Ukupno prikaza stranice

utorak, 15. listopada 2013.

BOBIČASTO VOĆE

Jedite bobičasto voće da zaštitite mozak

Prema najnovijim istraživanjima, jedan od načina da se zaštitite od Parkinsonove i Alzheimerove bolesti je konzumiranje bobičastog voća.

Proljeće je godišnje doba koje nas opskrbljuje velikom količinom svježeg voća, čija se korisnost otkriva svakodnevno novim znanstvenim istraživanjima. Jedno od njih pokazalo je da bobičasto voće igra važnu ulogu u uklanjanju toksičnih bjelančevina iz mozga. Naime, istraživanje predstavljeno na kongresu Eksperimentalna biologija 2013. pokazalo je da su se mozgovi štakora koji su konzumirali bobičasto voće tijekom dva mjeseca bolje štitili od radijacije kojoj su štakori bili izloženi s ciljem da ubrza starenje.

Istraživači su također otkrili da je unos ovog voća povezan sa pojačanom takozvanom autofagijom, prirodnim procesom u kom mozak počinje uklanjati nagomilane toksične proteine.

Naglasili su da fitonutritijenti, biljni spojevi u bobičastom voću, odgovorni za ovaj učinak. Istraživači tvrde da ova otkrića mogu biti naročito važnima ako se rezultati budu mogli primijeniti i na ljude, budući da je poznato da je nagomilavanje toksičnih bjelančevina odgovorno za Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest.

Sljedeći korak u primjeni ovog istraživanja studija na ljudima, koja se upravo provodi nad osobama starima od 60 do 75 godina s ciljem utvrđivanja ima li bobičasto voće i na njih jednak utjecaj.

Iako otkrića još nisu objavljena u nekom od medicinskih časopisa, ranija studija provedena na Harvardu pokazala je da bobičasto voće može usporiti propadanje kognitivnih sposobnosti kod starijih ljudi.

Nema komentara:

Objavi komentar