Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 9. rujna 2013.

PARACETAMOL

Paracetamol povećava rizik od astme kod djece



Acetaminophen, obično poznat kao paracetamol, koji ulazi u sastav mnogih lijekova protiv gripe i visoke temperature je sada pod istragom.

Najnovije studije otkrivaju da ovaj lijek značajno povećava rizik od astme i ekcema kod djece.

Prema izvještaju objavljenom u American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, djeca koja su uzimala paracetamol samo jedan put mjesečno imala su duplo veći postotak astme od vršnjaka koji nisu uzimali taj lijek.



„Istraživanje je potvrdilo da korištenje acetaminophena kod 13-14 godišnje djece je povezano sa povećanim rizikom od astme“ – govori Richard Beasley, autor studije i profesor medicine na Medical Research Univerzitetu Novog Zelanda.


Čak i djeca koja su koristila paracetamol samo jednom godišnje, imala su značajno povećani rizik od astme, što pokazuje da čak i vrlo male količine lijeka mogu uzrokovati ozbiljne probleme dišnih putova.

U ispitivanju je sudjelovalo 300000 djece u dobi od 13 i 14 godina iz cijelog svijeta.

Djeca koja su uzimala paracetamol samo 1-3 puta godišnje imala su za 43% veći rizik oboljenja od astme, za 38% veći rizik od rinokonjuktivitisa i za 31% od ekcema.

Još gora slika bila je kod djece koja su uzimala lijek jednom mjesečno. Kod takve djece rizik od astme je bio povećan za 251%, od rinokonjuktivitisa – za 239%, a od ekcema – za 100%.

Lijekovi na bazi paracetamola:
efferalgan
caffetin
coldrex
daleron
fervex
grippostad
kofan
lekadol
lupocet
maxflu
panadol
paracetamol Jadran sirup
plicet
rhinostop
solpadeine

Nema komentara:

Objavi komentar