Ukupno prikaza stranice

nedjelja, 21. srpnja 2013.

BRUSNICA

Brusnica kao prirodni antibiotik


Brusnice su, nutricionistički gledano, prava riznica različitih zaštitnih materija i mogu pomoći zdravlju, iako su nekima, možda, previše kisele jer sadrže mnogo vitamina C. Uz vitamine, minerale i druge hranjive elemente, kao što su vitamini A i C, kalij, biljna vlakna, u njima su otkriveni i brojni bioflavonoidi koji imaju snažno antioksidantsko djelovanje, vrlo važno u preventivi i smanjivanju rizika obolijevanja od različitih oblika karcinoma, posebno raka dojke i debelog crijeva. Osim toga, antioksidanti pomažu i u prevenciji određenih faktora koji potiču nastanak bolesti krvnog sistema. Američki Nacionalni institut za zdravlje financira istraživanja o utjecaju brusnica na srčane bolesti, koja pokazuju da tri čaše soka od brusnica na dan povećavaju nivo antioksidansa u plazmi više od 120 posto.

Na taj način se u krvi podiže nivo dobrog kolesterola (HDL), te se rizik od bolesti srca i krvnog sistema smanjuje za čak 40 posto. Hipurična kiselina, koja se nalazi u brusnicama, prirodni je antibiotik, pripisuju im se i antibakterijska i antifungalna (protiv gljivična) svojstva, dok antocianini i proantocianidi iz brusnica pomažu pri obnovi stanica koje su odgovorne za vid. Istraživanjima se također došlo do saznanja da brusnice mogu spriječiti propadanje zuba i nastanak karijesa, a za dijabetičare je korisna jer snižava glukozu u krvi.

Naučnici kažu da su još američki Indijanci koristili brusnice kao lijek.
Miješali su ih s kukuruznim brašnom, a zatim su smjesu stavljali na rane da bi spriječili trovanje krvi.
Od njih su pripremali i jelo koje su zvali pimecan – sušeno i usitnjeno meso ili ribu pomiješali bi s mašću i brusnicama i od te smijese su mijesili pogačice koje su sušili na suncu.
Tokom dugih zima te pogačice su bile bogat izvor proteina i vitamina, tim prije što se brusnice sporo kvare jer sadrže mnogo pektina.

Pošto su bogate vitaminom C, pomorci, kojima je prijetila opasnost od skorbuta, u prošlosti su imali običaj da na duga putovanja ponesu bačve pune brusnica.

Najrasprostanjenija je američka  a zatim europska brusnica, no pravi hit
trenutno u svijetu  antioksidasnih  namirnica,visoko   na  prvom  mjestu,
nalazi  se  SKANDINAVSKA BRUSNICA.  No kako doći do nje i gdje je
nabaviti već je malo teže jer nije dovoljno raprostranjena izvan granica  svog skandinavskog podneblja.  


Nema komentara:

Objavi komentar