Najljekovitije biljke svijeta: kadulja
Kadulja se ubraja među najljekovitije biljke našeg planeta.
Njezino latinsko ime - Salvia officinalis - potječe od riječi salvare što znači spasiti ili liječiti.
U grobnicama faraona ova biljka je bila glavni sastojak smjese za balzamiranje.
Grčki liječnik Dioskorid koristio ju je za liječenje mnogih bolesti poput krvarenja, groznice, mokraćnih kamenaca i neredovitih menstruacija.
U vremena Karla Velikog kadulju su sadili u svakom vrtu i smatrali najljekovitijom biljkom.
Koristili su ju za liječenje skoro svake bolesti pa je zbog toga dobila status svete biljke.
Ljekovito djelovanje kadulje
Kadulja je svakako jedna od biljaka koju bi svi trebali imati u kućnoj apoteci.
Ona ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje. Smiruje, osvježava i okrepljuje, pomaže protiv bolova i visoke temperature.
Kadulja je odlično sredstvo za pročišćivanje krvi i izbacivanje sluzi iz organizma. Ona jača krvožilni sustav, stimulira cirkulaciju, djeluje protiv krvarenja i upala.
Istraživanja su pokazala da kadulja može sniziti razinu glukoze u krvi što je čini korisnom kod dijabetesa.
Nedavno se pokazalo i da kadulja poboljšava pamćenje i djeluje protiv Alzheimerove bolesti.
Zbog svojeg jakog antiseptičkog djelovanja koristi se u liječenju afti, neugodnog zadaha iz usta, problema s grlom i krajnicima, karijesa i zagnojenja desni. Ako imate takvih problema - grgljajte čaj od kadulje.
Kadulja je čudesna biljka koja...
ima antibakterijsko, antigljivično i antiseptičko djelovanje
pročišćava krv
ublažava depresiju i stres
snižava temperaturu i djeluje protiv bolova
smanjuje razinu šećera u krvi
pomaže kod krvarenja i upala
regulira rad crijeva i želuca
pomaže kod migrene i reume
Kadulja djeluje protiv učestalih povraćanja i proljeva, a bolje nego bilo koja druga biljka pomaže radu crijeva i želuca.
Povoljno djeluje na ženske tegobe. Poboljšava tonus rodnice, djeluje antigljivično, pomaže kod reguliranja menstruacije, uspostavlja hormonalnu ravnotežu i sprječava tegobe menopauze.
Kadulja pomaže radu bubrega i sprječava nastanak edema.
Ova biljka također ima svoje mjesto i u kozmetici, pa tako predstavlja odlično sredstvo za potamnjivanje kose i prikrivanje sijede kose.
Uzgoj i primjena kadulje
Postoji mnogo vrsta kadulje, no u liječenju se koristi samo takozvana ljekovita kadulja - salvia officinalis. To je biljka koja raste pod mediteranskim podnebljem, ali se bez problema može uzgajati u lončanicama.
Kadulja voli suhu i sunčanu klimu pa ju treba smjestiti na najtoplije i najsunčanije mjesto. Najbolje uspijeva u siromašnom, pjeskovitom i slabo hranjivom tlu.
Listovi kadulje se beru u proljeće ili ljeto i suše se u hladu.
Kadulja se može koristiti u obliku čaja, ulja, naljeva, uvaraka, vina, losiona i tinktura.
Koristi se i u kuhinji kao začin kod pripreme umaka, juha i jela od povrća.
Čaj od kadulje se priprema tako da se 1-2 žličice kadulje prelije s 2 dcl vruće vode i pusti da odstoji 10 minuta. Čaj je poprilično jakog okusa i može biti neugodan za piti.
Ulje od kadulje možete pripremiti tako da namočite punu šaku suhih cvjetova kadulje u litru kvalitetnog maslinovog ulja i ostavite na suncu mjesec dana. Procijedite i koristite za masažu kod probavnih tegoba i reume.
Kaduljino ulje se može koristiti i u terapiji inhalacijom – za smirenje, poboljšanje pamćenja i koncentracije te kod gripe i prehlade.
Malu količinu ulja kadulja promiješajte s baznim uljem i koristite lokalno kod neplodnosti, problema u menopauzi, za prevenciju infekcija urinarnog trakta, za opuštanje mišića i ukočenog vrata.
Ulje kadulje blagotvorno djeluje kod proširenih pora, zacjeljivanja rana, psorijaze, dermatitisa i čireva.
Kaduljino ulje je najbolje kombinirati s uljem ružmarina, lavande, limuna i bergamota.
Napomena
Ne preporučuje se dugotrajno uzimanje visokih doza čaja od kadulje. Kaduljino ulje je snažnog djelovanja, zbog čega se mora oprezno koristiti jer može biti toksično.
Kadulja se ne preporučuje trudnicama, osobama sklonima epileptičnim napadajima, osobama s visokim tlakom te dojiljama zbog mogućnosti manjeg lučenja mlijeka.
Svježi sir s kaduljom
Kadulja je odlična kao začin jer potiče rad probavnog sustava. Isprobajte ovaj recept s kaduljom:
Sastojci:
pola šalice svježe kadulje
češanj češnjaka
250 g svježeg sira
3 žličice soka limuna
Ubacite kadulju i češnjak u blender i dobro sameljite. Pomiješajte kadulju i češnjak sa sirom i limunovim sokom. Ostavite da odstoji jedan dan u hladnjaku radi boljeg okusa.
Dobar tek!
Nema komentara:
Objavi komentar