Ukupno prikaza stranice

srijeda, 21. prosinca 2011.

ASHWAGANDHA

Ashwagandha



Witania somnifera - ona koja donosi san
Glavna biljka za podizanje imunološkog sustava. Ashwagandha u prijevodu znači: miris konja - daje vitalnost i seksualnu energiju konja.

Energetski uravnotežuje: Vatu i Kaphu, blago povećava Pittu

Djeluje na tkiva: djeluje na sva, ali uglavnom na mišično, na masnoću, kosti, moždinu/živce, reproduktivna

Djeluje na organe: pluća i bubrege

Sustav: živčani, reproduktivni i dišni

Djelovanje: sredstvo za umirenje, afrodizijak, smiruje živce, podmlađuje, hrana za mozak, protuupalno, prehranjuje sva tjelesna tkiva, uključujući zglobove i živce, ubrzavanje oporavka nakon bolesti.

Korištenje kod: alergija, općenite slabosti, psihičke iscrpljenosti, umora, bolova, revitalizacije , usporavanja starenja, seksualne slabosti, neplodnosti, gubitka pamćenja, gubitka energije u mišićima, pretjeranog rada, nesanice, paralize, slabog vida, reume, kožnih bolesti, kašlja, teškog disanja, anemije, otečenih žljezda, imunoloških problema, slabosti leđa i koljena.

Upozorenje: ne uzimati kod zatvora, velike doze mogu izazvati probavne poremećaje.

Opis: Poznata je kao Indijski Ginseng, izgrađuje koštanu moždinu, sprečava starenje. Jedna od najboljih biljaka za um - razbistruje ga i njeguje, regenerira hormone. Ashwagandha je najpoznatija po snažnom djelovanju koje pomaže da se um i tijelo bolje prilagode stresnim situacijama. Hrani živce i poboljšava živčani sustav kako bi se zadržala smirenost tokom stresnih situacija.

Tradiocionalno se koristi za ubrzavanje oporavka nakon bolesti. Također je dobra za ljude koji se bave fizičkim radom pomažući tijelu da se prilagodi fizičkom stresu. Ona djeluje kao snažan tonik za vitalnost i starost. Prehranjuje sva tjelesna tkiva, uključujući zglobove i živce. Povećava sva tri aspekta uma: shvaćanje, pamćenje i sjećanje.

Ashwagandha prehranjuje krucijalnu povezanost um - tijelo i psihoneuro imunološku reakciju. Pomaže u koordinaciji uma i čula, što je bitno za dobar i kvalitetan san. Uravnotežuje um, što je važno za osjećaj sreće kod mentalnog i emocionalnog stresa. Povećava kvalitetu i kvantitetu Ođasa koji je glavni kordinator između tijela i svjesnosti. Pomaže čistoj svjesnosti da sklizne u fiziologiju. Pomaže u čiščenju raznih nečistoča iz kanala u tijelu. Ashwagandha povećava vitalnosti i posjeduje afrodizijačka svojstva.

Ashwaganda podiže imunitet, te blagotvorno djeluje na nuspojave zračenja i kemoterapije,a mogla bi izravno ograničiti rast stanicea raka. Kemijske analize su pokazale da je ashwagandha pravi rudnik minerala i biološki vrijednih tvari kao što su: kalcij, magnezij, željezo, cink, kobalt, bakar, vanadijum, vitalo-laktoni, fenolne komponente i tanini, flavonidi, proteini i slobodne amino kiseline, saponini, glikozidi, alkaloidi.

Ekstrakt ashwagande može povećati osjetljivost stanica raka na djelovanje terapije zračenjem. Budući da štiti zdrave stanice, a kancerozne čini podložnijima terapiji, ona bi mogla imati važnu ulogu u suvremenom liječenju raka. Istraživanja utjecaja ashwagande na moždane valove otkrila su djelovanje na receptore GABA-e, na kojima djeluju i lijekovi poput Valiuma i Ativana.

Drugi istraživaću su dokazali da ta biljka djeluje na receptore acetilkolina, poznatih po važnoj ulozi u preocesuiranju pamćenja. Izvješće o muškarcima i ženama koji su 40 dana redovito primali Ashwagandu, otkrilo je da su pripadnici skupine koja je uzimala Ashwagandu postigli bolje rezultate testova logičkog razmišljanja, rješavanja problema i vremena reakcije, nego pripadnici kontrolne skupine koji su uzimali Ginseng.

Ako se pomiješa s vrućim mlijekom i uzme prije spavanja, pomaže kod nesanice i tjeskobe. Ako Ashwagandu otopite u vrućem mlijeku zaslađenom medom ili šećerom, pojačat ćete njeno sedativno djelovanje.


Napomena!

Sve informacije na ovoj web stranici isključivo su informativne prirode i nisu namijenjene u svrhu dijagnosticiranja ili određivanja terapije bez savjetovanja s ayurvedskim liječnikom.


 

Nema komentara:

Objavi komentar