Ukupno prikaza stranice

nedjelja, 26. siječnja 2014.

VLASNICI LIJEKOVA = VLASNICI BOLESTI ????


Šokantna, ali istinita izjava šefa farmaceutske kompanije

Marijn Dekkers, predsjednik uprave biofarmaceutske kompanije Bayer, zgrozio je javnost nedavnim izjavama koje je prenio Bloomberg, u kojima je zapravo rekao da Bayer lijekove proizvodi za bogate zapadnjake.
 
Naime, indijska vlada je i ove godine imenovala vijeće koje bi trebalo odrediti koji bi sve lijekovi trebali biti "kopirani" u jeftinijoj verziji za stanovnike Indije. To vijeće je ove godine, kako je saznala novinarka Bloomberga, dobilo u zadatak proučiti 20-ak lijekova (od lijekova za rak, sidu do dijabetesa) za koje bi potom izdali licence za proizvodnju u Indiji, bez odobrenja stvarnog proizvođača lijeka odnosno kompanije koja posjeduje patent na lijek.

Prava iz WTO sporazuma

Naime, Indija je još 2011. odlučila kroz sistem dozvola (tj. kroz oblik instituta prisilne licencije) lokalnim kompanijama davati licence za proizvodnju jeftinijih kopija lijekova za svoje stanovništvo, na što ima pravo po WTO-ovom Sporazumu o trgovinskim aspektima prava intelektualnog vlasništva (TRIPS) koji navodi da zemlje to mogu napraviti za lijekove koji su nedostupni većini populacije.

Tako je indijska vlada odobrila proizvodnju kopije Bayerovog lijeka Nexavar, koji služi za liječenje raka bubrega. Bayer se žalio na sudu, ali su lani izgubili spor - lokalna indijska kompanija Natco Pharma je nastavila proizvoditi i prodavati lijek u Indiji po 97% nižoj cijeni, uz plaćanje 7% dobiti od prodaje Bayeru.

Novinarka Bloomberga je za komentar ove prakse indijske vlade upitala više farmaceutskih kompanija, pa tako i direktora Bayera, koji je pak dao šokantne - ali zapravo bolno iskrene - odgovore.

"To je u esenciji krađa. Nismo razvili taj lijek za Indijce. razvili smo ga za zapadnjake koji si ga mogu priuštiti", kazao je Dekkers u izjavi 3. 12. 2013. godine.

Siromašni isključeni

Nakon objave priče, uslijedilo je zgražanje i kritike.

"Ova izjava sumira sve što danas ne valja u sistemu istraživanja i razvoja: istraživanje i razvoj mogu se samo nagraditi kroz patente i visoke cijene koji pokrivaju troškove istraživanja i razvoja, a oni koji si to ne mogu priuštiti zapravo su isključeni iz sistema, a ako same bolesti nisu profitabilne, za njih neće ni biti istraživanja i razvoja i novih lijekova", komentirala  je organizacija "Doktori bez granica".

Nema komentara:

Objavi komentar