Ukupno prikaza stranice

utorak, 26. studenoga 2013.

PAPAJA

Papaja kao prirodni lijek

Papaja (Carica papaya) je još jedna biljka koja ima blagotvoran učinak na probavu. Još prije mnogo stoljeća stanovnici tropa uočili su da mogu konzumirati obroke s puno mesa ili ribe bez želučanih tegoba ako za desert imaju papaju. Suvremeno istraživanje pokazalo je da ovo tropsko voće sadrži jedan snažan enzim koji razgrađuje proteine – papin, a koji je sličan pepsinu, probavnom enzimu koji je prirodno prisutan u želucu.

Ekstrakt papina iz jedne zelene papaje tako je snažan da 5 zrnaca ovog kristalnog bijelog praška može potaći probavljanje pola litre mlijeka u pola sata.

Ovaj se prirodni enzim prodaje u tabletama koje olakšavaju probavu djelujući na ravnotežu između kiselosti i lužnatosti, a da ih crijevne izlučevine ne razgrađuju. Posebno su pogodne za normalnu probavu proteina u želucu.

Proteini su glavni građevni materijal svih stanica u organizmu. Energija, otpornost i mišićna masa ovise o unosu proteina. Ipak, proteini moraju biti pretvoreni u tekućinu i probavljeni kako bi prešli u krvotok. Nepotpuna probava često izaziva zatvor i druge tegobe.

Meso, riba, sir, jaja, perad, pivski kvasac, zrna soje, žitne klice i neke vrste oraha i lješnjaka najbolji su izvori proteina.

Hrana bogata proteinima razgrađuje se brže od ostalih namirnica, a što se god više produžuje njihov boravak u probavnom sustavu, veći je rizik da nastanu toksična stanja. Unutar nekoliko sati, razgradnja proteina izaziva plinove truljenjem, zatim nadimanja, neugodan okus u ustima i neugodan zadah.

Tablete enzima ‘papain’ posebno su djelotvorne kod mesa, čineći ga lakše probavljivim te poboljšavajući njegovu iskoristivost u organizmu. Poboljšavaju također iskoristivost masti, škroba i ugljikohidrata iz biljaka poput graška, graha, leće, oraha i žitarica. Ove tablete također pomažu pri probavljanju obroka pripremljenih na mastima i masnoćama.

Tablete papina pomoći će vašem organizmu da probavi dragocjene proteine i na taj način vas zaštiti od posljedica loše probave kao što su plinovi, žgaravica i kiselina u želucu.

Nema komentara:

Objavi komentar