Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 1. srpnja 2013.

MALINA

Malina liječi ženske tegobe, štiti od sunca i skida kilograme

Malina (lat. Rubus idaeus) je zeljasta biljka iz porodice ruža.
 Vjeruje se da je malina podrijetlom iz Južne Azije i da je toliko stara da su je jeli i špiljski ljudi.
 Tijekom mnogih vijekova cijenjena je kao ljekovita biljka.
 Stari Grci pripisivali su joj moć poticanja plodnosti, u koju su svrhu više koristili njene listove nego plodove.
 Međutim, očaravajući okus ploda maline najzaslužniji je za njen današnji status vrhunski popularnog voća.

 Sastav i ljekovitost maline

 Malina je bogata antioksidansima. 100 grama plodova maline daje 44 posto dnevne preporučene količine vitamina C.
 Sadrži i resveratrol, koji usporava starenje, te visok udio elagične kiseline, koja djeluje antikancerogeno.
 U njenom sastavu su i vlakna, folna kiselina, vitamin K, vitamin E5, mangan, magnezij, bakar, kalij i omega 3 masne kiseline.
 Redovna konzumacija uljepšava ten, jača kosu, poboljšava zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava, osnažuje imunitet i štiti od upala.
 Malina smanjuje djelovanje slobodnih radikala te štiti od raka debelog crijeva, dojke, maternice, jednjaka i prostate.
 Fitonutrijenti u malini sprečavaju širenje stanica raka te ih potiču na apoptozu, odnosno samouništenje.

 Sprječava debljanje i dijabetes

Ketoni u malini zaslužni su za kontrolu glukoze u krvi te pomažu u sprečavanju pretilosti i dijabetesa.
 Ketoni potiču metabolizam masti, smanjuju masne naslage i sprečavaju bolesti vezane uz gojaznost.
 U istraživanjima, ljudi koji su konzumirali hranu s visokim udjelom masnoća, uz konzumaciju ketona maline nisu dobivali na težini.
 Unosom maline aktivira se hormon adiponektin, od čijeg nedostatka pate ljudi s dijabetesom tipa 2.
 Adiponektin vraća ravnotežu u krvi, smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti koje prate dijabetes tipa 2.

 Najviši prirodni zaštitni faktor

 Ulje sjemenki čileanske maline posebno je, jer sadrži visoke razine omega 3 i omega 6 esencijalnih masnih kiselina te vitamina E.
 Zahvaljujući njima odlično štiti kožu od jakog sunca.
 Procjenjuje se da je zaštitni faktor (SPF) ovog ulja između 28 i 50, ovisno o uvjetima uzgoja.
 Može se koristiti ne samo kao zaštita od sunca, nego i za tretiranje bora, strija, ekcema, dermatitisa i općenito svih upalnih stanja kože.
 Vrlo je stabilno te se može nanositi samostalno ili dodavati u kozmetičke pripravke.

 Ljekovitost lista maline

 Plodovi maline izvanredno su ukusni i zdravi, ali ljekovitost listova mnogo je veća od plodova.
 Malinu nazivaju i ženskom biljkom jer liječi mnoge tegobe ženskih organa.
 Čaj od listova pomaže kod menstrualnih grčeva, jakih krvarenja i iscjetka.
 Može se piti prije, tijekom i nakon poroda.
 Redovno konzumiranje čaja od listova maline tijekom trudnoće jača i tonizira maternicu, sprečava pobačaj, pomaže tijekom poroda i sprečava jako krvarenje nakon poroda.
 Nakon poroda ubrzava oporavak maternice i potiče stvaranje mlijeka.
 S konzumiranjem ovog čaja počnite od trećeg mjeseca trudnoće. Pijte dvije do tri šalice na dan.
 Čaj se koristi i za jačanje desni, dezinfekciju krajnika, sprečavanje dječjih proljeva i kod očnih oboljenja.
 Priprema čaja: žličicu lista maline prelijte sa šalicom vruće vode. Pijte toplo.
 Napomena: Čaj od lišća maline ne preporučuje se ako ste u prethodnoj trudnoći imali pobačaj ili ako su trudovi trajali manje od tri sata.
 
Ljekovito djelovanje maline:
     sprečava pretilost
     regulira razinu šećera u krvi
     smanjuje djelovanje slobodnih radikala
     pruža zaštitu od sunca
     smiruje kožne tegobe
     pomaže kod ženskih bolesti
     osnažuje imunitet
     štiti od bolesti srca i krvnih žila
     snizuje visoku temperaturu
 
 Ocat od maline za skidanje temperature

 Pomiješajte litru prirodnog jabučnog octa s 500 grama izgnječenih malina. Ostavite deset dana na toplome mjestu i procijedite.
 U slučaju groznice razrijedite dvije žličice octa od maline u čaši vode i pijte nekoliko puta na dan.

 Malina u kulinarstvu

 Sezona malina počinje u lipnju.
 Maline je najbolje jesti svježe, no možete ih koristiti i za pripremu pekmeza, sokova, sladoleda, kolača, slatkih umaka itd.
 Maline također možete sušiti ili zamrzavati.
 Svježe maline upotrijebite u roku od dva dana. Čuvajte ih u hladnjaku.
 Maline se obično beru ručno, zbog toga nije potrebno pranje vodom - dovoljno je odstraniti komadiće lišća. Pranjem u vodi malina gubi svoju strukturu i aromu.
 Ako ste u prilici, prednost dajte divljim ili organski uzgojenim malinama.

 Smoothie od maline

Sastojci:
 60 grama malina
 1 čaša soka naranče
 šaka špinata
 1 banana
 60 grama leda

Priprema:
 Izmiksajte sve sastojke u blenderu i uživajte u ovom ljetnom osvježavajućem napitku!

Nema komentara:

Objavi komentar