Ukupno prikaza stranice

utorak, 15. listopada 2013.

GRAŠAK

Grašak veoma dobra namirnica za bubrege

Preporučuje se za ishranu djece i trudnica, kao i bolesnicima poslije dugog uzimanja antibiotika, da bi im se poboljšao matabolizam. Grašak (Pisum sativum) veoma se često koristi u prehrani jer je vrlo hranjiv. Vodi porijeklo od divljeg graška, mada su ukrštanjem dobijene sorte dobrog kvaliteta koje daju visoke prinose.

Najpoznatije sorte graška su šećerac i krunac. Na domaćem tržištu zelenog graška ima tokom ljeta, dok je smrzut, konzerviran i suh dostupan cijele godine. Pokazalo se da grašak ima relativno veliku biološku i energetsku vrijednost, pri čemu je zeleni mlad grašak bogat korisnim sastojcima, dok suhi ima najviše kalorija.
Mlad zdrav, suh kaloričan

Preporučuje se za ishranu djece i trudnica, kao i bolesnicima poslije dugog uzimanja antibiotika, da bi im se poboljšao metabolizam.
Koristi se kao glavno jelo bez mesa, ali i kao dodatak uz glavno jelo. Može se koristiti za pripremu pirea ili kaše i tada se mnogo laše vari. Popularno i zdravo jelo je i rizi-bizi, odnosno mješavina graška i riže.

Grašak sadrži dosta ljekovitih materija zbog čega veoma povoljno djeluje na organizam kada je riječ o aknama, anemiji, aneksioznosti, bolestima zuba, srca i krvnih sudova. Pomaže i kod bronhitisa, glavobolje, gubitka pamćenja, depresije, ekema, ali i mioma i spečavanja nastanka dijabetesa. Konzumiranje graška preporučuje se i kod impotencije, neplodnosti, pada imuniteta, nesanice, problema sa kostima, ali i problema sa metaboliznom i nervima.
Pomaže i kod uganuća i istegnuća, reumatoidnog artitisa, hemeroida, hipertireoze, herpesa i raznih infekcija. Grašak je veoma korisna namirnica i dobar prirodan lijek za prevenciju i liječenje brojnih bolesti. Nažalost, alergični na ovu namirnicu trebalo bi da je izbjegavaju u ishrani.
Korisne bjelančevine

Bjelančevine koje sadrži grašak korisne su u borbi protiv visokog krvnog pritiska i hronične bubrežne insuficijencije, koja na kraju dovodi do otkazivanja bubrega, dvije opasne bolesti koje narušavaju zdravlje miliona ljudi širom planete. Stručnjaci kanadskog Univerziteta u Manitobi utvrdili su da upravo ove bjelančevine sprečavaju oštećenje bubrega i održavaju normalne vrijednosti krvnog pritiska. Istraživači, istina, ne znaju tačan mehanizam povoljnog djelovanja bjelančevina, ali su ustanovili da ekstrat ove mahunarke u organizmu dovodi do povećanja sinteze bjelančevine COX-1, za koju se zna da stimulira rad bubrega. Ovo otkriće smatraju važnim, jer se bubrežna insuficijencija teško liječi, pa njeno progresivno pogoršanje vodi ka dijalizi ili transplataciji bubrega.
Vitamini i minerali

I ljekovitom smislu grašak sadrži zavidne količine bakra, bjelančevina, biljnih vlakana, biljnih masti i biljnih hormona, a od vitamina A, B1, B2, B3, B6, E, PP, K, H (biotin), C. To su minerali: željezo, kalij, kalcij, magnezij, mangan, cink, ali i folna kiselina, celuloza, pantotenska kiselina…

Nema komentara:

Objavi komentar