Ukupno prikaza stranice

utorak, 21. siječnja 2014.

REISHI



Rak (karcinom) - Reishi



Gljivu hrastovu sjajnicu - reishi, koju na drveću nalazimo i u našim šumama, u Japanu već stoljećima cijene kao iznimno preventivno sredstvo protiv raka, a ujedno i kao lijek za različite oblike raka. Tamo je reishi, ling chih ili ling zhi, kako još zovu hrastovu sjajnicu s botaničkim imenom Ganoderma Lucidum, službeno registrirana kao dopunsko sredstvo nakon liječenja raka jer smanjuje nuspojave kemoterapije i zračenja.

Onkolog dr. Fukumi Morishige, istraživač na američkom Institutu za znanosti i medicinu "Linus Pauling", izliječio je ili pak kvalitetno održavao na životu mnogo bolesnika oboljelih od raka upravo pomoću reishija te tvrdi da je ta gljiva najbolja preventiva protiv opake bolesti. Zanimljiva je ne samo zato što je opisana kao svemogući lijek protiv raka, nego i stoga što liječi još mnoge druge bolesti.

Gljiva se u prirodi pojavljuje u šest boja. Najviše se koristi crvena, koja se i umjetno uzgaja u Sjevernoj Americi, Koreji, na Tajvanu, u Kini i Japanu. Uz malo sreće i poznavanje gljiva možemo je naći i u našim šumama. Raste najčešće na deblu listopadnog drveća, osobito na panju hrasta ili kestena. Nije za jelo, spada u nejestive gljive.

Iz trulih panjeva listopadnog drveća, obraslih u bršljan, izrastaju pedalj dugačke stapke na koje su bočno nasađeni klobuci koji su najprije žuti, a onda postupno poprimaju crvenosmeđu, crvenoljubičastu ili zagasitoljubičastu boju. Klobuci se svijetle kao da su lakirani, a na donjoj strani imaju bjelkaste listiće sa sitnim rupicama. Klobuci su veliki 4×3 do 20×10 cm i debeli 0,5 do 2 cm. Odrvenjela stapka velika je od 0,5 do 2,5 cm, a naraste preko 19 cm.

SASTAV REISHIJA

Hrastova sjajnica bogata je hranidbenim tvarima. Prije svega sadrži mnogo bjelančevina (15,05g/100g), sa svim esencijalnim i neesencijalnim aminokiselinama i aminima. Ima malo jednostavnih ugljikohidrata (1,70g/100g) i puno polisaharida visoke molekularne težine (71,00g/100g), od čega 41% glukana te mnogo antioksidansa. Sadrži vrlo malo masti (3,48g/100g). Od toga je 0,27g/100g zasićenih, a 1,20g/100g nezasićenih masnih kiselina. U njoj ima malo kolesterola, vitamina A i C, ali je bogat izvor vitamina skupine B (B2, B3, pantotenska kiselina), nadalje ergosterola (provitamin D2) te esencijalnih minerala, kao što su: kalij, bakar i selen. Prisutni su i kalcij, fosfor, željezo, magnezij, natrij, mangan, cink i germanij. Sadrži vlakna, triterpenoide, glikoproteine, prirodne antibiotike, enzime i njihove inhibitore te lanostanoide. Osim ergosterola sadrži i ostale sterole.

REISHI I RAK

Reishi čisti tijelo od toksina, povećeva i regulira imunološki i endokrini sustav, štiti od nastanka tumora, poboljšava cirkulaciju i odstranjuje štetne slobodne radikale. Blokira sintezu DNK-a stanica raka, uništava enzimatsku aktivnost tumorskih stanica, ubrzava nastanak makrofaga (prirodnih stanica ubojica) i regulira limfocite T i B te time ograničava širenje stanica raka. Na taj način produžuje život i smanjuje broj metastaza te povećava kvalitetu života. U kemoterapiji i zračenju reishi olakšava bolove i umanjuje toksične učinke i nuspojave (umor, gubitak apetita, gubitak kose, ’gušenje’ koštane srži, visoka sklonost infekcijama). Povećava detoksikaciju jetre te potiče obnavljanje jetrenih stanica, zato je važan dodatak u terapiji za oboljele od raka jetre. Povećava apetit i olakšava bolove u posljednjim stadijima raka. Ta je gljiva najučinkovitija kod bolesti bubrega, a dobri rezultati dobiveni su i u liječenju raka dojke, prostate, jetre, slezene, gušterače i crijeva, kao i kod tumora na mozgu.

Nema komentara:

Objavi komentar