Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 28. siječnja 2013.

Boražina (Borago officinalis)

Boražina - biljka izvanredne ljepote i ljekovitosti
Boražina (lat. Borago officinalis), biljka je prekrasnog upečatljivog zvjezdastog cvijeta plave boje, stabljika i listova prekrivenih bjelkastim dlačicama.
Zbog svoje privlačnosti, čest je motiv goblena i drugih tkanja.
Neko je vrijeme  bila zanemarena u liječništvu, ali danas joj se opet vraća stara slava.
U Europu su je donijeli Arapi, danas samoniklo raste u Sredozemlju i Južnoj Europi, a uzgaja se u cijelome svijetu.
Prema rimskoj povijesti, Dioskurid je koristio boražinu za utjehu srca i tjeranje tuge.
U 17. stoljeću John Evelyn je zaključio da njene grančice oživljavaju hipohondre i povećavaju koncentraciju kod studenata.
Danas znamo da je cijela biljka iznimno blagotvorna za sveukupno zdravlje.
Njeni pripravci se koriste u unutarnjoj, vanjskoj i aromaterapijskoj primjeni.


Ljekovitost boražine


Boražina sadrži kalij, kalcij i mineralne kiseline i djeluje vitalizirajuće na organizam.
Najbogatiji je poznati izvor gama-linolenske kiseline, koja djeluje:
  • protuupalno
  • protiv autoimunih i krvožilnih bolesti
  • protiv kožnih tegoba
  • na razinu glukoze
  • na hormonalnu ravnotežu
  • kao pomoć kod mršavljenja
  • kao jaki antioksidans
  • protiv nekolikih vrsta tumora

Boražina potiče znojenje, snižava temperaturu i liječi širok spektar urinarnih problema.
Tradicionalno se rabi kao diuretik jer izbacuje  suvišne tekućine iz organizma.
Učinkovita je kod bronhitisa, kašlja, raznovrsnih infekcija grla i usta. Kao čaj služi za ispiranje usne šupljine, čime štiti zdravlje zubiju i desni.
Boražina jača energiju, koncentraciju i imunitet. Djeluje protiv apatije, depresije, tuge, melankolije, nesanice i kao blagi sedativ.
Korisna je kod problema s očima jer sprečava oštećenja vida i noćno sljepilo. Suhe oči preporučljivo je ispirati s čajem od boražine.
Fitoterapeuti je prepisuju kod problema s metabolizmom, hormonima, PMS-om, menopauzom, valunzima i plućnim tegobama.
Žene s policističnim jajnicima trebale bi konzumirati boražinu. Kombinirajte je sa sladićem u omjeru 1:1. Takva mješavina smanjuje proizvodnju testosterona, potiče ovulaciju i poboljšava proizvodnju progesterona.
Boražina je vrijedan dodatak prehrani i preporučuje se kod neishranjenosti, staračkih problema i za oporavak nakon bolesti.
Pomaže u mršavljenju i pritom detoksicira organizam. Korisna je kao začin u mnogim dijetama, pogotovo onima s niskim udjelom soli.
Ljekovite vrijednosti boražine:
  • zacjeljuje rane
  • pomaže kod infekcija grla i usta
  • povećava energiju i koncentraciju
  • pomaže kod reumatizma
  • jača srce
  • poboljšava apsorpciju željeza
  • sprečava vrtoglavice
  • regulira rad hormona kod žena
  • pomaže kod apatije i depresije
  • štiti vid
  • čisti organizam



Ulje boražine za lijepu kožu


Nekada se boražina više koristila cijela, ali danas je njeno ulje popularnije.
Ulje boražine blagotvorno je po zdravlje i ljepotu. Najčešće se primjenjuje u njezi kože, bilo tako da se pije ili koristi vanjski.
Ulje boražine ugodno djeluje na kožu te uklanja crvenilo tipično za osjetljivu i problematičnu kožu. Čisti kožu, potiče rast novih stanica i djeluje protuupalno.
Preporučljivo je kod kožnih problema uzrokovanih hormonima, jer uspostavlja prirodnu hormonalnu ravnotežu.
Pozitivna strana ulja je da se ne kvari poput većine ulja.
Skladištite ga na tamnom i hladnom mjestu. Kod kupnje ulja pazite da bude kvalitetno i hladno prešano.
Kod oralne upotrebe s ciljem liječenja kožnih poremećaja na dan uzimajte 0,5 do 3 g ulja boražine - triput dnevno po jednu malu žličicu tijekom jela.
Djeca uzimaju do dva grama ulja.
U slučaju reumatoidnog artritisa preporučuje se do 7,2 g ulja, što odgovara količini od 1,4 g gama-linolenske kiseline na dan. Ne propustite se u vezi s tim posavjetovati s liječnikom.
Imate li epilepsiju ili vam se zgrušava krv, izbjegavajte boražinu. Osim u spomenutim slučajevima, bezopasna je za upotrebu i možete je nerazrijeđenu stavljati na kožu.


Uzgoj i priprema


Boražina je idealna za sadnju u eko vrtovima. Osim što je jako korisna, vjeruje se da poboljšava okus jagoda, rajčica, mahunarki i špinata. Ako se posadi uz njih štiti ih i od nametnika.
Sije se na rahlom, dreniranom i osunčanom tlu, ili u lonce u proljeće ili u jesen.
Kod boražine se skupljaju listovi i cvjetovi. Cvjetovi su slatkog okusa, pa su odlični za ukrašavanje deserata.
Od boražine možete pripremiti čaj, ocat, sok ili tinkturu. Možete je koristiti u obliku praha ili kapsula.
Za pripremu čaja od boražine koriste se suhi ili svježi cvjetovi i listovi.

Boražina je uvelike zastupljena i u kuhinji. Zbog osvježavajućeg okusa sličnog krastavcu rabi se za salate, pića i sireve.

srijeda, 23. siječnja 2013.

SEZONSKA ISHRANA

Kuhanje prema godišnjim dobima
Prehrana prema godišnjim dobima, osim što je ukusnija i bogatija hranjivim sastojcima, pristupačnija je i cijenama.
Najbolje je koristiti namirnice lokalnih proizvođača jer su ti prehrambeni proizvodi nerijetko i svježiji, osobito voće i povrće.
Iako znamo da je sezonska hrana najzdravija, često to zaboravljamo kad jedemo.
Razlog tomu je što moderna prehrana i svjetska distribucija hrane namirnice čini dostupnima tijekom cijele godine.
Zbog toga u velikim prodavaonicama police izgledaju gotovo isto u prosincu kao i u srpnju.


Istraživanja podupiru prehranu prema godišnjim dobima


U studiji koju je 1997. godine provelo englesko Ministarstvo poljoprivrede pronađene su značajne razlike u nutritivnim sastojcima pasteriziranog mlijeka ljeti i zimi.
Vrijednosti joda bile su više u zimskim mjesecima, a beta-karotena ljeti. Istraživanje je pokazalo da su ove razlike u sastavu mlijeka nastale prvenstveno zbog razlike u prehrani krava.
S obzirom na to da su krave zimi jele hranu konzerviranu solju, a ljeti svježe biljke, i kravlje je mlijeko bilo nutritivno drugačije tijekom dviju sezona.
Isto tako, znanstvenici u Japanu dobili su slične rezultate pri ispitivanju hranjivih vrijednosti namirnica.
Sadržaj vitamina C u špinatu razlikovao se ovisno o tomu je li bio ubran u ljeto ili u zimu.


Vodič sezonske prehrane


Diljem svijeta, pa čak i u različitim dijelovima jedne zemlje, sezonska prehrana može varirati zbog razlike u klimatskim uvjetima.
No svejedno, prateći osnovna načela činimo dobro našem organizmu.
Proljeće
Godišnjem dobu koje simbolizira buđenje odgovaraju namirnice koje omogućavaju čišćenje inovu energiju.
Poželjno je usredotočiti se na lagano, lisnato povrće. Od zelenila na tanjuru bi se svakako trebala naći blitva, špinat, razne salate, a od začina svježi peršin i bosiljak. 
Ljeto
U svijetlim ljetnim mjesecima preporučuje se hrana koja rashlađuje.
Takve namirnice uključuju voće, poput jagoda, jabuka, krušaka i šljiva te povrće, kao što su tikvice, brokula, cvjetača i kukuruz.
Dobrodošli začini su paprena metvica i korijandar.
Jesen
U razdoblju jesenskih žetava počinjemo pomalo zagrijavati organizam.
To je vrijeme konzumacije mrkve i slatkog krumpira. U pripremi hrane se češće koristi luk i češnjak. Savjetuju se i đumbir, papar te gorušica.
Zima
Najhladnija sezona zahtijeva isključivo namirnice koje će nam pomoći da duže zadržimo toplinu.
Valja imati na umu da biljke kojima je potrebno više vremena da izrastu općenito više griju, nego one koje rastu brzo.
Stoga je ovo doba za sve gomoljasto povrće, uključujući mrkvu, krumpir, luk i češnjak. Dobro se uklapa i kukuruz te razni orašasti plodovi.


Razdoblje kaphe - hibernacija i buđenje


Prvih šest mjeseci u godini, točnije od siječnja do lipnja vrijeme je kaphe.
Doista, ako uzmemo u obzir da princip kaphe uključuje svojstva hladnog, tamnog, teškog i ljepljivog, vrlo lako zimu možemo poistovjetiti s navedenim obilježjima. Također, vlaga kaphe jasno odgovara kišnom proljeću.
Osim đumbira koji grije, prilikom kuhanja dobro je koristiti začine poput kumina, koromača, papra i kurkume. Tijekom ove sezone prednost se daje juhama, varivima te toplim biljnim čajevima.
U proljeće, dobro je napraviti čišćenje organizma od toksina nagomilanih tijekom zimske sezone.


Proljetni čajevi za čišćenje


Pomažu jetri, bubrezima i koži da organizam oslobodi nakupljenih otrova.
U oba recepta se navedeni sastojci dodaju u 2 l prokuhane vode i piju tijekom dana.
Recept 1
- ¼ žličice kumina
- ½ žličice korijandra
- ½ žličice koromača
Recept 2
- 2 do 3 tanke kriške svježeg đumbira
- ¼ žličice kumina
- ¼ žličice koromača
- 2 zrna crnog papra
- 2 lista metvice


Razdoblje pitte - hlađenje i ponovna ravnoteža


Srpanj, kolovoz i rujan vrući su mjeseci kao i vatrena pitta.
Ovo je vrijeme kad nam gode osvježavajuća kupanja i hladniji napici, osobito voćni. Ipak, treba paziti da se nakon jela ne pije ništa ledeno.
Preporučljive ljetne namirnice: tikvice, buče, bundeve, krastavci, blitva, kelj, kineski kupus, korijandar, koromač, peršin, dinje.
Nepreporučljive ljetne namirnice: rajčice, špinat, luk, češnjak, ocat, sezam, gorušica, svi ljuti začini, banane, ananas, citrusi.


Razdoblje vate - ustaljena disciplina


Listopad, studeni i prosinac imaju odlike vate. Jesen je doba kad osnažujemo tijelo i smirujemo um.
U ovo vrijeme je važno ići ranije na spavanje, ponovno uspostaviti ujednačen dnevni raspored aktivnosti te konzumirati hranjiva i topla jela. Šalica bademovog mlijeka idealna je za hladnih večeri.

Kuhajući u prirodnom ritmu svakoga godišnjeg doba na jednostavan ćete način učiniti najbolje za vaše zdravlje.

srijeda, 16. siječnja 2013.

MRKVA

Zdravstvene dobrobiti mrkve
Ovo povrće čuva vid, smanjuje rizik od moždanog udara i raka
Mrkva (lat. Daucus carota L) je korjenasto povrće koje pripada porodici Umbelliferae.
Ova namirnica se uzgaja već preko 1000 godina. Smatra se da je njezina domovina Europa, gdje ona i dan danas raste kao samonikla biljka.
Uzgojem je razvijeno preko 100 vrsta mrkve.
Većina nas je upoznata s mrkvom narančaste boje, no postoji i ljubičasta, crvena, žuta i crna mrkva.
Dok je narančasta mrkva popularna u Europi, u južnoj Aziji i Africi koristi se uglavnom ona ljubičaste boje.
Plodovi mrkve po veličini mogu varirati od 2 do 90 centimetara.


Sastav  i ljekovitost  mrkve


Boja mrkve ukazuje da je bogata beta karotenom, nakon čega slijede vitamin K, vitamin C, vitamin E, vitamin B1, B2, B3, B6, folna kiselina, fosfor, kalij, mangan i molibden.
Također obiluje vrijednim antioksidansima – karotenoidima, hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima.
Metabolički prethodnik vitamina A, beta karoten, opravdano je dobio ime po mrkvi (lat.Carota), jer ona sadrži 407 posto njegove dnevne preporučene doze. Beta karoten jača imunitet, štiti od infekcija i raka.
Redovito konzumiranje beta karotena smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakta, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida te smanjuje kratkovidnost - posebice kod djece.
Beta karoten je poželjan u prehrani oboljelih od raka (naročito pluća, želuca, jednjaka, tankog crijeva, grlića maternice i same maternice), jer ga oni, prema istraživanjima, imaju za trećinu manje od normalne razine.
Adekvatna dnevna doza beta karotena kod pušača značajno smanjuje izglede za dobivanje raka pluća i emfizema.
Dokazano je da povrće tamnonarančaste boje, posebice mrkva, najučinkovitije štitikardiovaskularno zdravlje.
Zbog obilja vlakana i pektina smanjuje povišeni kolesterol, te podiže razinu dobrog HDL kolesterola.
Nijedna biljka bolje od mrkve ne zaustavlja proljev i povraćanje kod dojenčadi, a uspješno tjera i dječje gliste.
Zbog vrijednih sastojaka preporučuje se kod slabosti organizma, slabokrvnosti i bolesti uzrokovanih pomanjkanjem vitamina kao što su skorbut i rahitis.
Sok od mrkve odličan je za pospješivanje mokrenja, a u kombinaciji s medom preporučljiv je za bolesti grla i jačanje imuniteta.
U vanjskoj primjeni mrkva zacjeljuje i ublažava čireve, opekotine, ekceme, rane i zagnojenja.
Mrkvine stabljike obiluju mineralnim solima, a obliku uvarka ili kupelji djeluju protiv afti.
Redovito konzumiranje mrkve:
  • smanjuje rizik od moždanog udara za 40 posto
  • štiti vid
  • potiče probavu i rad jetre
  • štiti od nekolikih vrsta raka
  • čuva zdravlje srca i krvnih žila
  • jača imunitet
  • pomaže kod proljeva
  • poboljšava izgled kože
  • čisti organizam

Ulja mrkve


Macerat korijena mrkve iznimno je bogat beta karotenom, te se najčešće rabi za sunčanje i tamnjenje kože, kao i za tretiranje ožiljaka i tamnih mrlja. Najbolje pogoduje suhoj i dehidriranoj koži.
Bazno ulje mrkve je skupo i visokokvalitetno ulje sa snažnim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Odlično je za njegu prije i poslije sunčanja, a i tretiranje opekotina.
Pogodno je za njegu masne kože sklone nastanku mitesera i akni. Zbog svojstava regeneracije i poticanja cirkulacije koristi se za kuperoznu kožu i tamne podočnjake.
Eterično ulje mrkve stimulira rad jetre i bubrega, normalizira kolesterol i potiče detoksikaciju. Idealno je za njegu svih vrsta kože, a posebice zrele, jer regenerira, djeluje protuupalno i zacjeljuje.
Također se primjenjuje u njezi za sunčanje te kao tretman ekcema, rozaceje, psorijaze i dermatitisa.
 
Maska protiv bora od mrkve
Pomiješajte žlicu soka od mrkve i žlicu maslinova ulja, smjesom namažite lice.
Nakon 20 minuta obrišite lice ubrusom. Nemojte se umivati  ili trebate nanositi kremu. Ovu masku primjenjujte dva puta tjedno.
Macerat korijena mrkve
15 grama prosušene ribane mrkve i 100 ml hladno prešanog suncokretovog ulja ostavite u poklopljenoj staklenki na sunčanom mjestu dva tjedna i povremeno protresite.
Nakon dva tjedna procijedite. Prije nanošenja na kožu razrijedite s baznim uljem u omjeru 1:10.


Mrkva u kulinarstvu


Prema nekima mrkvu je najbolje jesti sirovu, dok drugi izvori tvrde da ju je najbolje kratko prokuhati da bi maksimalno iskoristili njene vitamine.
U svakom slučaju nećete pogriješiti jer se beta karoten kratkim kuhanjem neće uništiti.
Mrkvu možete kuhati, pariti, peći, sušiti, roštiljati, pirjati te pripremati salate, juhe, zimnicu, deserte, piree, umake, sokove... Zbog svoje arome pogodna je i za slatka i slana jela.
Umjesto tipičnih nezdravih grickalica, djeci dajte mrkvu narezanu na štapiće.
Kod kupnje mrkve birajte one što tamnije boje, lijepog lišća,  glatkog i zdravog korijena po mogućnosti iz eko uzgoja.
Poželjno je da je odmah potrošite, a u hladnjaku može stajati do dva tjedna.


Primamljivi recepti s mrkvom


Smoothie od mrkve
Stavite u blender šalicu ananasa, pola šalice mrkve, pola šalice narančinog soka, pola šalice leda i pola banane. Miksajte dok ne dobijete glatku, gustu smjesu. Popijte odmah.
Smoothie od mrkve je ukusan i zdrav doručak!
 
Začinske medene baby mrkve

Sastojci
  • pola kile mlade mrkve
  • šalica i pol kipuće vode
  • prstohvat klinčića
  • prstohvat cimeta
  • žlica i pol meda
  • žlica maslaca
  • ribana korica pola limuna

Priprema
U pokrivenoj tavi kuhajte mrkvu sa začinima desetak minuta dok ne omekša. Dodajte ostale sastojke i kratko prokuhajte. Poslužite toplu, uz rižu ili pire krumpir.

subota, 12. siječnja 2013.

DEPRESIJA

Eterična ulja koja podižu raspoloženje
Depresija je jedna od najraširenijih bolesti današnjice.
U razvijenim je zemljama među tri najveća zdravstvena problema.
Aromaterapija može pomoći kod blažih do umjerenih oblika depresije, kao i olakšati mentalni umor i odagnati nesanicu.
Učinkovitija je ako se koristi kao dopunska terapija, uz druge alternativne metode.
Eterična ulja mogu se sigurno koristiti i zajedno s konvencionalnim lijekovima ili psihoterapijom, a vrlo su korisna i u razdoblju skidanja s lijekova. 
Depresija nanosi duboke patnje, oduzima energiju te navodi na povlačenje iz društva i poslova, što oboljelom s vremenom dodatno pogoršava duševno stanje.
Neka eterična ulja potiču i bude deprimirani živčani sustav, druga imaju smirujući (anksiolitički) učinak, a treća jačaju apetit i libido.


Antidepresivna ulja sa stimulativnim učinkom


Mnogi se depresivci osjećaju umorno, bezvoljno i pospano. Njima je potreban tretman koji podiže raspoloženje i energiju, vraća nadu i suzbija učmalost.
Antidepresivna ulja sa stimulativnim učinkom su limun, naranča, mandarina, grejp, bergamot, neroli, geranij i ruža.
Ulje ekstrakta cvijeta jasmina (Jasmineum grandiflorum) ima težak, opojan miris koji se dugo zadržava u prostoru.
Emocionalno je topao i poticajan te je jedno od najučinkovitijih za podizanje iz bezvoljnosti i učmalosti.
Ruža (Rosa centifolia i Rosa damascena) vjerojatno je prvi cvijet iz kojeg je destilirano eterično ulje u 10. stoljeću u Perziji. Kao što ružu nazivaju kraljicom cvijeća, tako i njeno ulje slovi kao kralj eteričnih ulja.

Ona je nježan, ali moćan prirodni antidepresiv, živčani tonik i afrodizijak.
Najdjelotvornijom se pokazuje u liječenju depresije uzrokovane stresom kao što su porod, prekid veze ili bilo koji drugi gubitak.  


Citrična ulja ulijevaju energiju


Tkogod je sklon depresiji trebao bi kod kuće imati kolekciju ulja limuna, naranče, mandarine i grejpa.
Ulja svih citričnih plodova kao stvorena su za razbuđivanje potištenog i umrtvljenog središnjeg živčanog sustava.
Njihovi osvježavajući mirisi ubrizgavaju energiju i vraćaju volju za životom, pa ih je najbolje udisati odmah nakon buđenja.

Ulja nerolija i bergamota također se dobivaju od citričnih plodova, preciznije od gorke naranče (Citrus aurantium). Neroli se pravi od cvjetova, a bergamot od kore gorke naranče.
Nerolijev je miris gorko-sladak i pomalo metalan, dok je bergamotov nježniji i mekši. Oba ulja razbuđuju, oživljavaju i dižu samopouzdanje, a neroli pomaže i kod depresije u trudnoći ili nakon poroda.
Osim što djeluje antidepresivno, eterično ulje naranče ublažava i  tjeskobu. Tijekom jedne studije, u čekaonici kod stomatologa pacijenti su podijeljeni u dvije prostorije.
U jednoj je postavljeno eterično ulje naranče, a u drugoj ne.
Pokazalo se da su pacijenti  izloženi mirisu narančinog ulja imali nižu razinu anksioznosti i pozitivnije raspoloženje od pripadnika druge skupine. 


Antidepresivna ulja s umirujućim učinkom


Depresija je često pomiješana s tjeskobom, strahom, zabrinutošću, uzrujanošću i nesanicom.
Trpite li od ovog oblika depresije, oslonite se na ulja koja imaju združena antidepresivna i sedativna svojstva: lavandu, kamilicu, muškatnu kadulju, sandalovinu i ylang-ylang.
Lavanda je jedno od najslavnijih antidepresivnih ulja, a smatra se da djeluje tako što njene udahnute molekule potiču lučenje serotonina u mozgu.
Lavandino ulje ulijeva spokoj, uravnotežuje uzburkane emocije i utišava unutrašnji dijalog.
Kao i druga smirujuća ulja, lavandu je najbolje udisati kasno popodne i navečer, jer otklanja nesanicu i uvodi u san.
Lavanda ujedno služi i za poticanje apetita, koji je kod mnogih depresivaca vrlo oslabljen.


Kaduljom do odličnog raspoloženja


Muškatna kadulja (Salvia Sclarea) porijeklom je iz Italije, južne Francuske i Sirije, ali raste gdjegod je tlo dovoljno suho. Ovo eterično ulje ima predivnu aromu koja podsjeća na orah.
Učinak ulja muškatne kadulje opisan je kao spoj euforije, spokoja i opuštenosti. Osim što diže raspoloženje, ojačava otpornost na stres, ublažava psihičku napetost i opušta mišiće.

Ylang-ylang (Cananga odorata) malo je tropsko stablo koje raste na Filipinima, Javi, Sumatri, Madagaskaru.
Ovo ulje, čije ime znači cvijet-cvijet, smanjuje potištenost i tjeskobu, smiruje usplahirenost i razdražljivost i pomaže pri usnivanju.
Ima i afrodizijačka svojstva i budi zamrlo zanimanje za spolnost. Njegov je miris težak i opojan, pa mu se nemojte dugo izlagati, jer bi vas mogla zahvatiti mučnina ili glavobolja.
 
Antidepresivna ulja primjenjuju se uz pomoć aromatičnih lampi, raspršivača, mirišljavih kupki, masaže.
Možete ih nakapati na jastuk i posteljinu ili na komadić vate ili maramicu, koje potom držite pod nosom.

  • Poticajna ulja: limun, naranča, mandarina, grejp, neroli, bergamot, ruža, ružmarin, geranij
  • Smirujuća ulja: lavanda, kamilica, muškatna kadulja, menta
  • Ulja za samopouzdanje: jasmin, ylang-ylang, neroli, cedrovina, sandalovina
  • Ulja za društvenost i libido: jasmin, ylang-ylang, neroli, ruža i sandalovina
  • Ulja za apetit: lavanda, bergamot, smreka

srijeda, 9. siječnja 2013.

NARANČA

Naranča - zvijezda među ljekovitim voćem
Narodna mudrost veli da je sok ovoga voća ujutro zlato, u podne srebro, a navečer bronca.
Smatra se da naranče potječu iz Azije, odakle su se dalje širile, a u 15. Stoljeću i Europa ih je prigrlila.
Nekada su bile jako skupe te su se jele samo kao božićna poslastica. Danas su na našu sreću svima dostupne.
Naranče su jedno od najljekovitijih vrsta voća na svijetu, a najpoznatije su njena žuta i crvena sorta.
Narančina je ljekovitost toliko opsežna, da bi se o njoj dala napisati podeblja knjiga.
Sada je prikladno vrijeme da ih uvrstite u jelovnik, ako već niste, jer su kao stvorene za zimsku detoksikaciju i borbu protiv prehlade.


Sastav i ljekovitost naranče


Naranče su bogate vitaminom C, B1, B9 (folnom kiselinom) i A, kalijem, kalcijem i vlaknima.
Svaki dan pojedite naranču da biste opskrbili organizam preporučenom dozom vitamina Ckoji dokazano sprečava mnoge zdravstvene tegobe - od gripe i alergije do ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti.

Naranča sadrži nekoliko inhibitora raka – karotenoida, terpena i flavonoida.
Zajedno s drugim vrstama agruma spada među najmoćnije borce protiv raka. Sadrži čak 58 poznatih antikancerogenih tvari, više nego ijedna druga hrana.
Naranče posjeduju velike količine poznatog antioksidansa glutationa, međutim on se gubi cijeđenjem pa ih zato jedite cijele.
Također su najbogatiji poznati izvor glukarata, još jednog poznatog sredstva za prevenciju raka.
Redovito konzumiranje naranče upola smanjuje šanse za dobivanje raka gušterače, a štiti od raka želuca i debelog crijeva.
U soku naranče su koncentrirana njegova antimikrobna i osnažujuća svojstva.
Treba ga piti u velikim količinama kod gripe, groznice, oslabjelog organizma, angine, probavnih smetnji, bolesti bubrega ili mokraćnog mjehura.
Kuhana oljuštena naranča, nanesena u debelom sloju na gnojne čireve, daje izvanredne rezultate.
Narančini listovi, osobito oni od gorke naranče (bergamot), djeluju protiv tjeskobe, napetosti, uzrujanosti, nesanice i srodnih tegoba središnjeg živčanog sustava.
Pomažu kod astme i alergija, snižavaju povišenu temperaturu i potiču znojenje.
Narančina kora služi kao stimulans živčanog sustava, kao sredstvo za poticanje probave, za snižavanje visoke temperature i protiv crijevnih nametnika.


Zvijezda i u aromaterapiji


Cvjetovi gorke naranče općenito su jedno od najboljih sredstava za dizanje raspoloženja.
Zbog ugodnog mirisa i ljekovitih svojstava koriste se u proizvodnji eteričnog ulja bergamota,  koje služi protiv depresije i anksioznosti.
Esencijalno ulje prave naranče, koje se dobiva tiještenjem kore, pokazala se kao izvanredno antiseptičko sredstvo i analgetik protiv bolova u želucu.
S druge strane, esencijalno ulje bergamota savršeno dezinficira rane, gnojne čireve iopekotine.
U kozmetičkoj primjeni eterično ulje naranče potiče proizvodnju kolagena, povećavajući protok krvi kroz kožu. Iznimno je korisno za njegu suhe kože sklone iritaciji i aknama.


Naranča u kulinarstvu


Naranče prijaju uz praktički sve vrste jela, a od njih možete pripremati džemove i sirup,  koricu  možete kandirati ili koristiti ribanu.
Koristite samo naranče koje ste sami uzgojili, ili za koje ste sigurni da nisu špricane. Naranče iz dućana su prilično zagađene i ako njih koristite, obavezno im ogulite koru.
Kod kupovine obratite pažnju da birate naranče bez oštećenja, mrlja ili plijesni na površini.
Težina naranče potvrđuje sočnost ploda - zato birajte naranče s odgovarajućom težinom.
Naranče čuvajte u hladnjaku do 2 tjedna.

Čaj od listova naranče
Uspite žličicu listova u dva dcl vode, pustite da odstoji deset minuta i procijedite.

Ledeni čaj od naranče
Sastojci
  • dvije nešpricane naranče
  • četiri šalice kipuće vode
  • pet vrećica čaja po želji
  • kockice leda
  • med ili smeđi šećer po ukusu

Ogulite naranče. Koru i vrećice čaja prelijte vrućom vodom, nakon pet minuta procijedite. Ohlađeni čaj izmiksajte u blenderu s narančama. Čaj po želji zasladite i dodajte kockice leda.


Što donosi jedna naranča dnevno?
 

  • poboljšava izgled kože i kose
  • sprečava visoki tlak
  • pomaže kod bolesti dišnih puteva
  • smanjuje upale kod artritisa
  • štiti zdravlje kardiovaskularnog sustava
  • sprečava napadaje žuči
  • čuva od gripe i prehlade
  • štiti od mnogih vrsta raka

utorak, 8. siječnja 2013.

BOL U KOLJENU

Kako izliječiti bol u koljenima bez operacije
Mnoge od nas često "bez razloga" zaboli jedno koljeno, a mnogo rjeđe oba istovremeno.
Što mi tada radimo? Da odemo kod liječnika i započnemo "liječenje", ali kakvo?
Prvo će nam reći  da kupimo neki lijek za smirenje bolova, čije nazive namjerno nećemo spominjati jer ih pacijenti već dobro znaju.
Ako na taj način ne uspijemo riješiti problem, liječnik će nas poslati na snimanje zgloba koljena kako bi odredio terapiju.
Nakon snimanja će nam reći da nam je hrskavica "načeta" i da će se njeno nestajanje nastaviti ako terapiju ne produžimo lijekovima.
Obično se prepisuju lijekove protiv bolova i injekcije koje nam ubrizgavaju direktno u zglob koljena. Ove injekcije su vrlo skupe, a sadrže lijek protiv bolova i ulje koje će nam pojačati podmazivanje zgloba.
Međutim, ako ni one ne pomognu, onda nam preostaje samo operacija, tj.ubacivanje proteze, koja je također skupa, a zatim rehabilitacija koja može biti bolna i dugotrajna.
Sve ove muke su nam postepeno došle zato što smo izgubili dragocjeno vrijeme za pravi način liječenja, jer smo se u stvari bavili smirivanjem POSLJEDICA oboljenja koljena.


Pronađite pravi razlog


Dakle, liječili smo bol koja je Božji dar da nam skrene pažnju na problem, umjesto da smo našli razlog i pravo mjesto problema i njega liječili.
Ja to radim tako što nađem koja tetiva, a uz nju i upaljen živac ili ligamenti, su skraćeni ili spazmatični pa zbog svoje skraćenosti zatežu ligamente koljena i tako čine bol.
Razlog skraćenosti može biti nazeb, starost, nekretanje, naslijeđena loša kvaliteta tetive ili naglo savijanje koljena koje je u tom trenutku bilo opterećeno...
Zbog toga je glavni problem bola u koljenu u većini slučajeva lociran iznad njega. Problem može krenuti od lumbalno-išijalgičnog dijela, pa preko zadnje ili prednje loze se spušta do koljena gdje se i javlja bol.
Sve ovo se, naravno, ne odnosi na povrijeđena koljena s puknutim ili istegnutim ligamentima te povrijeđenim meniskusom, za što je kirurgija prema mom mišljenju neophodna, već za sve ostale koji imaju bolove u koljenima bez, po njima, pravog razloga, a takvih je i  najviše.
Alternativna medicina to liječi masažom, tretmanima istezanja, ali samo na točno određenim mjestima, bez velikih bolova i bez skupih lijekova, gelova, injekcija... i naravno BESPOTREBNIH  OPERACIJA.
Zato vam želim dati dobar savjet - ne gubite vrijeme na liječenje bolova u koljenu već odmah počnite da tražite uzroke tih bolova.


Poboljšajte cirkulaciju


Bol u koljenu nas obavještava i da je cirkulacija - prokrvljenost do njega - smanjena. Time je umanjena i ishranjenost zgloba te održavanje kvalitete koštanog dijela, a naročito hrskavice, što i dovodi do njenog trošenja umjesto održavanja.
Bol nam, nadalje, smanjuje, ograničava normalne pokrete što dovodi i do slabijeg lučenja ulja za podmazivanje zgloba, što također ubrzava oštećenje hrskavice, a time i odlazak kod kirurga. Vidite kako je sve to povezano...
Zato je preventivno ponašanje od presudnog značaja, a to je, za starije osobe, dosta šetnje u prirodi uz povremeno ubrzan ritam.
Za one mlađe i srednje dobi to su vježbe čučnjeva, hoda po stepenicama, čučanje s cijelim stopalima na podu bar dva puta dnevno po 5 minuta.
Ne očajavajte ako ne ide iz prvog puta, budite uporni i počnite s manjim brojem ponavljanja uz obavezno pridržavanje uz nešto ili nekoga.
Priznat ćete da je sve spomenuto MNOGO, MNOGO lakše, bezbolnije, sigurnije, pa i jeftinije (zapravo, besplatno).
Vrijeme koje provodite u bolnicama uz bolove,"trčanje" u apoteke po "lijekove", trpljenje bolova od injekcija i  bespotrebno trošenje novca, iskoristite za šetnje i lagane vježbe s prijateljima koji imaju iste muke. I dajte podršku za volju i istrajnost jedni drugima.
Uspet ćete, ja vam garantiram, samo ne gubite vrijeme i nadu...

GUARANA

Guarana - prirodni stimulans bez štetnih posljedica
Guarana, lat. paullinia cupana, zimzelena je biljka koja raste na području Venezuele i sjevernog Brazila.
Biljka uspijeva jedino u bujnim amazonskim kišnim šumama, u kojima vladaju tropske temperature i obilne kiše.
Guarana je puzeći grm koji može narasti do visine od 12 metara. Ima crvenkaste plodove koji rastu u grozdovima.
Plodovi u sebi imaju crne sjemenke oko kojih je bijeli sloj pa izgledaju poput očiju.
Brazilski domoroci guaranu konzumiraju u malim dozama od djetinjstva, zajedno s majčinim mlijekom, te je ona sastavni dio njihove prehrane.
Svoju dugovječnost povezuju s guaranom, koju nazivaju "eliksirom dugog života".
Domoroci kažu da je guarana "hrana i lijek koji čini ljude jakima i otpornima do poodmakle dobi, a ženama daje baršunastu kožu, bez bora i celulita."
Sjeme i smola guarane upotrebljavaju se u obliku praha, alkoholnog ekstrakta, kapsula, tableta, sirupa i čaja s nizom pozitivnih učinaka na zdravlje.


Ljekovita svojstva guarane


Kad pogledate nutritivni sastav guarane, bit će vam jasno o kako se zdravoj i bogatoj biljci radi.
Guarana sadrži fitokemikalije poput teobromina, saponina, tanina i katehina. Fitokemikalije su moćni antioksidanti koji pomažu u sprečavanju, usporavanju ili zaustavljanju mnogih bolesti.
Teobromin iz guarane je sastojak koji pomaže pri sagorijevanju masti, pa ćete guaranu naći u mnogim pripravcima za mršavljenje i skidanje celulita.
Guarana djeluje i kao tonik i sredstvo za čišćenje crijeva, pri čemu može smanjiti simptome upalnih crijevnih poremećaja.
Služi i kao diuretik, za liječenje infekcija mokraćnog sustava, proljeva, bolnih menstruacija iglavobolja.
Guarana opušta glatke, bronhijalne mišiće, smanjuje tjeskobu, štiti neurone te pozitivno utječe na seksualnu želju u oba spola.
Liječnici preporučuju preparate od guarane za prevenciju nastanka krvnih ugrušaka.
Ova biljka služi i kao srčani stimulans te pomaže osobama s niskim krvnim tlakom.
Stručnjaci ovoj biljci pripisuju i prevenciju karcinoma.

Ljekovito djelovanje guarane:
  • povećava budnost i koncentraciju
  • okrepljuje tijelo
  • smanjuje umor i napetost
  • povećava razinu energije
  • potpomaže mršavljenju
  • ublažava glavobolju i migrenu
  • pomaže kod niskog tlaka
  • povećava libido
  • čisti crijeva
  • štiti organizam od mnogih bolesti

Prvorazredan stimulans


Guarana je najpopularnija zbog svojih stimulativnih svojstava. Zbog toga se često koristi u energetskim i vitaminskim napicima i sredstvima za poticanje gubitka viška kilograma. 
Kao prirodni stimulans, guarana se preporučuje osobama pod stresom i svima koji žele iz sebe izvući maksimum kada je to najpotrebnije. Koristi se za poboljšanje kognitivnih funkcija i performansi kod sportaša.
Djelovanje guarane ponajprije se povezuje s djelovanjem kofeina. Naime, guarana sadrži između tri i sedam posto kofeina što je znatno više od kave koja u sebi sadrži jedan do dva posto kofeina.

Kofein iz guarane stimulira središnji živčani sustav, smanjuje apetit i ublažava psihički i fizičkiumor.
No, za razliku od kofeina iz kave ili čaja, guarana ne izaziva negativne učinke, kao što su lupanje srca ili ubrzan puls.
Kofein iz guarane se oslobađa znatno sporije te je njegovo stimulirajuće djelovanje duže i traje oko šest sati.
Osim toga, guarana ne sadrži dodatne uzbuđujuće tvari, kao što je furfural, koje su prisutne u kavi.


Čokoladni smoothie s guaranom


Predlažemo vam čokoladni smoothie s guaranom, koji će na prirodan način podići nivo vaše energije.
Sastojci
  • 1 velika banana
  • 150 - 200 g svježeg špinata
  • 2 datulje, bez koštica
  • 1 čaša bobičastog voća po izvoru
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • 5 kockica leda
  • 1 1/2 čaše vode
  • 1 čajna žličica guarane u prahu

Priprema
Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Izlijte u visoku čašu i odmah popijte. Ovaj će napitak biti izvrsno osvježenje i energetski poticaj kad vam zatreba dodatna energija!

Napomena
Osobe koje pate od povišenog krvnog tlaka trebaju konzumirati guaranu s oprezom. Nemojte koristiti guaranu u poslijepodnevnim ili večernjim satima, jer može izazvati nesanicu.
Čak ni s prirodnim stimulansima ne trebate pretjerivati. Koristite ih samo kada je to zaista neophodno.

petak, 4. siječnja 2013.

IVA-LJEKOVITO BILJE

Trava iva od mrtva pravi živa“
trava ivaTrava iva (lat. teucrium montanum) vrlo je ljekovita biljka koja raste u planinskim krajevima diljem svijeta.
Kod nas je poznata i pod nazivima dupčac i gorski cmilj, a iskusnom nalazniku vrijedi kao zlato.
Prepoznatljiva je po malim grmićima s blijedo žućkastim cvjetićima na vrhovima grančica.
Stabljike su pretežno uzdignute i djelomično drvenaste.
Listovi su bez peteljke, dlakavi samo s naličja, zeleni i sivo bjeličaste boje.
Ova biljka raste po suhim, toplim i krševitim mjestima, na visinama od oko 800 m i više, uglavnom na južnim obroncima.


Sastav i ljekovita svojstva


Trava iva koristila se za liječenje još u doba antike.
Postoji staro narodno vjerovanje na Balkanu prema kojemu ova trava omogućuje mentalni i fizički oporavak nakon duge bolesti, teške tjelesne ili duševne iscrpljenosti.
Iako je manje poznata u široj javnosti, trava iva jedna je od najpouzdanijih ljekovitih biljaka. Jako je cijenjena u planinsko-brdskim krajevima, a kažu da liječi skoro sve teške bolesti.
Uz nju se veže jedna narodna izreka: „Trava iva od mrtva pravi živa“.
Izuzetno je gorkog i oporog ukusa, a u narodnoj medicini koristi se za liječenje mnogobrojnih bolesti, prije svega probavnih i dišnih organa, pa čak i kod tuberkuloze pluća.
Trava iva u svojem sastavu ima gorke tvari, tanin, metanol, petrolejski eter, kloroform, etilni acetat, 1-butanol.
Zbog tih sastojaka čak je i ljekarnici često preporučuju za jačanje imuniteta, a odličan je izbor za ljude koji su izloženi jakom stresu.
Zbog gorkih tvari pomaže kod mnogobrojnih bolesti želuca te olakšava nadutost.
Svojim antiseptičkim djelovanjem uništava patogene mikroorganizme, odstranjuje štetne tvari u crijevima i želucu.
Djelotvorna je kod bolesti usta i grla, raznih infekcija, gljivica i afti.
Čaj trave ive liječi grčeve i čisti  krv. Upotrebljava se i protiv svih vrsta groznica te kao pomoć kod šećerne bolesti.
Prema novim istraživanjima, razina antioksidativnih tvari u čaju podjednaka je onoj u ginku i zelenom čaju, poznatim po izvanrednoj ljekovitosti.
Tinktura trave ive pomaže kod  hemeroida, te bolesti jetre i žuči jer potiče stvaranje i protok žučne kiseline.
Kao kupka povoljno djeluje na kožu, naročito kada je riječ o ranama i promjenama na koži. Vrlo je popularna u obliku balzama za ublažavanje  reumatizma.
Koja vas god bolest mučila, pokušajte liječenje s travom ivom jer je ona – univerzalni lijek.

Svojstva trave ive:
  • djeluje protiv bakterija i gljivica
  • pomaže kod bolesti želuca
  • smanjuje upale
  • jak je antioksidans
  • pomaže kod depresije
  • regulira probavu
  • izbacuje višak tekućine iz organizma
  • primjenjuje se u liječenju bolesti dišnih organa
  • jača imunitet
  • pomaže kod hemoroida i šećerne bolesti
  • čisti organizam


Berba i pripravci


Trava iva cvijeta od lipnja do rujna, a sakuplja se baš u to vrijeme.
Želite li pravilno brati travu ivu, lisnate cvjetne vrhove grančica sijecite oštrim škarama i brzo ih sušite na prozračnom mjestu da bi im sačuvali boju i specifičan miris.
Gdje god da berete travu ivu, barem trećinu vidljivih cvjetova ostavite netaknute. Jer osim što je ljekovita, korisna je i zato što izvrsno vezuje ono malo zemlje na golom kamenjaru.

Priprema čaja
Prelijte žličicu trave ive s dva decilitra vruće vode i odmah poklopite. Poslije 15 minuta procijedite. Pijte čaj jednom do dvaput dnevno prije jela.

Priprema tinkture
20 grama trave namočite u jednom decilitru alkohola. Ostavite da stoji dva tjedna. Pijte triput dnevno po 20 kapi.
 
Prah
Osušenu travu ivu sitno sameljite u mlinčiću za kavu.  Uzimajte jedan do tri grama prije jela.

srijeda, 2. siječnja 2013.

HPV VIRUS

Alternativno liječenje HPV-a
Humani papiloma virus (HPV) nije jedan virus, nego velika skupina virusa.
Iako su još stari Grci nagađali da se HPV prenosi spolnim putem, postojanje ovih virusa je dokazano tek prije stotinu godina.
Danas je ta virusna skupina još uvijek nedovoljno istražena, a zasad je prepoznato preko 130 genotipova koji se dijele na tipove visokog i niskog rizika.
Većina ne čini nikakvu štetu, dok neki uzrokuju bradavice kože i sluznice, a neki intraepitelne nakupine tkiva - neoplazije i displazije.
Barem tridesetak vrsta HPV-a napada genitalno i analno područje, stoga je ovaj virus najčešći uzročnik spolno prenosivih bolesti žena i muškaraca.


Gdje udara HPV?


Otprilike polovina seksualno aktivnih osoba je zaraženo nekim tipom ovog virusa.
HPV se najčešće prenosi spolnim odnosom ili izravnim dodirom zaražene kože i sluznice.
Iako infekcija HPV-om može uzrokovati ozbiljne probleme i u usnoj šupljini, na sluznici gornjeg dišnog sustava te u rektumu, ovaj se virus najčešće očituje na genitalnom području žena i muškaraca te oko anusa.
Visokorizični tipovi HPV-a dokazano uzrokuju maligne promjene na grliću i vratu maternice te su zato i najopasniji.
Ove vrste HPV-a mogu uzrokovati i izrasline – kondilome - na ženskim i muškim spolnim organizma.


Alternativno liječenje HPV-a


U mnogim slučajevima organizam sam svladava infekciju HPV-om.
Međutim ponekad ni dugotrajno liječenje ne daje zadovoljavajuće rezultate. Tada uzrok može biti u oslabljenom imunološkom sustavu ili u izloženosti prevelikom stresu. 
Stoga, ako se želite riješiti HPV-a, ojačajte imunitet i izbjegavajte stres.
Obogatite prehranu namirnicama koje obiluju vitaminima C, E i B (osobito folnom kiselinom i B 12). Dodajte u prehranu kurkumu, češnjak i đumbir. 
Ehinaceja će pomoći u jačanju imuniteta i protiv upala.
Sibirski ginseng regulira rast stanica i sprečava nastanak tumora, a bijela imela ima snažno antivirusno i antikarcinogeno djelovanje.
Istraživanja su pokazala i da ekstrakt gospine trave može biti djelotvoran u liječenju ovog virusa.

Za liječenje HPV-a možete iskoristiti i...
  • neven i kadulju - povoljno djeluju na imunološki sustav
  • majčinu dušicu, rimsku kamilicu, sljez i koprivu -  imaju protuupalna svojstva
  • lavandu, matičnjak i glog - ublažavaju stres


Terapija eteričnim uljima


Tijekom liječenja povremeno uronite u toplu kupku s dodatkom eteričnih ulja eukaliptusa, lavande, borovice i malo čajevca.
Osim navedene dermalne primjene ulja, francuska škola aromaterapije preporučuje uporabu jačih doza eteričnih ulja vaginalno ili rektalno.
Uvijek treba upotrebljavati kvalitetna, hladno prešana ulja. Spoj baznih i eteričnih ulja može se koristiti u obliku vaginaleta ili se nanosi na tampon.

Najdjelotvornija ulja
Aromaterapeuti preporučuju sljedeća ulja snažnih antivirusnih i imunostimulirajućih svojstava za uspješnu borbu protiv HPV-a.
  • ulje eukaliptusa (Eucalyptus polybractea kemotip kripton)
  • ulje ravensare (Cinnamomum camphora kemotip cineol)
  • ulje niaulija (Melaleuca quinquenervia kemotip cineol)
  • ulje čajevca (Melaleuca alternifolia kemotip terpineol-4)
  • ulje lista cimeta (Cinnamomum verum)
  • ulje ljekovite kadulje (Salvia officinalis)

Eterična ulja miješajte s baznim uljima gospine trave i tamanua, koja također imaju antivirusno, ali i protuupalno djelovanje.
 

Mješavina za vaginalnu infekciju
 

  • 20 ml ulja gospine trave

  • 10 ml ulja tamanua

  • 50 kapi eteričnog ulja ravensare

  • 20 kapi eteričnog ulja eukaliptusa polibrakteje kemotipa kriptona

  • 20 kapi eteričnog ulja čajevca

Tampon natopite smjesom, unesite u rodnicu i držite dva sata.
Terapiju primjenjujte dvaput dnevno tijekom 20 dana, između mjesečnica. Prema potrebi, terapija može trajati i 3-4 mjeseca.


Tretman vanjskih bradavica


Znanstvena studija u Americi dokazala je djelotvornost ekstrakta zelenog čaja u suzbijanju HPV-a.
Djelomično pročišćen ekstrakt listova biljke sadrži polifenolnu tvar katehin, koji je jak antioksidans. Lokalna primjena takvog pripravka djelotvorno uklanja bradavice.
Za liječenje vanjskih bradavica kože ili sluznice možete koristiti istu mješavinu baznih i eteričnih ulja kao i za terapiju vaginalnih infekcija.
U mješavinu za vanjsku primjenu smijete dodati i eterično ulje klinčićevca.

Istražujući sve više biljaka, znanstvenici utvrđuju brojne dobrobiti u svakom prirodnom sastojku.  To je još jedan dokaz toga da u prirodi možemo pronaći sve što nam je potrebno za izlječenje.