Ukupno prikaza stranice

utorak, 26. studenoga 2013.

KOZJE MLIJEKO

Kozje mlijeko – za šta je dobro?

Kada je riječ o mliječnim proizvodima, kozje mlijeko spada u najzdravije namirnice. Njegov sastav ima najveću sličnost s majčinim mlijekom. Očigledno da su to znali i stari narodi, s obzirom na to da su ga preporučivali za jačanje imuniteta, liječenje i jačanje pluća, kao i protiv tuberkuloze.
Kozje mlijeko je savršeni saveznik u borbi protiv stresa, bronhitisa, alergija.
Također, smanjuje rizik za nastanak karcinoma pluća, a mogu ga piti i dijabetičari.
Sadrži vitamine B1, B2, B6, B12, važne za jačanje živčanog sustava, ai 47 posto više vitamina A u odnosu na kravlje mlijeko. Kalija ima 134 posto više, dok je bakar u četverostrukom većim koncentracijama. Obiluje i mineralima kalcijem i fosforom koji su važni za čvrstoću kostiju, kao i cinkom i selenom, snažnim antioksidansima bitnim za održavanje imuniteta. Na temelju rezultata istraživanja do kojih su došli, španjolski znanstvenici ovo mlijeko preporučuju i osobama koje pate od anemije uzrokovane nedostatkom željeza u krvi. Oni tvrde da upravo kozje mlijeko potiče bolje iskorištavanje željeza u organizmu i obnovu hemoglobina, sastojka željeza koji i sadrži ovaj mineral. S druge strane, u mliječnim mastima nalazi se i specifična linolna kiselina, koje u kravljem mlijeku uopće nema. Istraživanja potvrđuju da ta linolna kiselina posjeduje antikancerogeno djelovanje, zbog čega bi kozje mlijeko trebalo preventivno da se konzumira u obrani od kancerogenih oboljenja.
A s obzirom na to da koze jedu koru biljaka, njihovo mlijeko je bogato i silicujumom, mineralom koji povoljno utječe na kvalitetu kože, kose, noktiju i živčanog sustava. Kozje mlijeko treba piti i zbog obilja oligosaharida koji djeluju protuupalno, a istovremeno reguliraju poremećenu funkciju crijeva, također zbog manjka laktoze, odnosno mliječnog šećera, koje kravlje mlijeko sadrži u daleko većim količinama.
Kod odraslih osoba kozje mlijeko može pomoći u sprečavanju pojave visokog krvnog tlaka i ateroskleroze. Zapravo, kalij predstavlja esencijalni mineral za održavanje normalnog krvnog tlaka i funkcije srca.
Jedini problem vezan za kozje mlijeko je u tome što , zapravo , ima karakterističan miris i okus zahvaljujući slobodnim masnim kiselinama koje posjeduje . Međutim , pravilnom preradom karakteristične masne kiseline ostaju vezane u gliceridi , što u značajnoj mjeri smanjuje njegov neobičan okus . U svakom slučaju , kozje mlijeko ima nutritivne i zdravstvene prednosti u odnosu na kravlje mlijeko , posjeduje antialergijska svojstva i bolje se probavlja , oko 40 minuta , a kravlje čak čitavih dva i po sata . Upravo zbog lakše probavljivosti osobito se preporučuje starijim osobama i rekonvalescentima . Inače , kod djece koja su hranjena kozjim mlijekom , uočen je brži rast , veća tjelesna masa i bolja mineralizacija kostiju u usporedbi s mališanima hranjenim kravljim mlijekom . Da bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma dovoljno je popiti čašu kozjeg mlijeka od 200 mililitara . Ta jedna šalica osigurava mališanima čak 18 posto dnevnih potreba u proteinima koji su bogati esencijalnim aminokiselinama , za razliku od kravljeg mlijeka koje osigurava 13 posto . Kozje mlijeko je naročito pogodno za prehranu beba neposredno nakon prestanka dojenja , jer ne sadrži određenu protein kazein koji često izaziva alergijsku reakciju kod djece .
Da bi duže trajalo, kozje mlijeko može i da se zamrzava, ali zbog okusa ne duže od pola godine. Jednom odmrznuto treba iskoristiti u roku od najmanje sedam dana.

SIRUTKA, KOZJI SIR I JOGURT

Sirutka, kozji sir i jogurt također predstavljaju moćna prirodna ljekovita sredstva. Pospješuju rast i razvoj probavnog trakta, a preporučuju se i u prevenciji i terapiji oboljenja jetre, kao što je masna jetra, ciroza, mononukleoza. Djelotvorno je i kod osteoporoze, povišenog kolesterola i krvnog tlaka, upalnih procesa, poboljšanje rada bubrega.
Proteini iz kozje sirutke poznati su kao brzi proteini jer se brzo apsorbiraju i izravno opskrbljuju mišićne stanice energijom i neophodnim aminokiselinama. Zbog efekta koji postiže, sirutka se preporučuje atletičarima i rekreativcima jer osigurava brz oporavak mišića poslije treninga. Ona je i izvanredan izvor proteina i za trudnice, jer je kod njih za trećinu povećana potreba za bjelančevinama. Sadrži kompletne proteine ​​i osigurava sve aminokiseline neophodne za dobro zdravlje.
Kozja sirutka je prirodno bogata esencijalnom aminokiselinom triptofan, koja predstavlja prirodni sedativ. Kao takav stimulira lučenje serotonina, najpoznatijeg neurotransmitera za stvaranje osjećaja relaksiranosti i pospanosti. Također, smanjuje apetit, snižava kolesterol, čisti zubne naslage sprječavajući karijes. Potpomaže i regeneraciju jetre.

4 komentara:

  1. Može li ono pomoći kod liječenja bolesti poljupca , znate li za neke druge prirodne lijekove protiv mononukleoze

    OdgovoriIzbriši
  2. ZA MONONUKLEOZU JE NAJČEŠĆE ODGOVORAN EPSTEIN-BARR VIRUS,RIFE GENERATOR JE VRLO DJELOTVORAN UREĐAJ ZA UKLANJANJE ODREĐENIH PATOGENA

    OdgovoriIzbriši
  3. Čula sam za mnoge prednosti kozjeg mlijeka, pošto sam se često razbolijevala, slab imunitet, odlučila sam početi piti kozje mlijeko i med. Sada zbilja nemam nikakvih problema.

    OdgovoriIzbriši
  4. Domaće svježe mlijeko je najzdravije, pogotovo kozje, čitao sam da ga mogu piti i osobe koje imaju netoleranciju na laktozu

    OdgovoriIzbriši