Ukupno prikaza stranice

petak, 20. siječnja 2012.

BUBREZI

Čaj za čišćenje bubrega.
Sastav: Kopriva, Troskot, Preslica, Medvjedka, Korijander,
Kukuruzna svila, Komorač

Priprema čaja: Jedan prstohvat mješavine preliti sa 2,5 dl proključale vode i ostaviti da stoji 2-3 minute, potom procijediti. Piti na tašte ujutro, prije ručka i prije spavanja. Čaj piti gutljaj po gutljaj, ne sladi se.

Primjena: čaj se koristi kod upalle mokraćnih organa sa stvaranjem kamenaca, kod upale mjehura i bubrega, giht i reume. Pomaže kod bubrežnog pijeska i kamenaca, kamenaca u mjehuru, prehlada mjehura.

Veliki psihijatar dr. Wagner - Jauregg kaže da; "Dvije trećine živčano oboljelih je moglo izbjeći liječenje u sanatorijima da su im bubrezi bili zdravi".

Opis biljaka

Kopriva - Urtica dioica

Drugi nazivi: koprva, kopriva obična, pasja kupina, pitoma kopriva, velika kopriva, žara.
Opis biljke: Kopriva je dvodomna biljka s velikim korijenom. Stabljika je uspravna i doseže visinu do 1 1/2 metra. Listovi su nasuprotni, srcasti, zašiljeni, pilasti, na kratkim peteljkama. Listovi i peteljke pokriveni su žaokama koje su na vrhu kukaste a pri dnu debele. Na dodir se odlome i izlijevaju oštar sok na kožu, koji žari.
Cvjetne grančice nose ili muške ili ženske cvjetove. Neugledni su i zeleni, a oplođuju se pomoću vjetra. Plod je malen, jedno sjemeni oraščić.

Vrijeme cvatnje: od srpnja do rujna.

Stanište: raste uz putove, plotove i na zapuštenim mjestima kao korov.

Ljekoviti dijelovi biljke: za lijek se u proljeće i jesen skuplja korijenje. U proljeće se skupljaju listovi i vrhovi, a cijela biljka, tj. stabljika tijekom cijele godine. Sjeme se skuplja u kolovozu i rujnu.
Kopriva sprječava stvaranje bubrežnog i mokraćnog pijeska. Uz oboljenje bubrega često se javljaju jake glavobolje. Najbolja ljekovita biljka za čišćenje i ujedno tvorbu krvi jest kopriva. Narodna medicina preporučuje više tjedne kure pijenja čaja od koprive kod oboljenja jetre i žuči, slezene, kao i kod tumora na slezeni, katara želuca i dišnih organa, kod grčeva i čira na želucu i čira na crijevima, te oboljenja pluća. Kod virusnih i bakterijskih oboljenja također odlično pomaže. Dobro djeluje na gušteraču, a čaj od koprive snižava šećer u krvi. Isto tako liječi oboljenja i upale mokraćnih putova, te bolesti sa prouzročeni zastojem mokraće. Istodobno pospješuje probavu.


Komoračfoeniculum vulgare

Drugi nazivi: divlja mirođija, janež kopar, morač, slatki janež, slatki januš, slatki kopar, slatki morač, koromač.
Opis biljke: Komorač je dvogodišnja biljka šuplje i razgranate stabljike visine do 2 metra. Listovi su plavkasto-zeleni, višestruko perasto razdijeljeni a listići igličasti i tanki kao konac. Plodovi su duguljasti, rebrasti i rnalo spljošteni. Plod ima dvije sjemenke.
Vrijeme cvjetanja: cvate sitnim zlatnožutim cvjetićima u šticima od srpnja do rujna.

Stanište: domovina komorača je južna Evropa te se i u nas uspješno uzgaja. Zahtijeva duboko izorano zemljište. Nalazi se i u divljem stanju jer ga rasprostranjuju ptice.

Ljekoviti dijelovi biljke: od druge polovice ožujka do kraja travnja za lijek se sabire korijen, cijela biljka u Ijeto, a sjeme kad dozrije.

Ljekovito djelovanje: komorač se koristi za liječenje bolesti bubrega, želuca i crijeva. Pomaže kod bubrežnih kamenja i pijeska u mokraći. Koristi se u liječenju kašlja, bolova u prsima, grčeva, vjetrova, loše probave, prehlade, a osobito se preporučuje za liječenje gripe.


Kukuruz svila — zea mays

Drugi nazivi: koruza, kuruz, kuruza, turska pšenica.
Opis biljke: Kukuruz je jednogodišnja biljka visine 1 1/2 do 2 1/2 metra. Stabljika je snažna, srčikasta sa širokim linearnim listovima. Muški i ženski cvjetovi odvojeni su na stabljici. Muški su cvjetovi smješteni u obliku metlice, na vrhu stabljike, dok se ženski cvjetovi nalaze u pazuhu donjih listova i izbijaju između lista i stabljike.

Za vrijeme cvatnje iz lisnih omotača izbijaju nitasti ženski cvjetovi što se stvaraju u parovima, a nazivaju ih »kukuruznom svilom«.

Ljekoviti dio biljke: za lijek se upotrebljava kukuruzna svila a sabire se, u pravilu, prije oprašivanja. »Svila« se suši brzo u hladu ili veoma oprezno na umjetnoj toplini.

Ljekovito djelovanje: kukuruzna svila izvanredno je sredstvo za izlučivanje mokraće i veoma dobro i neškodljivo sredstvo za mršavljenje. Koristi se za liječenje bubrežnih bolesti i kod noćnog mokrenja. Ukoliko »svila« nije potpuno osušena, smanjuje izlučivanje mokraće, a pospješuje čišćenje. Koristi se, zatim, u liječenju vodene bolesti i bolesti mokraćnih kanala sklonih stvaranju kamenaca. Dobri se uspjesi postižu kod upale mokraćnom mjehura, upale nakapnice, srčanih bolesti s edemima te kod gihta i reumatizma. Kod oboljenja mokraćnih organa sa stvaranjem kamenaca, kod skupljanja vode oko srca i edema, isto tako je djelotvorna kod upale bubrega, mjehura, gihta i reume. Uspješno se koristi kod noćnog mogrenja djeca, ali i starih ljudi, kao i kod bubrežnih napadaja (kolika).


Medveđe grožđe ili Medvjetka - arctostaphylos uva ursi

Drugi nazivi: divlja maginja, gornik, medvjedovo uho, planika crvena, gornik, mlivnjak.
Opis biljke: medveđe grožđe ili medvjetka uglavnom je polegnuti grm obrastao jajastim, čvrstim i kožastim listovima dužine 2 do 3 centimetra. Cvjetovi bijele ili svijetlo ružičaste boje obješeni su u grozdovima, a oblik im je zvonast. Plod je okrugla boba, crvene boje.
Vrijeme cvatnje: od travnja do lipnja.

Stanište: otvorena osunčana mjesta planinskih područja Slovenije, Hrvatske, Bosne i Alpa. Mjestimice može se naći u velikim skupinama, ali na prilično nepristupačnim mjestima, što otežava skupljanje.

Ljekoviti dio biljke: za lijek sabiru se listovi od svibnja do srpnja. Suši se na umjetnoj toplini i pohranjuje na suhom mjestu.

Ljekovito djelovanje: čaj od listova medveđeg grožđa ili medvjetke liječi povećanu prostatu, mokraćne organe, proljev i šećernu bolest. Listovi pomiješani s drugim Ijekovitim biljem služe kao dezinfekcijsko sredstvo mokraćnih kanala, naročito kod kronične upale mokraćnog mjehura i drugih bolesti.


Preslica - equisetum arvense

Drugi nazivi: konjski rep, koseterka, njivska preslica, poljska preslica, rastavič, šutkavac, vošće.
Opis biljke: preslica je jako rasprostranjen korov što se teško iskorjenjuje. Ubraja se u red papratnjača. Trajna podzemna stabIjika cme je boje i poput niti rasprostranjuje se u dubinu i širinu. Jako je otpoma. Stabljika je uspravna s tankim i brojnim listovima u pršljenu te je zbog toga zovu konjskim repom.
Vrijeme cvatnje: od svibnja do lipnja.

Stanište: raste u močvamom tlu i grabama, na pjeskovitim livadama i poljima te uzduž željezničkih nasipa.

Upozoronje: Svaka preslica nije ljekovita, ljekovita preslica je samo ona kojoj je latinski naziv Equisetum arvense L. Ako se sami upuštate u branje i pripremu ovog čaja morate paziti koju preslicu koristite jer postoje takođe veoma slične vrsta koje su otrovne (Equisetum palustre L., E. silvaticum L., E. hiemale L., E. telmateja Ehrh.) mogu izazvati npr. trajna oštećenja bubrega pa i smrt.

Ljekoviti dio biljke: za lijek se u ožujku i travnju skuplja cijela biljka.

Ljekovito djelovanje: mnogostruka ljekovitost preslice bila je poznata još u starom vijeku. Jedno je od najboljih sredstava za liječenje bolesti pluća, posebno kod plućnih krvarenja i tuberkuloze pluća. Preslica je veoma dobra u liječenju svih oblika malokrvnost, jer pospješuje stvaranje crvenih krvnih tjelešca. Nenadoknadivo je sredstvo u liječenju čira na želucu, fistula na debelom crijevu i drugih oblika čireva, zatim u liječenju bolesti mokraćnih organa. Uspjesi se postižu kod grčeva u mjehuru, slabog mjehura, bolnog mokrenja, zadržavanja mokraće, upale bubrega s pojavom bjelančevina u mokraći, upale bubrežne nakapnice, krvarenja bubrega, kod kroničnog nadražaja mjehura s pritiskom na mokrenje (u žena), kod početne tuberkuloze bubrega i mjehura. Pomiješana s drugim biljkama koristi se u liječenju mnogih drugih bolesti.

U narodnoj medicini ova je biljka bila jako cijenjena, još u staro doba prije svega zbog svoje moći da zaustavi krv i u uspješnosti u liječenju najtežih oboljenja bubrega i mjehura. Preslica je neprocjenjiva i nenadoknadiva kod krvarenja, povraćanja krvi, tegoba s mjehurom i bubrezima, te kod mokraćnog pijeska i kamenca.

Kod poremećaja rada bubrega i kod jakih upala bubrega ljudi mogu patiti od depresije, priviđanja ili ispada bijesa, u tim slučajevima treba primjenjivati kupke od preslice.


Sjećena kupka: 100 g. Preslice namočimo preko noći u hladnu vodu, sljedeći dan zagrijemo do vrenja i dodamo u vodu za kupanje. Tekućina u kadi mora sezati preko bubrega. Vrijeme kupanja je 20 minuta. Ne brišemo se, umotamo se u meki ogrtač i 1 sat se znojimo u postelji.


Korijander -Coriandrum sativum

Drugi nazivi: živica, kišnec, korijander, koriandol, korijandr, koriandula, korion, kornikovec, papric, paprica, cimavica.
Opis biljke: Porijeklom je iz Azije. Biljka je visoka između 30 i 90 cm. U upotrebi su listovi i plodovi, koji imaju različitu aromu, te se nadopunjuju. Listovi podsjećaju na listove peršina.Korijander sadrži eterična ulja, proteine, šećer, vitamin C i dijelom organske kiseline.
Ima i ljekovita svojstva te budi apetit, poboljšava probavu i ublažava grčeve i želučane tegobe, djelotvornost kod gastritisa uzrokovanih nedostatkom želučane kiseline, kod proljeva, nadutosti i bolova u probavnom traktu. S obzirom na fungicidno i baktericidno svojstvo utiče na sve zločeste mikroorganizme koji su protuzakonito naselili probavni trakt i uzrokovali probavne smetnje. Korijander je u današnje vrijeme poznat po tome što potpomaže izlučivanje u nervima i ćelijama nagomilanu živu i otrove.


Napomena!

Sve informacije na ovoj web stranici isključivo su informativne prirode i nisu namijenjene u svrhu dijagnosticiranja ili određivanja terapije bez savjetovanja s ayurvedskim liječnikom.

Nema komentara:

Objavi komentar