Ukupno prikaza stranice

subota, 25. veljače 2012.

Matična mliječ – superhrana iz košnice



matična mliječMatična mliječ  je vrh pčelinjih proizvoda.
Njezina ljekovitost dotiče se svih bolesti,  kažu da je najsavršenija namirnica na svijetu.
Ova namirnica liječi, hrani i revitalizira naše tijelo.
Matična mliječ je poznata od davnina.
Dragocjena i rijetka, čuvala se kao tajna ljepote plemkinja.
Kinezi već odavno istražuju djelovanje matične mliječi, i do sad su otkrili mnogo čudesnih svojstava ovog prirodnog lijeka.
U Kini se matična mliječ uspješno koristi u bolnicama za liječenje infekcija, zatvora, kroničnog hepatitisa, anemije i kao zaštita od štetnog zračenja.


Bogatstvo hranjivih sastojaka


Matična mliječ je bogat izvor minerala, vitamina, proteina i enzima.
Sadrži vitamine A, B, C, D i E, s posebno visokom koncentracijom vitamina B5 (pantotenske kiseline) i vitamina B6.
Ukupna količina vitamina u jednom gramu matične mliječi je 336 do 351 miligrama.
Matična mliječ je jedini prirodni izvor acetilkolina u čistom obliku. To je neurotransmiter, koji omogućuje prenos impulsa između nervnih stanica u organizmu.
Sadrži različite minerale, enzime, 18 vrsta aminokiselina kao i mnoge tvari koje sprječavaju razvoj bakterija i virusa. Matična mliječ sadrži antibiotske sastojke i određenu količinu do sada nepoznatih sastojaka.
Bjelančevine matične mliječi sadrže većinu aminokiselina, u sklopu kojih se nalazi i osam nezamjenjivih aminokiselina - valin, leucin, izoleucin, treonin, metionin, fenilalanin, triptofan i lizin.
Glavni predstavnici šećera u matičnoj mliječi su glukoza i fruktoza. One spadaju u kategoriju redukcionih šećera koje stanica može direktno apsorbirati i koristi kao energetski materijal, bez trošenja inzulina.

Sastav matične mliječi varira ovisno od godišnjeg doba, fiziološkog stanja pčela i uvjeta u kojim se čuva.


Ljekovita svojstva matične mliječi


Matična mliječ odlična je za liječenje poremećaja prehrane kod male djece.
U pedijatriji su zabilježeni  mnogi pozitivni rezultati liječenja matičnom mliječi kod hipotrofije, bolesti pluća i centralnog živčanog sustava te u liječenju novorođenčadi s unutarnjom moždanom traumom.
Matična mliječ kao prirodni anabolik pomaže kod slabosti zbog bolesti ili starosti. Ona daje iznenađujuće i trajne efekte izlječenja različitih bolesti koje su posljedica sklerotičnih i klimakteričnih procesa.
Ustanovljeno je da sportaši koji  uzastopno dva tjedna uzimaju matičnu mliječ povećavaju izdržljivost. Ona je izvrsna u prehrani sportaša zbog proteina koje sadrži.
Potiče organizam na brži oporavak od ozljeda poput lomova i rana.
Pomaže i u liječenju kardiovaskularnih bolesti. Na tom području su napravljena istraživanja u SAD-u i Rusiji te su zabilježeni mnogi pozitivni rezultati.
Matična mliječ pomaže kod stenokardije, ateroskleroze, povišenih triglicerida, visokog kolesterola i problema s tlakom.
Matična mliječ se često koristi u liječenju neplodnosti kod žena i muškarca. Međutim potrebno je i vremena i novaca da bi se terapija kvalitetno napravila. Matična mliječ također ublažava posljedice uzimanja kontracepcijskih pilula.
Matična mliječ  regulira menstruaciju, promjene u menopauzi i klimakteriju. Povoljno utječe na rad spolnih žlijezda i čuva zdravlje maternice.
Neka istraživanja su pokazala da matična mliječ i drugi pčelinji proizvodi zaustavljaju rast tumora.  Djeluje i protiv dobroćudnih cisti i smanjuje tegobe kemoterapije.
Matična mliječ ublažava stres, spolnu nemoć i nesanicu. Ima svojstva prirodnog antibiotika - djeluje protiv bakterija i gljivica.
Svojim diuretskim djelovanjem uspostavlja normalan rad crijeva.
Odlično je sredstvo za jačanje imuniteta. Posebno je dobro uzimati matičnu mliječ u svrhu prevencije u sezoni gripe i prehlade.
Matična mliječ općenito čuva zdravlje kosti i stimulira živčani sustav.
Matična mliječ se danas može pronaći u mnogim kozmetičkim proizvodima. To je opravdano jer je ona bogata kolagenom i Koenzimom Q10, sadrži i kompleks B vitamina koji povoljno utječu na zdravlje kose, noktiju  i kože. Liječi i kožne probleme poput akni i psorijaze.
Studenti u doba ispita često posežu za pripravcima od matične mliječi jer je odlična za pamćenje, izdržljivost, koncentraciju i budnost.
Ona je odličan saveznik kod problema s težinom jer uspostavlja ravnotežu metabolizma.

Matična mliječ se koristi u liječenju:
  • artritisa i reume
  • visokog kolesterola
  • kroničnog umora
  • impotencije i neplodnosti
  • oslabljenog imuniteta
  • stresa, depresije i tjeskobe
  • visokog tlaka
  • kožnih problema
  • dijabetesa
  • kroničnih infekcija
  • pretilosti

Matičnu mliječ možete pronaći u obliku tableta, tekućine ili praha.
Možete ju kupiti i u svježem obliku kod pčelara. Da bi se dobilo pola kilograma matične mliječi, potrebno je 5 - 6 mjeseci. To je razlog njezine cijene.
Svježa matična mliječ ima kratki rok trajanja, zbog toga ju zamrzavaju i pretvaraju u prah. Taj se proces naziva liofilizacija.


Važno je znati


Matična mliječ se ne smije uzimati metalnom žlicom jer metal uništava njezine vrijedne sastojke.
U kojem je god obliku uzimali, svježu ili liofiliziranu, matičnu mliječ stavite pod jezik i pustite da se tako apsorbira i direktno uđe u krvotok.
Osobe koje su imale transplantaciju ne smiju uzimati matičnu mliječ jer zbog njezinog imunostimulirajućeg djelovanja moguće je odbacivanje organa.
Tokom uzimanja matične mliječi možete dobiti nuspojave poput proljeva, osipa i sličnog. To se dešava zbog procesa detoksikacije i izbacivanja štetnih tvari iz organizma, a trajat će samo par dana.

Zasigurno ste impresionirani širokim djelovanjem matične mliječi. Čini se nevjerojatnim da jedna namirnica može biti toliko ljekovita. Ali opisala sam tek mali dio njezinih ljekovitih svojstava.
Zato uvrstite matičnu mliječ u Vašu svakodnevnu prehranu i osjetite vidljive promjene.
 

Nema komentara:

Objavi komentar