Ukupno prikaza stranice

srijeda, 28. studenoga 2012.

JAPANSKI KRISTALI

            

Tibicos ili Tibi, vodeni kefir, šećerni kefir ili japanski vodeni kristali

Autor: Ljubica Šaran
Matrix World
Tibicos  je probiotička kultura koja uz pomoć fermentacije oslobađa vrhunske gljivice probiotikalactobacilusa i lactobaciluse brevise koji usput prave od šećera polisaharide (dekstrane) koji direktno ulaze u stanična tijela i hrane ih energijom bez podizanja šećera u krvi. Dekstrani su polisaharidi glukoze dobiveni enzimskim cijepanjem saharoze posredstvom bakterija. Dekstran je odlična zamjena za krvnu plazmu, naročito kod opeklina i šoka.
Što su probiotici?
Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije probiotici su živi mikroorganizmi (tzv. “dobre” bakterije) koji, primijenjeni u adekvatnoj količini, imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina.
Probiotici osiguravaju potrebne uvjete za savršenu funkciju crijevne mikroflore i razvoj tzv. dobrih bakterija. Oni su nutricionistički dodaci prehrani koji sadrže žive bakterije ili kulture kvasca.
Probiotik Tibicos pripremljen sa kupinama, malinama, narančama, limunom i jagodama
Probiotik Tibicos pripremljen sa kupinama, malinama, narančama, limunom i jagodama
Što je to crijevna mikroflora?
Gastrointestinalni sustav predstavlja složeni ekosustav u kojem se uspostavlja ravnoteža između domaćina i crijevne mikroflore koju čine fakultativni i obvezatni anaerobi.
Otprilike 95% crijevne bakterijske populacije kod ljudi čine obvezatni anaerobi poput Bifidobacterium, Clostridium, Eubacterium, Fusobacterium, Peptococcus, Peptostreptococcus i Bacteroides.
Dok 1-10% crijevne populacije čine fakultativni anaerobi poput Lactobacillus, Escherichia coli, Klebsiella, Streptococcus, Staphylococcus i Bacillus.
Aerobni mikroorganizmi nisu prisutni kod zdravih osoba s iznimkom Psedomonasa koji je prisutan u vrlo maloj količini. Većina bakterija je prisutna u debelom crijevu s bakterijskom koncentacijom od 10 na jedanaestu do 10 na dvanaestu CFU (engl.colony-forming units) na mililitar. Crijevna mikroflora je važna za sazrijevanje imunološkog sustava, razvoj normalne crijevne morfologije, održavanje kroničnog i imunološki posredovanog upalnog odgovora, održavanje funkcije crijevne sluznice, obranu od alergena te pomaže u prevenciji od pričvršćivanja patogenih mikroorganizama.
Apsorpcija razloženih sastojaka hrane zbiva se gotovo isključivo preko epitela crijevne sluznice tankog crijeva, a neznatno preko sluznice debelog crijeva, želuca i usne šupljine.U crijevnom sustavu (endotelu sluznice crijeva) nalazi se 80% svih imunoloških stanica tzv. crijevnih makrofaga važnih za tzv. primarni imunološki nadzor. Stoga zdrava crijevna mikroflora, kao zaštitna barijera, predstavlja prvi “obrambeni” zid od štetnih mikroorganizama.
Kako probiotici djeluju?
Probiotici pomažu u uspostavljanju ravnoteže (između tzv. “dobrih i loših” bakterija) u našim crijevima jermikroflora može postati poremećena uslijed bolesti, stresa, starenja, uzimanja antibiotika ili drugih lijekova, izlaganja toksinima, prekomjernoj konzumaciji alkohola, te čak i kod korištenja antibakterijskih sapuna. Probiotičke vrste kompetitivno inhibiraju stvaranje toksičnih supstancija i rast manje poželjnih vrsta natječući se za prostor i hranu. Dosadašnja znanstvena istraživanja upućuju da probiotici ne mogu zamijeniti uništenu prirodnu tjelesnu floru, međutim kao privremene kolonije mogu pomoći organizmu obavljajući iste funkcije kao prirodna flora, dajući prirodnoj flori dovoljno vremena da se oporavi. Probiotičke vrste se potom ubrzano zamjenjuju prirodno nastalom crijevnom florom.
Dokazana klinička uloga probiotika jest ta da oni sprječavaju gastrointestinalne tegobe kod bolesnika koji uzimaju antibiotike.
Nuspojava konzumacije nekih  probiotika može dovesti do stanja koje nazivamo sindromom pretjerane drenaže, a koje uključuje glavobolju, proljev, nadutost, vjetrove ili zatvor. Ove nuspojave pripisujemo čišćenju toksina iz tijela i može potrajati nekoliko dana. Tada je najbolje smanjiti dozu probiotika dok simptomi ne prestanu.
Vrste probiotika
Najčešće korišteni probiotici su različite vrste roda Bifidobacterium (normalni stanovnici debelog crijeva, izolirano 30 vrsta) i Lactobacillus (normalni stanovnici crijeva i vagine, izolirano 56 vrsta) poput:
  • Bifidobacterium bifidum
  • Bifidobacterium breve
  • Bifidobacterium infantis
  • Bifidobacterium longum
  • Lactobacillus acidophilus
  • Lactobacillus casei
  • Lactobacillus plantarum
  • Lactobacillus reuteri
  • Lactobacillus rhamnosus
  • Lactobacillus GG
Ostale vrste: Lactococcus, Saccharomyces (probiotički kvasac), Enterococcus. Jogurt-bakterije, ali bez probiotičkog učinka:
  • Lactobacillus bulgaricus
  • Streptococcus thermophilu
Treba istaknuti da se Lactobacillus acidophilus nalazi u probavnom i urogenitalnom traktu dojenčadi i odraslih kao normalan stanovnik zdravih sluznica, gdje regulira pH sluznice i štiti sluznicu od patogenih i nepoželjnih bakterija i gljivica. Probiotici imaju učinak prirodnih antibiotika budući da sprečavaju rast i razvoj različitih bakterija (Escherihia coli, Salmonella, Shigellae) te posebno učinkovito djeluju na gljivicuCandidu albicans. Ljekoviti pozitivni učinci probiotika potvrđeni su brojnim znanstvenim studijama diljem svijeta.  
Najstariji proizvod s pozitivnim učinkom na zdravlje koji ima tisućljetnu tradiciju je kefir podrijetlom s Kavkaza. Kada dulje stoji, kefir miriše na kvasac (germu), zbog toga što bakterije mliječno-kiselog vrenja tijekom fermentacije proizvode velike količine B vitamina.
Vitamini B kompleksa, osobito B3 (niacin), sprečavaju upalu i atrofiju sluznica, osiguravaju rast i razvoj novih epitelnih stanica zajedno s provitaminom A i beta karotenom.
Probiotici liječe i sprječavaju:
Nadražen želudac, Gastritis, Alergični rinitis, Anksioznost i umor, Baktrijsku vaginozu, dječje infekcije, dijareju, ekceme, nepravilnu probavu, Gastroenteritis, Hiperoksulariju, Kožne alergije, Disajne alergije, Oštećenja jetre izazvana konzumacijiom alkohola, usporen ili nepravilan rad jetre, Kandidiozu, Bilarnu bolset i bilarnu opstrukciju probavnog trakta, Kolis, Kolitis, Konjuktivitis, Cistične fibroze, Enterokolitis, Gastro intestinalne infekcije i bolesti, Upale i infekcije probavnih organa, nus pojave kod transplatacije jetara, Sreptokoknu infekciju tip B, Infekcije izazvane kirurškim zahvatima, Prehladu i gripu, Gastrični Ulcer – čir na želucu, poremećaje laktacije (proizvodnje mlijeka), Oksidativni stres, Otrovanost pesticidima, Organo fosfozu, Nedostatak vitamina B kompleks, starenje, metastaziranje raka, Duodenal ulcer, Hiperkolestrolemiju, Niski imunitet i poremećaj imuniteta, peptični ulcer, Stres, Astma, Dermatitis, gljivične infekcije, Inflamacije, Infekcije Listerije, Osteo artritis, Pneumnokokalne infekcije, Operacije crijeva i probavnog trakta, Infekcije rezistentne na antibiotike,  Multiplu skrelozu, otrovanost sodijum nitratom, Infekcije streptokokima grupe A, Predtretman za operacijske zahvate, Infekcije urinarnog trakta, Rak probavnih organa, Mastitis, odvikavanje od droga ili detoks itd.
Priprema se vrlo jednostavno:
Čista staklena tegla 2 litre.
6 jušnih žlica Tibicosa
6 jušnih žlica Šećera
6 komada suhog grožđa ili jedna suha smokva
Jedan limun ili naranča, prepolovljen na pola
Čista hladna voda
Sve oprati, staviti u teglu, promiješati, pokriti tanjurićem.
Probiotik Tibicos sa narančom, limunom i suhim grožđem
Promiješati svaki dan, nakon 48 sati procijediti sok, oprati gljivice, oprati teglu, i sve početi iznova. Kako gljivice budu fermentirale vidjet ćete da se suhe smokve ili grožđe dižu na vrh, to je normalan proces. Također ćete vidjeti male mjehuriće CO2, i tragove rasta gljivica. Nakon 48 sati imat ćete više gljivica koje možete iskoristiti za nove tegle soka ili ih poklonite ili bacite.
PLjeti će fermentacija biti brža, a zimi sporija. Gljivice vole indirektno svjetlo i umjerenu temperaturu. Nikako gljivice ne izlagati direktnom izvoru topline.
Ako nemate limuna, naranča, grožđica i suhih smokava, ne očajavajte jer ovi sastojci poboljšavaju ukus vodenog kefira i eventualno dodaju vitamin C i fruktozu probiotičkom soku te smanjuju miris kvasca i fermentacije. Mnogi ljudi spravljaju samo čisti vodeni kefir i konzumiraju ga bez ikakvih dodataka.
U slučaju da imate bobičasto voće: maline, jagode, kupine itd, također možete dodavati vodenom kefiru. Okus i miris će biti fenomenalan i svi  hranjivi sastojci iz voća će se dodati probiotiku nakon što ih iskašite i ubacite u sok.
Nakon što ste sok iscijedili u čiste i suhe boce i vrčeve (uključujući sok limuna ili narančam pomiješan sa sokom probiotika) , držite ih zatvorene u frižideru. Pijte po potrebi.

Nema komentara:

Objavi komentar