Ukupno prikaza stranice

subota, 8. veljače 2014.

VITAMIN C

Za šta sve naš organizam treba vitamin C ?


Vitamin C je važan iz više razloga. Vitamin C je bitan za normalno funkcioniranje ljudskog tijela.

Vitamin C prvenstveno ćete naći u svim vrstama agruma poput limuna, narandže, guava itd. Evo nekoliko razloga zbog čega je potrebno da redovno unosimo vitamin C u naš organizam:

1. Slobodni radikali

Vitamina C pomaže u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Ovi slobodni radikali mogu izazvati mnogo štete kao što je prerano starenje i oštećenje organa u tijelu. Kako bi ostali zaštićeni od štetnog afekta slobodnih radikala, trebate svaki dan unijeti bar jednu zdravu dozu namirnice bogatu vitaminom C.

2.Rak

Vitamin C ima mnoge prednosti, među kojima je i ta da pruža zaštitu protiv svih vrsta raka. To čini tako što antitijela i stanice imunološkog sistema održava aktivnim. Stoga je veoma važno da redovno konzumirate namirnice bogate vitaminom C.

3.Poboljšava raspoloženje

Nedostatak vitamina C može dovesti do promjena raspoloženja. Ovaj vitamin pretvara određene aminokiseline u neurotransmitere. Neurotransmiteri su vrlo važni za primanje i slanje poruka u mozgu koji utiču na naše raspoloženje.

4.Struktura tijela

Vitamin C ima mnoge prednosti za ljudsko tijelo. On čini osnovnu strukturu kolagena koji je opet osnovni temelj vezivnog tkiva koji se nalazi u kapilarnim zidovima, ligamentima, koži, hrskavici, kostima. Osobe s nedostatkom vitamina C imaju slabe kosti i opuštenu kožu.

5.Hipertenzija

Hipertenzivne osobe također imaju dosta prednosti vitamina C. Ove osobe redovno moraju konzumirati neke namirnice bogate vitaminom C. Vitamic C proširuje živce i mišiće, a time spašava hipertenzivne od bilo kakvog daljnjeg pogoršanja.

6.Prehlada

Mnogi ljudi imaju pogrešnu predodžbu da korištenje limun za vrijeme prehlade može pogoršati prehladu. To je potpuno pogrešno jer je istraživanjima dokazano da dovoljna doza vitamina C može suzbiti prehladu.

7.Zaštita DNKA od oštećenja

Antioksidansi u vitaminu C neutraliziraju nestabilne molekule kisika koje bi inače mogle prouzročiti oštećenja DNKA stanica.

Nema komentara:

Objavi komentar