Ukupno prikaza stranice

srijeda, 5. rujna 2012.

GREŠKA U SUSTAVU ILI NAMJERNA CENZURA?

Google Shopping blokira vitamine i prirodne proizvode
vitaminiJeste li već koristili usluge kupnje preko interneta?

Ili pripadate rijetkima koji još nemaju iskustva u internetskom shoppingu?

Bilo da se radi o kupovanju knjiga na Amazonu, odjeće i modnih dodataka na eBayu ili glazbe na iTunesu, portali za kupnju online  zauzeli su značajno mjesto u našem životu.

Većina se zbog toga neće požaliti, jer svima dobro dođe ušteda vremena koju donosi kupnja iz fotelje.

Jedan od pomoćnika za internetsku kupnju je i Googleova usluga zvana "Google Shopping".

U Hrvatskoj se ta usluga rjeđe koristi, jer uglavnom uspoređuje cijene velikih inozemnih trgovina, ali za ljude u Sjedinjenim Američkim Državama prilično je korisna.

E-stručnjaci smatraju Google Shopping izvrsnim pomagalom pri kupnji, jer pruža mogućnost pristupa informacijama o raznim proizvodima te uspoređuje njihove cijene u različitim trgovinama.


Neugodno iznenađenje


Živite li u SAD-u i pokušate koristiti usluge Google Shoppinga za nabavku vitamina, dodataka prehrani, proizvoda za osobnu njegu te zdrave i dijetne hrane, vaša potraga bit će bezuspješna.

Google je iz nepoznatih razloga svojim američkim kupcima blokirao pristup svim vitaminima i prirodnim proizvodima!

Pretkraj lipnja ove godine, korisnici portala Google Shopping primijetili su ​​da prilikom pretraživanja uobičajenih zdravih proizvoda i dodataka kao što su "vitamin C", "cink" ili "kokosovo ulje" ne dobiju ni jedan rezultat.

Međutim prilikom prethodnih pretraga dobivali su dodatne informacije o proizvodu, bogat izbor distributera koji nude ove proizvode te informacije o cijeni.

Kad je nekolicina zainteresiranih kupaca o tom problemu upitala Googleov tim, nisu dobili jasan odgovor zašto se ovi proizvodi više ne prikazuju u odjelu kupovine.


"Osjetljivi" proizvodi


Neslužbeno se priča da je Google dodao vitamine, dodatke prehrani i druge prehrambene proizvode u "osjetljivu" kategoriju proizvoda, što znači da ih je Google Shopping blokirao.

Zašto? Nitko ne zna!

Distributeri koji su putem portala Google Shopping prodavali svoje proizvode nakon te promjene primijetili su pad poslovanja.

Naime, Google drži značajan monopol kod pretraživanja proizvoda.

Sigurno ste pomislili da Google ima neki dobar razlog za blokiranje ovih proizvoda kao što su možda štetne nuspojave tih proizvoda, loš utjecaj na zdravlje ili neki drugi važan razlog.

No, neki od blokiranih proizvoda su obični nutrijenti poput vitamina C ili B12, ili pak kokosova voda, iznimno ukusno piće koje ima pozitivna svojstva.

Tu su i spirulina, alga bogata bjelančevinama, te glukozamin, koji olakšava bol u zglobovima.

Ovo je samo mali uzorak od inače velikog broja proizvoda koji više nisu dostupni putem usluge Google Shopping u SAD-u.

Dokazano je da svi ti proizvodi djeluju blagotvorno na zdravlje čovjeka. To bi svi, pa i Google, trebali podupirati.


Cenzura samo za SAD?


Ono što još više začuđuje je činjenica da se isti proizvodi prikazuju sasvim normalno korisnicima Google Shopping usluge u drugim zemljama svijeta.

Pojedinci u Francuskoj, Australiji, Velikoj Britaniji i drugdje kažu da za sada nisu imali nikakvih problema s pretraživanjem vitamina i dodataka prehrani na usluzi Google Shopping.

Znamo da većina ljudi smatra da Amerikanci ni ne koriste ovakvu vrstu proizvoda već da uživaju u nezdravoj hrani, no to nije razlog za diskriminaciju.

Zabavno je i da ako u tražilicu upišete proizvode poput Twinkies, Pringles i drugu nezdravu hranu, Google Shopping će vam ponuditi nekoliko stotina rezultata pretraživanja.

Što se točno događa i zašto Google odbija jasno odgovoriti na pitanja o tome još uvijek nije poznato.

Nejasno je radi li se o slučajnom i nenamjernom problemu u Googleovom sustavu, ili namjernom pokušaju cenzure, kojom se želi uskratiti pristup prirodnim i zdravim proizvodima i pogodovati trgovcima nekom drugom robom?

Koji god odgovor bio točan, morat ćemo pričekati da Google odluči odgovoriti na pitanja zabrinutih korisnika.  

Nema komentara:

Objavi komentar