Aronija spada u kategoriju supervoća. Marketinški izraz supervoće prvi je put upotrijebljen u industriji hrane i pića 2005. godine. Riječ je o voću koje ima bogat nutritivni sastav i visok udio antioksidansa. Mnogobrojne epidemiološke studije ukazuju na snažnu povezanost između unosa voća i smanjenja smrtnosti uslijed srčanih oboljenja, tumora i drugih degenerativnih bolesti, odnosno smanjenje ili odgađanje razvoja navedenih bolesti, kao i starenja. Navedeni učinak danas se pripisuje nazočnosti različitih antioksidanasa, osobito polifenola.
Najbrojnija skupina polifenola su flavonoidi, supstance koje najvećim dijelom određuju okus i boju voća i povrća. Njima se u zadnje vrijeme pripisuje sve veće značenje zahvaljujući antioksidativnom kapacitetu. Brojna istraživanja pokazuju snažno antioksidacijsko, antikancerogeno i antiupalno djelovanje flavonoida. Znanstvenici Sveučilišta Tufts u Bostonu prvi su započeli mjerenje antioksidativnog kapaciteta voća. Vrijednost dobivena mjerenjem naziva se ORAC vrijednost (Oxygen Radical Absorbance Capacity ili kapacitet apsorbancije kisikovih radikala). Unosom hrane s visokim brojem ORAC jedinica povećavamo razinu antioksidansa u tijelu, odgađamo simptome starenja te sprečavamo oštećenja stanica. Hrana s visokim ORAC brojem zaustavlja nastanak bora, štiti zglobove od artritisa, smanjuje rizik od bolesti srca i zaštićuje od mnogih degenerativnih bolesti. Prema istraživanju snage antioksidansa u voću (ORAC), aronija raspolaže s jednom od najviših ikad zabilježenih vrijednosti – 16,062 µmol / 100 g.
Istraživanja su pokazala da je povećanje unosa određenih hranjivih tvari ključno za usporavanje procesa starenja. Zanimljivo, vitamini pospješuju te procese, ali ne u toj mjeri do koje se donedavno mislilo. Puno veću ulogu imaju antioksidansi, tj. flavonoidi i antocijani. Antocijani štite biljku od štetnog UV zračenja te omogućuju da plodovi sazriju na suncu, a da pri tome ne izgore. Ti pigmenti pomažu i našem organizmu jer djeluju kao prirodni antioksidansi. To su tvari koje neutraliziraju slobodne radikale i čuvaju cjelovitost stanice, sprječavajući oštećenje staničnog tkiva.Aronija sadrži velike količine flavonoida antocijana. U 100 grama svježeg voća nalazi se 1,480 mg antocijana i 664 mg proantocijana. U mnogobrojnoj literaturi koja je objavljena na temu aronije ne postoje podaci o neželjenim ili toksičnim učincima aronije ili njenih produkata poput soka, sušenih bobica ili ekstrakata.
Kako preporučujete da se aronija koristi, kao jelo ili u obliku napitka? Sviđa mi se vaš članak a zanimljiv mi je i ovaj pa pročitajte: supervoće
OdgovoriIzbrišiNAJLAKŠE JE DOĆI DO NAPITKA OD ARONIJE,SVAKAKO MORA BITI HLADNO PREŠANO,POVRATNE INFORMACIJE LJUDI KOJI SU ZBOG VLASTITIH ZDRAVSTVENIH PROBLEMA KORISTILI NAPITAK OD ARONIJE UISTINU SU FANTASTIČNE,NEVJEROVATNO DIŽE ENERGIJU I IMUNITET
Izbriši