Ukupno prikaza stranice

srijeda, 22. svibnja 2013.

Sirup od bobica bazge :: liječi virozu i gripu



    Ayurvedska bioljekarna

Sirup od bobica bazge (Sambucus nigra) jedan je od najučinkovitijih prirodnih ljekova kod viroze i gripe. Iznimno je ukusan, vole ga odrasli, a djeca obožavaju. Bobice bazge bogate su antioksidansima, jačaju imunitet, pune su vitamina (osobito Vitamina C) i minerala. Istraživanje provedeno na 2000 slučajno odabranih ljudi pokazalo je kako su oboljeli od gripe koji su pili sirup od bobica bazge ozdravili u roku 2-3 dana, dok čovjeku koji ga ne pije treba najmanje 6 dana da ozdravi. Mnogi ga u ovo doba godine koriste i preventivno. Donosim recept kako jednostavno i lako napraviti sirup od bobica bazge, te Vas ujedno pozivam na moju radionicu “Kako napraviti biljne sirupe i med” koju ću u siječnju održati u Zagrebu (više informacija uskoro).
Bobice bazge sazrijevaju u ljeto. Tada ih naberemo i osušimo. Berite ih u čistim područjima, daleko od prometnica i ostalih zagađivača zraka.
Ne bih ih preporučila jesti sirove, jer neke vrste, ako ih jedemo sirove, mogu uzrokovati probleme u organizmu. Osobno, uvijek ih skuham. Istraživanja su pokazala da kuhanjem, pa tako i u sirupu, najviše dolaze do izražaja njihova ljekovita svojstva. Osušene bobice bazge također možete kombinirati ukuhavajući ih u razna jela.

Bogat izvor antioksidansa

Poznato je da je svo bobičasto voće “berries” bogato antioksidansima. Bobice bazge na drugom su mjestu te liste, više antioksidansa od njih imaju samo crne maline. Nakon bobica bazge, na listi antioksidansa, dolaze redom borovnice, brusnice, crni ribizl, kupine, nar, jagode… Bobice bazge izuzetan su izvor vitamina C, i mnogih drugih vitamina i minerala.
Bobice bazge su vrlo ukusan lijek protiv gripe. Sadrže supstance koje uništavaju enzime gripe da prodiru u naše stanice, te preveniraju viruse kako se ne bi proširili na dišne kanale. Odlično djeluju za bronhitis, kašalj, virozu, viruse, gripu. Djeluju protuupalno, smiruju upaljena crijeva. Također, imaju blago laksativna svojstva, dakle potiču probavu, te zaustavljaju proljev.
Odlično čiste krv, te se često koriste kod artritisa i reume.
Sirup od bazge
1 šalica suhih bobica bazge
1/2 šalice cvijeta bazge (osušenog)
4 žlice svježe naribanog đumbira
4 šalice vode
1 šalica meda ili šećera
Po želji: 1/4 šalice brendija ili ruma
Kada voda prokuha dodajte bazgu (bobice i cvijet), i kuhajte polupoklopljeno u manjoj zdjeli, na laganoj vatri 20-30 minuta, odnosno dok se tekućina ne reducira na pola.
Nakon toga procijedite kroz gazu i cjedilo. Tekućinu vratite u zdjelu i dodajte đumbir. Kuhajte još 10 minuta na laganoj vatri, poklopljeno. Potom procjedite đumbir, da ostane samo tekućina.
Kada se blago ohladi dodajte 1 šalicu meda (ili šećera). (Med nikad ne dodajte u vrelu tekućinu!)
Rok trajanja sirupa je 3-4 tjedna, pohranjen u hladnjaku.
Ukoliko želite, možete dodati i brendy ili rum, na taj način produžit ćete rok trajanja sirupa do 6 mjeseci.
Doziranje:
Kod osoba s virozom i gripom 1 žlica svaka 2 sata.
Preventivno, 1-2 žlice dnevno.
Superhrana
Sirup od bobica bazge svakako bih svrstala u kategoriju “superhrane”. Kad kažem superhrana, mislim na namirnice koje u malim količinama čine puno za naš organizam; daju nam obilje energije, preveniraju i liječe mnoge bolesti, jačaju imunitet, ublažavaju stres… Da, i bobice bazge čine sve to. I još jedan veliki plus – bazga je biljka našeg podneblja.
Čaj od bazge protiv viroze i gripe
Pomješajte u jednakim količinama Cvijet bazge + paprena metvica + stolisnik sa 1/4 mjere sladića. Prelijte cca. 30g biljne mješavine sa litrom kipuće vode u kojoj ste prethodno prokuhali đumbir. Popijte 1-2 šalice vrućeg čaja, nakon toga uronite u vruću kupku, i zatim odmorite u krevetu, dobro se pokrivši kako biste postigli znojenje.
Napomene
Koristite isključivo osušene bobice bazge
Samo crna bazga (Sambucus nigra) je sigurna za oralnu konzumaciju. Crvena bazga (Sambucus racemosa) je otrovna.

Nema komentara:

Objavi komentar