Ukupno prikaza stranice

četvrtak, 14. ožujka 2013.

ŽUČNI KAMENCI

Šest namirnica za uklanjanje žučnih kamenaca bez operacijeDa biste izbjegli stvaranje žučnih kamenaca, ne smijete se pouzdati u sreću.

Morate nešto poduzeti da biste spriječili njihov nastanak.

U tom je cilju važno redovno konzumiranje namirnica potrebnih za održavanje čistog i funkcionalnog žučnog mjehura.

Nudimo vam nekoliko korisnih savjeta za prevenciju žučnog kamenca svakodnevnim namirnicama.

Pijte svježe voćne i povrtne sokove


Svakodnevno pijte sokove od svježeg iscijeđenog voća i povrća. Žučni mjehur zajedno s jetrom radi na odstranjivanju toksina iz organizma.

Međutim, kada se jedan od ova dva vitalna organa začepi zbog loše ishrane ili nakupljanja toksina, kolesterol se može kristalizirati i formirati žučni kamenac.

Sokovi od svježeg lužnatog voća i povrća može pomoći u smanjenju upale i enzimatskom čišćenju jetre i žučnoga mjehura.

Sirov, nefiltriran sok od jabuke, bogat pektinom, pomoći će pri smekšavanju i razbijanju postojećega žučnoga kamenca, kao i pri sprečavanju nastanka novog.

Limun, celer, rajčice i repa su također odlični izvori svježih sokova za dnevno ispijanje.

Ako patite od boli u žučnom mjehuru, sljedeći recept može vam pomoći u eliminiranju te boli i odstranjivanju postojećega žučnoga kamenca:

Sastojci:
- 1 velika organska sirova cikla, oprana i fino naribana (ako je organska, nemojte je guliti)
- sok pola limuna
- 2 žlice lanenog ulja


Ako nemate laneno ulje, možete se privremeno poslužiti ekstra-djevičanskim maslinovim uljem.

Uzimajte po jednu čajnu žličicu smjese tijekom dana svakih sat vremena.

Drugog i trećeg dana napravite novu smjesu s četvrtinom velike cikle. Uzimajte po jednu čajnu žličicu smjese tri do četiri puta dnevno, ili češće.

Redovno dodajte ovu smjesu salati ili je jedite samu dva do tri puta tjedno. Ovo će pomoći žuči da ostane rijetka i pokretna.

Ne možete li doći do organske cikle, ogulite je. Imate li organsku ciklu, koristite i koru. Cikla je u svakom obliku odlična namirnica za jetru i žučni mjehur.

Opskrbite se zdravim mastima


Provjerite unosite li dovoljno zdravih masti.

Iako neki stručnjaci ohrabruju pacijente da izbjegavaju sve masti, posebice ako su već imali operaciju žučnoga mjehura, određene masti pomažu u sprečavanju budućih i razgradnji postojećih žučnih kamenaca.

Maslinovo je ulje sastojak mnogih terapija za razgradnju žučnoga kamenca.

Zdrave zasićene masti iz kokosovog ulja pomažu u apsorpciji važnih nutrijenata iz drugih namirnica odgovornih za održavanje čistoće jetre i žučnoga mjehura.

Klonite se omege-6


Izbjegavajte toksična ulja poput onih od soje i kanole, jer sadrže nezdrave masnoće.

Imajte na umu da su hidrogenizirana ulja zasićena opasnim masnim kiselinama omega-6, dok imaju manjak masnih kiselina omega-3.

Uzimajte ekstra-djevičanska ulja bogata omegom-3. Tako ćete pospješiti prirodno sniženje nivoa kolesterola, rasterećenje vitalnih organa od toksina i čišćenje od kamenaca.

Unosite suncokret ili prirodni sojin lecitin


Jedan od najlakših i najbržih načina razbijanja žučnoga kamenca je uzimanje lecitina dobivenog iz suncokreta ili prirodno uzgojene soje, bez genetskih modifikacija.

Lecitin, masna tvar sačinjena od kolina i inositola, glavna je komponenta staničnih membrana i njegova probava zahtijeva visoke količine žuči.

Kada ulazi u jetru, lecitin se rastvara u žuči, a u istom se procesu rastvara stvrdnuti žučni kamenac.

"Niska koncentracija lecitina u žuči mogla bi biti uzrok žučnih kamenaca kod mnogih ljudi", piše Michael T. Murray u svojoj knjizi "Priručnik prirodne medicine".

"Studije su pokazale da uzimanje već i samo 100 mg lecitina triput dnevno povećava koncentraciju lecitina u žuči, a kod većih doza bilježe se značajnija povećanja."

Koristite jabučni ocat i maličnu kiselinu


Mješavina jabučnog octa i malične kiseline, koja je prisutna u svježem soku jabuka, je siguran način uklanjanja žučnih kamenaca bez potrebe za operacijom ili interveniranjem lijekovima.

Pijete li ovu mješavinu, unaprijedit ćete zdravlje žučnog mjehura.

Jabuke i svježi jabučni sok sadrže obilje malične kiseline - smekšavajućeg sastojka koji može pomoći u procesu odstranjivanja žučnih kamenaca.

Knjiga Apple Cider Vinegar - Miracle Health System - objašnjava kako uz pomoć jabučnog octa i soka napraviti čišćenje od kamenaca u samo dva dana.

Obogatite obroke kurkumom


Prema istraživanjima, kurkuma je snažan antioksidans, pomaže u borbi protiv upala i održava zdravi žučni mjehur.

Otkriveno je da kurkuma povećava topivost žuči, olakšavajući organizmu razgrađivanje tvari, koje bi se u suprotnom formirale u žučni kamenac.

Dr. Andre Weil predlaže 300 mg kurkume triput dnevno za poboljšanje kemijskog sastava žuči.

Savjetuje i konzumiranje hrane bogate kalcijem, uzimanje dodatnoga vitamina C i ograničavanje unosa rafiniranoga šećera.

Nema komentara:

Objavi komentar