Ukupno prikaza stranice

srijeda, 25. rujna 2013.

TRIPHALA

Triphala - kamen temeljac ajurvedske medicine Triphala (u značenju „tri ploda“) hranjiva je drevna mješavina tri vrste super-voća s područja Indije. Sastoji se od jednakih omjera sušenih plodova biljaka amalaki (Emblica officinalis), haritaki (Terminalia chebula) i bibhitaki (Terminalia bellirica). Kaže se da triphala ima moć čuvati i liječiti unutrašnje organe kao što se majka brine za svoju djecu. Svaki od tri biljna ploda u sastavu ovog preparata hrani, čisti, jača, dubinski obnavlja i pomlađuje cijeli organizam. U povijesti ajurvedske literature triphala je iznimno hvaljena. Smatra se da korištenje ovog preparata u razdoblju od godinu dana oslobađa od svih bolesti i omogućuje iznimno dug životni vijek. Stoga je i označena pojmom rasajana što je sanskrtski izraz za sve lijekove koji pomlađuju tijelo. U tolikoj je mjeri sigurna za uporabu i toliko cijenjena zbog svoje djelotvornosti da ajurveda kaže: „kad ste u nedoumici što učiniti, uzmite triphalu“. Čudesna snaga triju ljekovita ploda Amalaki Amalaki (Emblica officinalis), također poznata kao Indijski ogrozd, daje okrugli zelenkasto-žuti plod dijametra 2-3 cm. Ovaj plod je jedan od najboljih izvora antioksidanata u svijetu. Naime, sok amalaki sadrži u 20 puta više vitamina C, nego sok naranče. Amalaki čisti krv, potiče proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, regulira krvotok, zaustavlja krvarenja, jača rad srca i održava ravnotežu šećera u krvi. Poboljšava rad probavnog sustava te ima laksativno djelovanje. Osnažuje imunološki sustav, poboljšava rad pluća jetre. Odlična je za poboljšanje vida. Koristi se za higijenu usne šupljine, jača zube, kosti i nokte. Pomaže rastu kose i učinkovita je kod opadanja kose. Uklanja umor, popravlja mentalne sposobnosti i poboljšava seksualnu funkciju. Jedna je od najjačih pomlađujućih biljaka. Hladi organizam i uravnotežuje pitta došu. Haritaki Haritaki je plod drveta Terminalia chebula. U Indiji ga također nazivaju "božanskim plodom". Haritaki hrani tkiva mozga i jača cjelokupan živčani sustav. Uklanja otrove iz tijela, regulira probavni sustav, osobito funkciju debelog crijeva, potiče mršavljenje te sprječava crijevne grčeve. Uravnotežuje krvni tlak i poboljšava rad srca. Pozitivno djeluje na vid i jača glas. Osnažuje psihu, smiruje, povećava intelektualne sposobnosti i duhovnu svjesnost. Hidratizira i pomlađuje organizam te doprinosi vitalnosti i dugom životu. Smatra se kraljicom biljaka i u tibetanskoj medicini. Dovodi u ravnotežu vata došu. Bibhitaki Bibhitaki je plod drveta Terminalia belerica. U tradicionalnoj ayurvedskoj medicini koristi kao sredstvo za pomlađivanje, čišćenje i hranjenje organizma. Bibhitaki poboljšava glas, čisti pluća i grlo te potiče pravilno funkcioniranje cijelog dišnog sustava. Jača želudac, čisti crijeva i poboljšava njihov tonus, eliminira crijevne parazite te pozitivno djeluje na čitav probavni sustav. Učinkovita je kod rastvaranja i izbacivanja kamenaca iz mokraćnog sustava. Smanjuje kolesterol i potiče izlučivanje viška sluzi iz organizma. Djeluje na živčani sustav, srce i jetru, poboljšava vid te jača kosu. Bogata je bjelančevinama, zagrijava organizam i uravnotežuje kapha došu. Primjena triphale Triphala je dostupna u prahu ili u tabletama. Preporučljivije je uzimanje u obliku praha, osim ako netko ne podnosi njezin gorak i trpak okus. Uobičajena doza je do 5 g dnevno što odgovara mjeri jedne žličice. Obično se pije prije spavanja, otopljena i pomiješana u čaši tople vode. Tablete se najčešće doziraju dvaput dnevno, sat vremena prije jela s čašom tople vode. Najbolji rezultati postižu se nakon godinu dana redovitog uzimanja, a prve pozitivne promjene vidljive su poslije nekoliko tjedana, kod akutnih problema i puno prije. Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i djeci, u slučajevima proljeva te pothranjenosti. Osim oralno, triphala se primjenjuje kao tekućina za ispiranje očiju, u slučajevima oftalmoloških problema. Pomaže kod upala, kratkovidnosti koja se pogoršava te početnih stanja glaukoma i mrena. Jedna žlica praha ili šest tableta namoči se u čaši s 2,5 dl vode i ostavi preko noći. Ujutro se mješavina procijedi kroz čistu gazu i prelije u bočicu sa štrcaljkom kojom se raspršuje preko očiju. Također, oči možete umivati u posudi. Ovako pripremljen tonik treba koristiti najmanje tri mjeseca kod ozbiljnijih problema s očima. Dobrobiti triphale poboljšava probavu pomaže u mršavljenju liječi zatvor i nadutost normalizira funkcije probavnog sustava čisti i pomlađuje organizam uravnotežuje šećer regulira stvaranje hemoglobina u krvi smanjuje kolesterol normalizira krvni tlak poboljšava cirkulaciju osnažuje rad jetre stimulira lučenje žuči uklanja višak sluzi uravnotežuje funkcioniranje dišnog sustava liječi probleme s vidom i druge očne bolesti pozitivno djeluje na urinarno-genitalni trakt ubrzava zarastanje kostiju pomaže u liječenju kožnih bolesti normalizira opskrbu mozga krvlju poboljšava pamćenje i intelektualne sposobnosti smiruje i liječi nesanicu uklanja posljedice dugotrajnog stresa hrani mišiće podiže energiju povećava seksualnu funkciju jača imunološki sustav ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje; uravnotežuje rad svih organa usporava proces starenja Prema preliminarnim istraživanjima dviju indijskih znanstvenih ustanova, triphala može izazvati umiranje kancerogenih stanica, dok istovremeno ne ugrožava normalne, zdrave stanice. I jedna američka udruga za istraživanje raka je izjavila da su američki znanstveni pokusi pokazali kako triphala potiskuje kancerogeni rast tkiva. S obzirom na zaista brojne i snažne pozitivne učinke, triphala je najbolji izbor ako želite samo jednom biljnom formulom uravnotežiti cijeli organizam. Kvalitetnu triphalu iz organski uzgojenih plodova možete pronaći u Alternativa Webshopu.

NUSPOJAVE CJEPIVA

Mlada žena progovorila o užasnim zdravstvenim problemima s kojima je suočena nakon cijepljenja Gardasilom

Skeptici su vješti u opovrgavanju dokaza koji upućuju na štetnost cjepiva i tumače takve dokaze kao ograničene ili anegdotalne. No, nuspojave povezane s cjepivima zaista su ozbiljne za mnoge ljude, uključujući i Brittney Fiste. Ova mlada žena vodi svakodnevnu borbu s posljedicama Gardasila, neslavnog cjepiva protiv humanog papiloma virusa (HPV). Ovo je cjepivo ostavilo nekoć vitalnu i zdravu mladu ženu prikovanu za krevet i pogođenu napadajima. U tekstu koji je u svibnju objavio portal HormonesMatter.com, njena majka Roxie se prisjeća kako se zdravlje njene kćerke brzo pogoršalo nakon cijepljenja Gardasilom 2007. godine. Priča je i previše poznata – mlada žena puna energije i ambicija svedena je na skoro vegetativno stanje, u borbi da ustane iz kreveta i funkcionira bez kolabiranja i ozbiljnih napadaja tijekom dana. Ovakav grozan život vodi Brittney i tisuće drugih djevojaka poput nje nakon cijepljenja Gardasilom. Nuspojave su krenule odmah Za Brittney su se ozbiljne nuspojave počele manifestirati u roku manjem od jednog dana nakon primanja prve injekcije Gardasila, u lipnju 2007. Njena majka kaže da se ona, ujutro nakon primanja injekcije, onesvijestila na podu dnevne sobe. U sljedećim danima i tjednima slijedili su djelomični napadaji, jaki bolovi u nogama, pa zatim i snažniji napadaji. Također se promijenilo i Brittneyno ponašanje, te je počela imati nagle bezrazložne izljeve bijesa. Zabrinuti zbog situacije, njeni roditelji su razgovarali s obiteljskim liječnikom koji je inzistirao da je Brittney u redu i da njeni simptomi nisu vezani s Gardasilom. Kasniji nalazi krvi otkrili su da ona ima manjak kalija, ali doktori su opet tvrdili da to nije vezano za cijepljenje. Vjerujući ovim navodima, roditelji su odveli Brittney na drugo cijepljenje Gardasilom, što je uzrokovalo još više problema. Potpuno prikovana za krevet „Od toga trena Brittneyno zdravlje se brzo pogoršalo,“ tvrdi njezina majka Roxie. U roku od tjedan dana nakon druge ture cjepiva Brittney je imala ozbiljne migrene, slabost mišića, zamućeni i dvostruki vid te ekstremnu osjetljivost na svjetlo. Brittney sada svakodnevno nosi zaštitne sunčane naočale te trpi otekline glave i teške bolove po čitavom tijelu. „Njena bol je bila tako jaka da plakala je cijelo vrijeme,“ dodaje Roxie. Međutim ovdje noćna mora nije prestala. Kako se pritisak u njenoj glavi pogoršavao, njeno lice bi se nekad objesilo na stranu kao da klizi s njene lubanje. Imala je napadaje i snažne migrene 24 sata dnevno. Stalno je imala probleme s probavom. Nije mogla ništa jesti. Izgubila je osjet u nogama i vrhovima prstiju, postala je potpuno prikovana za krevet, i jednostavno je željela umrijeti. Potpuni Roxien osvrt na kćerkina zastrašujuća zdravstvena stanja poslije Gardasila možete pročitati ovdje: http://www.hormonesmatter.com/one-less-after-gardasil/ Život nakon Gardasila Nedavno i sama Brittney je odlučila objaviti vlastiti članak o životu nakon injekcije Gardasilom, ne štedeći detalje u opisivanju ekstremnih boli i patnji koje trpi već 6 godina. Bez pomoći vjernih i voljenih roditelja, Brittney jednostavno ne bi bila sposobna preživjeti svakodnevni život, a sve to zbog cjepiva koje farmaceutska industrija i dalje proglašava sigurnim i učinkovitim. „Osjećam se čudno, vjerojatno ću dobiti napadaj,“ opisuje Brittney svoje uobičajeno jutro, koje se uskoro pretvara u pravu moru. „Zasljepljujuća bol pogađa me poput vrućeg noža režući kroz moju glavu. To je probadajuća serija udaraca, kao da sam eletrošokirana više puta. Crnilo se širi iznad mene i sve postaje mračno. “ Ovdje možete pročitati ostatak Brittneyne priče ispričan u prvom licu: http://sanevax.org/one-day-in-my-life-after-gardasil/ - See more at: http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/gardasil-nuspojave#sthash.gRSqyZ2q.dpuf

PROBIOTICI

Dobrobiti živih bakterija Većini ljudi pomisao na probiotike priziva slike jogurta koje vidimo na reklamama. No, dobroćudne bakterije nisu marketinški trik ili običan modni trend u prehrani. Žive kulture ovih prijateljskih bakterija u obliku fermentirane hrane koristili su još naši preci jer su znali da mogu uvelike pomoći u prevenciji i liječenju mnogih bolesti. U današnje vrijeme zanimanje za probioticima postaje sve veće. Razlog tome su brojna znanstvena otkrića koja dokazuju korisno djelovanje probiotika na gotovo cijeli organizam. Dobre bakterije "za život" Riječ "probiotik" potječe od grčkog "pro bios", što u doslovnom prijevodu znači "za život". Prvi puta su je koristili Lilley i Stillwell 1965. kako bi opisali tvari koje je lučio jedan mikroorganizam, a koje su poticale rast drugog. Više od 1.000 različitih vrsta bakterija živi u našem probavnom traktu pomažući nam razgraditi hranu i apsorbirati hranjive tvari. Antibiotici (anti bios - ubojice života), odnosno lijekovi namijenjeni uništavanju destruktivnih bakterija, istovremeno mogu ubiti i zdravu crijevnu floru koja nam pomaže pri probavi. Zbog toga nakon uzimanja antibiotika liječnici često propisuju uzimanje probiotika kako bismo ponovno naselili probavni trakt zdravim bakterijama. Probiotici su također korisni kod zaustavljanja proljeva povezanog s uzimanjem antibiotika, od kojeg godišnje u bolnicama umire veliki broj ljudi. No, to nije sve. Istraživanja potvrđuju da probiotici mogu pomoći i kod mnogih drugih zdravstvenih problema: jačaju imunitet sprječavaju infekcije ublažavaju, čak i kompletno liječe alergiju i astmu povećavaju otpornost na stres štite od vaginalnih infekcija potpomažu mršavljenju ublažavaju želučane tegobe pomažu kod dojenačkih grčeva uspješno liječe dermatitis, ekcem i psorijazu Pomažu kod probavnih i želučanih tegoba Probiotici pomažu kod raznih vrsta probavnih smetnji. Odlično pomažu kod bolova u trbuhu, grčeva, nadutosti, proljeva i zatvora. Mogu biti korisni za osobe sa sindromom iritabilnog crijeva. U jednoj su studiji pacijenti primijetili osjetno ublažavanje simptoma kao što su bol u trbuhu i neredovita stolica nakon što su dobili dodatak koji sadrži bakterijski soj Bifidobacterium infantis. Probiotici pomažu u ukupnom upravljanju probavom čak i ako osoba nema konkretnih zdravstvenih problema. Čuvaju zdravlje mokraćnog sustava Brojna istraživanja pokazuju da probiotike valja uzimati ako patite od infekcija mokraćnog sustava. Redovita upotreba probiotika može spriječiti napad loših bakterija na mokraćni sustav. To se postiže održavanjem populacije zdravih bakterija u organizmu. Infekcije mokraćnog sustava vrlo su česte, osobito u žena. Većina infekcija nestaje uz antibiotike, ali istraživanja pokazuju da ih se oko 30 do 40 posto može i vratiti. Redovitim uzimanjem probiotika možete spriječiti ponovnu pojavu ove bolesti. Sprečavaju vaginalne infekcije Baš kao probavni trakt i naši se intimni organi oslanjaju na krhku ravnotežu dobrih i loših bakterija. Kada se ta ravnoteža poremeti može rezultirati s nekoliko vrlo čestih i neugodnih infekcija. Bakterijska infekcija intimnih organa može dovesti i do gljivične infekcije. Nedavne studije su otkrile da L. Acidophilus može spriječiti vaginalnu infekciju i pomoći u slučajevima već nastalih infekcija u žena. Pritom valja napomenuti da su probiotici u tim studijama bili korišteni u obliku vaginalnih čepića, a ne kao dodatak prehrani. Čuvaju zdravlje majke i fetusa Probiotici mogu imati posebnu ulogu u majčinom zdravlju, budući da su trudnice posebno osjetljive na vaginalne infekcije. S obzirom na to da je bakterijska vaginoza jedan od faktora koji uzrokuju prijevremeni porod, probiotici su se još jednom pokazali kao potencijalna blagodat, ali ovoga puta i za zdravlje fetusa. Osnažuju imunitet Jedna od glavnih funkcija zdravih bakterija je potaknuti imunološku reakciju. Primjerice, u jednoj studiji provedenoj na studentima pokazalo se da su svi koji su dobili fermentirani mliječni napitak umjesto mlijeka imali povećanu proizvodnju limfocita, koji označavaju snagu imuniteta. Konzumirajući namirnice bogate probioticima i održavanjem kvalitetne crijevne flore, možete osnažiti vaš imunološku sustav. Potpomažu mršavljenju Na Sveučilištu Stanford istraživači su 2006. otkrili da pretili ljudi imaju različite crijevne bakterije nego ljudi prosječne tjelesne težine. To je bio prvi znak da crijevna flora igra ulogu u održavanju zdrave tjelesne težine. U studiji provedenoj na ženama u postporođajnom razdoblju, dodatak probiotičkih bakterija lactobacillus bifidobacterium pomogao je brže smanjiti opseg struka. Smanjuju rizik od alergije i astme Istraživanje PANDA (Probiotics and Allergy) provedeno u 2007. dokazalo je da postoji čvrsta veza između crijevne flore i alergija. Istraživači su odabrali žene koje su patile od sezonskih alergija ili čiji su partneri patili od alergija, tako da su i njihova djeca imala veliku šansu za razvoj alergija i astme. Trudnice koje su uzimale probiotike tijekom trudnoće imali su 80% manju pojavu alergija, dermatitisa i astme kod djece. Ako vaše dijete već ima alergiju, astmu ili dermatitis, još nije prekasno. I u takvim slučajevima istraživanja pokazuju povoljan utjecaj probiotičkih bakterija. Izvori probiotičkih bakterija Osnovni izvori probiotičkih bakterija su fermentirani proizvodi poput kefira, misa, tempeha, kiselog kupusa, domaćeg termički neobrađenog sira ili jogurta koje sadrže probiotičke bakterije. Ako vam je potrebna velika doza probiotički bakterija, posebice nakon terapije antibioticima, ili u slučajevima loše probave, alergije ili astme, možete ih kupiti u ljekarnama u obliku praha ili tekućine. Pritom svakako pripazite da ne sadrže umjetne boje, arome, konzervanse, gluten ili laktozu.

četvrtak, 19. rujna 2013.

RAŠTIKA

Raštika - dalmatinsko blago



Raštika (rašćika, raštan, lisnati kelj, lat. - Brassica oleracea acephala, engl - borecole, kale) zeljasto je mediteransko povrće dostupno u sva godišnja doba.

Zelene je boje, a okus joj se može opisati kao slatko-gorkast.

Iako se uzgaja još od davnina, znanstvenici su tek nedavno otkrili da sadrži pravo bogatstvo nutrijenata.

Porijeklo raštike je nepoznato, ali uzgajali su je još u doba faraona u starom Egiptu.

Jeli su je i stari Grci i Rimljani, a kod nas su je ljudi počeli saditi početkom četvrtog stoljeća. U Dalmaciji je dugo bila najpopularnija kupusnjača.

Danas se uzgaja u vrtovima u Dalmaciji - osobito Dalmatinskoj Zagori, na otocima i u Hercegovini, dok na kontinentu nije toliko prisutna.

Riznica nutrijenata


Raštika se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, i to ne bez razloga: siromašna je kalorijama, a bogata vitaminima i mineralima.

Ova kupusnjača nalazi se na samom vrhu kad je riječ o količini vitamina A i kalcija.

Osim vitamina A, raštika sadrži i sve vitamine iz skupine B i vitamin E, a 100 grama raštike pokriva dnevne potrebe za vitaminom C.

Raštika je odličan izvor antioksidansa luteina i zeaksantina, a također je i jedna od najbogatijih biljaka kad je riječ o kalciju.

Uz to je obdarena cinkom i manganom, mineralima koji imaju vrijedna antioksidativna svojstva.

Čak je i slavni doktor Oz u jednoj od svojih televizijskih emisija preporučio konzumiranje raštike svim osobama koje imaju problema s visokim krvnim tlakom.

Raštika jača kosti. Zbog bogatstva kalcija, odlična je alternativa za sve one koji ne smiju jesti mliječne proizvode.

Ova namirnica odlična je i za trudnice. Raštika je izvanredan izvor folne kiseline, važne na početku trudnoće.

Folnu kiselinu tijelo ne može samo proizvesti, a bitna je za razvoj središnjeg živčanog sustava fetusa.

Raštika smanjuje rizik od bolesti srca. Bogata je vitaminom B6, koji snizuje razinu homocisteina, aminokiseline čije visoke razine u krvi mogu povećavati rizik od bolesti srca i oštetiti strukturu kostiju.

Raštika poboljšava zdravlje očiju. Lutein i zeaksantin koje sadrži ova biljka slove kao zaštitnici očiju od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali. Vitamin A iz raštike također je zdrav za oči.

Ova kupusnjača odlično podnosi najekstremnije vremenske uvjete - ljetne visoke temperature ne mogu joj ništa, a ne smeta joj ni snijeg zimi.

Stoga se može prilično lako uzgajati.

Iako je dostupna kroz cijelu godinu, najbolji okus ima na vrhuncu sezone - tijekom hladnih zimskih mjeseci.

Priprema raštike


Ako želite pripremiti raštiku, najbolje ju je kuhati na pari ili u vodi. No, nemojte je prekuhati, jer će postati gorka i izgubiti svoje hranjive tvari.

Ako nemate domaće raštike, već je kupujete u trgovini, pazite da birate raštiku s čvrstim listovima, žarko zelene boje.

Obavezno izbjegavajte onu sa žutim ili smeđim listovima jer takva raštika više nije dobra za jelo.

Kod raštike se za prehranu koristi isključivo lišće.

U nastavku pročitajte nekoliko ideja za pripremanje raštike.


Raštika na lešo

Sastojci (količine prilagodite broju osoba):
raštika
mladi bob
slanutak
krumpir
maslinovo ulje
sol
češnjak



Priprema:

Raštiki odstranite tvrde dijelove, a zatim je pripremite na pari ili u vreloj vodi dok ne postane mekana.

Slanutak, mladi bob i krumpir također skuhajte u vodi. Kad je sve kuhano, procijedite i pomiješajte. Začinite maslinovim uljem i solju, te dodajte sitno narezani češnjak.


Varivo od raštike

Sastojci:
10-20 listova raštike
krumpir
mrkva
češnjak
sol
papar
maslinovo ulje



Priprema:

Raštiku očistite od tvrdog dijela, operite i spremite na pari ili u vreloj vodi. Ocijedite, pa dodajte mrkvu narezanu na kolutiće.

Dodajte vodu i kuhajte dok mrkva i raštika potpuno ne omekšaju. U zdjelu ubacite krumpir narezan na komadiće, posolite, dodajte papra i nastavite kuhati.

Kad je i krumpir gotovo skuhan, malo ga izgnječite vilicom kako biste dobili gustoću bez zaprške. Na kraju dodajte protisnuti češnjak i zalijte sve s malo maslinovog ulja.


Juha od raštike

Sastojci:
petnaestak listova raštike
krumpir
mrkva
celer
češnjak
svježi peršin
0,5 l povrtnog temeljca
maslinovo ulje
sol
papar



Priprema:

Očistite raštiku, narežite ju na manje komade i skuhajte u vodi. U posudi izdinstajte na maslinovom ulju češnjak, mrkvu, krumpir i celer, te dodajte temeljac, peršin i začine.

Kada je povrće skuhano, sve skupa izmiksajte i vaša krem juha je spremna!

srijeda, 18. rujna 2013.

SIROVA ISHRANA

   KAO ŠTO IMAMO ŽIVU I NEŽIVU VODU TAKO IMAMO I ŽIVU ODNOSNO NEŽIVU HRANU. ŽIVA HRANA POSTAJE NEŽIVA ČIM JE TERMIČKI "UBIJEMO". ZNANSTVENO JE DOKAZANO DA ENZIMI U HRANI MOGU EGZISTIRATI DO 49 STUPNJEVA. TO JE UJEDNO I TOČKA DO KOJE LJUDSKO TIJELO NE PODLIJEŽE OPEKOTINAMA. ZNAČI OD 50 PA NADALJE SVE ŠTO JE ŽIVO ODUMIRE ODNOSNO NASTAJU TRAJNA OŠTEĆENJA. TAKO JE I SA HRANOM, A POSLJEDICE SE MANIFESTIRAJU NA TAJ NAČIN DA SE UNIŠTAVAJU ENZIMI,MINERALI,VITAMINI PA TIME I SAMA ENERGETSKA VRIJEDNOST HRANE.DAKLE AKO KAŽEMO DA JE HRANA TERMIČKI OBRAĐENA,TO U STVARI ZNAČI DA JE NJENA ENERGETSKA VRIJEDNOST = 0.
HRANA KOJA U SEBI NE SADRŽI ENZIME A ENZIMI SU PRETVARAČI HRANE U ENERGIJU, NE ISPUNJAVA SVOJU SVRHU TJ. MOŽEMO JE NAZVATI NEŽIVOM. NEKE ENZIME LJUDSKO TIJELO SAMO PROIZVODI U SVRHU PRETVARANJA HRANE U ENERGIJU, NO TERMIČKOM OBRADOM SE UNIŠTI KOMPLETAN ASORTIMAN HRANJIVIH ENERGETSKIH TVARI TAKO DA SE  ORGANIZAM DODATNO MUČI I TROŠI ENERGIJU NA PROIZVODNJU ENZIMA A NE OBNOVI ZALIHE ENERGIJE KOJE SE UTROŠE NE SAMO NA PROIZVODNJU ENZIMA VEĆ I NA CIJELI PROGRAM PROBAVE NEŽIVE HRANE. VELIKA VEĆINA LJUDI SMATRA DA JE HRANA JEDINI IZVOR ENERGIJE ,NO ZAKLJUČAK KOJI PROIZLAZI IZ NAVEDENIH ČINJENICA GOVORI NAM DA TO BAŠ I NIJE TAKO.  AKO VELIKA VEĆINA LJUDI KOJI KONZUMIRAJU ISKLJUČIVO NEŽIVU HRANU,JOŠ UVIJEK ŽIVE, EGZISTIRAJU,FUNKCIONIRAJU ZNAČI DA SE ENERGETSKI DOPUNJUJU I IZ DRUGIH IZVORA ENERGIJE. NO TO JE TEMATIKA ZA JEDNU DRUGU PRIČU,SADA SE ŽELIM ZADRŽATI ISKLJUČIVO NA ISHRANI.
JAVNA JE TAJNA DA LJUDSKI ORGANIZAM NE MOŽE PROIZVESTI ENZIME ZA PRERADU MESA I MLIJEKA. INTERESANTNO , OD MALIH NOGU SU NAM USAĐENA UVJERENJA  DA JE TO NAJBITNIJA
PREHRANA I NA TOME SE BAZIRAMO KROZ CIJELI SVOJ ŽIVOTNI VIJEK,ŠTO NARAVNO S VIŠEGODIŠNJOM KONZUMACIJOM STVARA ODREĐENE ZDRAVSTVENE PROBLEME. ZAŠTO? JER SE ORGANIZAM MUČI I NEPOTREBNO TROŠI NA STVARIMA NA KOJIMA TO UOPĆE NE BI TREBAO. PA KRAVLJE MLIJEKO JE STVORENO ZA MLADO KOJE SE U PRVOJ GODINI ŽIVOTA RAZVIJE DO 200 KG A DA NE GOVORIM ŠTO SE SA TIM MLIJEKOM DEŠAVA U NEKOM PROIZVODNO-PRERAĐIVAČKOM PROCESU I ŠTO SE SVE NE DODAJE U NJEGA A SVE KAO IZ NEKAKVIH
"OPRAVDANIH" RAZLOGA I  POD OKRILJEM "BRIGE" ZA LJUDSKO ZDRAVLJE.VJEROVATNO DOSTA LJUDI NITI NE ZNA DA SE TRAJNA MLIJEKA PREPAKIRAVAJU KAD IM ISTEKNE ROK UPOTREBE I TO ČAK ZAKONSKI JE DOZVOLJENO DO PET PUTA,NARAVNO OPET NAKON ODREĐENE PRERAĐIVAČKE PROCEDURE, ŠTO SE MOŽE NA DONJEM DIJELU PAKIRANJA PROVJERITI,ZNAČI NA PODNOM DIJELU AMBALAŽE.  TO JE NAVEDENO NA POTPUNO NERAZUMLJIV NAČIN,TAKO DA OBIČAN LAIK UOPĆE NE RAZUMIJE O ČEMU SE TU RADI I ZA ŠTO SLUŽE TE OZNAKE A ZAKONSKI JE  "OZNAČENO".

DALJE, MESO ,ZA ČIJU RAZGRADNJU LJUDSKI ORGANIZAM UOPĆE NE PROIZVODI ENZIME,KROZ SVOJ UZGOJ PRIMA MNOGOBROJNA CJEPIVA,HORMONE TKO ZNA KAKVE I ZA ŠTO SVE NE, KOJE KRAJNJI POTROŠAČ NA KRAJU UNOSI U SEBE. NEĆEMO DALJE,I TO JE VEĆ PREVIŠE.

ŠEĆER,BIJELI KONZUMNI ŠEĆER,OPĆE JE POZNATA STVAR DA UTJEČE
NA RAD GUŠTERAČE I REMETI PROIZVODNJU INZULINA ŠTO DOVODI DO ŠEĆERNE BOLESTI ALI POSTOJI JOŠ JEDNA NUS POJAVA DUGOTRAJNE KONZUMACIJE ŠEĆERA A TO JE OVISNOST.
KAKO DRUGAČIJE OBJASNITI PREVELIKU POTRAŽNJU SLATKIŠA KOD DJECE?

KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI. DANAS UISTINU POSTOJI NA DESETINE VRSTA KRUHA. NO KAKO ZNATI KOJI JE PRAVI? SVAKODNEVNA POTREBA ZA KRUHOM,NAVELA JE LJUDE DA RAZMIŠLJAJU O TOME
KOJI BI KRUH TREBAO BITI BLAGOTVORAN ZA VLASTITI ORGANIZAM.
VEĆ I VRAPCI NA GRANAMA ZNAJU DA JE BIJELO BRAŠNO I BIJELI KRUH NAJBOLJE IZBJEĆI,PA PRIBJEGAVAJU TAMNIJIM NIJANSAMA BRAŠNA ODNOSNO KRUHA. NO PRAVA POANTA NIJE U VRSTI BRAŠNA NEGO U KVASCU.JEDINI PRAVI KRUH JE ONAJ KOJI SE NE MOŽE SPLJESNIVITI TJ. POKVARITI. A TAKVOG NE MOŽETE NAĆI NA POLICAMA BILO KOJEG DUĆANA ILI PEKARE.ZAŠTO? ZATO JER SVI KORISTE INDUSTRIJSKI KVASAC U KOJI SU UGRAĐENE KULTURE TRULJENJA I STAVLJAJU GA U SVE VRSTE KRUHA I PECIVA.TO JE TOLIKO RAŠIRENO DA LJUDI UOPĆE NE MOGU SHVATITI  A TIME NITI PRIHVATITI ČINJENICU DA UOPĆE  POSTOJI MOGUĆNOST DA KRUH MOŽE I NAKON DUŽEG STAJANJA OSTATI NEPOKVAREN TJ. BEZ PLIJESNI. JA SAM IMAO TU SREĆU DA SAM SAZNAO ZA STARINSKI RECEPT SPRAVLJANJA KRUHA, NA STARI BAVARSKI NAČIN GDJE MNOGI JOŠ ČUVAJU TRADICIJU I RECEPTURU RAŽENOG KRUHA NA BAZI KISELOG TIJESTA OD KOJEG SE SVAKI PUTA OSTAVI DIO ZA SLJEDEĆE SPRAVLJANJE. KISELO TIJESTO OD RAŽENOG BRAŠNA,BRAŠNA KOJE JE NAJBLAGOTVORNIJE ZA LJUDSKI ORGANIZAM,PRIVLAČI NA SEBE "DOBRE" BAKTERIJE KOJE NEĆE DOZVOLITI BAKTERIJAMA TRULJENJA DA PREUZMU VLAST NAD NJIHOVIM KRUHOM PA STOGA TAKAV KRUH NE MOŽE BITI PLJESNIV,VEĆ SE SAMO OSUŠI I TO JE TO. ŠTO ZNAČI ZA ORGANIZAM SVAKODNEVNO UNOŠENJE TVARI KOJE NE MOGU TRUNUTI U
NJEMU, NIJE POTREBNO PREVIŠE OBRAZLAGATI.

SAMO JOŠ JEDNU STVAR ŽELIM NAGLASITI A KOJA JE TAKOĐER BITNA,TOKSINI I LOŠE BAKTERIJE KOJE SVAKODNEVNO UNOSIMO U SEBE , UNOSIMO U ODREĐENOM OMJERU KOJI JE OTPRILIKE OVAKAV:
90% UNOSIMO KONTAMINIRANIM MESOM DOK 10% UNOSIMO OD PRSKANJA VOĆA,POVRĆA,ZAGAĐENJA VODE I ZRAKA. SA OVIH 10% ORGANIZAM SE MOŽE BEZ VEĆIH PROBLEMA BORITI, NO ONIH 90% I TO NAKON DUŽEG VREMENSKOG PERIODA ,MORA OSTAVITI TRAGA NA LJUDSKOM ZDRAVLJU.ZATO SVOJ GLAS DAJEM ISKLJUČIVO SIROVOJ HRANI UZ NAPOMENU DA SE MNOGE BOLESTI DANAŠNJICE MOGU RIJEŠITI UPRAVO TAKVOM ISHRANOM.
   


srijeda, 11. rujna 2013.

PLACEBO EFEKT

 Placebo djeluje i kad znate da uzimate šećernu tabletu

Jedno istraživanje bavilo se pacijentima koji pate od sindroma iritabilnog kolona, simpatične bolesti koja terorizira naizmjeničnim zatvorom i proljevom. Tim jadnim ljudima znanstvenici su rekli da će im dati
placebo tablete od neaktivne tvari, kao što su šećerne tablete, koje su u kliničkim studijama pokazivale znatna poboljšanja simptoma iritabilnog kolona kroz samoiscjeljujući postupak odnosa tijela i uma.
Iako se na prvi pogled čini da je samo za razumijevanje te rečenice potreban barem doktorat, rezultat je bio predvidljiv: pacijenti su se osjećali bolje.

Nuspojave placeba ovise o lijeku

Pacijenta je teško zavarati, pogotovo ako zna koje nuspojave može očekivati od te vrste lijeka. Tako su se znanstvenici iznenadili kada su u jednoj studiji otkrili da placebo kod pacijenata koji očekuju lijek za migrenu ima drugačije nuspojave od placeba za druge vrste terapije. Tu ponovno vidimo da je očekivanje korijen svega te da djeluje na više razina: i u dobrom i u lošem. Kad smo već kod lošeg…

Placebo ima zlog brata blizanca

Pesimistični pacijenti na lijekove mogu reagirati posebno loše, bez obzira radi li se o šećernim tabletama ili stvarno korisnim supstancama. U slučaju kada supstanca koja nema medicinskog učinka izaziva pogoršanje simptoma, govorimo o nocebu efektu. Da stvar bude gora, negativna očekivanja su toliko snažna da mogu izazvati i poništavanje učinka djelotvornih terapija. Tako pacijentu možemo dati provjerene lijekove protiv bolova koji uopće neće djelovati.

Vježbanje je stvar percepcije

Volite li vježbati? Mislite li da grčenjem i opuštanjem mišića u pravilnom redoslijedu pomažete zdravlju? Iako kretanje nije loše, važno je i što mislite o tome. U studiji 84 čistačice iz sedam hotela znanstvenici su htjeli otkriti može li placebo utjecati na koristi od tjelesne aktivnosti.
U četiri hotela čistačicama su rekli da njihov svakodnevni rad zadovoljava preduvjete za zdrav, aktivan život. U preostala tri hotela nisu rekli ništa. Mjesec dana kasnije, otkrili su da su žene u informiranoj grupi u prosjeku izgubile kilogram težine, smanjile krvni pritisak za skoro 10% i bile su znatno zdravije u smislu postotka masti u tijelu, indeksa tjelesne mase i omjera struka i bokova. Te promjene bile su osjetno više u odnosu na kontrolnu grupu, pogotovo s obzirom da se radilo o kratkom vremenskom periodu.

Placebo “poboljšava” vid

Ako želite bolji televizor, možete nabaviti super mega HD plazmu… ili investirati u placebo efekt. Novi TV je skup, a samozavaravanje je besplatno! O čemu se radi? Nizozemski znanstvenici postavili su zanimljivo istraživanje. Ispitanicima su pokazali istu snimku na istom televizoru, samo su polovici rekli da će mogu očekivati sliku visoke rezolucije. Kako bi stvar bila uvjerljivija, za tu su grupu oko televizora postavili reklamne postere i letke te na televizor spojili posebno široki kabel.
Drugoj grupi rekli su da će gledati običan DVD snimak. Ispitanici su, predvidljivo, pali na trik i zaključili da je slika na “HD” televizoru bolja. Zato slobodno zadržite postojeći ekran… samo ga okružite prikladnim propagandnim materijalima.

Placebo: put do dobrog pijanstva

Znanstvenicima svašta pada na pamet, a australski psiholozi su posebno otkačeni. Pretpostavljam da je to zato što hodaju naopačke. Njihova studija istraživala je utjecaj alkohola/placeba na osjećaje tuge i izgledala je ovako. Na početku su ispitanike podijelili u grupe koje će dobiti alkohol ili placebo. Zatim su im izazvali negativno raspoloženje i na kraju ispitanicima podijelili piće.
Rezultat je bio zanimljiv. Poboljšanje raspoloženja bilo je slično u obje grupe, ali usporediv je bio i osjećaj opijenosti. Zato, ako se želite napiti, popijte nekoliko čaša soka od jabuke i ufurajte se da je to posebno opojna jabuka.

Placebo je svuda oko nas

Djelovanje placeba obično povezujemo s medicinom, ali možemo ga pronaći svuda oko nas. Jeste li znali da semafori za pješake često služe samo da bi nam dali osjećaj kontrole? Ili da dugmad za zatvaranje vrata lifta nemaju funkciju? Ili da uredske zgrade često imaju sustave s lažnim zvukom zujanja klima uređaja i isto tako lažnim regulatorima toplote?
Percepcija je ključ svega, psiholozi to znaju i redovito je koriste. Ponekad čak i u našu korist. Ako i sami želite iskoristiti moć placeba da si poboljšate život, krajnje je vrijeme da naučite kako zavaravati svoju psihu.

TO BI OTPRILIKE BILO ONO ŠTO SVI ZNAMO O PLACEBU.NO NE BIH
SE SLOŽIO SA POSLJEDNJOM KONSTATACIJOM DA JE PLACEBO SVUDA OKO NAS,KAO NI SA KONSTATACIJOM DA PLACEBOM MOŽEMO
ZAVARATI SVOJU PSIHU. PLACEBO NIJE OKO NAS , NEGO JE U NAMA,
ON NIJE EFEKT,ON JE MOĆ. MOĆ PODSVJESNOG LJUDSKOG UVJERENJA.TA MOĆ MOŽE BITI IZAZVANA SUGESTIJOM SA STRANE
ILI AUTOSUGESTIJOM,SASVIM SVE JEDNO. ON NE ZAVARAVA PSIHU,NEGO IZVIRE IZ NJE. ČOVJEK OČITO NIJE SVJESTAN SVOJIH PRIRODNIH MOĆI KOJIMA SI MOŽE OLAKŠATI ŽIVOT. SVE JE STVAR
PERCEPCIJE I SAMOG KARAKTERA POJEDINCA. AKO NETKO STVARI PERCIPRA NA NEGATIVAN NAČIN I K TOME JE KARAKTERNO PESIMISTIČKI NASTROJEN ZNAČI DA SU NJEGOVA OSNOVNA PODSVJESNA UVJERENJA NEGATIVNA PA U SKLADU S TIME NITI REZULTATI NJEGOVIH DJELOVANJA,POTREBA ILI CILJEVA NE MOGU BITI POZITIVNI (NOCEBO),DOK JE KOD POZITIVACA SA VRLO
JAKIM POZITIVNIM OSNOVNIM UVJERENJIMA MOGUĆNOST PLACEBA VRLO VELIKA.  TO ZNAČI DA PLACEBO NE OVISI O LIJEKU,VEĆ
O PACIJENTU I NJEGOVOM STAVU PREMA LIJEKU. NO ZNANSTVENICI
KORISTE TAJ SVOJ TERMIN ISKLJUČIVO U MEDICINI I MEDICINSKIM ISTRAŽIVANJIMA A ON IMA MNOGO ŠIRU PRIMJENU U ŽIVOTU.
SMATRAM DA ČOVJEK OPĆENITO NA BILO KOJEM PLANU SVOGA DJELOVANJA OVISI O SVOJIM PODSVJESNIM UVJERENJIMA TJ,
O NJIHOVOM PREDZNAKU, POZITIVNOM ILI NEGATIVNOM A NE O OKOLNOSTIMA ILI NEDOSTATKU SREĆE U POJEDINOM TRENUTKU
 ŽIVOTA. IZ TOGA PROIZLAZI JEDAN VRLO INTERESANTAN TRENUTAK SPOZNAJE A TO JE ZAKLJUČAK DA NE POSTOJE NEIZLJEČIVE BOLESTI VEĆ SAMO NEIZLJEČIVI LJUDI.A OPET IZ TOG ZAKLJUČKA PROIZLAZI
MOŽDA I CIJELA JEDNA TEORIJA O VAŽNOSTI PREISPITIVANJA VLASTITIH STAVOVA PREMA FARMACIJI I MEDICINI . KOLIKO NAM UOPĆE ONI MOGU POMOĆI AKO NISMO KVALITETNO POSLOŽILI SVOJA
OSNOVNA ŽIVOTNA UVJERENJA. NADAM SE ISKRENO DA ĆE MNOGI
USPJETI OSJETITI I PREPOZNATI MOĆ VLASTITIH ŽIVOTNIH UVJERENJA I USPJEŠNO RIJEŠITI SVOJE ZDRAVSTVENE PROBLEME MANJE AGRESIVNIM METODAMA I RJEŠENJIMA NEGO ŠTO IH NUDI
DANAŠNJA SLUŽBENA ZDRAVSTVENA DJELATNOST.
NA KRAJU KRAJEVA,NAVESTI ĆU SAMO DVIJE REČENICE UZETE IZ SVETIH KNJIGA ŠIROM SVIJETA A KOJE POTRĐUJU TU MOĆ:
           "BLAGO ONOM TKO VJERUJE..."
           "NEKA BUDE PO VJERI TVOJOJ"

ponedjeljak, 9. rujna 2013.

PARACETAMOL

Paracetamol povećava rizik od astme kod djece



Acetaminophen, obično poznat kao paracetamol, koji ulazi u sastav mnogih lijekova protiv gripe i visoke temperature je sada pod istragom.

Najnovije studije otkrivaju da ovaj lijek značajno povećava rizik od astme i ekcema kod djece.

Prema izvještaju objavljenom u American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, djeca koja su uzimala paracetamol samo jedan put mjesečno imala su duplo veći postotak astme od vršnjaka koji nisu uzimali taj lijek.



„Istraživanje je potvrdilo da korištenje acetaminophena kod 13-14 godišnje djece je povezano sa povećanim rizikom od astme“ – govori Richard Beasley, autor studije i profesor medicine na Medical Research Univerzitetu Novog Zelanda.


Čak i djeca koja su koristila paracetamol samo jednom godišnje, imala su značajno povećani rizik od astme, što pokazuje da čak i vrlo male količine lijeka mogu uzrokovati ozbiljne probleme dišnih putova.

U ispitivanju je sudjelovalo 300000 djece u dobi od 13 i 14 godina iz cijelog svijeta.

Djeca koja su uzimala paracetamol samo 1-3 puta godišnje imala su za 43% veći rizik oboljenja od astme, za 38% veći rizik od rinokonjuktivitisa i za 31% od ekcema.

Još gora slika bila je kod djece koja su uzimala lijek jednom mjesečno. Kod takve djece rizik od astme je bio povećan za 251%, od rinokonjuktivitisa – za 239%, a od ekcema – za 100%.

Lijekovi na bazi paracetamola:
efferalgan
caffetin
coldrex
daleron
fervex
grippostad
kofan
lekadol
lupocet
maxflu
panadol
paracetamol Jadran sirup
plicet
rhinostop
solpadeine

VIKTORIA BOUTENKO

Victoria Boutenko – zeleno za ozdravljenje



Victoria Boutenko je poznata istraživačica i autorica knjiga o dobrobitima žive, termički neobrađene hrane na zdravlje.

Na njezina istraživanja navelo ju je teško zdravstveno stanje njezine obitelji.

Naime, njezin suprug je patio od bolesti štitnjače i teškog artritisa, kćer od astme, a sin - od dijabetesa tipa 1.

Sama Viktorija je imala prekomjernu tjelesnu težinu i srčanu aritmiju.

Vođena željom za ozdravljenjem od bolesti i tegoba koje su godinama mučile nju i članove njezine obitelji, Victoria Boutenko se upustila u isprobavanje raznih načina liječenja.

Nakon niza neuspjelih pokušaja odlučila se za radikalnu promjenu načina prehrane i prelazak isključivo na sirovu hranu.

Taj je pristup brzo urodio plodom.

Brzi nestanak svih zdravstvenih tegoba


Već nakon nekoliko tjedana Boutenkovi su se puno bolje osjećali a tegobe koje su ih mučile postale su neusporedivo manje.

U prvih godinu dana od prelaska na sirovu hranu, Victoria je izgubila 50 kilograma, a njezina aritmija je nestala.

S vremenom, suprugove tegobe sa štitnjačom su nestale, sin je smanjio doze inzulina i postupno prestao pokazivati simptome dijabetesa.

Njezina kći više nije imala napadaje astme.

Otkriće zelenih kašastih sokova


Ipak, nakon sedam godina konzumiranja sirove hrane, Boutenkovi su počeli osjećati određene probleme.

Njihovo zdravstveno stanje prestalo se poboljšavati, čak se i počelo pogoršavati.

Počeli su se osjećati kao da su "stigli do platoa na kojem je proces ozdravljenja stao, čak i pomalo krenuo unatrag".

Victoria je nakon jela patila od težine u želucu, vid joj je oslabio i ponovno se počela debljati. Njezin suprug je počeo sijedjeti.

To nisu veliki problemi no činilo se da nešto nije u redu.

Victoria se odlučila pozabaviti zagonetkom tih čudnih nuspojava.

Proučavajući prehrambene navike čimpanzi – životinje s kojom dijelimo 99,4% gena, otkrila je da se njihov jelovnik ponajviše sastoji od voća i zelenja.

Upitala se bi li ljudi bili zdraviji kad bi se također tako hranili.

Bio je to pun pogodak. Sve tegobe obitelji Boutenko nestale su po prelasku na zelenu hranu.

Pritom valja imati u vidu da Victoria pod zelenjem ne misli na korjenasto povrće, nego na lisnato, uključujući i mlade listove biljaka i listove ljekovitog bilja.

U čemu je tajna


Victoria je otkrila da zeleno lisnato povrće sadrži sve hranjive sastojke potrebne čovjeku.

Osim što takva hrana nije uništena preradom i konzerviranjem, u njoj se kriju vrijedni sastojci poput klorofila, biljnih vlakana, enzima, aminokiselina, bjelančevina, vitamina i minerala.

Primjerice, klorofil je sam po sebi osobito koristan kod svih oblika kroničnih bolesti kao i za jačanje imuniteta i detoksikaciju.

Iz tog razloga, posve je logično da ga je najbolje uzeti iz svježih zelenih listova špinata, blitve, kelja, koprive, radiča, matovilca, mladog ječma, pšenice itd, nego se u tu svrhu poslužiti nekim od dodataka prehrani prisutnih na tržištu.

Sljedeći problem s kojim se Boutenko suočila bio je kako pojesti i probaviti dovoljnu količinu zelene hrane, i kako iz nje osloboditi vitamin B12 zarobljen u stanicama.

Da bismo u tome uspjeli, hranu bi trebalo temeljito sažvakati što je dugotrajan i ne osobito ukusan proces, zbog čega nas takva hrana i ne privlači.

U cilju rješenja tog problema, Boutenko odlučila se poslužiti blenderom.

Tako su nastali njezini danas već diljem svijeta glasoviti zeleni kašasti sokovi.

Dobrobiti zelenih kašastih sokova


Pijenje zelenih kašastih sokova najlakši je i najučinkovitiji poznati način da u vašu prehranu uključite dovoljno voća i zelenog lisnatog povrća.

Tako ju obogaćujete vrijednim sastojcima, bilo u cilju liječenja, preventive ili održavanja optimalnog zdravlja.

Svakodnevno konzumiranje zelenih kašastih sokova pomoći će pokretanju prirodnih tjelesnih mehanizama ozdravljenja, prije svega čišćenjem tijela od gomile kolesterola i toksina.

Prema iskustvima Boutenko i brojnim svjedočanstvima sljedbenika njezine metode, u roku od mjesec dana pijenja zelenog kašastog soka ujutro natašte, psihofizičko zdravlje drastično se popravlja.

Nisu samo za ljubitelje sirove hrane


Čak i ako niste ljubitelj sirove hrane, zeleni kašasti sokovi zacijelo će vam se svidjeti jer su zasitni i vrlo ukusni.

Usto, reguliraju razinu šećera u krvi, ubrzavaju metabolizam, povećavaju energiju i koncentraciju, otklanjaju kroničan umor, tromost i nesanicu.

Osim što su vrlo ukusni i jednostavni za pripremu, zeleni kašasti sokovi doprinose i ljepoti.

Zeleni kašasti sokovi smanjuju tjelesnu težinu, poljepšavaju izgled kože, kose i noktiju te uklanjanju celulit.

Priprema zelenih sokova


Za pripremu zelenih kašastih sokova potreban vam je samo blender te šaka zelenog lisnatog povrća i voće po izboru.

Ne morate imati skupi blender poput Vitamixa, dovoljan vam je malo kvalitetniji blender ili multipraktik (ne štapni mikser!) snage min. 1000 W.

Postoje različiti naputci o načinu izrade i aparatima koji se pritom koriste, no za početak je najvažnije upustiti se u taj pothvat i nastojati ustrajati u njemu.

Nekoliko recepata obitelji Boutenko:

Jabuka-kelj-limun

4 jabuke
½ limuna (samo sok)
5 listova kelja (odstraniti bijele dijelove peteljki zbog boljeg okusa)
2 šalice vode

Breskve-špinat

6 bresaka
2 šake špinata
2 šalice vode

Zelena juha

1 velika šaka zelenja (kelj, špinat ili drugo)
1 svježa paprika sa sjemenkama (ili 2 rajčice ili 1 krastavac)
sok od 2-3 limuna
½ većeg avokada (ili jedan manji)


Priprema

Dodajte vode koliko je potrebno i izmiksajte. Popijte odmah, malim gutljajima.

LIJEČENJE DLANOVIMA

Liječenje dlanovima - zaboravljena drevna umjetnost



Još davno u prethistoriji ljudi su posjedovali sposobnost iscjeljivanja dlanovima.

Držali su ruku na bolnom mjestu, sa željom da si pomognu i tako ublažavali bol, iscjeljivali rane i bolesti.

Samo, kod prethistorijskih ljudi bolesti su bile veoma rijetke.

Uglavnom su to bile virusne i bakterijske infekcije ili tjelesne povrede, kao danas kod životinja.

Žene su lako rađale, a kada bi se netko razbolio, znao je uzrok svoje bolesti.

Jer, čovjek je tada, kao i životinje, živio u skladu s prirodom.

Živjeti i liječiti se u skladu s prirodom


Od svog nastanka do danas čovjek napreduje na svim poljima i taj se napredak zahuktava.

Iznimka je plan paranormalnog, odnosno izvanosjetilnog opažanja, u čemu konstantno nazaduje.

Danas tu sposobnost posjeduju izuzetno rijetki pojedinci, koji mogu primiti neku informaciju, a da ona nije došla preko njihovih pet čula.

Čovjek je postepeno, korak po korak, gubio kontakt s prirodom, istim tempom kojim je stjecao nove sposobnosti i vještine.

Svaki korak u napredovanju značio je odustajanje od jednog dijela veza s prirodom i njihovo postepeno gašenje.

Dok je čovjek bio u kontaktu s prirodom, njegove su duša i svijest bile otvorene prema duhovnim energijama.

Dok je gol i bos tumarao prirodom u potrazi za hranom, dragocjene su mu bile informacije iz viših dimenzija o tome gdje se nalaze hrana, zaklon ili opasnost.

S razvojem civilizacije, sve je više zanemarivao upute za čestit život koje su mu stizale iz viših dimenzija.

Tako je čovjek u međuvremenu postao neosjetljiv za vrlo suptilne informacije, koje i danas prima kroz auru, ali koje više ne registrira, s izuzetkom rijetkih pojedinaca.

Polaganje dlana - prirodna reakcija na bol


Svi znaju da svaki čovjek kada ga nešto zaboli odmah stavlja dlan na to mesto sa željom da bol prođe.

Ova je reakcija nagonska. Ako čovjeka zabole leđa, on ne pomisli da će staviti ruku na njih, već ruka sama kreće bez pomisli.

To je refleks jednak onome zahvaljujući kojemu oko trepne kad nam nešto poleti u lice.

Svi ljudi drže ruku na bolnom mjestu pa i obje ruke ako ih jače boli. Ako je bol nesnosna, oni stišću to mjesto.

Nitko se ne pita zašto je to tako i postiže li se nešto s time, međutim vjerujem da bi većina ljudi rekla da im je lakše dok se ruka drži na bolnom mjestu.

To je zato što ljudi imaju sposobnost iscjeljivanja bioenergijom još od prethistorije, samo što je izuzetno rijetki pojedinci svjesno koriste.

Svaki čovjek može liječiti dlanovima bez obzira na uzrast, od malog djeteta pa do starca.

Nevažno je obrazovanje, inteligencija, društveni status kao ni rasna, nacionalna ili vjerska pripadnost.

Tehnika iscjeljivanja dlanovima


Da biste iscjeljivali rukama potrebno je staviti dlan, bilo lijeve ili desne ruke, na bilo koji dio svog ili tuđeg tijela.

Pritom poželite da se bioenergija prenese na tu osobu da biste je iscijelili. Možete i reći u sebi, ''želim iscijeliti organ ispod moga dlana'', ili nešto slično.

Iz dlana će tad krenuti tanki, oku nevidljivi, mlazovi bioenergije, koji će ulaziti u tijelo pacijenta. Čim sklonite ruku, ovi mlazovi će stati.

Što duže držite ruku, organ će dobiti više potrebne energije, ali ovakva seansa ne treba biti duža od deset do petnaest minuta i ne treba se izvoditi više od triput dnevno.

Moć iscjeljivanja


Pri rođenju je moć zračenja (iscjeljivanja) obično niska i ako se ne razvija ostaje minimalna kroz cijeli život.

Ako se vježbom dostigne bilo koji nivo moći iscjeljivanja, ona ostaje do kraja života nepromijenjena i ne može opasti.

Međutim, oni koji imaju veću moć zračenja, recimo 40 ili maksimalnih 100 jedinica, u prednosti su samo utoliko što će im trebati kraće vrijeme za iscjeljivanje organa.

Ne trebate razviti moć iscjeljivanja do maksimuma prije početka vježbanja.

Čim prvi put spustite ruku na bolno mjesto sa željom liječite, doći će do liječenja. Samo, popratni će doživljaj biti slabiji, a rezultat skromniji.

No, pri svakom idućem seansu liječenja povećavat će se kanalići na dlanovima kroz koje teče bioenergija.

To će pojačati i mlazeve bioenergije, pa će doživljaji i ljekoviti učinak biti sve snažniji.

Doživljaji prilikom liječenja rukama slični su i kod pacijenta i kod terapeuta, a najjači su ako držite dlan desetak centimetara od tijela i polako njime kružite iznad bolnog mjesta.

Obično se osjeti grijanje, trnci, strujanje i slično, ali je normalno i da se ništa ne osjeti.

To ovisi o organu koji se liječi, o vrsti i intenzitetu bolesti kao i o senzibilnosti terapeuta i pacijenta.

Učinci kod pacijenta su nestanak ili smanjenje bola, poboljšanje zdravstvenog stanja i iscjeljenje organa.

Kod terapeuta dolazi do povećanja moći iscjeljivanja, ako ona već nije na maksimumu.

Liječenje dlanovima je pozitivan i human čin, koji donosi dobrobit i pacijentu i terapeutu.

Rezultati liječenja dlanovima


Prenošenje bioenergije rukama na pacijenta najstariji je, najjednostavniji i najblaži oblik iscjeljivanja energijama.

Ne može se svako oboljenje u potpunosti iscijeliti bioenergijom. To ovisi od toga u kolikoj je mjeri oboljenje nastalo zbog nedostatka bioenergije u organu i auri pacijenta.

Ovakav način liječenja postiže najbolje rezultate kod lakših oboljenja, koja su i najčešća, i donekle kod srednje teških.

Kod teških oboljenja liječenje dlanovima bi trebalo kombinirati s drugim prirodnim metodama liječenja i posebnom prehranom.

Iscjeljivanje bioenergijom potpuno je prirodno i neškodljivo. Terapeut ne troši svoju osobnu bioenergiju, već se kroz njegovu ruku usmjerava ona koja je dostupna iz okolnog prostora.

Za iscjeljivanje dlanovima nije potrebna velika koncentracija, ali ono neće uspjeti ako tijekom seanse terapeut čita, gleda televiziju ili nešto slično.

Preporučljivo je da i terapeut i pacijent žmire.

Liječenje čakrama


Čakra je riječ iz sanskrta i znači kotač ili vihor. Čakre su energetska mjesta na fizičkom tijelu čovjeka, što znači da su oku nevidljiva i da se prilikom kirurških operacija ne mogu pronaći.

Ima ih sedam i nalaze se raspoređene duž kičme. Uloga im je da, kroz svoje kanale, uvlače bioenergiju u auru iz slobodnog prostora.

Iznimka je sedma čakra, koja se nalazi na tjemenu i ima zadatak izbacivati višak bioenergije iz aure.

Aura je vrlo složena energetska struktura oko tela čovjeka, koja ga drži u životu i ne može se odvojiti od njega sve dok je živ. Znači, ne postoji život bez aure.

Liječiti čakrama može svatko pod uvjetom da je prvo potpuno svladao liječenje dlanovima.

Razvijena moć liječenja dlanovima jedini je uvjet za uspješno aktiviranje čakra i usmjeravanja bioenergije iz njih u smjeru pacijenta.

Prednosti liječenja čakrama su velike. To je ista energija koja izlazi i na dlanove, samo čakre imaju daleko veći protok pa je vrijeme potrebno za liječenje vrlo kratko.

Preciznost je potpuna, budući da se čakrama liječi precizno samo organ ili njegov oboljeli dio, dok se preko dlana bioenergija rasipa na sve organe koji se nalaze pod dlanom.

Pri liječenju dlanom potreban je blizak kontakt s pacijentom, dok se s čakrama može liječiti na daljinu.

Učinak je stopostotan bez obzira na udaljenost, a liječnik čak ne mora znati gdje se nalazi pacijent.

Liječenje čakrama na daljinu smije se provoditi samo ako je pacijent svjesno pristao na to.


Rad objavljen na II MEĐUNARODNOM KONGRESU ISHRANE BUDUĆNOSTI u Titelu, 2012.

utorak, 3. rujna 2013.

PASTA ZA ZUBE OD KOKOSA

Kokosovo ulje


Kokosovo ulje sadrži srednje lančane zasičene masne kiseline (MCFA) koje naše tijelo lako probavlja i apsorbira u jetri pretvarajući ih odmah u energiju ( u gorivo za mozak i mišiće) . Sadrži i zdrave masne kiseline poput laurinske, kaprilne i kaprinske koje sadrže antibakterijska, antivirusna i antimikotična svojstva te zbog toga jača imuni sistem. Ono nije dobro samo za jesti već je vrlo hranjivo i za kožu. Održava vezivno tkivo snažnim što sprječava nastajanje bora i obješenost kože. Vrlo je otporno na visoke temperature pa je odlično za prženje i pečenje. Kad vas uhvati želja za slatkim pogotovo u poslijepodnevnim satima pojedite žličicu kokosovog ulja da zaustavite napast. Ja ga ne volim zapravo baš jesti samog pa si onda u tim trenucima napravim čaj i otopim ga u njemu. Kao masnoću u kolačima koristim isključivo kokosovo ulje. Na njemu pečem palačinke i kokice. Mom sinu koji ne voli putar, mažem ga na kruh. Stavljam ga u jutarnje kašice od zobenih pahuljica i voća. Koristim ga cijelo ljeto kao zaštitu od sunca i perem s njim zube.

Pasta za zube- 3 žlice kokosovog ulja, 3 žlice sode, 3 kapi ekstrakta sjemenki grejpa i 9 kapi eteričnog ulja poput mente ili cimeta. Ulje malo zagrijte da se otopi te sve izmiješajte. Koristite je kao i svaku drugu pastu.

ponedjeljak, 2. rujna 2013.

PELIN

Pelin - prijatelj probave i ubojica parazita



Pelin je velika razgranata biljka, srebrnih listova, karakteristična mirisa i neugodno gorka okusa.

Legenda glasi da je božica Artemida darovala pelin ženama za olakšavanje poroda te je tako i dobio latinsko ime - Artemisia absynthium.

Njegova upotreba bilježi se od doba Rimljana, a često se spominje i u Bibliji.

Hipokrat ga je prepisivao kod bolova, amnezije i reumatizma.



Pripravci biljke iznimno su ljekoviti ako se daju u pravilnim omjerima, dok u većim dozama pelin ima opojno djelovanje.

U 18. stoljeću pelin je bio omražen kod vlasti, jer su ga mnogi zloupotrebljavali za drogiranje.

Slavno halucinogeno piće apsint nije slučajno dobilo ovo ime, već zato što je njegov glavni sastojak pelin, koji mu daje ta svojstva.

Danas je takva prava verzija apsinta zabranjena u mnogim zemljama zbog štetnog opojnog učinka.

Međutim, u manjim dozama, pelin je bezopasan i slovi kao najjači prirodan lijek ikad poznat, a posebno je učinkovit kod parazita i probavnih tegoba.

Ubojica parazita


Prema doktorici Huldi Clark, autorici mnogih knjiga i izumiteljici zappera i antiparazitnog programa, paraziti su među glavnim uzročnicima mnogih bolesti.

Pelin je jedna od rijetkih biljaka koje imaju snažno antiparazitno djelovanje.

Ova biljka sadrži tujone i izotujone, koji ubijaju ne samo odrasle parazite nego i njihova jajašca.

Među sastojcima pelina je i santonin, poznat kao lijek za bolesti uzrokovane parazitima.

Prisutan je i seskviterpen lakton, koji oslabljuje membrane parazita te ih lako ubija.

Najbolji lijek za probavu


Pelin je jedan od najučinkovitijih i najbrže djelujućih lijekova za sve vrste tegoba s probavom i žuči.

Svoju veliku gorčinu zahvaljuje absintinu, koji djeluje na probavu i cirkulaciju.

Vjerojatno ste čuli da uzimanje gorkih namirnica prije jela pospješuje probavu.

Gorki okus u ustima potiče stvaranje žuči i rad crijevnih žlijezdi i na takav način omogućuje bolju probavu.

Osim kao digestiv koristi se i protiv visoke temperature i malarije, pri čemu nadmašuje poznatiji, ali i toksičniji kinin. Sustavno liječi i pretilost i šećernu bolest.

Ima i iznimno tonizirajuće djelovanje te uklanja tjelesnu slabost.

Kada se pije u malim količinama potiče rad bubrega te pomaže kod bolesti bubrežne nakapnice, upalnih nadražaja bubrega, katara mjehura i vodene bolesti.

Ženama se preporučuje za poticanje i regulaciju menstruacije.

U jednoj studiji na Yaleu oboljelima od Kronove bolesti tijekom deset tjedana davana je terapija s pelinom umjesto steroida.

Primijećeno je da mnogima od njih steroidi više nisu bili potrebni, te da im se kvaliteta života poboljšala, a to je jedna od stvari koju im moderni lijekovi nisu pružili.


Ljekovito djelovanje pelina:
tjera i uništava parazite
sprečava rast štetnih mikroorganizama
olakšava grčeve
odstranjuje plinove i kronični zatvor
poboljšava probavu i apetit
pomaže stvaranju žuči
poboljšava rad jetre i žučnog mjehura
liječi trovanja
stimulira menstrualni ciklus
suzbija visoku temperaturu
okrepljuje, obnavlja i oporavlja organizam
ubrzava rad organizma
potpomaže mršavljenju
olakšava porod


Upotreba pelina


Pelin berite između srpnja i kolovoza prije cvjetanja. Upotrebljavajte korijen i list. Koristite ga svježeg ili sušenog u hladu.

Od pelina možete pripremiti prah, vino, rakiju, tinkturu i ekstrakt.

Uzimajte ga u strogo propisanim dozama. S obzirom na to da je iznimno gorak, možete ga miješati s medom ili sokom ili ga popiti u kapsuli.


Čaj od pelina

Prelijte žličicu pelina šalicom vruće vode i ostavite neka odstoji poklopljeno 15 minuta. Zatim procijedite.

Pijte do tri šalice dnevno, maksimalno tjedan dana.

Ljekovito vino/pivo od pelina

Ostavite pola šake pelina da odleži u litri bijeloga vina ili piva dva tjedna, a zatim procijedite.

Uzimajte jednu malu čašicu tri do četiri dana zaredom za poticanje apetita, kao digestiv ili natašte protiv glista.

Oblozi od pelina

Namočite krpicu u uvarak od pelina i položite na bolno mjesto. Oblozi se koriste kod otvorenih rana ili nagnječenja tkiva.

Pomoć kod gripe

Dva puta dnevno pojedite jedan gram praha pelina sa žličicom meda.

Pelin kao prirodan Insekticid


Pelin je biljka koju bi svi trebali imati posađenu u vrtu, jer štiti plodove od raznih nametnika.

Protiv lisnih uši, hrđe, grinja, gusjenica i mrava u 10 l vode (najbolje kišnice) potopite 300 g svježih listova i cvjetova pelina ili 30 g suhog pelina.

Ostavite pelin da se namače u vodi dva do tri dana, nakon čega je tekućina spremna za prskanje.

Važno je znati

Zabranjeno je koristiti pelin tijekom trudnoće, dojenja i krvarenja u želucu ili unutarnjim organima.