Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 7. travnja 2014.

ZUBNA PASTA

Ovo je 10 najopasnijih sastojaka u zubnoj pasti


Premda je zubna pasta u jednom obliku poznata još od Antike, formula kakvu imamo danas poznata je tek od 1. Svjetskog rata.

Otkako su kompanije počele proizvoditi zubnu pastu, kupci nisu prestali kupovati proizvod koji zajamčeno daje sjaj zubima. Svi su vrlo brzo poželjeli imati blistav osmijeh s bijelim zubima i zubna pasta je ubrzo postala proizvod bez kojeg je nemoguće živjeti.

Bez obzira perete li svoje zube jednom ili triput dnevno vjerojatno nikada niste odvojili vrijeme da pročitate sastav zubne paste koju koristite. Dok neki vjeruju da su sastojci zubne paste nužni, drugi smatraju da je voda dovoljno učinkovita za oralnu njegu.

Što god mislili o tome, jedno je sigurno - postoji dobar razlog zašto na kutiji zubne paste piše upozorenje "Ne gutajte!".


10. FORMALDEHID

Sastojak bez kojega mrtvozornici ne mogu raditi svoj posao nalazi se u vašoj zubnoj pasti. Formaldehid ubija sićušne bakterije koje se nakupljaju u vašim zubima nakon obroka ili spavanja. Ako slučajno progutate veću količinu formaldehida, posljedice mogu biti fatalne i rezultirati žuticom, oštećenjem bubrega i smrću.


9. DETERDŽENT
Pjena i sapunica! Što bi bila zubna pasta bez ugodne pjenušavosti? Proizvođači koriste obični deterdžent da zadovolje mase koje vole zubnu pastu s mjehurićima. Premda mjehurići mogu biti zabavni, pazite da slučajno ne progutate veću količinu toga jer gutanje deterdženta može prouzročiti žarenje u probavnom traktu.


8. MORSKA TRAVA
Morska trava je rastezljiva i sluzava što omogućuje kompaktnost zubnoj pasti. Bez ove zelene tvari zubna pasta bi se jednostavno razletjela. Dobra je vijest što morska trava nije toksična. Zapravo, morska trava ima mnogobrojne nutritivne prednosti u koje se bolje uvjeriti u sushi baru.


7. PEPERMINTOVO ULJE
Svježe, svježe, svježe! Svježi dah može ostati takav samo uz pomoć pepermintova ulja. Dok se osvježavate pranjem zubi, pepermintovo ulje ako ga progutate može uzrokovati lagano pulsiranje, žarenje u srcu i tremor mišića.


6. PARAFIN
Gladak kao nafta od koje je proizveden, parafin je zaslužan za masu koja fino klizi na vašu četkicu za zube. Kao što ste već do sad mogli naučiti, parafin nije dobro jesti. Ako slučajno progutate parafin možete završiti s abdominalnom boli, mučninom, povraćanjem i teškim začepom.


5. GLICERIN
Dodaje se u zubnu pastu da pasta ne bude presuha, a također je važan sastojak antifriza. Premda nije toksičan, ovaj dodatak može uzrokovati mučninu ako ga progutate.


4. KREDA
Tako je - kreda. Ona nastaje od ljuštura životinja i zaista ju je teško ukloniti s vaših bijelih zubiju. Udisanje prašine krede može prouzročiti probleme s plućima, a gutanje krede dovesti do krvarenja.


3. TITANIJEV DIOKSID
Ovo je još jedan uobičajen sastojak zubne paste koji se obično nalazi u bijeloj boji. Kada se titanijev dioksid doda u zubnu pastu, on ima učinak na vaše zube kao što boja ima na zidove - održava ih lijepima i bijelima (barem nekoliko sati). Ako progutate titanijev dioksid vas neće ozljediti, ali isto tako nije preporučljivo.


2. SAHARIN
Nešto ipak mora zamaskirati grozan okus deterdženta! Saharin je zaslađivač koji nije presladak, nego dovoljan razlog zbog kojeg mnogi kupci vole određenu zubnu pastu. Saharin je poticao mnogobrojne rasprave, a 1972. je trebao biti zabranjen u SAD . Danas se smatra da je njegova konzumacija sigurna.


1. MENTOL
Ovo je zadnji sastojak koji omogućuje svježi dah. Bez mentola zubna pasta bi imala okus po: kredi, glicerinu, parafinu, deterdžentu, titanijevom dioksidu i morskoj travi! Ako želite možete progutati mentol, ali čaj s mentolom je puno bolje rješenje od žvakanja zubne paste. (izvor: worldtruth, prijevod Kupac.hr)

Nema komentara:

Objavi komentar