Ukupno prikaza stranice

utorak, 12. lipnja 2012.

ARONIJA

Aronija spada u kategoriju supervoća. Marketinški izraz supervoće prvi je put upotrijebljen u industriji hrane i pića 2005. godine. Riječ je o voću koje ima bogat nutritivni sastav i visok udio antioksidansa
Aronija spada u kategoriju supervoća. Marketinški izraz supervoće prvi je put upotrijebljen u industriji hrane i pića 2005. godine. Riječ je o voću koje ima bogat nutritivni sastav i visok udio antioksidansa. Mnogobrojne epidemiološke studije ukazuju na snažnu povezanost između unosa voća i smanjenja smrtnosti uslijed srčanih oboljenja, tumora i drugih degenerativnih bolesti, odnosno smanjenje ili odgađanje razvoja navedenih bolesti, kao i starenja. Navedeni učinak danas se pripisuje nazočnosti različitih antioksidanasa, osobito polifenola.
Najbrojnija skupina polifenola su flavonoidi, supstance koje najvećim dijelom određuju okus i boju voća i povrća. Njima se u zadnje vrijeme pripisuje sve veće značenje zahvaljujući antioksidativnom kapacitetu. Brojna istraživanja pokazuju snažno antioksidacijsko, antikancerogeno i antiupalno djelovanje flavonoida. Znanstvenici Sveučilišta Tufts u Bostonu prvi su započeli mjerenje antioksidativnog kapaciteta voća.
Vrijednost dobivena mjerenjem naziva se ORAC vrijednost (Oxygen Radical Absorbance Capacity ili kapacitet apsorbancije kisikovih radikala). Unosom hrane s visokim brojem ORAC jedinica povećavamo razinu antioksidansa u tijelu, odgađamo simptome starenja te sprečavamo oštećenja stanica. Hrana s visokim ORAC brojem zaustavlja nastanak bora, štiti zglobove od artritisa, smanjuje rizik od bolesti srca i zaštićuje od mnogih degenerativnih bolesti. Prema istraživanju snage antioksidansa u voću (ORAC), aronija raspolaže s jednom od najviših ikad zabilježenih vrijednosti – 16,062 µmol / 100 g.
Istraživanja su pokazala da je povećanje unosa određenih hranjivih tvari ključno za usporavanje procesa starenja. Zanimljivo, vitamini pospješuju te procese, ali ne u toj mjeri do koje se donedavno mislilo. Puno veću ulogu imaju antioksidansi, tj. flavonoidi i antocijani. Antocijani štite biljku od štetnog UV zračenja te omogućuju da plodovi sazriju na suncu, a da pri tome ne izgore. Ti pigmenti pomažu i našem organizmu jer djeluju kao prirodni antioksidansi. To su tvari koje neutraliziraju slobodne radikale i čuvaju cjelovitost stanice, sprječavajući oštećenje staničnog tkiva.
Aronija sadrži velike količine flavonoida antocijana. U 100 grama svježeg voća nalazi se 1,480 mg antocijana i 664 mg proantocijana. U mnogobrojnoj literaturi koja je objavljena na temu aronije ne postoje podaci o neželjenim ili toksičnim učincima aronije ili njenih produkata poput soka, sušenih bobica ili ekstrakata.

2 komentara:

  1. Kako preporučujete da se aronija koristi, kao jelo ili u obliku napitka? Sviđa mi se vaš članak a zanimljiv mi je i ovaj pa pročitajte: supervoće

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. NAJLAKŠE JE DOĆI DO NAPITKA OD ARONIJE,SVAKAKO MORA BITI HLADNO PREŠANO,POVRATNE INFORMACIJE LJUDI KOJI SU ZBOG VLASTITIH ZDRAVSTVENIH PROBLEMA KORISTILI NAPITAK OD ARONIJE UISTINU SU FANTASTIČNE,NEVJEROVATNO DIŽE ENERGIJU I IMUNITET

      Izbriši