Superhrana: goji bobice
Malena goji bobica je jedna od najmoćnijih biljaka u svijetu.
Goji bobica (lat. Lycium barbarum) je drvenasta grmolika biljka koja daje visokoenergetski plod bobičasto–čokoladnog okusa.
Raste na Himalajama gdje se koristi već stoljećima ne samo u kuhinji nego i u medicini.
Nazivaju ih također „sretne bobice“ ili „crveni dijamanti“.
U Engleskoj su goji bobice postale poznate od 18. stoljeća gdje su se koristile u kuhinji i kao ukras.
Početkom 21. stoljeća njihova popularnost raste, kada rezultati medicinskih istraživanja potvrđuju njihov utjecaj za zdravlje.
Goji bobice su danas najpoznatija superhrana u svijetu. One se nalazi na prvom mjestu američke ljestvice ORAC koja mjeri antioksidacijska svojstva hrane.
Što je položaj na ljestvici viši, tim hrana ima veću sposobnost uništavanja slobodnih radikala koji narušavaju zdravlje i ubrzavaju proces starenja.
Bogatstvo nutrijenata
Goji bobice su bogate antioksidansima, aminokiselinama i esencijalnim masnim kiselinama. Obiluju i zavidnim količinama mnogih drugih spojeva, zbog čega se ubrajaju u superhranu.
Imaju izuzetno veliku razinu vitamina C, željeza i mnogih drugih nutrijenata.
Goji bobice sadrže...
- 19 amino kiselina (od kojih je 8 esencijalnih)
- 21 mineral u tragovima, uključujući i antikancerogeni germanij
- više proteina nego cjelovito zrno pšenice (13%)
- više C vitamina od naranče
- kompleks B vitamina neophodnih za pretvaranje hrane u energiju
- vitamin E (rijetko se nalazi u voću, uglavnom u sjemenkama i žitaricama)
- ciperon, koji koristi srcu i krvnom tlaku a ublažava i ženske tegobe
- solavetivon, snažan antigljivični i antibakterijski spoj
- fizalin, aktivan spoj koji štiti od leukemije i hepatitisa B
- betain, koji se koristi da bi jetra proizvodila kolin, spoj koji smiruje nervozu, poboljšava memoriju i štiti od masne jetre. Betain također smanjuje rizik od infarkta i štiti DNK
- kompletan spektar antioksidanata karotenoida, uključujući i beta karoten (bolji izvor od mrkve) te zeaksantin (štiti oči). Ovo čini goji bobice najbogatijim izvorom beta karotena od svih poznatih namirnica
- beta-sitosterol, antiupalni agens. Beta-sitosterol se također koristi za snižavanje kolesterola, liječenje spolne nemoći i kod povećane prostate.
- esencijalne masne kiseline, koje su potrebne za održavanje proizvodnje hormona, dobro funkcioniranje mozga i živčanog sustava.
Djelovanje na zdravlje
Zbog bogatog sastava, ove čudesne bobice imaju zaista široki spektar djelovanja. Goji bobice...
- jačaju imunološki sustav
- usporavaju proces starenja organizma
- sprečavaju nastanak leukemije i raka
- štite od bolesti srca i krvnih žila
- reguliraju rad mokraćnog sustava
- daju snagu i energiju
- djeluju antibakterijski i antiupalno
- poboljšavaju plodnost kod žena
- štite vid i doprinose ljepšem tenu
- poboljšavaju cirkulaciju
- štite od dijabetesa
- poboljšavaju kvalitetu spermija
Primjena
Da bi uživali u zdravstvenim dobrobitima goji bobica, potrebno je sasvim mala količina. Preporučena dnevna doza bobica je 10-30 g dnevno.
Međutim ne postoji gornja granica u konzumiranju goji bobica. Na primjer u kineskoj medicini uobičajeno se primjenjuje doza od 150 g svježih bobica dnevno.
Nažalost kod nas nećete pronaći svježe goji bobice jer se one brzo kvare. Zato na tržištu postoji mnoštvo tvrtki koje prodaju sušene bobice ili sok od goji bobica. Dostupne su i u obliku nezaslađene pulpe.
Svakako preporučujem da birate proizvode koji ne sadrže puno šećera.
Posadite goji bobice u vrtu!
Želite li uživati u dobrobitima svježih, ekološki uzgojenih goji bobica? Ništa lakše!
Posadite goji drvce u Vašem vrtu, dvorištu ili voćnjaku... Prskanje nije potrebno jer su goji bobice - eko voće.
Uz malo truda uskoro će se pojaviti i maleni plodovi duguljastog oblika narančasto-crvene boje. Bobice zriju od srpnja do listopada.
Jedite ih svježe, pripremite od njih sok ili ih osušite i uživajte u njihovim dobrobitima cijelu godinu!
Nema komentara:
Objavi komentar