Ukupno prikaza stranice

petak, 20. siječnja 2012.

GOTU KOLA

Gotu kola (Brahmi)
(Centella Asiatica) Najbolja pomlađujuća biljka za moždane stanice, živce i inteligenciju.

Energetski uravnotežuje: Vatu, Pittu i Kaphu.

Sustav:krvožilni, probavni, živčani, dišni.

Djeluje na tkiva: sva , najviše na živce, krv i moždinu, hrana za mozak.

Djeluje na organe: srce i jetru

Djelovanje: prevencija tumora, podmlađuje, afrodizijak, diuretik, snažno antioksidacijsko djelovanje.

Korištenje kod: čišćenje žlijezda, čišćenje krvi, epilepsije, isprekidane groznice, hipohondrije, gubitka kose, podizanja imuniteta, dugovječnosti, zacjeljivanje rana, psorijaze, neurodermitis, poboljšanja pamćenja, živčanih poremećaja, senilnosti, bolesti vena, grčenja mišića, reumatizma, poremećaja crijeva, nesanice, depresije.

Upozorenje: vrlo velike doze mogu prouzročiti glavobolje.

Opis : (Centella Asiatica) Gotu kola je jedna od najvažnijih biljaka Ayurvede, primjenjuje se u širokom rasponu bolesti. Gotu kola djeluje kao snažna hrana za mozak, povećava snagu uma. Potpomaže i poboljšava sve mentalne aspekte, uključujući shvaćanje, pamćenje i sjećanje. Ona je važana zato što povećava koordinaciju između ova tri aspekta mentalnog funkcioniranja. Zbog toga što povećava sposobnost za efikasno riješavanje problema, Gotu kola se često koristi za oslobađanje i prevenciju od stresa.

Može se pripremiti na različite načine; s različitim biljkama za uravnotežavanje bilo koja tri zakona fiziologije (Vata, Pitta, Kapha). Ona je vrlo dobar sveukupni tonik (Rasajana, ili tonik za dugovječnost - pomlađivanje). U kineskoj medicini se zove još i “fontanom mladosti” i smatra se da produžava život. Gotu Kola se vjekovima koristi kao energetski tonik i kao vrlo jak afrodizijak.

Gotu Kola se koristi za pripremanje brojnih važnih ajurvedskih preparata koji se preporučuju osobama koje pate od nervoze i stresa. Gotu kola je glavna revitalizirajuća biljka za živce i moždane stanice. Ona povećava inteligenciju, dugovječnost, memoriju, a smanjuje senilnost i starenje. Poboljšava imunološki sustav, a ujedno ga čisti i hrani. Istodobno je jak pročiščivać krvi i naročito dobar lijek za kronične proleme s kožom, uključujući i psorijazu.

Gotu kola je pomlađivač za Pittu, sprečava rast Vate, smiruje živce, i smanjuje Kaphu. Raste pretežno na Himalayima,a koriste je yogiji kao hranu za vrijeme meditacije. Aktivira krunsku čakru i pomaže u balansiranju lijeve i desne hemisfere mozga.

Gotu kola je kemijsko složena biljka. Njeno umirujuće djelovanja najvjerojatnije proilazi iz tvari identificiranih kao brahmazoidi i brahminizoidi. Druge kemijske sastavnice gotu kole imaju antibiotska svojstva te svojstvo iscjeljivanja rana. Kreme i losioni s gotu kolom dokazano ubrzavaju zacjeljivanje rana. Jedan od sastojka gotu kole ubrzav sintezu kolagena omogućujući brži i bolji proces zacjeljivanja rana.

Gotu kola je zbog tih svojstva na zapadu korištena za ubrzavanje zacjelivanja kožnih čireva, ozljeda i kirurških rana. Osim toga ona ublažuje bol, grčeve i oticanje bez ozbiljnih nuspojava, a u određenoj mjeri je djelotvorna i kod sužavanja proširenih vena. Jedino znanstveno istraživanje na zapadu vezano za gotu kolu i njeno poboljšavanje mentalnih funkcije provedeno je prije više od 30 godina na mentalno retardiranoj djeci.

Naime istraživači su ustanovila da su djeca koja su gotu kolu uzimala dvanaest tjedana bila pozornija i usredotočenija. Gotu kola je gorkog, ljutog i slatkog okusa te rashlađuje tijelo. Može se koristiti za uravnoteženje sve tri doše, ali je osobito djelotvorna za Pitta uznemirenost nervnog sustava.


Napomena!

Sve informacije na ovoj web stranici isključivo su informativne prirode i nisu namijenjene u svrhu dijagnosticiranja ili određivanja terapije bez savjetovanja s ayurvedskim liječnikom.

Nema komentara:

Objavi komentar