Ukupno prikaza stranice

utorak, 16. listopada 2012.

MELISA ILI MATIČNJAK


Melisa za dobro raspoloženje i dobar san

Melisa je biljka s brojnim blagotvornim djelovanjima na organizam. Miris melise pomaže kod cijelog niza psihičkih problema. Osim što je saveznik u borbi protiv depresije, ona poboljšava pamćenje, krijepi duh, suzbija napetost, priziva lijepe misli te se suvereno nosi sa stresnim poremećajem kao i s anksioznošću

melisa, čaj
Matičnjak ili melisa (Melissa officinalis L.) je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata.  Prema europskoj regulativi, ljekoviti su listovi matičnjaka, sok se druge dijelove biljke ne smatra ljekovitima. U aromaterapiji se koristi eterično ulje matičnjaka, a u fitoterapji čaj.
Čaj melise koristi se kod: nervoze, iritabilnosti i lakših psihičkih tegoba te za probleme probavnog sustava, poput grčeva i otežane probave.  U tradicionalnoj fitoterapiji koristi se kod nesanice, premda je manje djelotvorna od valerijane (Valeriana officinalis) i pasiflore (Passiflora incarnata). Ponekad se koristi i kao pomoćna terapija mučnine u ranoj trudnoći, zajedno sa sokom svježeg đumbira (Zingiber officinale). Tradicionalno se koristio s listom koprive za liječenje anemije izazvane manjkom željeza.
Femina.hr preporuka: Bionektar čaj od melise - čaj od melise uistinu je dragocjen napitak. Melisa je biljka s brojnim blagotvornim djelovanjima na organizam. Miris melise pomaže kod cijelog niza psihičkih problema. Osim što je saveznik u borbi protiv depresije, ona poboljšava pamćenje, krijepi duh, suzbija napetost, priziva lijepe misli te se suvereno nosi sa stresnim poremećajem kao i s anksioznošću. Vjeruje se kako ima antivirusna svojstva.

Nema komentara:

Objavi komentar