Ukupno prikaza stranice

srijeda, 13. studenoga 2013.

ŽITNE PAHULJICE

Žitne pahuljice – podvala prehrambene industrije

Jedna od najvećih prevara prehrambene industrije vjerojatno je ona na koju nasjedate jedući najvažniji obrok u danu – doručak. Što je još gore, kako to obično biva, najčešće 'žrtve' prevare su najslabiji među nama – djeca.

Zašto ne koristite?
Slatko, a bez kalorija i otrova!

Najslađa terapija Da ste svjesni svega ovoga, češće biste jeli med
A vas ne brine? Iznenađujući uzrok raka crijeva

U svim samoposlugama s polica sa žitnim pahuljicama 'vrište' poruke o vitaminima, mineralima, vlaknima... No, mnogi nutricionisti smatraju da se ovi proizvodi trebaju nalaziti među slatkišima.

Desetljećima nam prodaju priču da je zdjela žitnih pahuljica među najzdravijim verzijama doručka, pa su brižne majke svako jutro tako hranile svoju djecu. Ipak, mnogi proizvodi ove vrste sadrže ogromne količine dodanog šećera.

Velik broj žitnih pahuljica koje možete kupiti i u hrvatskim dućanima sadrži između 30 i 40% šećera, a prema preporuci britanske Food Standards Agency, sve iznad 15 posto je previše.

Pa, zar je to važno? Itekako, jer prevelike količine šećera dovode do pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti, raka i problema s jetrima. I ne samo da nas deblja, šećer mijenja i metabolizam, povisuje krvni tlak, remeti ravnotežu hormona i oštećuje jetra.

Ne podnosi alkohol: Gušterača – mali organ s kojim se ne treba šaliti
Ne propustite Evo kad se smiju jesti kolači!
Naduti i debeli Zadržavate vodu i salo? Vrijeme je za čišćenje!

'Čudo' modernog kapitalizma

Za izradu žitnih pahuljica potrebna je izuzetno jeftina sirovina – kukuruz ili riža – koja prođe kroz jednostavnu obradu i odmah je spremna za prodaju po čak 200 puta većoj cijeni nego je proizvođač kupio sirovinu.

Tijekom prerade uklanjaju se mnoge hranjive tvari, a napuhani proizvod je ukusan koliko i listovi novinskog papira. Zbog toga se dodaje šećer, ali i sol, no to je dodatna priča. Dodavanje šećera jedini je način na koji proizvođači mogu nagnati kupce da često jedu i kupuju ove proizvode.

Ipak, reklamiraju kao zdravo i s niskim udjelom masnoća

Ali, kako onda reklamiraju ovako zaslađeni proizvod kao zdravu hranu? Jednostavno, dodajući sintetske vitamine ili minerale na kutiji mogu istaknuti da je proizvod obogaćen i zbog toga, navodno, zdrav.

Za odraslu publiku osmislili su slogan 's niskim udjelom masnoća', što zrna bilo koje žitarice i jesu po samoj svojoj prirodi. Ipak, uz pomoć ove dimne zavjese skreće se pažnja s velike količine dodanog šećera i soli.

Ujutro je bolje skuhati ili ponekad ispeći jaje jer će vam pružiti sve vitamine koje trebate, osim vitamina C. Uz jaje pojedite papriku, rajčicu ili neko drugo povrće, te krišku crnog kruha. Ili više volite običan nezašećereni jogurt s voćem i orašastim plodovima.

Nema komentara:

Objavi komentar