Ukupno prikaza stranice

utorak, 21. siječnja 2014.

MUMYO


Mumyo - Crno zlato Himalaja


U pećinama visokog gorja u središnjoj Aziji nalazimo Mumyo kao nakupine tamno smeđe ili crne smole. Mumyo predstavlja najsloženiji kompleks prirodnih biološki aktivnih tvari kao što su aminokiseline, vitamini, minerali te cijeli niz mikro i makro elemenata u obliku koji je iznimno lako dostupan tjelesnim stanicama za apsorpciju.

Mumyo sadrži prirodne steroide, fospolipide, eterična ulja i mnoge druge tvari. Mumyo je tisućljećima poznat starima narodima koji su ga koristili kao pomoć kod raznih bolesti i poremećaja, no tek su brojne znanstvene i kliničke studije vođene od pedesetih godina prošlog stoljeća dokazale njegova ljekovita svojstva.

Mumyo pripada skupini tzv. adaptogena odnosno posebnih tvari i biljaka koje pomažu organizmu da se bolje prilagodi na povećane zahtjeve kao što su prekomjeran stres, negativni utjecaji zagađenja okoliša itd.

Mumyo su kroz povijest proučavali mnogi čuveni liječnici i znanstvenici poput Aristotela i Paracelzusa, a Avicenna je napisao: "Mumyo izoštrava svijest, jača želudac i olakšava disanje; to je najsavršeniji lijek!" U Sovjetskom Savezu Mumyo je bio proglašen strateškim materijalom koji je za uporabu bio dostupan samo tzv. elitama - političarima, vrhunskim sportašima, astronautima, pilotima itd.

Mumyo se sastoji iz tri vrste sastojaka: minerali, elementi biljnog i životinjskog podrijetla.

Minerali su nadragocijeniji sadržaj Mumya. U njemu su gotovo svi elementi periodnog sistema kao rijetko gdje. Omjeri elemenata su idealni (kao u zdravom tijelu) i ono što je najvažnije u obliku da ga može apsorbirati svaka ljudska stanica. Naročito su zastupljeni mikroelementi koji se rijetko nalaze u prirodi, a koji su bitni kod tvorbe enzima (stroncij, bor, cink) glavnih pokretača svih metaboličkih procesa. Dokazano je da Mumyo sadrži fosfolizirane sastojke divljih pčela koje su bili stanovnici pećina (med, matična mliječ, polen i propolis).

AMINOKISELINE

Aminokiseline su osnova života, iz njih nastaju sve važne bjelančevine. Struktura aminokiselina je nacrt za gradnju nasljednih osobina. Međutim, mnoge od aminokiselina ne mogu se same izgraditi u tijelu već se moraju unositi hranom. To su tzv. esencijalne aminokiseline. U mumiju je moguće dokazati 12 od dvadeset najvažnijih esencijalnih aminokiselina. To su: leucin, metionin, treonin, asparaginska kiselina, arginin, glutaminska kiselina, histidin, glicin, prolin, serin i tirozin.

ORGANSKE TVARI

Jedna estonska istraživačka grupa 1994. na Kemijskom institutu univerziteta Talin (Estonija) iz alkoholnog iscjetka mumija identificirala je 65 organskih spojeva, među njima dotada još nedokazane 24 slobodne masne kiseline.

U mumiju su sigurno dokazani: ugljikohidrati, vosak, alkaloidi, lipidi, smole i balzami, steroidi, polifenoli, eterična ulja i vitamini B grupe.

UPORABA U LIJEČENJU:

OSTEOPOROZA

Osteoporoza je postala narodna bolest. Danas već uzrokuje više bolovanja nego srčani infarkt i moždani udar zajedno. Institucionalne procjene upozoravaju da će se broj na osnovu očekivanog visokog životnog doba u pedesetim godinama najmanje udvostručiti u odnosu na sadašnje stanje. Opis bolesti je jednostavan, posljedice bolesti katastrofalne za bolesne. Više kalcija iz koštane mase se gubi nego što se deponira. Kako dolazi do kontinuiranog gubitka kalcija unutrašnjost kosti postaje porozna i šupljikava, kost se lako lomi. Gubitakom koštane mase i gustoće kosti poprečna vlakna se stanjuju i kost gubi stabilitet.

Osteoporoza se može dogoditi svakome. Osobito su ugrožene žene u i nakon menopauze. Slabljenje ženskog hormona estrogena ima utjecaj na procese razgradnje i nadogradnje kosti. Osobito je veliki rizik u žena koje su izgubile menstruaciju nakon 35. godine. Da bi se rizik obolijevanja spriječio potrebno je mjerenjem odrediti stupanj gubitka kalcija u koštanoj masi. (liječnik).
Na tabeli je informacija o preporučenoj količini kalcija koju bi svaki čovjek u različitom starosnom dobu trebao uzimati da bi se s njim dovoljno opskrbio. Ako je potrebno može se pored prehrane bogate kalcijem uzimati i preparate. Pri tome treba paziti gdje se kalcij kupuje i u kojem obliku. Kalcij u obliku kalcijum karbonata u tijelu se iskorištava samo 25%, dok je utrošak iz kalcijevog glukonata u tijelu do 90%.

Kako djeluje mumijo kod osteoporoze?

U narodnoj medicini vrijedi isti princip djelovanja kao i za frakture. On potiče odlaganje kalcija u kostima. Mumijo je pored minerala stroncija za sada jedina poznata tvar koja ga sadrži. Kao zaštitna doza preporuča se 2 x dnevno 0,2 do 0,5 mg. Vrijednost mumija je i tome što sadrži cink u tragu, koji čuva koštanu supstancu.

FRAKTURE

Medicinski univerzitet u Taškentu testirao je 1960-tih djelovanje mumija kod fraktura kosti na više od 2500 slučajeva. Mumijo je davan 2X dnevno u dozi od 200-300 mg tijekom 30 dana. Kod teških fraktura rađena je pauza od 10 dana, a potom ponovo davan mumijo još 30 dana. Tijekom kliničkih i rendgenskih pretraga zaključeno je da kosti zarastaju 13 do 17 dana brže nego kod kontrolne grupe koja nije dobivala mumijo. Razlog za ovo ubrzano zarastanje je sadržaj stroncija. Stroncij je kao i kalcij dvovalentni zemno alkalni metal koji dolazi u 3 različita prirodna izotopa: Sr 84, Sr 86 i Sr 87, koji ima najveći udjel. U prirodi dolazi u mineralima Coelastin (Sr-sulfat) i stroncianit (Sr-karbonat). U mumiju se nalazi samo prirodni stroncij, koji nema povećanu radioaktivnost.

Stroncij je kemijski blizak kalciju i bariju, ali nema otrovnost barija.Pozitivno djelovanje stroncija u terapiji Hunger-ostopatije naširoko je poznato. Stroncij konkurira s kalcijem kod odlaganja u kosti i kao tegljač kalcija za umetanje kod remineralizacije kosti, posebice u kalcificiranju nakon fraktura. Autoru su poznata 2 slučaja teškog zarastanja loma bedrene kosti, koje su pomoću fiksatura kirurški namještene i prva pod djelovanjem mumija u kratkom vremenskom roku potpuno zacijelila. Fiksatura, koja se normalno bez narkoze, bezbolno odstranjuje bila je odstranjena u punoj narkozi jer su se kosti prejako stvrdnule.

ZAŠTITA SLUZNICE

Mumyo je pokazao snažne učinke u zaštiti svih vrsta sluznice počevši od želučane, crijevne do sluznice dišnih organa. Zato je djelotvoran kod liječenja čireva na želudcu, dvanaestopal. crijevu i debelom crijevu. Dobri rezultati su poznati kod liječenja sinusa, rinitisa, tonzilitisa i laringitisa, kao i kod gnojnih upala grla i uha. Također su pokazani dobri rezultati kod proširenih vena i hemeroida.

TROMBOZA I NAKUPLJANJE TEKUĆINE

Tromboza je krvni čep koji začepi žilu. Čep ima prirodnu funkciju; on služi za začepljenje i zatvaranje krvnih ozljeda. Osobito lako nastaje kad je brzina strujanja krvi snižena, kad postoje oštećenja tkiva ili je mogućnost otjecanja krvi smanjena (debela krv). Na oštećenom zidu vene, krv otječe previše sporo pa dolazi do tromboze.

Tromboza može nastati i kod ležanja u krevetu nakon operacija ili porođaja. Zbog toga često u bolnicama odmah stavljaju kompresivne čarape. Tromboza kod mnogih ljudi nastaje i nakon duge vožnje avionom osobito u tijesnim čarter mašinama. Upala vena (tromboflebitis) javlja se prije svega na tipičnim upalnim mjestima praćena crvenilom, otokom vrućicom i bolom. Uslijed zastoja, tkivna voda ne otječe i dolazi do njezinog nakupljanja.

Kako mumijo pomaže?
Ruski liječnici koriste mumijo kod tromboflebitisa dubokih vena donjih ekstremiteta. Oni mumijo ordiniraju u dozi 0,2 gr 2x dnevno tijekom 10 dana. Osim njega pacijenti ne dobivaju nikakav drugi lijek. Uspješnost liječenja pokazana je klinički, biokemijski i pretragama krvne slike. Otoci su nestali nakon 3 do 6 dana uporabe.

Nakon 8 do 10 dana normalizirala se tjelesna temperatura i nestali simptomi bolesti. Sadržaj hemoglobina, broj eritrocita i leukocita se normalizirao.

Mumyo je popularan među sportašima koji su izloženi prolongiranom fizičkom i psihičkom naporu. Mumyo je 100% prirodan proizvod! Hrvatskim sportašima Mumyo je poznat već cijeli niz godina, osobito onima u bazičnim sportovima poput atletike i plivanja.

Mumyo daje izvanredne rezultate u liječenju mnogih bolesti i poremećaja te znatno doprinosi poboljšanju općeg stanja organizma. Velika većina dosadašnjih korisnika je prezadovoljna te ponovno koristi Mumyo i preporučuje znancima i rođacima.

Bez pretjerivanja možemo slobodno reći da je Mumyo jedna od dvije ili tri najbolje prirodne ljekovite tvari na svijetu.

Nema komentara:

Objavi komentar