Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 4. studenoga 2013.

SMRTONOSNA ISPITIVANJA LIJEKOVA U INDIJI

Manjak zakonskog nadzora u Indiji omogućuje farmaceutskoj industriji jeftino i bezobzirno testiranje novih potencijalno opasnih lijekova na ljudima

Druga najmnogoljudnija zemlja svijeta, Indija, postala je žarište farmaceutskog terora, javlja NaturalNews.

Kompanije, većinom sa Zapada, zlorabe masovno siromaštvo Indijaca i podvrgavaju ih nemoralnim kliničkim ispitivanjima.

Preko 1500 Indijaca umrlo je tijekom kliničkih ispitivanja samo između 2010. i 2012.

Broj onih čije je zdravlje oštećeno eksperimentalnim lijekovima je mnogostruko veći.

Napokon, indijski Vrhovni sud je intervenirao naredivši Ministarstvu zdravstva da obrazloži svoje odobrenje za nova 162 klinička ispitivanja koja bi se trebala provesti u toj zemlji.

Na meti farmaceutskih kompanija

Budući da u ovoj ogromnoj zemlji s nevjerojatno korumpiranim i zastarjelim pravosudnim i administrativnim sustavima nema stroge zakonske regulative za provođenje kliničkih ispitivanja, Indija je logična meta farmaceutskih kompanija.

Zahvaljujući labavoj kontroli, velike kompanije uglavnom uspijevaju ishoditi dozvole od nadležnog ministarstva za testiranje novih kemijskih sredstava (New Chemical Entities, NCE).

A testiranja se provode na siromašnim ljudima u ruralnim krajevima, koji se nemaju kome požaliti ako nešto krene po zlu.

"Ispitivanja novih lijekova izazvala su prijepor u Indiji zbog visoke smrtnosti zadnjih godina", piše žurnal Chemistry World. “Prema podacima Ministarstva zdravstva, između 2010. i 2012. prijavljena su 1542 smrtna slučaja tijekom kliničkih ispitivanja."

Nekoliko je organizacija za ljudska prava ustalo protiv ove prakse te je prošle veljače podnijeta peticija pred Vrhovnim sudom, objašnjavajući problem.

Nakon nedavnog saslušanja sud je naredio nadležnom ministarstvu da predoči znanstvene argumente za odobravanje spomenutih ispitivanja.

Ministarstvo ima rok do početka studenog da udovolji traženju suda.

Sirotinje su pokusni kunići

"Klinička ispitivanja novih kemikalija provode se bez odgovarajućeg protokola, a kompanije iskorištavaju siromašne ljude", kaže Amulya Nidhi, koordinatorica Health Right Foruma, neprofitne organizacije koja zahtijeva zaustavljanje nemoralnih ispitivanja.

Prema ovoj organizaciji, u Indiji se provodi sve više ispitivanja uz nedovoljan nadzor, što dovodi javno zdravlje u veliku opasnost.

Trend će se sigurno nastaviti ako vlada ne spriječi farmaceutske kompanije koje vrebaju na siromašne i većinom neobrazovane građane, dok se same nastoje neumjereno bogatiti.

Chinu Srinivasan, iz neprofitne organizacije Low Cost Standard Therapeutics naglasio je da testiranja novih kemikalija nisu u skladu s tamošnjom društvenom i političkom strukturom.

"Nedostatan sustav kontrola omogućuje nemoralnim farmaceutskim kompanijama da izigravaju sistem", tvrdi Srinivasan.

Ušteda na račun tuđih života

Urednik indijskog izdanja Monthly Index of Medical Specialties, C. M. Gulhati, iznio je da testiranje novih kemikalija u Indiji ne pomaže državi, "već samo proizvođačima lijekova da srežu troškove i izbjegnu plaćanje naknada."

U Americi je drugačije, jer tamo provoditelji istraživanja plaćaju naknade dobrovoljcima koji sudjeluju.

Potaknuto naknadama, 20 milijuna građana SAD godišnje sudjeluje u kliničkim ispitivanjima lijekova na sveučilištima, u bolnicama, farmaceutskim i biotehnološkim kompanijama.

Mnogi se javljaju sami na ispitivanja, a ankete pokazuju da se 44 posto sudionika upisuje na između dva i pet ispitivanja.

Dok su u SAD dobrovoljci skupi, u Indiji su jeftini, kao uostalom i radna snaga.

Health Right Forum se nada da će Vrhovni sud ispravno odlučiti i onemogućiti daljnje haranje farmaceutskih kuća Indijom.

"Nas zanima interes naroda, a ne tiče nas se hoće li proizvođači lijekova pretrpjeti povećane troškove kao posljedicu pojačane kontrole", zaključila je Amulya Nidhi.


Nema komentara:

Objavi komentar