Ukupno prikaza stranice

srijeda, 27. ožujka 2013.

AMARANTH

Amaranth - drevna žitarica za zdravo srce i jak imunitet



Amaranth (lat. Amaranthus spp.), kod nas također poznat kao šćir, štir ili rumenika, je drevna žitarica široko rasprostranjena na području Azije i Amerike.

Ova hranjiva pseudožitarica uzgaja se već više od 8000 godina.

Kod nas je amaranth još uvijek relativno nova namirnica, no postaje sve popularnija zbog svojih superiornih hranjivih svojstava.

Po izgledu amaranth je nalik na proso.

Postoji oko 60 različitih vrsta amarantha. Neke vrste imaju jestivo lišće i kada su mlade, mogu se konzumirati i kao povrće.

Samo ime amaranth znači besmrtan.

U Americi je tisućama godinama bio jedna od glavnih namirnica te predstavljao bitan dio obreda američkih domorodaca.

Prije dvadesetak godina ova drevna žitarica doživjela je preporod nakon što ju je američka Nacionalna Akademija Znanosti preporučila kao dio svakodnevne prehrane Amerikanaca.

A razlog tomu je njen jedinstven nutritivni sastav.

Sastav i ljekovitost amarantha


Amaranth je odličan izvor proteina, sadrži dvostruko više iskoristivog kalcija od mlijeka, triput više vlakana od pšenice, a njegovo je lišće iznimno dobar izvor željeza.

Obiluje i mineralima kao što su kalij, bakar, magnezij, fosfor i posebice manganom, te vitaminima A, B6, K i C, folnom kiselinom i riboflavinom.

Sadrži vrijedne aminokiseline, među njima i lizin koji djeluje protiv virusa herpesa. Ne sadrži gluten što ga čini pogodnim za osobe preosjetljive na gluten.

Dokazano je da redovita konzumacija amarantha smanjuje loš kolesterol, hipertenziju i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Amaranth je zbog svoje hranjivosti odličan za uzraste svih dobi, od kolijevke pa do starosti. Čini dojenčad i djecu u razvoju otpornima na infekcije.

Zbog obilja kalcija i željeza preporučljiv je ženama jer jača kosti i sprječava slabokrvnost.

Ako planirate trudnoću, svakako uvrstite u prehranu ovu žitaricu koja zbog obilja folne kiseline potiče zdravlje reproduktivnog sustava, štiti od pobačaja te snižava rizik od oštećenja mozga i neuralne cijevi kod novorođenčadi za čak 75 posto.

Redovita ishrana amaranthom pomlađuje organizam jer štiti tkiva od molekularnih poremećaja koji uzrokuju starenje.


Ljekovita svojstva amarantha
normalizira visoki tlak i kolesterol
pomaže kod anemije i pothranjenosti
jača koštani sustav
poboljšava probavu
štiti zdravlje fetusa
jača imunitet
pomlađuje organizam


Amaranth u kulinarstvu


Amaranth je jedinstven po tome što se većina hranjivih tvari sačuva tijekom kuhanja jer se nalaze u jezgri, a ne u ovojnici kao što je slučaj kod većine žitarica.

Amaranth ili njegovo brašno možete koristiti kao mješavinu s brašnom pšenice za izradu kruha i kolača.

Odlično se kombinira s drugim žitaricama, povrćem i mahunarkama, te ga možete pripremati kao kašu ili pilaf.

Zrna amarantha možete peći na vrućoj tavi poput kokica, te ga dodati u pahuljice za doručak, juhe, salate i deserte.

Amaranth se kuha u vodi u omjeru jedan prema tri.

Najprije ga prepržite na maslacu ili ulju, dodajte vodu i sol, poklopite i pustite da se kuha poklopljeno dvadesetak minuta na laganoj vatri.

Energetske pločice od amarantha


Sastojci
400 g amarantha
10 žlica meda
6 žlica maslaca
6 žlica sirovih suncokretovih sjemenki
3 žlice sušenih goji bobica
pola šalice sjeckanih sušenih marelica
2 žlice sušenih smokvi


Priprema

Pripremite amaranth poput kokica: prepržite ga u jako vrućoj tavi i tresite oko dvadeset sekundi. Čim prestane pucketati maknite ga s vatre. Morate biti brzi da ne zagori.

Otopite med i maslac i kuhajte dok se ne karamelizira, oko sedam minuta.

Umiješajte ostale sastojke i ulijte u posudu s papirom za pečenje.

Pustite da se hladi jedan dan. Narežite na kockice.

Proteinske kuglice s konopljinim sjemenkama i amaranthom


Sastojci
pola šalice sirovih suncokretovih sjemenki
pola šalice oraha
pola šalice badema
na vrh noža soli
pola banane
2 žlice meda
2 namočene datulje
pola šalice konopljinih sjemenki
šalica ekspandiranog amarantha


Opcionalno
pola žličice cimeta
¼ žličice kardamoma
mrvica papra


Sve sjemenke i plodove nasjeckajte, osim amarantha, banana i datulja.

Med, banane, sol i datulje izmiksajte u blenderu u pastu. Napravite smjesu od paste i nasjeckane mješavine.

Oblikujte kuglice od smjese i uvaljajte ih u amaranth.

Možete ih jesti odmah ili spremiti u hladnjak za poslije. Također ih možete dehidrirati oko osam sati što će im također produljiti rok trajanja.

petak, 15. ožujka 2013.

CANDIDA

  Postoji mnogo vrsta kvasnih gljivica koje žive u našem probavnom traktu i kod žena u rodnici, koje se pod određenim okolnostima (kao npr. kod bakterijske neravnoteže nakon kure antibioticima) mogu pretvoriti u agresivni oblik i dovesti do mnogih zdravstvenih problema. Moderni stil života, brza hrana, pretjerani unos šećera i bijelog brašna, stres, rutinsko prepisivanje antibiotika, antibebi pilule itd. mogu dovesti do infekcije patogenim oblicima gljivica koje uzrokuju mnoge kronične poremećaje u tijelu. Najčešće dolazi do infekcije gljivicom candida albicans koja napada kožu, nokte, te oralnu, vaginalnu, urinarnu i analnu sluznicu, a može napasti i bronhije i pluća.

U normalnim okolnostima dobroćudne bakterije u našim crijevima, imunološki sustav i prava ph vrijednost drže pod kontrolom kvasne gljivice. Ali ako se crijevna flora poremeti gljivice se pretvaraju u patogeni oblik. Prisutnost candide može se dijagnosticirati uz pomoć testova. Ovisno o laboratoriju, može se izvršiti analiza stolice na gljivice, analiza pljuvačke ili krvi na antitijela (IgG i IgA) na candidu, ili analiza urina koja pokazuje prisutnost gljivica (yeast/fungal dysbiosis markers).

Najučestaliji simptomi kod infekcije kvasnim gljivicama su: snažna želja za slatkom hranom, kruhom, tjesteninom i sl., loš zadah iz usta, bijele naslage na jeziku, vjetrovi i napuhanost u trbuhu za vrijeme i nakon jela, osjećaj prezasićenosti, infekcije i upale, česte prehlade, alergije ili preosjetljivost, suha sluznica, suha koža i ekcem, problemi s koncentracijom, kronični umor, česte glavobolje, poremećena razina šećera u krvi, psihička nestabilnost i promjene raspoloženja, pms, hladne ruke i stopala, hemoroidi, proljev ili zatvor, vaginalna infekcija/bol, svrbež, iscjedak iz rodnice.

Parazitski oblik candide izlučuje otpadne tvari koje opterećuju jetru i cijeli organizam. Candida može primjerice proizvesti jednu vrstu lažnog estrogena što dovodi do signala u tijelu kao da ima dovoljno estrogena. Time se narušava prirodna proizvodnja ovog hormona što može dovesti do poremećaja menstrualnog ciklusa. Ako je razina šećera u krvi visoka, gljivica može proizvesti etanol, tj alkohol. Još jedan nusproizvod aktivnosti gljivica je acetaldehid, tvar slična formaldehidu, koji se zamjećuje u lošem zadahu iz usta.

Infekcija candidom može dovesti do raznih biokemijskih poremećaja u organizmu kao npr. ometanje proizvodnje kolagena, oksidaciju masnih kiselina i blokiranje normalnih živčanih funkcija. Dakle, candida je vrlo ozbiljna bolest. Zbog različitosti težine i vrste simptoma, teško je procijeniti koliki broj osoba ima infekciju candidom, ali statistika pokazuje da svaka treća osoba u zapadnim zemljama ima ili je imala neki parazitski oblik candide.

Najčešći uzroci infekcije candidom su: pretjerani unos namirnica bogatih šećerom i škrobom, kure antibioticima, korištenje antibebi pilula, terapije kortizolom, hormonalne promjene, nepodnošenje glutena i kazeina, nedostatak želučane kiseline, kiselo-lužnata neuravnoteženost tijela. Svi ovi faktori mogu narušiti osjetljivu ravnotežu između dobrih i loših mikroorganizama u crijevnoj flori što lako dovodi do infekcija. Ova neravnoteža negativno utječe na zaštitnu funkciju crijevne flore i time oslabljuje prirodnu otpornost organizma prema bolestima.

ANTICANDIDA PROGRAM
Radikalna promjena načina prehrane i nekoliko mjeseci stroge dijete može riješiti problem infekcije candidom. Gljivice se hrane ugljikohidratima. Glukoza i fruktoza su vrste šećera od kojih gljivice najčešće žive, zato je najvažnije ograničiti unos ugljikohidrata. Anticandida dijeta je LCHF prehrana sa nešto strožim izborom namirnica, dosta slična Zelenoj kuri. Važno je napomenuti da LCHF znači low carb high fat = manje ugljikohidrata i više masnoće, što znači da se smanjeni unos ugljikohidrata nadoknađuje povećanim unosom zdravih prirodnih masnoća. Ovo nije dijeta koja ograničava količinu hrane, već samo vrstu hrane. Jedite kad ste gladni i jedite koliko treba da se zasitite, jer se ne radi o odricanju već o mudrom biranju!

Izbacite iz prehrane:
Sve namirnice koje sadrže šećer, slatkiši, keksi, kolači, čokolada, marmelada;
Sve vrste šećera, med, javorov sirup, sirup agave, ječmeni i rižin slad;
Sokovi i svi zaslađeni napici, voćni jogurti;
Sva alkoholna pića, ocat;
Sve namirnice koje sadrže brašno i škrob, kruh, tjestenina, pekarski proizvodi;
Pahuljice i musli za doručak, žitne kašice;
Sve žitarice i sve mahunarke (grahorice);
Riža, kukuruz, palenta, couscous, bulgur;
Sve vrste voća i sušeno voće;
Krumpir, čips, pommes frites;
Korjenasto povrće (cikla, mrkva i sl)
Mlijeko i mlječni proizvodi (izuzetak je domaći kefir, domaći jogurt i maslac);
Kvasac;
Gljive;
Kupovna majoneza, kečap;
Suhomesnati i konzervirani proizvodi;
Mješavine začina koje sadrže glutaminate i ekstrakte kvasca;
Industrijske prerađevine pune umjetnih dodataka i kemikalija;
Margarin;
Rafinirana biljna ulja (suncoketovo, sojino, kukuruzno);
Kava, crni čaj.

Možete jesti:
Meso i perad. Najbolje meso je pašnih životinja i domaćih kokoši. Ne uklanjajte masnoću s mesa i kožu s piletine;
Riba i druga hrana iz mora. Nastojte češće jesti plavu ribu zbog omege-3 (npr srdela, skuša, lokarda);
Jaja – najbolja su organska ili domaća jaja;
Povrće koje raste iznad zemlje (ali ne gljive) po mogućnosti iz organskog uzgoja – sve vrste kupusa, brokola, cvjetača, kelj, prokulica, špinat, blitva, raštika, zelene mahune, artičoka, šparoge, tikvice, patliđani, masline, sve vrste zelene salate, krastavci, rajčica, paprika, koromač, celer;
Masti – maslac, pileća, pačja, goveđa i svinjska mast, hladno prešano kokosovo ulje;
Hladno prešana ulja – maslinovo, laneno i sezamovo ulje;
Lakto-fermentirane namirnice kao domaći kefir, domaći jogurt i domaći kiseli kupus;
Luk, češnjak, đumbir, začinsko bilje;
Avokado, limun;
Alge;
Iznutrice;
Suho meso – slanina, pršut, čvarci i kobasice – ali samo domaće koje ne sadrže glutaminate i druge štetne kemikalije;
Juhe od kostiju – mesne, kokošje, riblje;
Juhe od povrća, sokovi od povrća;
Smoothie – kašasti sokovi od povrća i zdravih masnoća;
Domaća majoneza i umaci napravljeni od hladno prešanog maslinovog ulja, maslaca, domaćih jaja i začinskog bilja;
Orašasti plodovi i sjemenke u malim količinama, ali ne kikiriki;
Kokosovo brašno, kokosovo mlijeko;
Nezaslađeni kakao prah, stevija;
Voda, biljni čajevi, topla i hladna limunada;

Osmislite obroke tako da budu raznovrsni i ne ponavljajte iste obroke više dana za redom. Za peciva i palačinke upotrebite ”brašno” od svježe mljevenih orašastih plodova i sjemenki, kokosovog brašna i psyllium praška. Peciva koristite u umjerenim količinama. Obrok treba biti LCHF što znači da se sastoji od nečeg proteinskog (meso, riba, jaja) + povrće (npr pečeno, kuhano, prženo, dinstano, sirovo) + masnoća u kojoj se pripremala hrana ili neki umak ili dresing na bazi maslaca, žumanjaka, maslinovog ulja i začinskog bilja.

Obavezne namirnice:
Naročito je važno da jedete puno češnjaka, obavezno uz svaki obrok. Češnjak je vrlo ljekovit, između ostalog djeluje protiv bakterija, virusa i gljivica, jača imunitet i potiče korisne bakterije u crijevima.
Domaći kefir, po mogućnosti od domaćeg mlijeka (kravljeg ili kozjeg), uzimajte više puta tijekom dana po jednu šalicu. Kefir pomaže izgradnji normalne i zdrave crijevne flore.
Uzimajte dnevno 2 – 4 žlice hladno prešanog kokosovog ulja. Kaprilična i laurinska kiselina iz kokosovog ulja djeluju antifugalno. Počnite sa 1 žličicom na dan ako ga nikad niste koristili i postepeno povećavajte dozu. Najjednostavnije je uzeti ovo ulje na način da ga rastopite u šalici čaja ili kave ali ga naravno možete jesti i žlicom ako vam tako odgovara.
Juhe od kostiju su obavezne.
Napravite domaći kiseli kupus jer je kupovni pasteriziran, što znači da su korisne lakto-bakterije uništene.
Koristite često maslinovo ulje, limun, luk, alge, đumbir, kajen papar i kurkumu.

Dodaci prehrani i biljni pripravci:
Počnite uzimati dodatak vlakana za čišćenje crijeva u obliku 2 žlice svježe samljevenih sjemenki lana ili 1 žlica ljuskica psyllium sjemenki* s najmanje 3 dl vode.
Počnite uzimati neki antifungalni pripravak, kao npr ekstrakt sjemenki grejpa ili ulje origana.
Nakon nekoliko dana (ili 1 tjedna) počnite uzimati probiotike u tabletama da biste potpomogli stvaranje zdrave crijevne flore.
Uzimajte neki pripravak za jačanje imuniteta, npr Green Pasture fermentirano ulje jetre bakalara.

Da biste odlučili koje pripravke ćete koristiti najbolje da se savjetujete sa fitoterapeutom, liječnikom, ili farmaceutom.

Borba protiv candide mora se odvijati na više frontova i svi su dijelovi podjednako važni:
Izgladnjeti gljivicu – uskratiti joj hranu (pomoću dijete s minimalnim unosom UH);
Uništiti je do kraja (pomoću antifungalnih pripravaka);
Izgraditi zdravu crijevnu floru, pomoću hrane bogate probiotičkim bakterijama (domaći kefir i domaći kiseli kupus) i probiotika u tabletama;
Pomoći crijevnoj stijenki da se oporavi i zacijeli (pomoću juha od kostiju);
Ojačati imunitet (pomoću nutritivno bogate hrane, češnjaka i po potrebi nekog dodatnog sredstva).

Mnogi stručnjaci preporučuju anticandida dijetu koja isključuje šećere i bijelo brašno ali sadrži brašno cjelovitih žitarica, rižu i sl. Nažalost ova dijeta nije djelotvorna jer se sve žitarice sastoje od škroba koji je čista glukoza, tako da nema razlike između bijelog brašna i brašna cjelovitih žitarica. Ovo je sve hrana gljivicama i sve ih treba izbaciti. Nakon dijete i obavljenih testova pomalo vraćajte pojedine namirnice u prehranu: korjenasto povrće, voće, mliječne proizvode. Razmislite da li želite vratiti mahunarke i žitarice u prehranu, a šećer i bijelo brašno svakako izbacite zauvijek.

* Psyllium husks, plantago ovata, ljuskice indijskog trputca. Ljuskice psyllium sjemenki apsorbiraju veliku količinu vode i koriste se za reguliranje probave i čišćenje crijeva. Moraju se uzimati sa većom količinom vode, 1 žlica ljuspica sa 3 dl vode. Samljevene u prašak koriste se kao dodatak bezglutenskom kruhu i pecivima za bolju gustoću tijesta.

Die-off reakcija
Eliminacija candide može dovesti do simptoma zvanih die-off reakcija. Kad stanice kvasnih gljivica počinju odumirati, one otpuštaju svoje metaboličke nusprodukte u tijelo. Candida otpušta mnoge različite toksine, između ostalih etanol i acetaldehid. Jetra je glavni organ za eliminaciju toksičnih tvari i die-off reakcija znači da je jetra preopterećena. Simptomi mogu biti: mučnina, glavobolja, umor, vrtoglavica, nadutost, plinovi u crijevima, zatvor ili proljev, povećana bol u zglobovima ili mišićima, povišen broj otkucaja srca, hladne ruke i noge, znojenje, groznica, pucanje kože, opetovane infekcije rodnice, prostate ili sinusa.

Ovi simptomi najčešće nestaju u roku od jednog tjedna, ali ponekad znaju trajati i duže. Neke stvari mogu pomoći da se reakcija uspori ili da se ubrza izbacivanje toksina iz tijela.
Mlijeko čička (Sylibum marianum) pomaže jetri da izbaci toksine;
Smanjiti ili privremeno prekinuti uzimanje antifugalnih pripravaka. Ovi pripravci djeluju tako da razbijaju stjenke stanica candide koja tada otpušta mnoge toksine. Smanjivanjem uzimanja antifugalnih pripravaka, smanjuje se količina oslobođenih toksina. Čim se počnete osjećati bolje, ponovno možete povećati dozu;
Smanjiti dozu probiotika. Manje je vjerojatno da upravo probiotici uzrokuju die-off reakciju, ali ako imate jake simptome, privremeno smanjivanje doze može pomoći;
Uzimanje više vode. Voda pomaže da se oslobođeni toksini ispiru iz tijela;
Usporite tempo i odmarajte se koliko god možete. Stres može oslabiti nadbubrežne žlijezde i smanjiti sposobnost tijela da se bori protiv patogena. Odmorom i opuštanjem pomažete svom imunološkom sustavu da odradi svoj posao;
Dodatak C vitamina (1000 mg) može ojačati nadbubrežne žlijezde i obnoviti imunitet;
Razni oblici detoksifikacije (čišćenja organizma) u obliku saune, suhog četkanja i slično potiču cirkulaciju i limfni protok što pomaže tijelu u izbacivanju toksina.


objavila ANITA ŠUPE

četvrtak, 14. ožujka 2013.

ŽUČNI KAMENCI

Šest namirnica za uklanjanje žučnih kamenaca bez operacije



Da biste izbjegli stvaranje žučnih kamenaca, ne smijete se pouzdati u sreću.

Morate nešto poduzeti da biste spriječili njihov nastanak.

U tom je cilju važno redovno konzumiranje namirnica potrebnih za održavanje čistog i funkcionalnog žučnog mjehura.

Nudimo vam nekoliko korisnih savjeta za prevenciju žučnog kamenca svakodnevnim namirnicama.

Pijte svježe voćne i povrtne sokove


Svakodnevno pijte sokove od svježeg iscijeđenog voća i povrća. Žučni mjehur zajedno s jetrom radi na odstranjivanju toksina iz organizma.

Međutim, kada se jedan od ova dva vitalna organa začepi zbog loše ishrane ili nakupljanja toksina, kolesterol se može kristalizirati i formirati žučni kamenac.

Sokovi od svježeg lužnatog voća i povrća može pomoći u smanjenju upale i enzimatskom čišćenju jetre i žučnoga mjehura.

Sirov, nefiltriran sok od jabuke, bogat pektinom, pomoći će pri smekšavanju i razbijanju postojećega žučnoga kamenca, kao i pri sprečavanju nastanka novog.

Limun, celer, rajčice i repa su također odlični izvori svježih sokova za dnevno ispijanje.

Ako patite od boli u žučnom mjehuru, sljedeći recept može vam pomoći u eliminiranju te boli i odstranjivanju postojećega žučnoga kamenca:

Sastojci:
- 1 velika organska sirova cikla, oprana i fino naribana (ako je organska, nemojte je guliti)
- sok pola limuna
- 2 žlice lanenog ulja


Ako nemate laneno ulje, možete se privremeno poslužiti ekstra-djevičanskim maslinovim uljem.

Uzimajte po jednu čajnu žličicu smjese tijekom dana svakih sat vremena.

Drugog i trećeg dana napravite novu smjesu s četvrtinom velike cikle. Uzimajte po jednu čajnu žličicu smjese tri do četiri puta dnevno, ili češće.

Redovno dodajte ovu smjesu salati ili je jedite samu dva do tri puta tjedno. Ovo će pomoći žuči da ostane rijetka i pokretna.

Ne možete li doći do organske cikle, ogulite je. Imate li organsku ciklu, koristite i koru. Cikla je u svakom obliku odlična namirnica za jetru i žučni mjehur.

Opskrbite se zdravim mastima


Provjerite unosite li dovoljno zdravih masti.

Iako neki stručnjaci ohrabruju pacijente da izbjegavaju sve masti, posebice ako su već imali operaciju žučnoga mjehura, određene masti pomažu u sprečavanju budućih i razgradnji postojećih žučnih kamenaca.

Maslinovo je ulje sastojak mnogih terapija za razgradnju žučnoga kamenca.

Zdrave zasićene masti iz kokosovog ulja pomažu u apsorpciji važnih nutrijenata iz drugih namirnica odgovornih za održavanje čistoće jetre i žučnoga mjehura.

Klonite se omege-6


Izbjegavajte toksična ulja poput onih od soje i kanole, jer sadrže nezdrave masnoće.

Imajte na umu da su hidrogenizirana ulja zasićena opasnim masnim kiselinama omega-6, dok imaju manjak masnih kiselina omega-3.

Uzimajte ekstra-djevičanska ulja bogata omegom-3. Tako ćete pospješiti prirodno sniženje nivoa kolesterola, rasterećenje vitalnih organa od toksina i čišćenje od kamenaca.

Unosite suncokret ili prirodni sojin lecitin


Jedan od najlakših i najbržih načina razbijanja žučnoga kamenca je uzimanje lecitina dobivenog iz suncokreta ili prirodno uzgojene soje, bez genetskih modifikacija.

Lecitin, masna tvar sačinjena od kolina i inositola, glavna je komponenta staničnih membrana i njegova probava zahtijeva visoke količine žuči.

Kada ulazi u jetru, lecitin se rastvara u žuči, a u istom se procesu rastvara stvrdnuti žučni kamenac.

"Niska koncentracija lecitina u žuči mogla bi biti uzrok žučnih kamenaca kod mnogih ljudi", piše Michael T. Murray u svojoj knjizi "Priručnik prirodne medicine".

"Studije su pokazale da uzimanje već i samo 100 mg lecitina triput dnevno povećava koncentraciju lecitina u žuči, a kod većih doza bilježe se značajnija povećanja."

Koristite jabučni ocat i maličnu kiselinu


Mješavina jabučnog octa i malične kiseline, koja je prisutna u svježem soku jabuka, je siguran način uklanjanja žučnih kamenaca bez potrebe za operacijom ili interveniranjem lijekovima.

Pijete li ovu mješavinu, unaprijedit ćete zdravlje žučnog mjehura.

Jabuke i svježi jabučni sok sadrže obilje malične kiseline - smekšavajućeg sastojka koji može pomoći u procesu odstranjivanja žučnih kamenaca.

Knjiga Apple Cider Vinegar - Miracle Health System - objašnjava kako uz pomoć jabučnog octa i soka napraviti čišćenje od kamenaca u samo dva dana.

Obogatite obroke kurkumom


Prema istraživanjima, kurkuma je snažan antioksidans, pomaže u borbi protiv upala i održava zdravi žučni mjehur.

Otkriveno je da kurkuma povećava topivost žuči, olakšavajući organizmu razgrađivanje tvari, koje bi se u suprotnom formirale u žučni kamenac.

Dr. Andre Weil predlaže 300 mg kurkume triput dnevno za poboljšanje kemijskog sastava žuči.

Savjetuje i konzumiranje hrane bogate kalcijem, uzimanje dodatnoga vitamina C i ograničavanje unosa rafiniranoga šećera.

srijeda, 13. ožujka 2013.

ARTIČOKA

Artičoka - delicija i lijek



Artičoka (Cynara scolymus) je biljka iz porodice glavočika.

Najviše raste u južnoj Europi, na Mediteranu i Kanarskim otocima.

Domaći naziv ove biljke je gardun, a kod nas se najviše uzgaja u okolici Slanoga.

Oduvijek je jako cijenjena i do danas je uzgojena u četrdeset vrsta.

Prema crtežima iz egipatskih grobnica u upotrebi je barem 2500 godina, po čemu je jedna od najstarijih namirnica.

Starim Grcima i Rimljanima služila je kao afrodizijak i sredstvo za dobivanje muških potomaka.

Najpoznatija obožavateljica artičoke Catarina de Medici, upoznala je s njom Francuze, koji su joj dodijelili epitet vrhunske delicije te je počeli naveliko uzgajati.

Tridesetih godina prošlog stoljeća njujorški su mafijaši imali apsolutni monopol nad tržištem artičoke, pa ju je gradonačelnik zabranio.

No, bila je toliko ukusna da je zabrana uskoro ukinuta. Artičoka je danas i dalje prestižna namirnica i na opće zadovoljstvo dostupna svima.

Sastav i ljekovitost artičoke


Artičoka je dobar izvor folne kiseline te vitamina C, K i B. Od minerala obiluje bakrom, kalcijem, željezom, kalijem, magnezijem i fosforom.

Svježa artičoka odlična je hrana za doba planiranja začeća i trudnoće zbog obilja folne kiseline, koja sprečava oštećenje neuralne cijevi kod ploda.

Artičoka sadrži antioksidanse cinarin, silimarin, kofeinsku i feruličnu kiselinu, te u manjim količinama beta karoten, lutein i zeaksantin.

Od svih dijelova najmanje je djelotvoran onaj dio koji se jede. Ostatak biljke izrazito je gorak, ali koristan u svrhu liječenja.

Štiti srce i krvne žile


Artičoka učinkovito smanjuje loš kolesterol i podiže razinu dobrog LDL kolesterola.

Za razliku od lijekova iz klase statina, artičoka ne smanjuje sintezu kolesterola, nego pojačava njegovu razgradnju.

Cinarin i seskviterpen-lakton iz artičoke zaslužni su za njen povoljan utjecaji na zdravlje srca i krvnih žila. Oni sprečavaju ovapnjenje žila, anginu pektoris, infarkt i moždani udar.

Prirodan lijek za žučne kamence


Mnoge studije su potvrdile da ekstrakt lišća artičoke potiče stvaranje žuči, ključne za rastvaranje masti i kolesterola, koji inače dovode do žučnih kamenaca.

Cinarin iz artičoke toliko je djelotvoran da ga u nekim državama Europe koriste kao dio terapije za žučne kamence.

Ekstrakt lišća artičoke iznimno povoljno djeluje i na zdravlje jetre te pomaže na sljedeće načine:
smanjuje razinu masnoća
štiti od oštećenja i toksina
pomaže kod ciroze jetre
sprečava rak jetre
sprečava bolesti jetre uzrokovane pretjeranim uzimanjem alkohola

Poboljšava probavu


Ova biljka pogodna je za današnji moderan stil života obilježen neredovitim i nezdravim obrocima, manjkom fizičke aktivnosti, stresom i brigama.

Posljedice toga su probavni problemi poput nadutosti, grčeva, bolova i težine u želucu.

Artičoka uklanja te tegobe, djeluje blago laksativno, pomaže u probavljanju teških obroka, izbacivanju otrova te detoksicira organizam.

Odlično sredstvo za mršavljenje i dijabetes


Artičoka je izvrsna dijetalna hrana. Bogata je inulinom koji je djelomično probavljiv pa ne utječe na glukozu u krvi što je pogodno za dijabetičare.

Također pojačava osjetljivost na inzulin, te na taj način vodi ka boljoj kontroli glukoze.

Artičoka je siromašna kalorijama, a bogata vlaknima. Zbog toga se posebno preporučuje osobama sklonim debljanju.


Artičoka može pomoći u liječenju:
jetre i bubrega
dijabetesa
pretilosti
bolesti srca i krvnih žila
slabe probave
žučnih kamenaca
žutice
gihta
urtikarije
reume
astme
ekcema
alergije

Primjena artičoke


Različite proizvode na bazi artičoke možete nabaviti u ljekarnama i biljnim drogerijama u obliku kapsula, čajeva, ekstrakata i tinktura.

Standardizirani pripravci (kapsule, instant čajevi) moraju biti jednaki dozi od 10 grama suhih listova.

Ovisno o formulaciji, uzimaju se 2 do 3 puta dnevno oko pola sata prije obroka.


Tinktura od lišća artičoke

Stavite 400 do 500 grama listova artičoke da se namaču jedan do dva tjedna u litri alkohola. Ocijedite i pijte jednu veliku žlicu dnevno.


Čaj od artičoke

Prstohvat lišća artičoke prelijte s dva decilitra vruće vode, ostavite 15 minuta, procijedite i popijte. Djeluje slično kao i ekstrakt suhog lišća artičoke.

Artičoka u kulinarstvu


Artičoka je vrlo popularna diljem Europe. Najčešće se priprema prženjem, pirjanjem ili na grillu, sama ili s povrćem, grahom ili tjesteninom. Sirova se ne jede jer je teško probavljiva.

Glavni dio koji se jede je srce artičoke, no može se jesti i stabljika. Mlade plodove možete jesti cijele, a kod zrelijih uklonite tvrde listove, te odrežite vrh i peteljku.

Da bi spriječili gubljenje boje poškropite je limunovim sokom.

Artičoke s mladim bobom


Sastojci
pola kilograma kuhanog mladoga boba
deset artičoka
pola glavice češnjaka
maslinovo ulje
peršin
krušne mrvice


Priprema

Namačite artičoke sat i pol u vodi da izgube gorčinu. Napravite kompaktnu smjesu od boba, češnjaka, peršina, maslinovog ulja i krušnih mrvica. Posolite i popaprite po želji.

Napunite tom smjesom artičoke, položite ih u tavu da gledaju prema gore, prelijte ih maslinovim uljem, nalijte vode do ruba artičoka, dodajte sol, papar i peršin.

Poklopite i pustite da zavri te da krčka na laganoj vatri sat i pol.

utorak, 5. ožujka 2013.

GRAVIOLA-BILJKA KOJA UBIJA RAK

Duboko u amazonskoj prašumi tiho raste biljka koja unosi revoluciju u razumijevanju liječenja raka, kako među liječnicima, tako i među pacijentima diljem svijeta. Sve više se o njoj priča i sve više pacijenata oporavljenog zdravlja svjedoči o njenoj efikasnosti. Ova biljka, za koju svijet izvan pojasa Amazone do nedavno nije znao, pravi je dragulj iz riznice prirodne ljekarne.

DREVNA MUDRSOT IZ PRIRODE
Graviola, latinskim nazivom Annona muricata, zimzelena je biljka porijeklom iz Južne Amerike. Njeni zreli plodovi izvor su vitamina C, B1 i B2 te fosfora, a njena kora, list, korijen i sjeme, stoljećima se koriste u medicini južnoameričkih Indijanaca jer obiluju alkaloidima i bioaktivnim spojevima acetogeninima. U Peruu lišće Graviole uzimalo se za smirenje, kao diuretik i analgetik, a u Brazilu kao lijek za jetru i probleme kod brojnih tegoba kao što su artritis, astma te bolesti srca i žući. Plodovi i sok Graviole tradicionalno se upotrebljavaju i za liječenje groznice, dijareje te za stimulaciju izlučivanja mlijeka kod dojilja. Prava čudotvorna biljka!

IZLAZAK U SVIJET
O ljekovitosti Graviole saznajemo od jednog od najvećih američkih proizvođača lijekova koji je ovu biljku podvrgnuo na više od 20 laboratorijskih testova koji su se provodili od 1970-ih godina. Istraživanja su pokazala da bioaktivni spojevi iz Graviole - annona acetogenini, kojih najviše ima u listovima, ubijaju maligne stanice čak 12 vrsta karcinoma, među kojima su karcinom debelog crijeva, dojke, prostate, pluća i gušterače. Studije sa Katoličkog sveučilišta u Južnoj Koreji te sveučilišta Purdue iz Indiane iz SAD-a, potvrdile su da bioaktivni sastojci Graviole selektivno ciljaju i precizno ubijaju stanice raka nekoliko stotina puta učinkovitije od same kemoterapije. Upravo suprotno kemoterapiji, koja ima devastirajući učinak na cijelo tijelo, annona acetogenini ubijaju isključivo stanice raka, ostavljajući zdrave stanice netaknutima te pružaju potporu oslabjelom organizmu! Ta istraživanja objavljena su u časopisu „Journal of Natural Products“.

PROFIT IZNAD SVEGA
Američki Nacionalni centar za istraživanje raka - NCI provodio je prva znanstvena
istraživanja o antikancerogenoj sposobnosti Graviole 1976. godine. Rezultati su pokazali da su supstance iz lišća i stabljika Graviole učinkovite u napadu i uništavanju malignih stanica. Velike farmaceutske korporacije ovo su otkriće držale podalje od javnosti jer, po federalnom zakonu koji govori da se prirodni sastojak ili biljka ne može patentirati, nisu imali mogućnost ostvariti ozbiljan profit iz komercijalizacije ovog prirodnog lijeka. Tako su pokušali sintetizirati najmoćniji sastojak Graviole koji ubija stanice raka. Nakon sedam godina neuspjelog testiranja, zatvorili su projekt sa velikim gubitcima i odlučili ne podijeliti sa javnošću svoja istraživanja. Zbog financijskih interesa farmaceutskih korporacija koje su isključivo zbog profita čuvale ovu blagodat prirode kao tajnu, tisuće ljudi dnevno je umiralo ne znajući da je odgovor za prevenciju i izlječenje od raka na dohvat ruke - u prirodi. Na sreću, jedan od znanstvenika koji su sudjelovali u ovim istraživanjima javno je progovorio o dobrobitima Graviole čije su blagodati u zadnjem desetljeću postale dostupne cijelom svijetu. Cijeli niz kasnije provedenih istraživanja potvrdio je učinkovitost Graviole, ali rezultati su često ostajali daleko od očiju javnosti.

ZAŠTO JE GRAVIOLA TAKO EFIKASNA
Znanstvenici sa Purdue instituta Oberlies, Chang, i McLaughlin otkrili su da je stanice raka, koje su otporne na kemoterapiju (MDR stanice - Multi Drug Resistant), moguće efikasno tretirati acetogeninima iz Graviole. Takve stanice raka razvijaju otpornost na sve tretmane kemoterapijom trošeći ogromne količine stanične energije (ATP-a) kako bi se oslobodile kemoterapijskih lijekova. Ovdje na scenu nastupaju annona acetogenini koji efikasno blokiraju prijenos ATP-a u stanice raka. Ostajući bez potrebne energije one ne mogu obavljati svoje životne funkcije i ubrzo umiru. Također je bitno napomenuti da upravo zbog gore navedenog procesa Graviola ubija samo stanice raka dok zdrave stanice ostavlja netaknutima.

GRAVIOLA DANAS
Danas je poznato da Graviola, osim toga što ciljano ubija stanice raka, povoljno djeluje i na rad unutarnjih organa te liječi poremećaje endokrinog sustava. Ona je antimikrobni agens širokog spektra za bakterijske i fungicidne infekcije, protuparazitni agens protiv unutarnjih parazita i crva, sredstvo protiv hipertenzije, za smirenje te protiv depresije. Graviola pokazuje i znatne rezultate u liječenju bolesti srca, astme, dijabetesa tipa 2 i bolesti jetre. Graviola uništava stanice raka bez štetnih nuspojava, jača imunološki sustav, štiti od infekcija, uspostavlja normalan rad organa, umiruje i vraća životnu energiju te pozitivan životni stav. Graviola također pokazuje odlične rezultate pri podizanju imuniteta za vrijeme i poslije kemoterapije te kod pacijenata zaraženih HIV-om.

KONTRAINDIKACIJE
Lišće Graviole sadrži najveći broj acetogenina i najmanji broj alkaloida od svih dijelova Graviole, tako da je konzumacija istih povoljna za organizam unutar preporučenih dnevnih doza. Trudnice i oboljeli od Parkinsonove bolesti ne smiju koristiti Graviolu. Osobe koje piju lijekove za snižavanje krvnog tlaka ili imaju niski krvni tlak trebaju ga pratiti dok uzimaju Graviolu jer ona snižava krvni tlak i umiruje.

KAKO i ŠTO KORISTITI
Prah Graviole je najbolje zamiješati u toploj (ne vrućoj) vodi i popiti navečer prije spavanja. Preporučeno je piti do 5 grama praha usitnjenog lišća Graviole dnevno, a za prevenciju dovoljna je i jedna čajna žličica (1 gram). Doza od 5 grama dnevno ne smije prekoračiti. U Hrvatskoj se Graviola može kupiti u obliku praha koji se može miješati sa toplom vodom kao čaj ili se može umiješati u razne napitke (biljni čaj, sok, jogurt, mlijeko) te u obliku ekstrakta u kapsulama. Pokazalo se da čisti prah lista Graviole ima bolji učinak u djelovanju na organizam od kapsuliranog ekstrakta koji u sebi ima i drugih tvari osim čiste Graviole. Savjetujemo vam da pazite na svoje zdravlje te koristite samo preparate provjerenog porijekla.

Napisala: Ana Marija Milaković
(Preuzeto iz časopisa Svjetlost, broj za siječanj 2013.)


NAPOMENA: Informacije iz ovog članka odnose se na biljku graviolu (annona muricata). Proizvod Graviola je u RH registriran kao dodatak prehrani sa namjenom 'pridonosi podizanju obrambenih snaga organizma'.

ponedjeljak, 4. ožujka 2013.

SUNCE-NAŠ PRIRODNI ISCJELITELJ

Utjecaj sunčevih zraka na zdravlje



                            Osjećate li se nakon zime umorno i bezvoljno?

                             Imate li česte depresije, nesanice i manjak energije?

                             Uzrok bi se mogao kriti i u nedostatku sunca.

Naime, naše psihofizičko zdravlje uvelike ovisi o sunčevim zrakama, a za vrijeme sumornih zimskih dana taj problem postaje znatno izraženiji.

Iz tog razloga, opaženo je da žitelji zemalja s malo sunčanih dana češće pate od depresije, nesanice i ostalih tegoba povezanih s nedostatkom sunca.

Na sunce se od davnina gledalo kao na najvećeg čovjekovog prijatelja, no drevna mudrost nažalost je zaboravljena.

Danas ne samo zimi, već tijekom cijele godine, većinom boravimo u zatvorenom prostoru zbog posla i brojnih obaveza koje proizlaze iz suvremenog načina života.

Tako se u konačnici lišavamo mnogih blagodati koje nam nudi sunce – naš prirodni iscjelitelj.

Dodamo li tomu i učestala upozorenja o štetnosti sunčevih zraka, stvari se znatno pogoršavaju.

Vaše zdravlje ovisi o suncu


Sunce nam pruža dragocjeni vitamin D, koji je povezan s mnogim životno važnim procesima u organizmu.

Izbjegavajući izlaganje suncu, ljudi danas obolijevaju od brojnih bolesti povezanih s nedostatkom vitamina D, poput...
visokog krvnog tlaka
raka dojke, prostate i debelog crijeva
bolesti kostiju i zuba
slabosti mišićnog sustava
pretilosti
multiple skleroze
depresije
pada imuniteta itd.


Naime, odnedavno je poznato da se naš imunološki sustav ne može aktivirati bez vitamina D.

Osim što jača obrambenu sposobnost tijela, D vitamin regulira rast stanica i hormonalnu ravnotežu.

Ima ga u mlijeku i mliječnim proizvodima, žitaricama i kvascu, ali ti izvori su nedostatni.

U skladu s tim, primarni izvor D vitamina nije prehrana, nego izlaganje tijela sunčevim zrakama.

"Sva energija stiže iz sunca"


Albert Szent-Gyorgyi, nobelovac zaslužan za otkriće C vitamina, tvrdio je da "sva energija koju uzimamo u tijelo stiže iz sunca".

Naime, biljke kroz proces fotosinteze upijaju sunčevu energiju i tako životinje i ljudi također se njome posredno hrane.

Dr. Zane Kime, autor knjige "Sunčevo svjetlo", između ostalog istaknuo je utjecaj sunčeve svjetlosti na snižavanje krvnog tlaka, kolesterola i šećera u krvi.

Također, Kime tvrdi da izlaganje suncu smanjuje srčane i dišne probleme, te povećava izdržljivost i jača otpornost na infekcije.

John Ott, koji je na temelju opsežnih istraživanja vezanih uz utjecaj sunčeva svjetla na biljke, životinje i ljude, proglašen počasnim doktorom znanosti Sveučilišta u Chicagu, ustanovio je da organizmi izloženi neprirodnoj svjetlosti ne funkcioniraju kako treba, što se u konačnici loše odražava na njihovo zdravlje i životni vijek.

Primjerice, otkrio je da miševi izloženi neprirodnoj svjetlosti žive dvostruko kraće od miševa izloženih sunčevoj svjetlosti.

Također, u višemjesečnom eksperimentu vršenom u školskim učionicama, ustanovio je da su djeca koja borave pod nezdravom umjetnom rasvjetom znatno nemirnija, te da imaju poteškoća s pamćenjem i koncentracijom.

Sunce je izvor dobrog raspoloženja


Sunčeva svjetlost usko je vezana uz naš biološki ritam i raspoloženje.

Uzmemo li u obzir da stres i depresija pripadaju nekima od najvećih pošasti današnjice, taj segment nipošto nije zanemariv.

Ljudski organizam pravilno funkcionira jedino ako živimo u skladu s prirodnim ritmom izmjene dana i noći.

Svjetlost, koju danju primamo preko očiju, stimulira epifizu koja luči serotonin - hormon odgovaran za pozitivno raspoloženje, staloženost i koncentraciju.

No, tijekom noći ili pri smanjenom svjetlu, epifiza počinje lučiti hormon melatonin, koji je zaslužen za kvalitetan san tijekom noći.

Drugim riječima, danja svjetlost, osobito sunčeva, odgovorna je za naše mentalno zdravlje i psihičku ravnotežu više nego što bismo to mogli i pomisliti.

Oprez: sunčane naočale i kreme za sunčanje


Dr. Liberman, u svojoj knjizi 'Svjetlost – lijek budućnosti', navodi da prema izvještaju FDA, četrnaest od sedamnaest losiona za sunčanje sadrži supstancu PABA, koja se koristi za blokadu UV zračenja, a pri izlaganju tijela suncu može biti kancerogena.

Iz navedenog, realno je zaključiti da nam preparati za zaštitu od sunca više štete nego koriste.

Ne samo što se obranom od UV zračenja lišavamo dobroti sunčevih zraka, nego usto ugrožavamo vlastito zdravlje.

No, osim preko kože, naš organizam sunčeve zrake prima i preko očiju. Nošenje sunčanih naočala, osim što dodatno ograničava pozitivan utjecaj UV zračenja, nerijetko i šteti.

Naime, pri njihovu nošenju zjenice se automatski šire, i ako naočale ne posjeduju odgovarajuću zaštitu, vid može biti oštećen velikom količinom zračenja koja će neometano prodrijeti u oči.

Nošenje naočala za sunce većinom je nepotrebno, jer naše zjenice automatski se sužavaju i tako se na prirodan način čuvaju od oštećenja izazvanih jakim sunčevim svjetlom i UV zračenjem.

Dobrobiti sunčevog svjetla su nemjerljive, no naravno, kao i u svemu ostalome, ne valja pretjerivati ni u izlaganju tijela suncu. UV zračenje štetno je jedino ako je prekomjerno.

Nažalost, u novije vrijeme, strah od izlaganja suncu poprima razmjere sveopće paranoje. Vrijeme je da ispravimo tu pogrešku i vratimo sunce u svoj život.

Iskoristite sunčane dane koje uskoro dolaze i boravite na suncu barem 15-20 minuta dnevno, da bi tijelu osigurali dovoljno vitamina D, i u skladu s tim, optimalno zdravlje.