Ukupno prikaza stranice

četvrtak, 17. svibnja 2012.

Ulje origana nadmašuje učinkovitost modernih antibiotikaUlje dobiveno iz lišća origana sadrži ljekoviti sastojak carvacrol, koji posjeduje nevjerojatna antibakterijska svojstva.
Istraživanja univerziteta Georgetown su pokazala da se ulje origana  bori sa infekcijama „sa istom učinkovitošću kao i klasični antibiotici“.

Čak i mala doza ulja origana bila je efikasna protiv Stafilokoka i po svojim anti-bakterijskim svojstvima mogla se usporediti sa konvencionalnim antibioticima streptomicinom, penicilinom i vankomicinom.
ulje divljeg origana
Ulje origana - 86% karvakrola
Naruči


Daljnja istraživanja su potvrdila, da između ostalih prirodnih ulja, samo ulje origana ima jako djelovanje na uobičajene patogene bakterije, kao što su Stafilokok, E-coli i listerija.
Britanski znanstvenici su potvrdili da je ulje origana učinkovito protiv 25 različitih bakterija.  Klinička istraživanja u Italiji su pokazala da se ulje origana može koristiti za uništavanje crijevnih parazita.
Broj dokaza o ljekovitim svojstvima ulja origana stalno raste. Između 52 testirane biljke, samo je ulje origana djelovalo na Candidu Albicans, E-coli, Salmonellu i Pseudomonas aeruginosa. Pseudomonas je vrsta bakterije, koju je posebno teško liječiti, jer se razvila u vrste, koje su imune na antibiotike.
Nedavna izvješća pokazuju, da carvacrol, koji sadrži ulje origana, ubija spore bakterija Bacillus cereus i Bacillus anthracis.
Rast bakterija imunih na antibiotike zabrinjava medicinske stručnjake. Mnoge bakterije već pokazuju otpornost na vankomicin, posebice crijevne bakterije poput Enterokoka.
Vankomicin se smatra najjačim postojećim antibiotikom, koji se koristi samo u krajnjem slučaju. Jedna doza vankomicina košta 16US$, dok doza najčišćeg ulja origana – 1US$. Za razliku od vankcomicina, bakterije ne mogu razviti imunitet na prirodne antibiotike poput ulja origana.
Postoji preko 50 vrsta origana.

Najcjenjeniji je divlji origano, koji se ne može kultivirati i uzgajati.

Od tih 50 vrsta origana, 30 raste u Turskoj, od kojih je 15 endemskih (ispjevaju samo u Turskoj).

Od svih vrsta origana, tri vrste su najljekovitije: Origanum Vulgare, Origanum Onites i Origanum Minutiflorum.
Origanum Vulgare i Origanum Onites sadrže 30-60% karvakrola, dok Origanum Minutiflorum sadrži čak 80-90% ovog aktivnog sastojka. Zbog visokog sadržaja karvakrola od Origanum Minutiflorum se najčešće i pravi ljekovito ulje.

ulje divljeg origana

Nema komentara:

Objavi komentar