Boražina (lat. Borago officinalis), biljka je prekrasnog upečatljivog zvjezdastog cvijeta plave boje, stabljika i listova prekrivenih bjelkastim dlačicama.
Zbog svoje privlačnosti, čest je motiv goblena i drugih tkanja.
Neko je vrijeme bila zanemarena u liječništvu, ali danas joj se opet vraća stara slava.
U Europu su je donijeli Arapi, danas samoniklo raste u Sredozemlju i Južnoj Europi, a uzgaja se u cijelome svijetu.
Prema rimskoj povijesti, Dioskurid je koristio boražinu za utjehu srca i tjeranje tuge.
U 17. stoljeću John Evelyn je zaključio da njene grančice oživljavaju hipohondre i povećavaju koncentraciju kod studenata.
Danas znamo da je cijela biljka iznimno blagotvorna za sveukupno zdravlje.
Njeni pripravci se koriste u unutarnjoj, vanjskoj i aromaterapijskoj primjeni.
Ljekovitost boražine
Boražina sadrži kalij, kalcij i mineralne kiseline i djeluje vitalizirajuće na organizam.
Najbogatiji je poznati izvor gama-linolenske kiseline, koja djeluje:
- protuupalno
- protiv autoimunih i krvožilnih bolesti
- protiv kožnih tegoba
- na razinu glukoze
- na hormonalnu ravnotežu
- kao pomoć kod mršavljenja
- kao jaki antioksidans
- protiv nekolikih vrsta tumora
Boražina potiče znojenje, snižava temperaturu i liječi širok spektar urinarnih problema.
Tradicionalno se rabi kao diuretik jer izbacuje suvišne tekućine iz organizma.
Učinkovita je kod bronhitisa, kašlja, raznovrsnih infekcija grla i usta. Kao čaj služi za ispiranje usne šupljine, čime štiti zdravlje zubiju i desni.
Boražina jača energiju, koncentraciju i imunitet. Djeluje protiv apatije, depresije, tuge, melankolije, nesanice i kao blagi sedativ.
Korisna je kod problema s očima jer sprečava oštećenja vida i noćno sljepilo. Suhe oči preporučljivo je ispirati s čajem od boražine.
Fitoterapeuti je prepisuju kod problema s metabolizmom, hormonima, PMS-om, menopauzom, valunzima i plućnim tegobama.
Žene s policističnim jajnicima trebale bi konzumirati boražinu. Kombinirajte je sa sladićem u omjeru 1:1. Takva mješavina smanjuje proizvodnju testosterona, potiče ovulaciju i poboljšava proizvodnju progesterona.
Boražina je vrijedan dodatak prehrani i preporučuje se kod neishranjenosti, staračkih problema i za oporavak nakon bolesti.
Pomaže u mršavljenju i pritom detoksicira organizam. Korisna je kao začin u mnogim dijetama, pogotovo onima s niskim udjelom soli.
Ljekovite vrijednosti boražine:
- zacjeljuje rane
- pomaže kod infekcija grla i usta
- povećava energiju i koncentraciju
- pomaže kod reumatizma
- jača srce
- poboljšava apsorpciju željeza
- sprečava vrtoglavice
- regulira rad hormona kod žena
- pomaže kod apatije i depresije
- štiti vid
- čisti organizam
Ulje boražine za lijepu kožu
Nekada se boražina više koristila cijela, ali danas je njeno ulje popularnije.
Ulje boražine blagotvorno je po zdravlje i ljepotu. Najčešće se primjenjuje u njezi kože, bilo tako da se pije ili koristi vanjski.
Ulje boražine ugodno djeluje na kožu te uklanja crvenilo tipično za osjetljivu i problematičnu kožu. Čisti kožu, potiče rast novih stanica i djeluje protuupalno.
Preporučljivo je kod kožnih problema uzrokovanih hormonima, jer uspostavlja prirodnu hormonalnu ravnotežu.
Pozitivna strana ulja je da se ne kvari poput većine ulja.
Skladištite ga na tamnom i hladnom mjestu. Kod kupnje ulja pazite da bude kvalitetno i hladno prešano.
Kod oralne upotrebe s ciljem liječenja kožnih poremećaja na dan uzimajte 0,5 do 3 g ulja boražine - triput dnevno po jednu malu žličicu tijekom jela.
Djeca uzimaju do dva grama ulja.
U slučaju reumatoidnog artritisa preporučuje se do 7,2 g ulja, što odgovara količini od 1,4 g gama-linolenske kiseline na dan. Ne propustite se u vezi s tim posavjetovati s liječnikom.
Imate li epilepsiju ili vam se zgrušava krv, izbjegavajte boražinu. Osim u spomenutim slučajevima, bezopasna je za upotrebu i možete je nerazrijeđenu stavljati na kožu.
Uzgoj i priprema
Boražina je idealna za sadnju u eko vrtovima. Osim što je jako korisna, vjeruje se da poboljšava okus jagoda, rajčica, mahunarki i špinata. Ako se posadi uz njih štiti ih i od nametnika.
Sije se na rahlom, dreniranom i osunčanom tlu, ili u lonce u proljeće ili u jesen.
Kod boražine se skupljaju listovi i cvjetovi. Cvjetovi su slatkog okusa, pa su odlični za ukrašavanje deserata.
Od boražine možete pripremiti čaj, ocat, sok ili tinkturu. Možete je koristiti u obliku praha ili kapsula.
Za pripremu čaja od boražine koriste se suhi ili svježi cvjetovi i listovi.
Boražina je uvelike zastupljena i u kuhinji. Zbog osvježavajućeg okusa sličnog krastavcu rabi se za salate, pića i sireve.
Boražina je uvelike zastupljena i u kuhinji. Zbog osvježavajućeg okusa sličnog krastavcu rabi se za salate, pića i sireve.
Nema komentara:
Objavi komentar