Ukupno prikaza stranice

srijeda, 23. listopada 2013.

ZDRAVLJE I DUGOVJEČNOST

Ove namirnice garantiraju dug i zdrav život!

Nakon mnogo analiza, pregovora i dogovora stručnjaci za zdravlje sveli su listu namirnica na one najzdravije.

Od srca sve počinje i ako ćete brinuti o zdravlju svog srca, veće su vam šanse da živite kvalitetan i dug život. Za početak, pobrinite se da u vašem tanjuru budu namirnice koje čuvaju srce, krvotok i jačaju imunitet.

Nakon mnogo analiza, pregovora i dogovora stručnjaci za zdravlje sveli su listu namirnica koje su ipak najzdravije i koje morate redovito jesti ukoliko vas uopće zanima zdravlje.

Limun
je poveo na ovoj listi. Razlog je prije svega vitamin C koji povećava razinu dobrog kolesterola i jača kosti. U sebi ima flavonoide koji su pravi pravi borci protiv stanica raka i smiruju sve zapaljinske procese.

Brokula
je izuzetno povrće bogato vitaminom C (ima ga čak dva puta više od limuna) i vitaminom K. Brokula je zato važna i za zdravlje kostiju, a iz njega ćete najviše dobiti ako ga jedete svježeg.

Krumpir
je bogat folatima koji su značajni za izgradnju stanica i sprječavaju DNK promjene koje mogu uzrokovati rak.

Losos
je iznimno bogat omega 3 kiselinama koje su neophodne za zdravlje srca, borbu protiv raka i depresije. U sebi ima i niacin koji poboljšava memoriju i bori se protiv Alzheimerove bolesti. Ako imate priliku, jedite divljeg lososa.

Orah, lješnjak i badem
reguliraju spavanje zahvaljujući melatoninu, ali ključan sastojak su omega 3 masne kiseline majstori za smanjenje razine kolesterola, zaštitu od sunca, popravljanje raspoloženja. Savjet je da pojedete nekoliko ovih orašastih voćkica za desert.

Avokado
nije namirnica s ovog podneblja, ali je treba uvesti u jelovnik prije svega ako želite dobro svom srcu. Avokado snižava razinu kolesterola, smanjuje rizik od srčanih oboljenja, a povećava apsorpciju beta karotena ukoliko ga umiješate u salatu od povrća.

Češnjak
je svemoćan - štiti organizam od bakterija, sprječava upale, snižava kolesterol, snižava krvni tlak. Alicin je glavni sastojak i najviše ćete ga pojesti ako češnjak jesti svjež. Kuhanjem ova namirnica gubi mnogo toga hranjivog.

Špinat
ne smijete preskakati ako mislite na zdravlje. Jedite ga svježeg kako biste iz njega iskoristili maksimum. Liječnici tvrde da je najučinkovitija namirnica u borbi sa stanicama raka zahvaljujući antioksidansima, luteinu i zeksantina. Ako vam je bljutav svjež špinat, napravite miks s mrkvom, bananom i jabukom. Sve pasirajte u blenderu, dodajte led i počastite sebe više nego zdravim obrokom.

Mahunarke
jedite četiri puta tjedno i značajno ćete umanjiti šanse za bolesti srca. Jedite što tamnije sorte graha, graška, leće, jer su 40 puta bogatije antioksidansima.

Nema komentara:

Objavi komentar