Ukupno prikaza stranice

srijeda, 28. kolovoza 2013.

CHIA SJEMENKE

8 dobrobiti chia sjemenki



Chia sjemenke (lat. Salvia hispanica) plod su biljke iz porodice metvice, koja raste u Meksiku i Gvatemali.

Povijest nam kazuje da je chia bila vrlo važna biljka u aztečkoj civilizaciji.

I po izumiranju aztečke civilizacije, chia je ostala u upotrebi u toj regiji, ali je ostatak svijeta nije poznavao do prije četvrt stoljeća.

Tada ju je istraživač Wayne Coates počeo proučavati kao mogući usjev za farmere na sjeveru Argentine.

Coates je započeo svoj rad na chiji 1991., postavši zagovornik primjene tih sitnih sjemenki u kulinarstvu i alternativnoj medicini.




Nevjerojatna nutritivna vrijednost


Sićušne sjemenke, koje su bijele ili tamnosmeđe do crne boje, imaju visoku prehrambenu vrijednost.

Tijelo opskrbljuju proteinima, vitaminima A, B, E i D i mineralima kalcijem, kalijem, bakrom, željezom, manganom i cinkom.

Osim toga, odličan su izvor vlakana – balastnih tvari koje pospješuju probavu.

Chia sjemenke imaju:
osam puta više omege-3 od lososa
šest puta više kalcija od mlijeka
triput više željeza od špinata
petnaest puta više magnezija od brokule
šest puta više bjelančevina od graha
četiri puta više fosfora od neobranog mlijeka


Hranjive u svakom obliku


Ove sjemenke imaju brojne prednosti pred lanom, “suparnikom” među izvorima omege-3.

Dok je lan nužno usitnjavati radi optimalnih učinaka, chia sjemenke u svakom obliku imaju jednako visoku nutricionističku vrijednost.

Dobra je strana ovih sjemenki i mogućnost da budu dugo pohranjene bez gubitka svojstava.

Svestrano djelovanje na zdravlje


Chia sjemenke imaju vrlo pozitivno djelovanje na organizam - daju više energije, pomažu probavi i snizuju kolesterol, no to nije sve.

Saznajte zašto su chia sjemenke najpopularnija superhrana u svijetu!


1. Pomažu kod dijabetesa

Chia je potencijalni prirodni lijek za dijabetes tipa 2, koji se istražuje u mnogim laboratorijima svijeta.

Želatinasta ovojnica koju sjemenka chije razvije u doticaju s tekućinom može spriječiti naglo povećanje glukoze u krvi.


2. Poboljšavaju zdravlje krvnih žila

Dokazano je da sjemenke chije podižu “dobri kolesterol“ (HDL), dok snizuju “loši kolesterol“ (LDL) i trigliceride.


3. Štite probavu i čiste crijeva

Samo jedna porcija (3 žličice ili oko 30 grama) sjemenki chije sadrži 11 grama vlakana - trećinu preporučene dnevne doze za odrasle.

Dodavanje chije u prehranu jednostavan je način reguliranja probave.

Velik udio vlakana omogućuje čija sjemenkama da na blag i prirodan način čiste crijeva i poboljšavaju apsorpciju hrane.


4. Snabdijevaju zalihama omege-3

Sjemenke chije pune su omega-3 masnih kiselina (gotovo 5 grama po porciji).

Ove masne kiseline važne su za zdravlje mozga i zglobova. Organizam ih može puno lakše apsorbirati nego sjemenke lana.


5. Jačaju zube i kosti

Porcija sjemenki chije sadrži 18 posto preporučene dnevne doze kalcija.

Konzumacijom chije čuvamo zdravlje zubi i kostiju te sprečavamo osteoporozu.


6. Opskrbljuju kvalitetnim bjelančevinama

Sjemenke chije izvrstan su izvor bjelančevina za vegetarijance i ne sadrže kolesterol.

Jedna porcija ovih supersjemenki ima 4,4 grama proteina, blizu deset posto preporučene dnevne doze.


7. Poboljšavaju san

U sjemenkama chije nalazi se triptofan - poznata aminokiselina koja poboljšava san, pomaže u reguliranju apetita i podiže raspoloženje.


8. Potpomažu mršavljenju

Zbog visokog udjela vlakana i proteina, kao i vrijednih nutrijenata, chia sjemenke posebno se preporučuju osobama koje žele smršavjeti.

Ubrzavaju apsorpciju hrane i razgradnju masnoća u organizmu, te daju dugotrajan osjećaj sitosti i imaju nizak glikemijski indeks.

Kako koristiti chia sjemenke u prehrani


Budući da su bez okusa, sjemenke neće utjecati na okus vaše hrane, što ih čini pogodnima za dodavanje nebrojenim jelima.

Možete ih cijele posipati po salatama, tostu, desertu, jogurtu ili ih samljevene dodavati frapeima.

Možete ih dodati u tijesto tijekom pripreme kruha, kolača ili peciva.

Od ovih sjemenki pravi se i bezglutensko brašno koje možete koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim vrstama brašna.

Chia se koristi i kao zamjena za jaja i za zgušnjavanje juha.

Prije korištenja chia sjemenke se preporučuje natopiti u vodi ili nekoj drugoj tekućini najmanje 10 minuta (možete i preko noći).

Po mogućnosti, chia sjemenke uvijek dodajte na kraju kuhanja jer termičkom obradom gube dio svojih hranjivih tvari.

Nema komentara:

Objavi komentar