Ukupno prikaza stranice

četvrtak, 24. listopada 2013.

ŽELUČNI PROBLEMI

Namirnice za dobar rad želuca

Moderna prehrana glavni je krivac za mnoge želučane probleme koji nas muče. Rafinirani šećer, proizvodi od bijelog brašna, kofein, alkohol i brzo pripremljena hrana krivci su za žgaravicu ili čak rak debelog crijeva.

Izbacivanje loših namirnica dobar je početak, a konzumacija dobrih namirnica dovest će do znatnog poboljšanja rada vašeg želuca i zdravlja općenito.

Brusnice su dobra namirnica

Brusnice su se već proslavile kao odlično sredstvo za čišćenje bakterija iz urinarnog trakta. H. pylori je bakterija koja često izaziva probleme u probavnom traktu, što dovodi do upala i infekcija, te na koncu rezultira gastritisom i čirevima. Sastojci brusnica ne dopuštaju da H. pylori živi u utrobi, a ako se jedu preventivno, onemogućuju da se bakterija pričvrsti za sluznicu želuca ili crijeva.

Riba bogata omega-3 masnim kiselinama

Tuna, losos, skuša i srdela dobar su izvor omega-3 masnih kiselina. Pokazalo se da omega-3 masne kiseline sprečavaju nastanak raka debelog crijeva, a i usporavaju napredovanje bolesti.

Jabuke

Jabuke su odličan izvor vlakana i olakšavaju zatvor. Osim toga, kora sadrži polifenole. Ove fitokemikalije, pokazuje istraživanje sa Sveučilišta Cornell, djeluju protiv virusa, upala i kancerogenih čestica.

Jogurt

Jogurt sadrži aktivne kulture, odnosno probiotike, a to su dobre bakterije koje čuvaju želudac. Postojanje dobrih bakterija onemogućava rast onih štetnih, te pomaže kod dijareje, nepodnošenja laktoze i upale želuca.

Ljekovito bilje

Crni ribiz, komorač, piskavica, korijander, đumbir, tamarinda i kurkuma biljke su koje pomažu pri nizu probavnih smetnji.

Nema komentara:

Objavi komentar