Prehrana prema godišnjim dobima, osim što je ukusnija i bogatija hranjivim sastojcima, pristupačnija je i cijenama.
Najbolje je koristiti namirnice lokalnih proizvođača jer su ti prehrambeni proizvodi nerijetko i svježiji, osobito voće i povrće.
Iako znamo da je sezonska hrana najzdravija, često to zaboravljamo kad jedemo.
Razlog tomu je što moderna prehrana i svjetska distribucija hrane namirnice čini dostupnima tijekom cijele godine.
Zbog toga u velikim prodavaonicama police izgledaju gotovo isto u prosincu kao i u srpnju.
Istraživanja podupiru prehranu prema godišnjim dobima
U studiji koju je 1997. godine provelo englesko Ministarstvo poljoprivrede pronađene su značajne razlike u nutritivnim sastojcima pasteriziranog mlijeka ljeti i zimi.
Vrijednosti joda bile su više u zimskim mjesecima, a beta-karotena ljeti. Istraživanje je pokazalo da su ove razlike u sastavu mlijeka nastale prvenstveno zbog razlike u prehrani krava.
S obzirom na to da su krave zimi jele hranu konzerviranu solju, a ljeti svježe biljke, i kravlje je mlijeko bilo nutritivno drugačije tijekom dviju sezona.
Isto tako, znanstvenici u Japanu dobili su slične rezultate pri ispitivanju hranjivih vrijednosti namirnica.
Sadržaj vitamina C u špinatu razlikovao se ovisno o tomu je li bio ubran u ljeto ili u zimu.
Vodič sezonske prehrane
Diljem svijeta, pa čak i u različitim dijelovima jedne zemlje, sezonska prehrana može varirati zbog razlike u klimatskim uvjetima.
No svejedno, prateći osnovna načela činimo dobro našem organizmu.
Proljeće
Godišnjem dobu koje simbolizira buđenje odgovaraju namirnice koje omogućavaju čišćenje inovu energiju.
Godišnjem dobu koje simbolizira buđenje odgovaraju namirnice koje omogućavaju čišćenje inovu energiju.
Poželjno je usredotočiti se na lagano, lisnato povrće. Od zelenila na tanjuru bi se svakako trebala naći blitva, špinat, razne salate, a od začina svježi peršin i bosiljak.
Ljeto
U svijetlim ljetnim mjesecima preporučuje se hrana koja rashlađuje.
Takve namirnice uključuju voće, poput jagoda, jabuka, krušaka i šljiva te povrće, kao što su tikvice, brokula, cvjetača i kukuruz.
U svijetlim ljetnim mjesecima preporučuje se hrana koja rashlađuje.
Takve namirnice uključuju voće, poput jagoda, jabuka, krušaka i šljiva te povrće, kao što su tikvice, brokula, cvjetača i kukuruz.
Dobrodošli začini su paprena metvica i korijandar.
Jesen
U razdoblju jesenskih žetava počinjemo pomalo zagrijavati organizam.
U razdoblju jesenskih žetava počinjemo pomalo zagrijavati organizam.
To je vrijeme konzumacije mrkve i slatkog krumpira. U pripremi hrane se češće koristi luk i češnjak. Savjetuju se i đumbir, papar te gorušica.
Zima
Najhladnija sezona zahtijeva isključivo namirnice koje će nam pomoći da duže zadržimo toplinu.
Najhladnija sezona zahtijeva isključivo namirnice koje će nam pomoći da duže zadržimo toplinu.
Valja imati na umu da biljke kojima je potrebno više vremena da izrastu općenito više griju, nego one koje rastu brzo.
Stoga je ovo doba za sve gomoljasto povrće, uključujući mrkvu, krumpir, luk i češnjak. Dobro se uklapa i kukuruz te razni orašasti plodovi.
Razdoblje kaphe - hibernacija i buđenje
Prvih šest mjeseci u godini, točnije od siječnja do lipnja vrijeme je kaphe.
Doista, ako uzmemo u obzir da princip kaphe uključuje svojstva hladnog, tamnog, teškog i ljepljivog, vrlo lako zimu možemo poistovjetiti s navedenim obilježjima. Također, vlaga kaphe jasno odgovara kišnom proljeću.
Osim đumbira koji grije, prilikom kuhanja dobro je koristiti začine poput kumina, koromača, papra i kurkume. Tijekom ove sezone prednost se daje juhama, varivima te toplim biljnim čajevima.
U proljeće, dobro je napraviti čišćenje organizma od toksina nagomilanih tijekom zimske sezone.
Proljetni čajevi za čišćenje
Pomažu jetri, bubrezima i koži da organizam oslobodi nakupljenih otrova.
U oba recepta se navedeni sastojci dodaju u 2 l prokuhane vode i piju tijekom dana.
Recept 1
- ¼ žličice kumina
- ½ žličice korijandra
- ½ žličice koromača
- ½ žličice korijandra
- ½ žličice koromača
Recept 2
- 2 do 3 tanke kriške svježeg đumbira
- ¼ žličice kumina
- ¼ žličice koromača
- 2 zrna crnog papra
- 2 lista metvice
- ¼ žličice kumina
- ¼ žličice koromača
- 2 zrna crnog papra
- 2 lista metvice
Razdoblje pitte - hlađenje i ponovna ravnoteža
Srpanj, kolovoz i rujan vrući su mjeseci kao i vatrena pitta.
Ovo je vrijeme kad nam gode osvježavajuća kupanja i hladniji napici, osobito voćni. Ipak, treba paziti da se nakon jela ne pije ništa ledeno.
Preporučljive ljetne namirnice: tikvice, buče, bundeve, krastavci, blitva, kelj, kineski kupus, korijandar, koromač, peršin, dinje.
Nepreporučljive ljetne namirnice: rajčice, špinat, luk, češnjak, ocat, sezam, gorušica, svi ljuti začini, banane, ananas, citrusi.
Razdoblje vate - ustaljena disciplina
Listopad, studeni i prosinac imaju odlike vate. Jesen je doba kad osnažujemo tijelo i smirujemo um.
U ovo vrijeme je važno ići ranije na spavanje, ponovno uspostaviti ujednačen dnevni raspored aktivnosti te konzumirati hranjiva i topla jela. Šalica bademovog mlijeka idealna je za hladnih večeri.
Kuhajući u prirodnom ritmu svakoga godišnjeg doba na jednostavan ćete način učiniti najbolje za vaše zdravlje.
Nema komentara:
Objavi komentar