Ukupno prikaza stranice

subota, 8. veljače 2014.

BANANE

Pet problema koje banana rješava bolje od tablete!

Tri vrste šećera i obilje vlakana razlozi su zbog kojih banana iskače iz šablone brzopoteznih izvora energije. Osim hranjive vrijednosti dokazana je njena moć u otklanjanju brojnih tegoba kod kojih inače najčešće posežemo za tabletom...


1. Nadutost i zatvor

Banane sadrže pektin, koji ubrzava probavu i podstiče izbacivanje toksina i teških metala iz tijela. Osim toga, njihovo djelovanje je probiotsko i stimuliše rad crijeva. Svi ovi faktori podstiču rad probave i smanjuju nadutost, dok vlakna iz mekanog ploda razbuđuju crijeva i deluju poput prirodnog laksativa na zatvor.

2. Stres

Nazivaju ga bolešću modernog doba, jer neprestano ostavlja velike posljedice na naše zdravlje, stres ubrzava metabolizam, pri čemu pada nivo kalija u organizmu. Ravnotežu je moguće uspostaviti pomoću jedne banane, koja u sebi sadrži dovoljno kalija, koji će pomoći u normalizaciji otkucaja srca, slanju kiseonika u mozak i regulisanju optimalne količine vode u tijelu.

3. Krvni tlak

Poznato je kako velik unos natrija, a mali unos kalija ima negativan uticaj na krvni tlak. Zbog toga je važno tijelo opskrbiti velikom količinom kalija, koju sadrže banane. Svako jutro preporučuje se da pojedete jednu bananu, koja će tlak održavati na dozvoljenoj granici idealnog.

4. PMS

Banane obiluju vitaminom B6, koji povoljno utiče na razinu glukoze u krvi, a dokazano je kako vitamin iz B zajednice kod PMS-a uspješno reducira problem bolnih i napetih grudi, promjene raspoloženja i nakupljanja vode u tijelu.

5. Depresija

Sastojak banane je triotofan, oblik proteina koji pospešuje otpuštanje serotonina, poznatog kao hormona sreće. Naime, samo jedna banana je dovoljna da nivo serotonina skoči, nakon čega nastaje osjećaj smirenosti i zadovoljstva.

Nema komentara:

Objavi komentar