Ukupno prikaza stranice

petak, 15. ožujka 2013.

CANDIDA

  Postoji mnogo vrsta kvasnih gljivica koje žive u našem probavnom traktu i kod žena u rodnici, koje se pod određenim okolnostima (kao npr. kod bakterijske neravnoteže nakon kure antibioticima) mogu pretvoriti u agresivni oblik i dovesti do mnogih zdravstvenih problema. Moderni stil života, brza hrana, pretjerani unos šećera i bijelog brašna, stres, rutinsko prepisivanje antibiotika, antibebi pilule itd. mogu dovesti do infekcije patogenim oblicima gljivica koje uzrokuju mnoge kronične poremećaje u tijelu. Najčešće dolazi do infekcije gljivicom candida albicans koja napada kožu, nokte, te oralnu, vaginalnu, urinarnu i analnu sluznicu, a može napasti i bronhije i pluća.

U normalnim okolnostima dobroćudne bakterije u našim crijevima, imunološki sustav i prava ph vrijednost drže pod kontrolom kvasne gljivice. Ali ako se crijevna flora poremeti gljivice se pretvaraju u patogeni oblik. Prisutnost candide može se dijagnosticirati uz pomoć testova. Ovisno o laboratoriju, može se izvršiti analiza stolice na gljivice, analiza pljuvačke ili krvi na antitijela (IgG i IgA) na candidu, ili analiza urina koja pokazuje prisutnost gljivica (yeast/fungal dysbiosis markers).

Najučestaliji simptomi kod infekcije kvasnim gljivicama su: snažna želja za slatkom hranom, kruhom, tjesteninom i sl., loš zadah iz usta, bijele naslage na jeziku, vjetrovi i napuhanost u trbuhu za vrijeme i nakon jela, osjećaj prezasićenosti, infekcije i upale, česte prehlade, alergije ili preosjetljivost, suha sluznica, suha koža i ekcem, problemi s koncentracijom, kronični umor, česte glavobolje, poremećena razina šećera u krvi, psihička nestabilnost i promjene raspoloženja, pms, hladne ruke i stopala, hemoroidi, proljev ili zatvor, vaginalna infekcija/bol, svrbež, iscjedak iz rodnice.

Parazitski oblik candide izlučuje otpadne tvari koje opterećuju jetru i cijeli organizam. Candida može primjerice proizvesti jednu vrstu lažnog estrogena što dovodi do signala u tijelu kao da ima dovoljno estrogena. Time se narušava prirodna proizvodnja ovog hormona što može dovesti do poremećaja menstrualnog ciklusa. Ako je razina šećera u krvi visoka, gljivica može proizvesti etanol, tj alkohol. Još jedan nusproizvod aktivnosti gljivica je acetaldehid, tvar slična formaldehidu, koji se zamjećuje u lošem zadahu iz usta.

Infekcija candidom može dovesti do raznih biokemijskih poremećaja u organizmu kao npr. ometanje proizvodnje kolagena, oksidaciju masnih kiselina i blokiranje normalnih živčanih funkcija. Dakle, candida je vrlo ozbiljna bolest. Zbog različitosti težine i vrste simptoma, teško je procijeniti koliki broj osoba ima infekciju candidom, ali statistika pokazuje da svaka treća osoba u zapadnim zemljama ima ili je imala neki parazitski oblik candide.

Najčešći uzroci infekcije candidom su: pretjerani unos namirnica bogatih šećerom i škrobom, kure antibioticima, korištenje antibebi pilula, terapije kortizolom, hormonalne promjene, nepodnošenje glutena i kazeina, nedostatak želučane kiseline, kiselo-lužnata neuravnoteženost tijela. Svi ovi faktori mogu narušiti osjetljivu ravnotežu između dobrih i loših mikroorganizama u crijevnoj flori što lako dovodi do infekcija. Ova neravnoteža negativno utječe na zaštitnu funkciju crijevne flore i time oslabljuje prirodnu otpornost organizma prema bolestima.

ANTICANDIDA PROGRAM
Radikalna promjena načina prehrane i nekoliko mjeseci stroge dijete može riješiti problem infekcije candidom. Gljivice se hrane ugljikohidratima. Glukoza i fruktoza su vrste šećera od kojih gljivice najčešće žive, zato je najvažnije ograničiti unos ugljikohidrata. Anticandida dijeta je LCHF prehrana sa nešto strožim izborom namirnica, dosta slična Zelenoj kuri. Važno je napomenuti da LCHF znači low carb high fat = manje ugljikohidrata i više masnoće, što znači da se smanjeni unos ugljikohidrata nadoknađuje povećanim unosom zdravih prirodnih masnoća. Ovo nije dijeta koja ograničava količinu hrane, već samo vrstu hrane. Jedite kad ste gladni i jedite koliko treba da se zasitite, jer se ne radi o odricanju već o mudrom biranju!

Izbacite iz prehrane:
Sve namirnice koje sadrže šećer, slatkiši, keksi, kolači, čokolada, marmelada;
Sve vrste šećera, med, javorov sirup, sirup agave, ječmeni i rižin slad;
Sokovi i svi zaslađeni napici, voćni jogurti;
Sva alkoholna pića, ocat;
Sve namirnice koje sadrže brašno i škrob, kruh, tjestenina, pekarski proizvodi;
Pahuljice i musli za doručak, žitne kašice;
Sve žitarice i sve mahunarke (grahorice);
Riža, kukuruz, palenta, couscous, bulgur;
Sve vrste voća i sušeno voće;
Krumpir, čips, pommes frites;
Korjenasto povrće (cikla, mrkva i sl)
Mlijeko i mlječni proizvodi (izuzetak je domaći kefir, domaći jogurt i maslac);
Kvasac;
Gljive;
Kupovna majoneza, kečap;
Suhomesnati i konzervirani proizvodi;
Mješavine začina koje sadrže glutaminate i ekstrakte kvasca;
Industrijske prerađevine pune umjetnih dodataka i kemikalija;
Margarin;
Rafinirana biljna ulja (suncoketovo, sojino, kukuruzno);
Kava, crni čaj.

Možete jesti:
Meso i perad. Najbolje meso je pašnih životinja i domaćih kokoši. Ne uklanjajte masnoću s mesa i kožu s piletine;
Riba i druga hrana iz mora. Nastojte češće jesti plavu ribu zbog omege-3 (npr srdela, skuša, lokarda);
Jaja – najbolja su organska ili domaća jaja;
Povrće koje raste iznad zemlje (ali ne gljive) po mogućnosti iz organskog uzgoja – sve vrste kupusa, brokola, cvjetača, kelj, prokulica, špinat, blitva, raštika, zelene mahune, artičoka, šparoge, tikvice, patliđani, masline, sve vrste zelene salate, krastavci, rajčica, paprika, koromač, celer;
Masti – maslac, pileća, pačja, goveđa i svinjska mast, hladno prešano kokosovo ulje;
Hladno prešana ulja – maslinovo, laneno i sezamovo ulje;
Lakto-fermentirane namirnice kao domaći kefir, domaći jogurt i domaći kiseli kupus;
Luk, češnjak, đumbir, začinsko bilje;
Avokado, limun;
Alge;
Iznutrice;
Suho meso – slanina, pršut, čvarci i kobasice – ali samo domaće koje ne sadrže glutaminate i druge štetne kemikalije;
Juhe od kostiju – mesne, kokošje, riblje;
Juhe od povrća, sokovi od povrća;
Smoothie – kašasti sokovi od povrća i zdravih masnoća;
Domaća majoneza i umaci napravljeni od hladno prešanog maslinovog ulja, maslaca, domaćih jaja i začinskog bilja;
Orašasti plodovi i sjemenke u malim količinama, ali ne kikiriki;
Kokosovo brašno, kokosovo mlijeko;
Nezaslađeni kakao prah, stevija;
Voda, biljni čajevi, topla i hladna limunada;

Osmislite obroke tako da budu raznovrsni i ne ponavljajte iste obroke više dana za redom. Za peciva i palačinke upotrebite ”brašno” od svježe mljevenih orašastih plodova i sjemenki, kokosovog brašna i psyllium praška. Peciva koristite u umjerenim količinama. Obrok treba biti LCHF što znači da se sastoji od nečeg proteinskog (meso, riba, jaja) + povrće (npr pečeno, kuhano, prženo, dinstano, sirovo) + masnoća u kojoj se pripremala hrana ili neki umak ili dresing na bazi maslaca, žumanjaka, maslinovog ulja i začinskog bilja.

Obavezne namirnice:
Naročito je važno da jedete puno češnjaka, obavezno uz svaki obrok. Češnjak je vrlo ljekovit, između ostalog djeluje protiv bakterija, virusa i gljivica, jača imunitet i potiče korisne bakterije u crijevima.
Domaći kefir, po mogućnosti od domaćeg mlijeka (kravljeg ili kozjeg), uzimajte više puta tijekom dana po jednu šalicu. Kefir pomaže izgradnji normalne i zdrave crijevne flore.
Uzimajte dnevno 2 – 4 žlice hladno prešanog kokosovog ulja. Kaprilična i laurinska kiselina iz kokosovog ulja djeluju antifugalno. Počnite sa 1 žličicom na dan ako ga nikad niste koristili i postepeno povećavajte dozu. Najjednostavnije je uzeti ovo ulje na način da ga rastopite u šalici čaja ili kave ali ga naravno možete jesti i žlicom ako vam tako odgovara.
Juhe od kostiju su obavezne.
Napravite domaći kiseli kupus jer je kupovni pasteriziran, što znači da su korisne lakto-bakterije uništene.
Koristite često maslinovo ulje, limun, luk, alge, đumbir, kajen papar i kurkumu.

Dodaci prehrani i biljni pripravci:
Počnite uzimati dodatak vlakana za čišćenje crijeva u obliku 2 žlice svježe samljevenih sjemenki lana ili 1 žlica ljuskica psyllium sjemenki* s najmanje 3 dl vode.
Počnite uzimati neki antifungalni pripravak, kao npr ekstrakt sjemenki grejpa ili ulje origana.
Nakon nekoliko dana (ili 1 tjedna) počnite uzimati probiotike u tabletama da biste potpomogli stvaranje zdrave crijevne flore.
Uzimajte neki pripravak za jačanje imuniteta, npr Green Pasture fermentirano ulje jetre bakalara.

Da biste odlučili koje pripravke ćete koristiti najbolje da se savjetujete sa fitoterapeutom, liječnikom, ili farmaceutom.

Borba protiv candide mora se odvijati na više frontova i svi su dijelovi podjednako važni:
Izgladnjeti gljivicu – uskratiti joj hranu (pomoću dijete s minimalnim unosom UH);
Uništiti je do kraja (pomoću antifungalnih pripravaka);
Izgraditi zdravu crijevnu floru, pomoću hrane bogate probiotičkim bakterijama (domaći kefir i domaći kiseli kupus) i probiotika u tabletama;
Pomoći crijevnoj stijenki da se oporavi i zacijeli (pomoću juha od kostiju);
Ojačati imunitet (pomoću nutritivno bogate hrane, češnjaka i po potrebi nekog dodatnog sredstva).

Mnogi stručnjaci preporučuju anticandida dijetu koja isključuje šećere i bijelo brašno ali sadrži brašno cjelovitih žitarica, rižu i sl. Nažalost ova dijeta nije djelotvorna jer se sve žitarice sastoje od škroba koji je čista glukoza, tako da nema razlike između bijelog brašna i brašna cjelovitih žitarica. Ovo je sve hrana gljivicama i sve ih treba izbaciti. Nakon dijete i obavljenih testova pomalo vraćajte pojedine namirnice u prehranu: korjenasto povrće, voće, mliječne proizvode. Razmislite da li želite vratiti mahunarke i žitarice u prehranu, a šećer i bijelo brašno svakako izbacite zauvijek.

* Psyllium husks, plantago ovata, ljuskice indijskog trputca. Ljuskice psyllium sjemenki apsorbiraju veliku količinu vode i koriste se za reguliranje probave i čišćenje crijeva. Moraju se uzimati sa većom količinom vode, 1 žlica ljuspica sa 3 dl vode. Samljevene u prašak koriste se kao dodatak bezglutenskom kruhu i pecivima za bolju gustoću tijesta.

Die-off reakcija
Eliminacija candide može dovesti do simptoma zvanih die-off reakcija. Kad stanice kvasnih gljivica počinju odumirati, one otpuštaju svoje metaboličke nusprodukte u tijelo. Candida otpušta mnoge različite toksine, između ostalih etanol i acetaldehid. Jetra je glavni organ za eliminaciju toksičnih tvari i die-off reakcija znači da je jetra preopterećena. Simptomi mogu biti: mučnina, glavobolja, umor, vrtoglavica, nadutost, plinovi u crijevima, zatvor ili proljev, povećana bol u zglobovima ili mišićima, povišen broj otkucaja srca, hladne ruke i noge, znojenje, groznica, pucanje kože, opetovane infekcije rodnice, prostate ili sinusa.

Ovi simptomi najčešće nestaju u roku od jednog tjedna, ali ponekad znaju trajati i duže. Neke stvari mogu pomoći da se reakcija uspori ili da se ubrza izbacivanje toksina iz tijela.
Mlijeko čička (Sylibum marianum) pomaže jetri da izbaci toksine;
Smanjiti ili privremeno prekinuti uzimanje antifugalnih pripravaka. Ovi pripravci djeluju tako da razbijaju stjenke stanica candide koja tada otpušta mnoge toksine. Smanjivanjem uzimanja antifugalnih pripravaka, smanjuje se količina oslobođenih toksina. Čim se počnete osjećati bolje, ponovno možete povećati dozu;
Smanjiti dozu probiotika. Manje je vjerojatno da upravo probiotici uzrokuju die-off reakciju, ali ako imate jake simptome, privremeno smanjivanje doze može pomoći;
Uzimanje više vode. Voda pomaže da se oslobođeni toksini ispiru iz tijela;
Usporite tempo i odmarajte se koliko god možete. Stres može oslabiti nadbubrežne žlijezde i smanjiti sposobnost tijela da se bori protiv patogena. Odmorom i opuštanjem pomažete svom imunološkom sustavu da odradi svoj posao;
Dodatak C vitamina (1000 mg) može ojačati nadbubrežne žlijezde i obnoviti imunitet;
Razni oblici detoksifikacije (čišćenja organizma) u obliku saune, suhog četkanja i slično potiču cirkulaciju i limfni protok što pomaže tijelu u izbacivanju toksina.


objavila ANITA ŠUPE

Nema komentara:

Objavi komentar