Ukupno prikaza stranice

petak, 12. travnja 2013.

MASLAČAK

Maslačak - besplatna ljekovita hrana iz vašeg dvorišta

Mnogi od nas kao djeca otpuhivali su sjemenje ovog cvijeta na sve četiri strane svijeta.
 Popularnom maslačku latinski je naziv Taraxacum officinale, a potječe iz Europe i sjeverne Azije.
 Tijekom stoljeća nadjenuta su mu mnoga imena; gorko zelje, konjska žućenica, popovo gumance, mliječnjak, radič, regrat, talijanska salata i drugo.
 Maslačak je jeftin i pristupačan lijek i hrana, a sada je idealno vrijeme za berbu, jer mu je počela sezona.
 Ljekovitost maslačka

 Lišće maslačka po vitaminskom bogatstvu nadmašuje čak špinat i rajčicu.
 Sadrži vitamine A, B2, C, D i G, te minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor i željezo.
 Kao moćan diuretik, blagotvoran je za bubrege i mokraćne organe.
 Osim što ima diuretska svojstva, potiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje kolesterol.
 Zbog brojnih hranjivih tvari koje sadrži, lišće maslačka preporučuje se kao dodatak prehrani za trudnice i žene u postmenopauzi.
 Maslačak je općenito povoljan za ženska oboljenja, a osobito za sprečavanje i liječenje bolesti dojki, cista, karcinoma, otečenosti i kod problema s dojenjem.
 Čaj od korijena maslačka

 Korijen maslačka moćan je lijek za jetru i želudac.
 Šest šalica čaja od korijena maslačka dnevno navodno mogu izliječiti hepatitis u roku od dva tjedna.
 Fitoterapija s ovim čajem liječi svakovrsne tegobe. Preporučuje se kod probavnih tegoba, nedovoljnog lučenja žuči, visokog tlaka i manjka apetita.
 Stabljike i cvjetovi

 Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, reguliraju metabolizam te pročišćavaju krv i želudac.
 Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa i za uklanjanje bradavica. Mažite bradavice mlijekom od stabljika maslačka dok ne otpadnu.
 Od cvjetova ove biljke dobiva se sirup, kojeg ponekad nazivaju i medom, zbog njihove sličnosti u strukturi.
 Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja.
 Maslačak u kulinarstvu

 Maslačak je lako dostupna i ukusna samonikla biljka koju uvijek možete brati i jesti tijekom njene sezone.
 Možete ga koristiti poput špinata - dodati u salatu, umak, tijesto, rižu, juhu. Možete od njega napraviti zeleni kašasti sok.
 Cvjetove maslačka možete pohati ili dodavati salatama, dok neotvorene pupoljke konzervirati poput kapara.
 Lišće maslačka najbolje je sakupljati u proljeće, kad još nema gorkog soka.
 Cvjetovi se beru za sunčanog vremena, najbolje oko podneva kad su svi cvjetovi otvoreni.
 Recepti od maslačka

Kava od korijenja maslačka
 Iskopajte korijenje u proljeće, operite ga, razrežite i ispržite u pećnici. Sameljite ga u mlincu za kavu. Pripremajte ga samostalno poput kave ili kao dodatak jutarnjoj kavi.

Čaj od korijenja i lišća maslačka
 Stavite šaku svježeg korijena i/ili lišća maslačka na litru vruće vode. Procijedite nakon deset minuta.
 Pijte 3 šalice dnevno.

Zeleni kašasti sok od maslačka
 Sastojci:
 1 banana
 300 ml vode
 100 g šumskog voća (svježeg ili smrznutog)
 100 g listova maslačka
 1 žlica smeđeg šećera ili javorovog sirupa (opcionalno)

 Priprema:
 Sve sastojke stavite u blender i meljite 1-2 minute. Sok popijte odmah, malim gutljajima. Ova količina soka je dovoljna za 1 obrok za jednu osobu.

Kremasti umak od maslačka
 Sastojci:
 1 kg listova i stabljika maslačka
 malo maslinova ulja
 2 mlada luka
 1 manja slatka crvena paprika
 3 češnja češnjaka
 400 ml vrhnja
 sol, papar
 malo muškatnog oraščića

 Priprema:
 Sitno nasjeckajte povrće, a maslačkovo lišće na tanke trakice. Na srednjoj temperaturi u većoj tavi malo popirjajte mladi luk, češnjak i papriku, pa dodajte stabljike maslačka i pirjajte još par minuta.
 Dodajte listove, začinite i pirjajte dok sva tekućina ne ispari, pa dodajte vrhnje.
 Kuhajte i miješajte dok se ne formira gusti umak, za što je potrebno oko pet minuta.

Nema komentara:

Objavi komentar