Ukupno prikaza stranice

srijeda, 23. listopada 2013.

ZOB



Zob je žitarica koja se od davnina koristi zbog svojih ljekovitih svojstava. Moderna znanost rasvijetlila je koje su tvari zaslužne za povoljna djelovanja zobi. Naime, radi se o prehrambenim vlaknima topljivim u vodi.

Znanstvene studije pokazuju da topljiva vlakna porijeklom iz zobi djeluju preventivno na bolesti srca i krvnih žila, snizujući razinu kolesterola, te djelujući na apsorpciju žučnih kiselina. Topljiva vlakna utječu i na funkciju inzulina, te tako prirodno reguliraju razinu šećera u krvi tijekom dana, što istodobno polucuje dulji osjećaj sitosti. Tijekom prolaska kroz probavni sustav, vlakna iz zobi tvore gel s vodenom komponentom, te na taj način povećavaju volumen crijevnog sadržaja i olakšavaju prolaz fecesa kroz probavni sustav. Na taj način održava se zdravlje probavnog sustava, a time i zdravlje čitavog organizma…

Danas se na tržištu mogu naći brojni proizvodi od zobi, ali i oni kojima je dodana zob, kako bi se obogatio njihov sadržaj vlakana. Posebno je interesantan čaj od zobi koji se može piti u svakoj prilici, a preporučuje se osobama s povišenom razinom kolesterola i dijabetičarima. Najbolje prija kad je zaslađen finim domaćim medom.

ČAJ OD ZOBI
posebno se preporučuje kod svih vrsta karcinoma.
Način pripreme:
oprati malo zob,2 l prokuhane vode ohladiti te u nju staviti sedam žlica zobi,ostaviti preko noći te iduće jutro procijediti i konzumirati samo tekućinu.
Za teža oboljenja preporuka je 2 l čaja od zobi,za zdrave osobe po
vlastitoj želji.

Nema komentara:

Objavi komentar