Ukupno prikaza stranice

utorak, 15. listopada 2013.

GROŽĐE

Grožđe čisti organizam

Grožđe, osim što osvježava, uzima se kao lijek za čišćenje krvi, regulisanje varenja, uklanjanje masnih naslaga iz tijela, za liječenje upalnih procesa organa za varenje, kao i za uklanjanje reumatičnih poteškoća i kožnih alergija.

Svježi sok od grožđa bogat je vitaminima A, B i C i raznim mineralima. Grožđe djeluje kao prirodni tonik organizma, a osim toga je i izrazito hranljiva namirnica. Sadrži oko 20 posto šećera, pa je i energetski vrijedna namirnica. Ovo voće je takođe veoma važan izvor bioflavonida, koji štite organizam od slobodnih radikala. Zbog različitih antioksidansa, grožđe ima i snažan efekat protiv bakterija, virusa, upala i alergija.

Preporučuje se protiv loše cirkulacije, a važno je i u usporavanju starenja, odnosno sprječavanju demencije i degenerativnih očnih bolesti. Kupujte samo zrele grozdove jer jednom ubrani više ne sazrijevaju. Grozd sa bobicama mora da bude zelenkastožute boje. Grožđe operite neposredno prije jela, a kako biste ga očuvali svježim, držite ga u plastičnoj kutiji u frižideru. Bijelo grožđe ima vrlo sličnu energetsku vrijednost crnom, nešto manje kalijuma i kalcijuma, ali siromašno je fenolima u odnosu na crno grožđe.

CRNO GROŽÐE

Bobice grozda moraju da budu što tamnije, skoro crne, a kad grozd protresete, bobice ne smiju da ispadaju. Kožica crnog grožđa obiluje fenolnim materijama, koje mu daju boju i ukus, a nama zdravlje. Polifenoli (resveratroli, antocijani, katehini i kvercetini) su antioksidanti koji uništavaju štetne supstance, slobodne radikale koji mogu da izazovu tumor. Oni čuvaju prohodnost arterija, pa tako smanjuju rizik od bolesti srca.
Crno grožđe bi trebalo jesti često zbog hranljivog bogatstva, najviše kalijuma, vitamina C, B1 i B6 i mangana. Crno grožđe obiluje i flavonoidima, od kojih su najvažniji kvercitin i rezveratrol jer smanjuju zgrušavanje krvi i snižavaju loš LDL kolesterol, smanjujući tako rizik od srčanih bolesti.

Nedavno istraživanje pokazalo je da konzumacija crnog grožđa povećava nivo hormona melatonina, neophodnog za dobar san. Od određenih vrsta grožđa prave se grožđice koje obiluju biljnim vlaknima, kalcijumom i željezom, a mogu zamijeniti i šećer u kolačima. Visoka koncentracija rezervatola je u ljusci crnog grožđa. Rezervatol pozitivno utiče na motorne i mentalne funkcije mozga i smanjuje rizik od moždanog udara, a pomaže i fleksibilnosti i zdravlju srčanog mišića. Neka istraživanja su pokazala da rezervatol ima važnu ulogu u sprječavanju malignih bolesti i da čak može da ubrza uništavanje već postojećih ćelija raka.

Suho grožđe
Iako se za namirnice koje su slatke i ljepljive, kao što je suho grožđe, smatralo da prouzrokuju propadanje zuba, novija istraživanja su potvrdila suprotno. Pokazalo se da supstance iz suhog grožđa suzbijaju rast bakterija odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni prije svega zato što obiluju fruktozom i glukozom, a ne saharozom koja je glavni krivac za oboljenja usne duplje.

Nema komentara:

Objavi komentar