Ukupno prikaza stranice

petak, 18. listopada 2013.

PRIRODNI DIURETICI

Koji su prirodni diuretici?

Diuretici su tvari koje pomažu izbacivanju vode i toksina iz organizma, i to putem urinarnog trakta. Da bi izbjegli probleme poput nadutosti, osjećaja težine, umor i neke druge slične, možemo se potpomoći prirodnim diureticima. Diuretici su namirnice pomoću kojih potičemo stimulaciju metabolizma.

Rajčica

Rajčica se često koristi u kuhinji i dosta je poznat sastojak u našem podneblju. Ona je korisna i kao prirodni diuretik s obzirom da sadrži dosta visok udio vode u sebi. Pored vode rajčica je bogata i karotenom, antioksidantom likopenom i vitaminom C. Konzumacija rajčice potpomaže otpuštanje vode iz organizma te uklanjanje raznih toksina.

Maslačak

Maslačak se rjeđe koristi u našim trpezama ali je i on jedan dosta vrijedan prirodni diuretik. Konzumacija biljke maslačak učinkovito potpomaže bubrezima kod uklanjanja viška vode i soli, a pritom je i dobar izvor kalija koji je jedan od važnijih minerala u tijelu.

Krastavac

Krastavac obiluje sumporom i silicijem, pa tako povećava lučenje mokraćne kiseline i ispuštanje toksina iz tijela. Visok postotak vode u krastavcu doprinosi diuretskom učinku, a njegovom konzumacijom stimuliramo izbacivanje masnoća iz organizma.

Mrkva

Mrkva potiče i ubrzava naš metabolizam, te potiče izlučivanje tekućina i toksina iz tijela. Pored toga mrkva doprinosi uklanjanju masnih naslaga te smanjuje kolesterol.

Češnjak

Češnjak čisti organizam od nepotrebnih i suvišnih tvari. Redovna konzumacija češnjaka dovodi do razlaganja i izbacivanja suvišnih tvari iz organizma.

Kukuruzna svila

Kukuruzna svila je odličan diuretik ako se pije kao čaj. Ona pomaže kod zastoja mokraće, što dovodi do povećanja količine izlučene tekućine iz organizma bez štetnih posljedica.

Peršin

Peršin često koristimo a nismo niti svjesni da je ta začinska biljka odličan prirodni diuretik koji potiče rad bubrega i tako doprinosi izbacivanju suvišne tekućine iz tijela i toksina.

Celer

Celer je dobro poznat kao prirodni diuretik, a pored toga je efikasan i u liječenju bubrega i mokraćnih kanala.

Zelena salata

Zelena salata je dosta učinkovit diuretik pogotovo ako uzmemo u obzir da ona sadrži kalij, fosfor, kalcij i magnezij. Pored nabrojanih, zelena salata sadrži i vitamin C, karoten, vitamin E, vitamine B1, B2, B i niacin. Pored nabrojanih supstanci, zelena salata u sebi sadrži preko 90% vode.

Kupus

Kupus se također smatra učinkovitim prirodnim diuretikom. Pored toga što on potpomaže pojačano izlučivanje tekućine iz tijela, kupus pozitivno djeluje na crijevnu floru i jedan je od poznatijih detoksikanata u zimskoj ishrani.

Šparoge

Šparoge su odličan prirodni diuretik. Naime, one su bogate alkaloidom asparaginom koji poboljšava funkciju bubrega i tako potiče izbacivanje suvišnih i štetnih tekućina iz organizma.

Brusnica

Brusnicu mnogi smatraju jednim od najboljih i najefikasnijih diuretika kada je riječ o sprječavanju retencije vode, ali i izlučivanju mokraće iz tijela.

Lubenica

Lubenica se često koristi kao prirodni diuretik. Ona je bogata kalijem, fosforom, magnezijem i cinkom, te pored toga vodom koja povećava njeno diuretsko djelovanje.

Uvin čaj

Čaj od uve popularan je lijek za obljenja urinarnog trakta. Osim toga on djeluje antimikrobno i diuretski na tijelo, što ga svrstava na ovaj popis prirodnih diuretika.

Zeleni čaj

Zeleni čaj potpomaže kod blage detoksikacije organizma i jedan je od najčešće korištenih prirodnih diuretika.

Jabučni ocat

Jabučni ocat ili sirće od jabuka se preporuča konzumirati tri do četiri puta dnevno i to po dvije čajne žlice pomiješane u čaši s vodom.

Nema komentara:

Objavi komentar