Ukupno prikaza stranice

utorak, 26. studenoga 2013.

MANDARINA (CITRUSI)

Ljepota i zdravlje uz citruse

Namirnice koje doprinose boljem zdravlju i ljepoti u punom sjaju su citrusi. Kao posljedicu ograničenja vezanih za neke bolesti, dijetetičari iz prehrane bolesnika moraju isključiti namirnice koje nisu primjerene za određeno stanje kako bi se postigla nutritivna ravnoteža. Upravo su limun, naranča, mandarina i slične voćke, vitalne namirnice kojima se postiže mineralno-vitaminski optimum. Mandarina je po svom sastavu dosta slična naranči.

Bogata vlaknima i vitaminima

U 100 grama mandarine ima 30 miligrama vitamina C, a tu se nalaze i vitamini B skupine, te minerali kao što su kalcij, magnezij, cink pa i kalij koji je zadužen za dobar rad srca.

Općenito agrumi imaju vrlo malu energetsku vrijednost – u 100 grama mandarine možemo pronaći tek 34 kcal. Valja naglasiti da se u mandarinama može pronaći obilje vlakana, koja su zdrava za probavu, pa tako mandarinu svrstavamo u voće koje blagotvorno djeluje u slučaju probavnih smetnji.

Najvažnije fitokemikalije mandarine su flavonoidi i terpeni, a žućkasta boja ploda potječe od ksantofila.

Mandarina dakle u svom sastavu ima beta karotene, a razgradnjom beta karotena sisavci sintetiziraju vitamin A, koji je zaslužan za dobar vid i baršunastu kožu.

Ako te tijekom tjedna izloženi stresu, neprimjerenoj prehrani i poteškoćama u probavnom sustavu, predlažemo ‘vikend’ detoksikacije organizma uz ovo ukusno voće.

Ne bacajte koru mandarine

Važno je da ne bacate koru mandarine. Ukoliko se radi o plodu koji nije prskan, oguljenu koricu nasjeckajte na komadiće te osušite u zaštićenom prostoru. Osušena kora mandarine može se tijekom dugih i oskudnih zimskih dana dodavati u kolače, kompote, čajeve ili u kupke za oporavak ili liječenje.

Upravo se eterična ulja dobivena iz kore mandarine primjenjuju u kupkama za opuštanje, otklanjanje stresa, nesanice i za oštećenu kožu.

Eterično ulje mandarine, između ostalog, ima antiseptičko i tonizirajuće svojstvo. Kora mandarinu čuva od propadanja, tako da mjesecima možemo čuvati mandarine i konzumirati ih za zdravlje i ljepotu.

Ukoliko su primjereno skladištene, mandarine mogu sačuvati svoju aromu i nutritivne tvari koje su savršene za očuvanje zdravlja, ali i za uspješan i brz oporavak ukoliko nas zimske viroze i gripa ne zaobiđu.

Mandarine se odlično slažu s jabukama, kruškama, narančama, orašastim voćem, te mnogim čajevima.

Nema komentara:

Objavi komentar