poboljšava koncentraciju i pamćenje može se piti umjesto kave, osobito zato što će pritom i revitalizirati čitavo tijelo.

Prah magme pomiješan s primjerice zobenim mlijekom postaje izvrstan i zdrav zeleni kapučino.

Zelena magma je korisna prilikom provođenja dijete, jer ubrzava metabolizam i nadoknađuje gubitak energije.

Pomiješana s ledenim čajem od mente postaje osvježavajući napitak.

Žličicu magme možete dodati u frape od različitog voća, bademovog, rižinog ili bilo kojeg drugog biljnog mlijeka koje zatim zasladite agavinim sirupom ili stevijom.

Već i mala količina ovoga čudotvornog praha učinit će od ukusnog napitka ljekovitu energetsku bombu.

Ovaj zeleni dodatak prehrani pomaže kod:
  • bolesti srca i krvnih žila
  • povišenog kolesterola
  • dijabetesa
  • probavnih i želučanih bolesti
  • tegoba s jetrom i gušteračom
  • degenerativnih poremećaja
  • ekcema i dermatitisa
  • oslabljenog imuniteta
  • neugodnog zadaha iz usta
  • kroničnog umora
  • artritisa i reume
  • alergije


Doziranje


Zelena magma dostupna je u prahu i tabletama, a njezina bogata svojstva čine je preporučljivom svim osobama, bez obzira na spol i dob, pa tako i djeci.

Za optimalne rezultate kontinuirano uzimajte zelenu magmu barem tri mjeseca, dvaput dnevno.

Jednu žličicu praha razmutite u manjoj čaši hladne vode, blage limunade ili jabučnog soka i popijte otprilike pola sata prije obroka.

Umjesto praha, možete koristiti tablete (po osam tableta u jednoj dozi), koje se piju također dvaput dnevno s hladnom vodom ili sokom.

Ne pijte je s vrućim napicima, jer toplina neutralizira aktivne enzime. Zelenu Magmu možete konzumirati tijekom cijele godine, a naročito u zimskim mjesecima.
Ako mislite da možete imati koristi od konzumiranja Zelene Magme, pronaći je možete unašem webshopu.

ponedjeljak, 1. listopada 2012.

MAGNEZIJEV KLORID

Liječenje magnezijevim kloridom
Magnezijev klorid - dragocjeni mineralni spoj dobiven isparavanjem morske vode - pokazao se vrlo učinkovitim u liječenju brojnih bolesti.  
Nedostatak magnezija u organizmu jedan je od rizičnih faktora za razvoj mnogih oboljenja, uključujući i zloćudna.   
Osim što može suzbiti infekcije i poboljšati opće zdravstveno stanje, magnezijev klorid posjeduje i čudesnu sposobnost pomlađivanja.

Naime, stanice ljudskog tijela propadaju ako nisu opskrbljene s dovoljno magnezija.


Prisutan u cijelom organizmu 


Bez sumnje, magnezij je izuzetno važan za organizam, jer utječe na aktivnost više od 300 enzima te je u skladu s tim uključen u gotovo sve procese u našem tijelu.

On sudjeluje u aktivaciji enzima nužnih za replikaciju i popravak DNA. Omogućuje normalno prenošenje impulsa živčanim vlaknima te uravnotežuje živčani i mišićni sustav.

Nužan je za pretvorbu hrane u energiju, za zdravlje zubi i kostiju, za pravilan rad srca, zaštitu krvnih žila i prevenciju povišenog tlaka.

Vrlo je važan za opuštanje mišića i dobar san te sprečava tegobe poput kroničnog umora, glavobolje i migrene
Žene imaju osobito velike koristi od redovitog unošenja magnezija u organizam, jer čuva kosti od osteoporoze, uklanja bolne grčeve kod menstruacije i uvelike pomaže kod PMS-a.  
Brojna su svjedočanstva žena koje tvrde da su po povećanju razine magnezija u organizmu izgubile na težini. Osim toga, općenito su se osjećale energičnije i manje depresivno.   
Na muškarce, magnezij djeluje jednako blagotvorno, osobito pri rješavanju problema uvećaneprostate.

Opaženo je da tegobe s prostatom značajno popuštaju nakon određenog razdoblja uzimanja magnezijevog klorida.


Patimo od nedostatka magnezija


U današnje vrijeme, stručnjaci sve više upozoravaju na činjenicu da od nedostatka magnezija u organizmu pate i zdravi i bolesni.

Istraživanja u Njemačkoj pokazala su da 40 posto osoba starijih od 18 godina pati od manjka magnezija.

Manjak ima i 85 posto bolesnika koji su pretrpjeli srčani udar.  
Američka studija objavljena 2005. pokazala je da preko dvije trećine Amerikanaca ne uzima ni najnižu preporučenu dozu magnezija, a 19 posto ih unosi manje od polovice preporučene doze. 
Nekoliko je glavnih razloga kojima možemo pripisati nedostatak magnezija u organizmu.
 
Jeste li znali? Morska voda sadrži velike količine magnezija.
Voda mrtvog mora ima najveću koncentraciju ovog minerala.

Prije svega, naše tijelo apsorbira tek jednu trećinu magnezija iz hrane.

Zatim, konzumiranjem namirnica spravljenih od bijelog brašna, poput kruha, peciva i tjestenine, trošimo zalihe magnezija u tijelu.  
Nadalje, namirnice bogate magnezijem zbog suvremenih načina uzgoja, dugog skladištenja i zamrzavanja, sve su siromašnije tim mineralom.

A kad, najzad, dođu na naš stol, najčešće dolaze u kuhanom obliku, čime izgube 40 do 70 posto magnezija.


Magnezij u obliku magnezijevog klorida 


Magnezij koji u organizam unosimo preko hrane u želucu se pretvara u magnezijev klorid.

To je razlog zbog kojega ga u obliku magnezijeva klorida možemo izravno i bez ikakvih štetnih nuspojava unositi u organizam.
Odlični izvori magnezija su...
  • heljda
  • bulgur
  • kakao
  • crni i bijeli grah
  • orah, badem, kikiriki
  • sjemenke lana i sezama
  • špinat i brokula
  • bučine sjemenke
  • kukuruz
  • tofu
Uz mnogobrojne prednosti, magnezijev klorid izvrsno je sredstvo za borbu protiv infekcija.  
Francuski kirurg, prof. Pierre Delbet, još je 1915. godine opazio antibiotske učinke magnezija.
U svojim opitima vezanim uz sprečavanje infekcija rana ustanovio je da je otopina magnezijevog klorida bila znatno učinkovitija od tradicionalnih sredstava.  
Prof. Delbet je proveo i opite s unutarnjom primjenom magnezijevog klorida i otkrio da ta otopina snažno potičeimunološki sustav.
Po unosu magnezijevog klorida u organizam, bijela krvna zrnca uništavaju i do tri puta više mikroba nego ranije. 
S vremenom, profesor Delbet utvrdio je da magnezijev klorid blagotvorno djeluje kod niza bolesti i tegoba, poput bolesti probavnog trakta, akni, ekcema, psorijaze, urtikarije, astme, peludne groznice, impotencije, bolesti prostate, Parkinsonove bolesti, kod problema s cirkulacijom. 
Također je otkrio da je magnezijev klorid izuzetno učinkovit kao preventivno sredstvo protiv raka.

Između ostalog, magnezijev klorid djeluje i protiv zmijskog otrova.  
Još jedan francuski liječnik, dr. A. Neveu, magnezijevim je kloridom uspio u dva dana  izliječiti nekoliko pacijenata oboljelih od difterije.

U istraživanjima utvrdio je i da je magnezijev klorid djelotvoran protiv bolesti organa za disanje, promuklosti, prehlade i gripe te bolesti poput ospica, rubeole, zaušnjaka i šarlaha.  
U novije vrijeme dr. Raul Vergini i brojni drugi liječnici potvrdili su učinak magnezijeva klorida na navedene bolesti i tegobe.
Popis je proširen pa se na njemu danas mogu pronaći i bolesti poput herpesa zostera, konjunktivitisa i reumatskih bolesti. 
Magnezijev klorid blagotvorno djeluje i na kronični umor i u stanjima šoka. No, čak i ako ste zdravi, poboljšat će izgled vaše kose, noktiju i tena i usput vas učiniti znatno življima ioptimističnijima.

Ljekoviti učinci magnezijevog klorida
  • štiti od osteoporoze i reume
  • poboljšava rad probave
  • uklanja menstrualne tegobe
  • ublažuje glavobolje
  • štiti krvožilni sustav
  • pomlađuje organizam
  • pomaže kod mršavljenja
  • povećava energiju
  • podiže libido
  • ublažuje depresiju
  • štiti od gripe i prehlade
  • pomaže kod bolesti živčanog sustava
  • ima antikancerogeno djelovanje


Priprema magnezijeva klorida 


Većina tableta magnezija kao dodatka prehrani sadrži upravo magnezijev klorid.

No, možete pripremiti napitak magnezijeva klorida i sami u svojoj kuhinji. 

Zakuhajte litru vode i ostavite da se ohladi.
U staklenu bocu naspite 33 grama magnezijeva klorida kupljenog u ljekarni i prelijte ohlađenom prokuhanom vodom.

Zatvorite bocu i protresite je da bi se sadržaj izmiješao. Mješavinu nije potrebno čuvati u hladnjaku.  Doziranje  Dnevna doza ovisi o bolesti i starosti osobe te varira od pola do tri male kavene šalice na dan.
 
  • Od 10 do 50 godina: pola male kavene šalice ujutro
  • Od 51 do 70 godina: jednu kavenu šalicu ujutro
  • Od 71 i dalje: jednu kavenu šalicu ujutro i jednu navečer

Uzimanje magnezijevog klorida ne izaziva ovisnost i može se koristiti kao dodatna terapija bilo kojoj drugoj terapiji.


Gdje nabaviti

Magnezijev klorid potražite u ljekarnama ili biljnim drogerijama.