Ukupno prikaza stranice

srijeda, 22. veljače 2012.

Maslina – biser mediteranske prehrane



maslinaMasline se uzgajaju najmanje šest tisuća godina.
Na Kreti, u Palestini i Egiptu ljudi su ih već tad koristili kao hranu, lijek i gorivo za svjetiljke.
U staroj Grčkoj maslinovo je ulje bilo toliko važno da se spominje u antičkim mitovima.

Znate li da je mediteranski način prehrane među najzdravijima u svijetu?

On uključuje raznoliko povrće, voće, mahunarke i maslinovo ulje, čime opskrbljuje organizam širokom paletom hranjivih tvari.

Navedene su namirnice zaslužne za to što Mediteranci imaju niže količine kolesterola od stanovnika Srednje Europe, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država.

Prehrana ovih naroda temelji se na životinjskim mastima i bjelančevinama, koje nažalost podižu nivo kolesterola.

Nasuprot tome, u mediteranskoj prehrani nalaze se mnogi sastojci koji štite od srčanih bolesti.

Najvažniji su od njih antioksidansi iz maslinovog ulja, koji sprečavaju proces oksidacije, odgovoran za preranu smrt stanica.

Dokazano je da maslinovo ulje i plod masline svojim antioksidativnim djelovanjem čuvaju stanice i odgađaju starenje. Sastojci masline imaju i protuupalna svojstva, čime smanjuju rizik od raka. 



Neprijatelj lošeg kolesterola


U maslinovom ulju prisutne su oleinska i linolenska kiselina, koje čiste krv i snižavaju krvni tlak. Oleinska ili uljna kiselina podiže nivo dobrog kolesterola, poznatog pod oznakom HDL.

Dobri kolesterol obavlja zaštitnu ulogu, jer prenosi loši kolesterol zvani LDL do jetre, koja ga razgrađuje i uklanja iz tijela.
Lošeg kolesterola valja se riješiti, jer uzrokuje aterosklerozu i druge kardiovaskularne bolesti.


Ne pržiti – jesti svježe!


Maslinovim uljem obogatite salate i druga jela od povrća. Upotrijebite ga kao namaz na kruhu umjesto nezdravog maslaca, margarina ili majoneze.

Ovim uljem začinite i druga jela, primjerice tjesteninu ili rižoto. Upamtite da biste uvijek trebali koristiti svježe maslinovo ulje.

Uvjerenje da je pržena hrana bezopasna ako se prži na maslinovom ulju nije utemeljeno.
Prženje uklanja mnoga blagotvorna svojstva ulja te pretvara dobre masnoće u loše.


Prirodna detoksikacija


Maslinovo ulje koristi se i kao prirodni lijek za čišćenje organizma.

Ova metoda potječe iz tradicionalne Indijske medicine zvane ayurveda, stare preko 5000 godina. Potrebno je svakodnevno ispirati usnu šupljinu maslinovim uljem, čime se odstranjuju otrovne tvari iz tijela i jača imunitet.
Ujutro na prazan želudac uzmite u usta jušnu žlicu nerafiniranog maslinovog ulja te snažno mućkajte petnaestak minuta. U ustima će se stvoriti gusta bijela masa koju nakon mućkanja ispljunite i temeljito isperite usta.

Redovita primjena donosi sjajne rezultate, a posebno učinkovitom pokazala se u liječenju glavobolje, zubobolja, paradentoze, bronhitisa, čireva želuca, bolesti crijeva, ženskih bolesti i mnogih drugih stanja.


Nezaobilazna u narodnoj medicini


Čaj od listova masline u narodnoj se medicini rabi za snižavanje krvnog tlaka i razine šećera u krvi.
Maslinovo ulje pomaže kod probavnih tegoba, žgaravice, gastritisa, čireva, kolitisa i zatvora. Osim toga, odlično djeluje na dišne organe, pomaže kod kašlja, promuklosti, povišene tjelesne temperature.

Povoljni učinci maslinova ulja:
  • sprečava bolesti srca i krvnih žila
  • poboljšava rad želuca i gušterače
  • smanjuje rizik od raka
  • poboljšava izgled kože i kose
  • pomaže kod probavnih tegoba
  • regulira krvni tlak i šećer
  • pomaže kod gripe i prehlade
Maslinovo ulje korisno je za kožu i kosu pa ga industrija primjenjuje u brojnim kozmetičkim tretmanima. Njime možete ojačati nokte i spriječiti njihovo listanje i napraviti pakung za kosu, a sve je popularnija i masaža s maslinovim uljem.

Nema komentara:

Objavi komentar