Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 9. rujna 2013.

VIKTORIA BOUTENKO

Victoria Boutenko – zeleno za ozdravljenje



Victoria Boutenko je poznata istraživačica i autorica knjiga o dobrobitima žive, termički neobrađene hrane na zdravlje.

Na njezina istraživanja navelo ju je teško zdravstveno stanje njezine obitelji.

Naime, njezin suprug je patio od bolesti štitnjače i teškog artritisa, kćer od astme, a sin - od dijabetesa tipa 1.

Sama Viktorija je imala prekomjernu tjelesnu težinu i srčanu aritmiju.

Vođena željom za ozdravljenjem od bolesti i tegoba koje su godinama mučile nju i članove njezine obitelji, Victoria Boutenko se upustila u isprobavanje raznih načina liječenja.

Nakon niza neuspjelih pokušaja odlučila se za radikalnu promjenu načina prehrane i prelazak isključivo na sirovu hranu.

Taj je pristup brzo urodio plodom.

Brzi nestanak svih zdravstvenih tegoba


Već nakon nekoliko tjedana Boutenkovi su se puno bolje osjećali a tegobe koje su ih mučile postale su neusporedivo manje.

U prvih godinu dana od prelaska na sirovu hranu, Victoria je izgubila 50 kilograma, a njezina aritmija je nestala.

S vremenom, suprugove tegobe sa štitnjačom su nestale, sin je smanjio doze inzulina i postupno prestao pokazivati simptome dijabetesa.

Njezina kći više nije imala napadaje astme.

Otkriće zelenih kašastih sokova


Ipak, nakon sedam godina konzumiranja sirove hrane, Boutenkovi su počeli osjećati određene probleme.

Njihovo zdravstveno stanje prestalo se poboljšavati, čak se i počelo pogoršavati.

Počeli su se osjećati kao da su "stigli do platoa na kojem je proces ozdravljenja stao, čak i pomalo krenuo unatrag".

Victoria je nakon jela patila od težine u želucu, vid joj je oslabio i ponovno se počela debljati. Njezin suprug je počeo sijedjeti.

To nisu veliki problemi no činilo se da nešto nije u redu.

Victoria se odlučila pozabaviti zagonetkom tih čudnih nuspojava.

Proučavajući prehrambene navike čimpanzi – životinje s kojom dijelimo 99,4% gena, otkrila je da se njihov jelovnik ponajviše sastoji od voća i zelenja.

Upitala se bi li ljudi bili zdraviji kad bi se također tako hranili.

Bio je to pun pogodak. Sve tegobe obitelji Boutenko nestale su po prelasku na zelenu hranu.

Pritom valja imati u vidu da Victoria pod zelenjem ne misli na korjenasto povrće, nego na lisnato, uključujući i mlade listove biljaka i listove ljekovitog bilja.

U čemu je tajna


Victoria je otkrila da zeleno lisnato povrće sadrži sve hranjive sastojke potrebne čovjeku.

Osim što takva hrana nije uništena preradom i konzerviranjem, u njoj se kriju vrijedni sastojci poput klorofila, biljnih vlakana, enzima, aminokiselina, bjelančevina, vitamina i minerala.

Primjerice, klorofil je sam po sebi osobito koristan kod svih oblika kroničnih bolesti kao i za jačanje imuniteta i detoksikaciju.

Iz tog razloga, posve je logično da ga je najbolje uzeti iz svježih zelenih listova špinata, blitve, kelja, koprive, radiča, matovilca, mladog ječma, pšenice itd, nego se u tu svrhu poslužiti nekim od dodataka prehrani prisutnih na tržištu.

Sljedeći problem s kojim se Boutenko suočila bio je kako pojesti i probaviti dovoljnu količinu zelene hrane, i kako iz nje osloboditi vitamin B12 zarobljen u stanicama.

Da bismo u tome uspjeli, hranu bi trebalo temeljito sažvakati što je dugotrajan i ne osobito ukusan proces, zbog čega nas takva hrana i ne privlači.

U cilju rješenja tog problema, Boutenko odlučila se poslužiti blenderom.

Tako su nastali njezini danas već diljem svijeta glasoviti zeleni kašasti sokovi.

Dobrobiti zelenih kašastih sokova


Pijenje zelenih kašastih sokova najlakši je i najučinkovitiji poznati način da u vašu prehranu uključite dovoljno voća i zelenog lisnatog povrća.

Tako ju obogaćujete vrijednim sastojcima, bilo u cilju liječenja, preventive ili održavanja optimalnog zdravlja.

Svakodnevno konzumiranje zelenih kašastih sokova pomoći će pokretanju prirodnih tjelesnih mehanizama ozdravljenja, prije svega čišćenjem tijela od gomile kolesterola i toksina.

Prema iskustvima Boutenko i brojnim svjedočanstvima sljedbenika njezine metode, u roku od mjesec dana pijenja zelenog kašastog soka ujutro natašte, psihofizičko zdravlje drastično se popravlja.

Nisu samo za ljubitelje sirove hrane


Čak i ako niste ljubitelj sirove hrane, zeleni kašasti sokovi zacijelo će vam se svidjeti jer su zasitni i vrlo ukusni.

Usto, reguliraju razinu šećera u krvi, ubrzavaju metabolizam, povećavaju energiju i koncentraciju, otklanjaju kroničan umor, tromost i nesanicu.

Osim što su vrlo ukusni i jednostavni za pripremu, zeleni kašasti sokovi doprinose i ljepoti.

Zeleni kašasti sokovi smanjuju tjelesnu težinu, poljepšavaju izgled kože, kose i noktiju te uklanjanju celulit.

Priprema zelenih sokova


Za pripremu zelenih kašastih sokova potreban vam je samo blender te šaka zelenog lisnatog povrća i voće po izboru.

Ne morate imati skupi blender poput Vitamixa, dovoljan vam je malo kvalitetniji blender ili multipraktik (ne štapni mikser!) snage min. 1000 W.

Postoje različiti naputci o načinu izrade i aparatima koji se pritom koriste, no za početak je najvažnije upustiti se u taj pothvat i nastojati ustrajati u njemu.

Nekoliko recepata obitelji Boutenko:

Jabuka-kelj-limun

4 jabuke
½ limuna (samo sok)
5 listova kelja (odstraniti bijele dijelove peteljki zbog boljeg okusa)
2 šalice vode

Breskve-špinat

6 bresaka
2 šake špinata
2 šalice vode

Zelena juha

1 velika šaka zelenja (kelj, špinat ili drugo)
1 svježa paprika sa sjemenkama (ili 2 rajčice ili 1 krastavac)
sok od 2-3 limuna
½ većeg avokada (ili jedan manji)


Priprema

Dodajte vode koliko je potrebno i izmiksajte. Popijte odmah, malim gutljajima.

Nema komentara:

Objavi komentar