Ukupno prikaza stranice

srijeda, 5. rujna 2012.

VIRUS KOJI UNIŠTAVA RAK!?!

IMATE milijun funti (oko 9,5 milijuna kuna) viška i ne znate na što biste ih potrošili? Alexander Masters, novinar britanskog Telegrapha, ima dobar prijedlog: uložite u istraživanje virusa koji ubija rak!

Surfajući po alternativnim izvorima internetske mudrosti, Masters je naletio na informaciju u koju mu je isprva bilo teško povjerovati. Izvjesni dr. Magnus Essand iz Švedske pronašao je potencijalno vrlo uspješan lijek za rak. No, njegovo otkriće već dvije godine stoji na ledu.

Dr. Essand sa Sveučilišne bolnice u Uppsali, naime, ne može prikupiti sredstva koja su mu potrebna da bi nastavio s istraživanjem. Njegov je virus za sada testiran samo na miševima, a rezultati su i više nego ohrabrujući. Virus je doslovno ubio stanice raka, uz minimalne nuspojave za "pacijente"; u najgorem slučaju oboljeli bi od prehlade.

Nema patenta, nema zarade

Da bi Essandov lijek završio na tržištu, mora proći kroz tri pokusne faze. Prve dvije faze Essand može izvršiti sam, ukoliko prikupi potrebna sredstva. Za treću fazu potrebna mu je farmaceutska kompanija koja bi bila spremna uložiti u njegov virus.

To inače ne bi bio problem. No, s obzirom da je Essand, kako Masters piše u Telegraphu, nesebični Šveđanin kojeg ne zanima profit, došlo je do problema. Naime, dr. Essand i njegovi suradnici počeli su u znanstvenim publikacijama objavljivati detalje svog istraživanja prije nego su patentirali svoje otkriće.

Je li moguće da je lijek za rak tako jeftin?

Sada ga više ni ne mogu patentirati. A bez patenta, na njemu je nemoguće zaraditi ogromne svote novca koje su velikim farmaceutskim tvrtkama jedina motivacija za sudjelovanje u istraživanju poput ovoga kojeg Essand predlaže. Iz ne sasvim jasnih razloga, u Essandov rad ne želi uložiti ni švedska vlada.

Telegraphov novinar nije se mogao načuditi kada je čuo da je dr. Essandu za prve dvije faze testiranja potrebna relativno mizerna svota novca. Oko milijun funti. Najviše dva milijuna. "To je bonus kojeg dobivaju bankari. To je manje nego što košta zlatni WC neke rock zvijezde", uspoređuje Masters.

Donirajte milijun funti i virus će biti nazvan po vama

Novinar Telegrapha, motiviran činjenicom da i njegova bliska prijateljica boluje točno od onog tipa raka na kojem je dr. Essand vršio dosadašnje testove, stoga je odlučio prikupiti milijun funti. Ili barem pokušati. Objavio je javni poziv za donacije.

Prema tekstu objavljenom u Telegraphu, novac koji će pomoći dr. Essandu moguće je donirati posjetom internetske stranice www.uu.se/en/support/oncolytic ili preko Sveučilišta u Uppsali: The Oncolytic Virus Fund, Box 256, SE-751 05 Uppsala, Švedska. Ukoliko se pojavi velikodušni donor koji je spreman uplatiti milijun funti, Essandov virus bit će nazvan po njemu.

Nema komentara:

Objavi komentar